Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Gaia projekt - egy méltó utód az űrből

Az alkotás egy hosszú folyamat, amely gyakran nem ér véget a mű publikálásával. Ismertek olyan írók, akik hosszú évekig finomították a már kész írásukat, és olyanok is, akik a megjelenés után is újra meg újra átdolgozták, így az új kiadások során nyomon lehet követni a mű változását, érését. Ez általában remek vizsgálódási terület és disszertáció téma szokott lenni az irodalomtörténészeknek.

Nagy és nehéz.


A társasjáték is szellemi termék, és bár létrehozása alapvetően nem művészet, de alkotás. Így a fenti megfigyelés a társasjátékok készítésére is kiterjeszthető. Talán legszebben a Pandemic sorozaton vagy Uwe Rosenberg munkásságán lehet nyomonkövetni ezt az alkotási folyamatot. Nem mehetünk el egy gyakori jelenség mellett: egy már meglévő társasjáték újratematizálása, vagy minimális változtatásokkal újrakiadása kiválthatja belőlünk a “még egy bőr” érzést. Sokszor nem egyértelmű, mi vezeti a szerzőt: a jól felfogott anyagi érdek, vagy a kísérletező kedv és a megszerzett tapasztalatok, rajongói visszajelzések átültetése az új, megváltoztatott játékba. Bemutatóm tárgya a Gaia Projekt, amely a Terra Mystica “folytatásának” tekinthető, az pedig a dolgok furcsa összjátéka, hogy mindkét játék tavaly jelent meg magyarul. A Gaia Projekt saját jogán játék. Érezhető a beleölt munka, a fejlődés, amely önálló karaktert ad neki. Nem tagadhatja viszont a gyökereit, az analógiák folyton folyvást felbukkannak. Egy Terra Mystica vs. Gaia Projekt összehasonlítás túlnyúlna ennek az ismertetőnek a keretein, ezért ezzel adósotok leszek a következő írásomig. A Gaia Projekt megérdemli, hogy önállóan, egy egész cikket szenteljünk neki.

Közeli kép a kezdőállásról.

A Gaia Projektben 1-4 játékos által irányított csillagközi fajok versengenek a galaxis hegemóniájáért. Céljukat az útjukba eső bolygókat saját fajuk számára alkalmassá formálva és benépesítve, azokból bolygóközi szövetségeket létrehozva és Gaia bolygókat betelepítve érik el. A játék folyamán a technológiai fejlődés által válnak könnyebbé a már elérhető, és nyílnak meg az új lehetőségek, a mind több és több benépesített bolygó pedig a bevételeket növeli meg, valamint elérhetővé teszi a választott faj egyedi képességét. A mechanizmusok szinergiája igazán elegáns, de a játék mindeközben igen összetett és - ki kell mondani - nehéz.

Érdekes fajnevekkel találkozhatunk.

A játék magyar kiadását a Reflexshop vállalta magára, egy évvel az angol kiadás megjelenése után. A magyar kiadás semmilyen egyedi változtatást nem tartalmaz. Se grafikailag, sem pedig a játékelemek tekintetében. A doboz egy nem "szabványos" méretű téglatest, pukkadásig pakolva tartalommal. Hat teljes méretű kinyomókarton, egy technológia tábla, két szabályfüzet, egy referencialap, egy kisebb csomag kártya és rengeteg műanyag alkatrész. Ez utóbbi szokatlan megoldás, hiszen az euro típusú játékok jellemzően fa elemeket használnak. Talán úgy gondolták, hogy a sci-fi témához ez illik jobban. Az összhatás mindenesetre jó és egységes, a grafika ugyanakkor kicsit szokatlan, meseszerű. Én az űr témához biztosan valami realisztikusabb stílust választottam volna, de végülis ezt is meg lehet szokni.

A kutatástábla a kezdeti kutatásszintekkel és a techlapkákkal.

