Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Verona Twist – Szöktetés életre-halálra

Júlia nem akar a földön járni. Fülig szerelmes Rómeóba, pedig Capulet lányként távol kellene tartania magát a fess Montague ivadéktól, aki a család halálos ellensége. A Dajka a fiatalokat álruhába bújtatva igyekszik kimenekíteni Veronából. A hűséges cinkostársnak nincs könnyű dolga, mert a zord apa a nyomukban van.

Nem túl nagy a nyüzsgés a Dei Signori téren. Hat közismert veronai sétálgat békésen az olasz városkának ezen a szegletén. Ketten közülük azonban nem azok, akiknek látszanak. Egyelőre csak a Dajka tudja, kiknek álcázták magukat az ifjak. Ha hét napon át titokban tudják tartani kilétüket, egymáséi lehetnek. Ha lebuknak, örökre búcsút inthetnek lelki társuknak.

Lehetsz király?

Király sajnos nem, de herceg, hercegnő simán lehetsz Dorsonczky József játékában. Gazdag nemesként, vagy a társadalmi ranglétra alján tengődő szolgaként szintén színre léphetsz Észak-Olaszországban. Esetleg a püspöki süveg, netán a szerzetesi csuha vonzóbb a számodra? Nem probléma, akkor is jó helyen jársz. 

Ha a Verona Twist hallatán most egy Álarcosbálszerű partijáték jelent meg lelki szemeid előtt, akkor jobb, ha rögtön az elején tisztázzuk, hogy rossz nyomon jársz. Ez egy remekül tematizált, kétfős absztrakt tünemény.

A felhők fölött 3 méterrel

Pillanatok alatt összepattinthatjuk a négy részből álló táblát és már életre is kel előttünk Verona egyik híres helyszíne. Madártávlatból tekintünk le a Dei Signori térre, amely két, jól elkülöníthető részre oszlik. A hat egységnyi sötét színű kőburkolatot tizennégy világos mező határolja.

Itt tűnik fel egy héten át ugyanaz a hat ember, akik közül kettő a felhők fölött jár legalább 3 méterrel, annyira szerelmes.

Mi ez a tánc fiatalok?

A hűséges nevelőnő felrakja a hat szereplőzsetont a táblára, majd titokban kiválaszt két személyt, akik álruhában Rómeót és Júliát rejtik a játék végéig. 

A szeretők, scusa szereplők mozgatása a központi kövezeten és a házak mentén történik. A Dajka Don Capulettel felváltva lép. A kezdés joga a gyanakvó családfőt illeti. Minden veronainak helyet kell változtatnia egyszer a fordulóban. Persze csak akkor, ha képesek rá. Ahhoz, hogy le tudjuk követni, ki mozdult már meg és ki nem, át kell fordítanunk a tokeneket aktív oldalukról a passzívra. Dicséretes, hogy a jelölők aktív felén feltüntették a lépések szimbólumait.

Lássuk, hogyan perdülnek táncra hőseink. A hercegnő korlátlanul léphet mind a nyolc irányba. Hozzá hasonlóan mozoghat a herceg is, egy mezőnyi távolság erejéig. A nemes függőlegesen és vízszentesen járhatja be szabadon a teret. A szolga ugyanezen az útvonalon halad, viszont csak lassan csoszoghat kövezetről kövezetre. A püspök átlósan hirdetheti vég nélkül Isten igéjét. Ne kételkedjetek, higgyétek csak el, hogy a szerzetesé a leglátványosabb koreográfia. Ő az egyetlen, aki képes áthaladni másokon. Akár több személyt is át tud ugrani és az első szabad helyen ér földet. Ha nincs az útjában figura, vagy üres mező a biztonságos landoláshoz, akkor kénytelen mozdulatlanul állva fohászkodni Rómeó és Júlia lelki üdvéért.

Miután mindenki eljárta a maga táncát, a forduló zárásaként a Dajkának nyilatkoznia kell, hogy a gerlepár együtt, vagy külön bujkál-e a papà elől. Ha Rómeó és Júlia is a tér közepén található sötét kövezeten vannak, vagy mindketten a házak mentén lévő világos mezőkön tartózkodnak, akkor a dadus azt jelenti, hogy ugyanabban a zónában vannak. Ha a fiú a tér egyik, a lány pedig a másik részén áll, akkor az hangzik el, hogy különböző zónákban lapítanak. 

Páratlan páros

A hat veronai tizenötféleképpen tud egymással párt alkotni. Egy ember öt másikkal lelhet társra, mert önmagával nem léphet szövetségre. Mivel hat szereplőnk van, kézenfekvő lenne, hogy 6X5 = 30 a helyes megoldás. Igen ám, de ebben az esetben minden párt duplán vettünk számításba. Ne essünk abba a hibába, hogy például a hercegnő és a herceg, valamint a herceg és a hercegnő kombinációját két párnak vesszük. Szóval osszuk el a harmincat kettővel, hogy megkapjuk a Tizenötök listáját.

Ha valaki esetleg nem tudta volna lekövetni a fentieket, ne essen pánikba. Az összes lehetséges variáció színes piktogramokkal ellátott kartonlapokon sorakozik a játéktábla mellett. A kapott információk alapján képesek leszünk a nyomozás során kizárni bizonyos kettősöket. Az őket jelölő lapkákat át is forgathatjuk üres oldalukra. Ezzel jelezve, hogy velük már nem kell számolnunk. Ahogy fordulóról-fordulóra fogynak a potenciális Rómeó és Júlia jelöltek, úgy jutunk egyre közelebb a győzelemhez, ha Capuletet alakítjuk ebben a szerelmi drámában. Dajkaként értelemszerűen az az érdekünk, hogy a gyanúsítottak hét fordulónyi nap alatt ne szűküljenek le egyetlen lehetséges párosra.    