A játékban tizennégy faj választható a hét frakciótábla két-két oldaláról. Egy frakciótábla két oldalán lévő faj ugyanazt a bolygótípust tekinti otthonának, de a többi táblán más a kedvelt bolygó. Tehát ilyen jellegű ütközés nem alakulhat ki a játékban. Hétfajta bolygó (ezek a terra, sivatag, mocsár, oxid, vulkán, titán és jég) az elsődleges élettere a fajoknak, ezenkívül még számos univerzális, úgynevezett Gaia bolygó, valamint gaiaformálást igénylő dimenzióközi bolygótípus is helyet kapott a moduláris játéktáblán.

A játék hat fordulós, menet közben és a játék végi pontozáskor is lehet győzelmi pontokat szerezni, a játék közben bizonyos feltételek esetén költeni is. Győzelmi pontokhoz a következőképpen lehet jutni:

  • mindegyik fordulóban az aktuális pontozólapka szerint;
  • egyes bónuszlapkák után;
  • általános és különleges techlapka után. Techlapkákhoz kutatólaboratórium vagy akadémia építésével vagy vásárlással lehet jutni.
  • szövetség alapításakor, a megszerzett szövetséglapkának megfelelően;
  • a játék végi pontozólapkák szerint;
  • a játék végén elért 3., 4. és 5. Szintet elért kutatási területekért valamint a megmarad nyersanyagokért;
  • egyes fajok képessége után.

A pontozólapkák jellemzően a bolygóátalakításért, építésért, épületfejlesztésért stb. adnak pontot, az akció után, passzoláskor vagy a játék végén.

A pontozótábla a véletlenszerű pontozólapkákkal.

Erőforrások a kredit, az érc, a tudás, a Kvantum Tudatkocka és az energia, de annak tekinthetők tulajdonképpen az épületek és a gaiaformálók is, hiszen a számuk limitált. Az energia, mint erőforrás különleges. Ez elköltéskor nem fogy el, csak egy alacsonyabb szintű állapotba kerül, és egy kétlépcsős folyamattal lehet ismét hasznos energiává alakítani. Az energia végleges elégetésével a folyamat gyorsítható. A gaiaformáláshoz az energiát nem elkölteni kell, hanem ideiglenesen kiemelni a körforgásból.

Az előkészületek során véletlenszerűen fel kell tenni a pontozótáblára hat fordulópontozó-lapkát és kettő játék végi pontozólapkát. A kutatástáblára szintén véletlenül kell felrakni az általános és különleges techlapkákat.

A játékosok elökészületeihez az épületeket fel kell rakni a fajtáblára, az épületeknek fenntartott helyre, be kell állítani a kezdeti érc, kredit, tudás és energiaértékeket, elvenni Kvantum Tudat Kockát - ha jár, a megfelelő kutatássávon előrelépni - ha jár, két kezdőbolygóra feltenni bányákat és végül egy bónuszlapkát választani.

Nagy asztal kell a játékhoz.

A hat forduló során ugyanazok a fázisok követik egymást.

Bevétel fázis: Minden játékos megkapja a fajtábláján, bónuszapkáján, techlapkáin és a kutatássávokon jelzett bevételeket. Ezt egy felfelé tartott tenyér feletti szimbólum jelzi, míg az egyszeri jutalmak szimbóluma fehér kerettel és csillaggal van megjelölve. Gyakorlatilag minden leépített épület felfed valami bevételt a fajtáblán.

Gaia fázis: A Gaia mezőn lévő energiajelölőket kell az energia körforgásba mozgatni, a nyíl által jelölt mezőbe. Ezután minden játékos, akinek gaiaformálója van egy dimenzióközi bolygón, a bolygót lefedheti egy Gaia bolygó koronggal. Ez a fázis első fordulóban hatás nélküli, és megértéséhez az akciófázis Gaia projekt elindítása akciójának ismerete szükséges. 

Akciófázis: a játékosok felváltva hajtanak végre egy-egy akciót, amíg mindenki nem passzolt. Az akciók ismertetése előtt fontos kitérni a szomszédság és elérhetőség fogalmára. Két bolygó szomszédos, ha legfeljebb két mező távolságra vannak egymástól. Az elérhetőség a navigáció kutatássávon elért hatótávolság értéktől függ.

  • Bánya építése: Egy saját bolygóról elérhető üres bolygóra építhető egy bánya, ha az építés költséget kifizeti a játékos és a faj számára lakható. A lakhatóvá tételhez szükséges lépések ára a terraformálás kutatásssávon elért szinttől függ. Egy bolygó átalakításához 1-3 terraformálási lépés szükséges. Gaia Bolygóra is lehet építeni, ha elérhető a játékos bolygójáról. Terraformálásának költsége egy Kvantum Tudatkocka, ha eredetileg is Gaia bolygó volt, de ha a játékos dimenzióközi bolygóból gaiaformálta, akkor nem kell átalakítani.

  • Gaia projekt elindítása: Ha a játékosnak van szabad gaiaformálója (Gaia projekt kutatássávon előrehaladva lehet hozzájutni), egy elérhető dimenzióközi bolyón megkezdheti a gaiaformálást. Ehhez energiajelölőket kell az energiakörforgásból a Gaia mezőre mozgatni. Ezek mennyisége a Gaia projekt kutatássávon elért eredménytől függ. A bolygó a következő fordulóban, a Gaia fázisban Gaia bolygóvá alakul.

  • Épületek fejlesztése: A meglévő bányák kereskedelmi állomássá, a kereskedelmi állomások bolygótani intézetté vagy kutatólaborrá fejleszthetők, a kutatólaborok pedig akadémiává. A kereskedelmi állomások építése olcsóbb, ha a bolygó szomszédságában van egy másik játékos bolygója. A bolygótani intézet megépítésével válik elérhetővé a faj egy speciális képessége. Bánya építésekor vagy épületek fejlesztésekor energiafeltöltési lehetőséget kapnak azok a játékosok, akikek a bolygóval szomszédos épületük van - ennek ára némi győzelmi pont. A kutatólaborok és akadémiák elvételekor választható egy techlapka, ami a saját bónuszán túl előrelépést biztosít egy kutatássávon is. Különleges techlapka elvételének feltétele, hogy a hozzá tartozó kutatássávon a negyedik vagy ötödik szinten legyen a játékos és egy szövetséglapkát kell a zöld oldaláról a szürkére forgatnia.

  • Szövetségkötés: Az épületek 1-3 energiaértékkel rendelkeznek. A játékosok alapíthatnak bolygóközi szövetségeket egymás melletti bolygókon lévő épületeikből, amennyiben összesített energiaértékük eléri a hetet. Ha szükséges az űr mezőkre helyezett műholdakkal, is össze lehet kapcsolni a bolygókat a szövetség létrehozásához. A jutalom egy szabadon választható szövetséglapka, amely győzelmi pontot és valamennyi erőforrást ad valamint a technológiai fejlődéshez is fontos lehet.

  • Előrelépés a kutatásban: A játékban hat kutatássáv van (terraformálás, navigáció, mesterséges intelligencia, Gaia projekt, gazdaság, tudomány), az ezeken haladás, erősíti az akciókat, egyszeri valamint rendszeres erőforrást biztosít, gaiaformálókhoz juthatunk és játék végén győzelmi pontot érhetnek. Ezzel az akcióval négy tudásért egy kutatássávon előre lehet lépni egyet. Egy kutatássáv ötödik szintjét csak egy játékos jelölője érheti el, de ehhez egy szövetséglapkát kell a zöld oldaláról a szürkére forgatni.

  • Energia- és Kvantum Tudatkocka akciók: a kutatástáblán vannak fordulónként egyszer elérhető akciók, amelyeknek a költsége az azokat aktiváló játékost terheli.

  • Speciális akciók: Fajtáblákon, bónuszlapkákon és techlapkákon fordulónként egyszer elérhető akciók, amelyek kizárólag a játékelemet éppen birtokló játékos számára elérhetők.

  • Passzolás: A játékos visszaadja a bónuszlapkáját és másikat választ a többi elérhetőből. Megállapodás szerint a passzolás sorrendje meghatározhatja a következő forduló játékossorrendjét is. A játékos ekkor kap győzelmi pontot a passzoláskor értékelendő pontozásokért is.