Vonzó külső, elragadó belső

A Lázár Aurél alkotta Júlia portré láttán meg tudom érteni, hogy Rómeó a családi viszály ellenére is belehabarodott a lányba. A doboz borítója által kínált vonzó külső nem csalás, nem ámítás. A látványos grafikának köszönhetően életre kelnek a reneszánsz kori Verona lakói és a tér, ahol történetünk játszódik. A szereplőkártyákon feltűnő alakok aprólékosan kidolgozottak, a piktogrammok pedig elegánsan egyszerűek. A zsetonokon és lapkákon látható rajzok nincsenek túlcsicsázva. Örömteli, hogy az illusztrátor képes volt megálljt parancsolni a kezének, mert így az alakok a tokeneken és a lapkákon is könnyedén beazonosíthatóak. Egy szó, mint száz, a művész hangulatos miliőt teremtett ehhez az elgondolkodtató love story-hoz.   

A vonzó külső után érdemes ráirányítanunk figyelmünket a doboz belső kialakítására. Díjazom, ha egy insert ennyire magától értetődő. Mindennek megvan a helye, nem kell azon gondolkodnom, mit hogyan tegyek vissza úgy, hogy a zsúfoltság ellenére is rá tudjam illeszteni a tetőt. Ez a praktikus elrendezés a kipakolást is nagyban megkönnyíti, hiszen nincsenek hanyagul egymásra ömlesztett alkatrészeket, amik hosszas szortírozást igényelnek egy-egy parti előtt. A maximalistáknak üzenem, hogy még ujjtámaszra is gondoltak a tervezők, így könnyedén kiemelhetőek a tartozékok.

Nagy elődök nyomában

Ha szeretsz sakkozni, akkor a Verona Twist is élvezetes lesz számodra. Bár tetten érhető benne a rács mozgás mechanizmusa, nem kell azért nagymesternek lennünk ahhoz, hogy asztalra merjük tenni. Ha a sakk soha nem volt a te játékod, akkor is érdemes adnod neki egy esélyt, mert sokkal könnyebb sikerélményt szerezni benne, mint a fekete fehér bábuk tologatásával.

A nagy elődök nyomában járva szintén megemlíthetjük a Mastermind-ot (Mesterlogika), ahol minél rövidebb idő alatt kell kikövetkeztetnünk a társunk által elrejtett feladvány helyes színösszetételét. Rómeó és Júlia szöktetése is erősen épít a deduktivitásra, hiszen a kapott információk birtokában kell kilogikáznunk a megfejtést.

Ha ilyen felmenőkkel említjük egy lapon ezt az életre-halálra szóló itáliai hajszát, akkor bizonyára nem lepődik meg senki azon, hogy itt aztán nyoma sincs a szerencsének. Kizárólag a játékosok rátermettségén múlik, ki hagyhatja el győztesként a küzdőteret. Tény, hogy az első pár kör inkább a tapogatózásról szól, ám ahogy rohamosan fogynak a szóba jöhető lehetőségek, úgy válik egyre taktikusabbá a játék. Egyes figurák jó ütemben történő mozgatásával, vagy éppen blokkolásával kényszeríthetjük rá ellenfelünkre az akaratunkat.

Bár a szerelmes fiatalok fittyet hánynak őseik ellenségeskedésére, a Verona Twist szerzője tisztelettel adózik a „nagy öregek” előtt és a 21. században is vonzóvá teszi a logikus gondolkodást. Csakk így tovább MasterMind Fitness Games!

A név kötelez

„Ó, Romeo, miért vagy te Romeo?” – kesereg Júlia. Ennek a rövid Shakespeare idézetnek a kapcsán érdemes elmerengenünk azon, hogy a Verona Twist kiadója vajon miért választotta a Mind Fitness Games nevet? A romániai székhelyű cég fő célkitűzése, hogy olyan minőségi alkatrészekből álló absztrakt játékokat dobjon piacra, melyek szabályrendszerei könnyedén elsajátíthatóak, mégis kihívást jelentenek agyunk számára.

Előfordulhat, hogy az elektronikus eszközöktől ellustult elménk eleinte ellenáll az egyedi elvárásoknak, ennek ellenére érdemes egyfolytában edzeni. Az alliterálva megfogalmazott tapasztalataimat a székelyudvarhelyi Dorsonczky József is megerősíti. A tréning szerinte akkor a leghatékonyabb, ha mindennap, de legalább heti háromszor játszunk negyedórát. Mivel egy gyors twistet 15-20 perc alatt eljárhatunk a Dei Signori téren, igazán nem igényel túl nagy erőfeszítést betartani ezt az edzéstervet. Napjainkban sajnos egyre több a lusta gyerkőc, ezért ajánlott a híres veronaiak táncát minél korábban, akár már kilenc éves kortól kezdve elsajátítani. A kiadó ráadásul garanciát vállal arra, hogy ez a mozgásforma egészen 99 éves korig sérülésmentesen űzhető.

Tricky Veroneses

Korábban már bevallottam nektek, hogy bármikor kapható vagyok egy trükkös kibercsatára. Az a helyzet, hogy Rómeó és Júlia kedvéért is szívesen lejtek táncot Veronában.

Zárszóként engedjétek meg, hogy egy másik nagy klasszikust citáljak ide: „Riszálom úgy is úgy is!”, Dorsonczky József szabályai szerint.

A(z) Verona Twist társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

Verona Twist társasjáték vásárlása esetén a Gémklub webáruházban 20%-os, más kedvezménnyel nem összevonható kedvezményt biztosít. Beváltható: 2019. szeptember 10-ig KUPONKÓD IGÉNYLÉSE BOLT FELKERESÉSE
írta -- Toszka

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Verona Twist