  • Mellékakciók: Ezeket az akciókat szabadon és korlátlanul végrehajthatjuk a fenti akciók előtt és után, de passzolás után már nem. Ezek erőforrás átváltások vagy energia végleges eldobásával lehet gyorsítani az energiakörforgáson.
Félidőben a játék.

A hatodik forduló végén kerül sor a végső pontozásra. A két játék végi pontozólapka első-második-harmadik helyezettjei 18-12-6 pontot kapnak. Minden kutatássávon elért harmadik, negyedik és ötödik szint 4-4 pontot ér (tehát egy sávon az ötödik szint összesen 12-t). Végül minden megmaradt erőforrás egyharmad pontot ad. A legtöbb pontot szerző játékos nyeri a játékot, az általa képviselt faj a legsikeresebb a galaxisban.

Vége. Vajon ki nyerhetett?

Elsőre lehet kicsit száraznak és összetettnek tűnhet, és másodikra is. De higgyetek nekem: egy játék alatt minden letisztul, és aztán lehet figyelni a taktikázásra, stratégiázásra. Tény, hogy nem ez az, ami a vasárnapi családi ebéd után előkerül, kevésbé gyakorlott játékosoknak sem javaslom-  ízig vérig gémer játék, igazi agyégető. Ugyanakkor nagyon elegánsan valósítja meg az űr témához témában jól illeszkedő fejlesztések és az egyéb mechanikák egymásra hatását: egy űr meghódításáról szóló játékban igenis legyen központi szerepe a fejlődésnek! Rendkívül jól összecsiszolt-olajozott játék, ügyesen épít a nagy előd mechanikájára, igazi nagyágyú! A moduláris tábla, a pontozólapkák, a fajok sokfélesége végtelen számú újrajátszhatóságot biztosít - de annyit bizonyosan, amennyi elemi részecske alkotja az univerzumot. Ugyan én magam nem vagyok a szóló játék híve, de akár egyedül is lehet játszani. A szabályok és járékelemek adottak hozzá. Nekem összességében nagyon tetszett, és biztos vagyok benne, hogy még sokszor elő fog kerülni.

Az viszont, hogy nektek az előd vagy a Gaia projekt jön be jobban - esetleg egyformán kedvesek - magatoknak kell megtapasztalni és eldönteni.

A győztes: Mr. Brown!

A(z) Terra Mystica: Gaia Project társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Márc

Mellékküldetés: Nemesis - Nemesises szabadulószoba otthon

Ismertető | 2024.03.30. 14:00:00

Szabadulós játék a Nemesis társasjáték világában izgalmas feladványokkal és nehéz döntésekkel - spoilermentesen.

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.


Kommentek

  • laczkodavid

    2020-10-17 19:23:21

    Persze nagyon sok olyan háték van ami jól és egyszerűen működik, de sok van, ami nem. És leginkább a komolyabb stratégiai játékoknál jelentkezik ez a probléma, de nyilván nem feltétlen tartoznak ezek a játékok egy kategória alá :)

  • Robby

    2020-10-17 18:29:11

    Ebben nem értek egyet, mert nagyon sok játék van, ahol szinte az első, vagy legkésőbb a második játék után már egy idősebb-fiatalabb, más felfogó képességgel rendelkező emberrel is nagyon szuperul ment a játék. Ahol nem túl bonyolultak a szabályok, nem tiszta stratégia a jéték és bele tudja valaki magát élni, érdekli, ott nem volt gond. Csak a teljesség igénye nélkül : Tokaida, Takenoko, Splendor, Szerelmes levél, Deep Blue, Tribes, Cacao, Aranyásók és még nagyon sok más játék. Meglepő módon pl.: a Village, A Mars terraformálása, Lords of Hellas, Holtak Tele, Zombicide is nagyon könnyen tanulható volt mindenki számára, de pl.: Skythe, Blood Rage már gondot okozott. Tehát én azt vettem észre, hogy nem a játékszabályok voltak bonyolultak, hanem a kökemény stratégia okozhat gondot. Ezt azzal tudnám alátámasztani, hogy szerintem ha több száz parti sakkot lejátszik valaki, akkor sem fogja megverni egyik sakkmestert sem, pedig elég egyszerűek a szabályok (volt ebben is részem). Vagy vannak olyan játékok amelyekhez egyéb képességek kellenek. Például egyszer egy kislánnyal egy hosszabb repülőút során Double-ztünk és bármennyire egyszerű volt a játék nem igazán sikerült nyernem. Nagyon a földbe döngölt. Ezekből okulva nem igazán veszek vagy állok le olyan játékkal, ahol ezek a képességek ennyire számítanak, az az igazi játék ahol van kihívás. Másik topikban valaki említette, hogy alfa játékosként ő irányítja a csapatot, a többiek meg azt csinálják amit mond. Ennek sem látom az értelmét, de ha valakinek ez jó, akkor hajrá. Nálunk azok a játékok jöttek be, amelyeket mindenki élvez, saját maga irányítja a kerakterét (persze koop játéknál azért megbeszéljük a célt és mindenki saját belátása szerint cselekszik-nem a győzelem a fontos, hanem a jó játék). Szóval a nagyon gyorsasági, stratégiai, alafa játékos... játékokat ezen okokból próbálom elkerülni, illetve ha testzik akkor digitális változatban MI ellen próbálom ki. Ez a játék most nekem olyan sakk kategória marad.

  • laczkodavid

    2020-10-17 17:30:44

    Sajnos nem mindig jön össze ez a "hasonló" elmélet nálunk sem. Engem az szokott bosszantani, hogy sokan vannak a baráti körben, akik nagyon szeretnének játszani, de amikor a szabályokat magyarázom, akkor nem figyel senki, mindenki csak játszani akar. Nem értik meg hogy enélkül nincs játék. Aztán persze nem tudják, de az még egy dolog, hanem azzal tudják nálam végleg szétcsapni a dolgot, amikor rájövök, hogy nem nem is zavarja őlet játék közben, hogy nem tudják ilyenkor érzem a törődést igazán.

  • gevanda

    2020-10-17 12:12:22

    Szerintem nem csak erre a játékra vonatkozik, hogy "hasonló játékossal" jó játszani.
    Én minden játéknál ezt érzem, azokkal élvezem, akikkel hasonló szinten állok "agyilag" is, tapasztalatilag is.
    Első játéknál nyilván mindig felkészülök rá, hogy ez most nyögvenyelősebb lesz, és szívesen avatok be én is új játékba másokat, de szeretem, ha a második menetre már összekapja magát az újonc (akár én vagyok az, akár más). Elvárom, hogy figyeljen mindenki a szabályokra, és memorizálja azokat. Sok játékban - pl itt is - nagyon jó játékossegédletek vannak, amik mutatják végig a lehetőségeidet, szóval csak a jelölésrendszert kell megértened/megjegyezned.
    Egy összetettebb játékban valószínűleg nem fog az első menete közben senki se kialakítani olyan nyerő startégiát, mint aki már mondjuk tizedszer játszik az adott játékkal, szóval a tanító játékosnak itt nem a versenyszellemet kell elővennie, hanem a tanítási vágyát, és tanácsokat adni, jól magyarázni. Valamilyen szinten ez számára is egy befektetés, hogy később ezzel a barátjával is élvezetesen tudja játszani ezt a játékot, igazi versenyként.
    Nyilván ez sokkkal jobban kijön olyan játékoknál, ahol nincs vagy alacsony a szerencsefaktor, pl itt, Agricola, Marco Polo, Mennyei ser, M/S Batory. De nagyobb szerencsefaktorral rendelkező játékoknál is nagyon látványos, pl Qxixxnél, és a gyorsasági játékoknál is, pl Blue Banananál vagy a Panic Labnél.

  • laczkodavid

    2020-10-16 18:39:20

    Én nem gondolom annyira társasjáték idegen embernek magam noha egy társas esten egyszer játszottam csak vele. És én is tapasztaltam amit írtok, nagyon elpicsáztak, pedig próbáltam stratégiázni :D kell egy pár játék hogy működjön a dolog. De annyira tetszik :D hogy az mindent kárpótol. Meg mondjuk én nem vagyok olyan rossz vesztes :) nagyon élveztem a játékot.

  • Robby

    2020-10-14 20:56:00

    Én többször néztem ezt a játékot, de eddig nem sikerült beszerezni. Alapvetően tetszett, de nagyon sok helyet foglal, nincs ekkora asztalunk. A másik dolog amiért kicsit félek ezektől a 0 szerencsefaktoros játékoktól, mert egy tapasztaltabb vagy egy számítósabb játékos gyorsan el tudja venni a többi játékos kedvét. Kicsit olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, hogy ha az elején valamit nem jól csinálsz, akkor csak azt látod végig, hogy az ellenség hogyan gyarapszik veled ellentétben. Szóval 1-2 órán keresztül csak szenvedés és reménytelen küzdés lesz a kezdő vagy nem annyira stratéga játékos számára. Kicsit olyan érzés mintha valakinek elmagyaráznák a sakk szabályait aztán leültetnék egy profival.... De ha sikerül több hasonló játékossal leülni, akkor iszonyat jó parti formálódhat belőle.

  • gevanda

    2020-10-14 12:42:57

    Nem belépő szintű játék, kezdő játékosok megutálnák az életüket is, ha ezzel kéne játszaniuk. :D Viszont a haladóknak szerintem nem fog elsőre se száraznak tűnni. Mi tegnap este próbáltuk ki, és teljesen beleszerettem, az új kedvenc játékom lett.

    Imádom, ha minél kevesebb a szerencsefaktor egy játékban, és tényleg rajtam, a stratégiámon, a játékostársam lépéseihez való alklamazkodásomon múlik a kimenetel. Magamnak köszönhetem, ha valami jó, és magamat kell hibáztatnom, ha valami nem úgy jött össze. Nincs kockadobás, laphúzás, húzózsák, ... Itt tényleg 0 a szerencsefaktor, még nem találkoztam ilyen stratégiai játékkal. (Korokon átban a megvásárolható lapok sorrendjéhez kell jó szerencse, Marco Poloban egy karakter kivételével mindenki dob a kockáival, így hatázorva meg az árakat és ak akció végrehajtható mennyiségét). Talán a Mennyi Ser, de az egy jóval könnyedebb, rövidebb, kevésbé komolex játék, nem említeném őket annyira egy lapon.

    Imádom a szűk játékokat, nem szeretek könnyen ponthoz jutni, szeretem érezni, hogy megdolgoztam a pontjaimért. De hogy nehezen indul be a stratégiám, és sokat kell gyűjtögetnem a nyersanyagokat, az zavaró tud lenni. Ez tökéletesen van megoldva ebben a játékban: megdolgozom a pontokért, de a bevétel fázisban kapok nyersanyagokat, így nem kell az első köreimet arra pazarolni, hogy megszerezzem azokat.

    A játékideje elég hosszú, de még pont élvezhető kategória. És végig éber maradok, beleélem magam, teljes erőbedobással játszom, és élvezem. Ezt sajnos nem mondhatom el A Mars terraformálásáról, még A kezdetek kiegészítővel is túl hosszú.

    Az elődjéhez, a Terra Mysticához még sajnos nem volt szerencsém. Videók alapján nagyon sok a közös elem bennük, viszont grafikában is és árban is barátibb az előd. Sajnos két főre nagyon nem ajánlják, mi pedig az esetek 90%-ában ketten játszunk, ezen bukott el nálunk. Szívesen kipróbálnám, imádok új játékokat kipróbálni, és izgalmasak az ilyen összehasonlítások. Amint lesz lehetőségem játszani vele, lecsapok rá.

  • jatszohaz

    2019-07-02 09:37:33

    Lenyűgöző a játék összetettsége. Nem egy könnyed játék, de akiknek a játék a szenvedélyük nagyszerű élményt fog nyújtani.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Terra Mystica: Gaia Project