Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Interjú a Table Talkkal

2018 nyarán indult útjának a társasjátékokkal foglalkozó podcast, amely jelenleg az egyetlen hazai csatorna ebben a témában: Gál József és Győri Zoltán vezetésével. Az azóta már tizenkettő részt megélt podcastról és a jövőbeli terveikről beszélgettünk a srácokkal.

Milyen régóta vagytok tagjai a társasjátékos közösségnek?

Zoli: Nagyjából 3 éve, azóta foglalkozok komolyan és tudatosan társasjátékokkal, részt veszek az eseményeken és a Társasjáték Facebook Csoport életében. 

József: Én szerepjátékokkal kezdtem, azóta is tagja vagyok ennek a közösségnek is. Később, nagyjából 4 éve léptem be a Társasjáték Csoportba. Ahogy egyre jobban elmélyültem ebben a világban, annál komolyabban kezdett foglalkoztatni a téma. De a Társasjátékok Ünnepére is csak 2017 óta járok. Podcastünk, a Table Talk pedig fél éve indult el.

Hogy látjátok, milyen a magyarországi társasjátékos közösség helyzete?

József: Azt tapasztalom, hogy borzasztóan nyitott a piac, rengeteg lehetőség van. Nagyon sokan éppen csak ismerkednek ezzel a műfajjal. Többek közt a podcastünknek is ez a célja, hogy bemutassuk az embereknek a gateway (belépő szintű, egyszerűbb komplexitású társasjátékok) és később az ennél komplexebb, magasabb szintű játékokat.

Zoli: Öröm látni, hogy növekszik a társasjátékosok száma. Nagyon sokaknak szerepe van abban, hogy egyre többen játszanak. Eközben a magyar piac is nagyot nőtt, bár ez nem biztos, hogy hasonló arányban van az érdeklődök számával. Emiatt minket is foglalkoztatott a téma, hogy milyen újonnan, kezdőként találkozni a társasjátékos közösséggel. (9. Table Talk rész) Fantasztikus, ha megfogalmazódik valakiben az igény, hogy nyisson a modern játékok felé. Ilyenkor a legfontosabb a jó ajánlás és a segítség ezeknek az embereknek.

Honnan jött a podcast ötlete? Miért pont ezt a formátumot választottátok? Hogy jött a Ti közös együttműködésetek?

József: Szerettem volna egy társasjátékokkal foglalkozó podcastet létrehozni, mert úgy vettem észre, hogy jelenleg még ilyen nincs. Igaz régebben volt a Cruelty-Free Pirates nevű podcast, de ez kezdeményezés az utóbbi időben teljesen elhalt.

Személyesen is kötődök ehhez a platformhoz, kicsit más témában, de rendszeresen hallgatok egy NFL-el foglalkozó podcastet. Azt is szeretem a műfajban, hogy ezek akár munka közben is tökéletesen élvezhetőek, míg ez a videós tartalmaknál nem kimondottan cél. :)

Nagyjából 3-4 hónapig kerestem magam mellé partnert, akivel elindíthatnám a projektet, mikor teljesen véletlen belebotlottam Zoliba. Nagy örömömre, tetszett neki az ötlet. Szerencsére eléggé különbözünk annyira a társasjátékok terén, hogy tudjunk véleményt ütköztetni, ha kell. Emellett Zoliban felmerült, hogy bizonyos adásokba vendégeket is hívjunk. Úgy gondolom, hogy ezek együtt igazán érdekes színt hozhatnak az adásainkba.

" Imádom, hogy ezen a platformon keresztül igazi beszélgetések születhetnek. "

Zoli: Nekem is nagyon tetszik a műfaj, korábban próbálkoztam is vele, ami később szervezési problémák miatt elmaradt.

Nagyon örültem, mikor Józsi megkeresett a podcast ötletével. Úgy érzem, hogy ez a téma tökéletesen megfelel tartalmasabb és hosszabb beszélgetésekre. Kép pedig ez esetben igazán nem szükséges. A bő egy óra játékidő tökéletes arra, hogy egy-egy adásban kivesézzük a témáinkat. Egyetértek Józsival: Jó dolog, mikor nem csak egymás gondolatára bólogatunk, hanem gyakran tudunk véleményeket ütköztetni, ami kellően fűszerezheti az adásainkat.

Mi volt a legnagyobb nehézség a podcast létrehozásában?

József: Vállalkozóként általában nekem sokkal rugalmasabbak a napjaim, míg Zolinak kevésbé. Így talán a legnagyobb nehézség az időpontok egyeztetésében rejlett. De úgy tűnik, mostanában ez is szépen kiforrott.
Szerencsére a felvételekhez szükséges felszereléseket egy nagyon kedves barátom tudja biztosítani. Következő lépésként szeretnék egy sajátot is beszerezni az adásainkhoz.

Zoli: Igen, vállalalom, hogy én vagyok a szűk keresztmetszet, mert nagyon rapszodikus a szabadidőm. Mivel a hely és a technika adott, így a legnagyobb probléma tényleg csak az időpontok megtalálása. :)

Röviden mesélnétek arról, hogy hogyan is készül egy-egy adás? Mennyi ideig tart egy átlagos felvétel?

Zoli: A témát és az időpontot, mindig messenger üzenetek formájában egyeztetjük. Jelenleg az adások úgy épülnek fel, hogy egy top tizes listát állítunk össze vagy egy adott témáról beszélgetünk.

József: Pontosan! Megkérdeztük a hallgatóink, hogy milyen típúsú adásokra lennének kíváncsiak, így alakult ki ez a felosztás.

A felszerelések szerencsére már be vannak állítva a helyszínen (két mikrofon és egy felvevőkészülék), így nekünk ott csak rögzítenünk kell a beszélgetésünket. Ezután a két mikrofon hangsávja egy sávra kerül, majd megvágom és rakom is ki a SoundCloudra. Utána posztolom a facebook oldalunkra  amit Rékának köszönhetünk (Győri-Nádai Réka a Mit játsszunk? blog társszerzője és Zoli felesége)  és a Társasjáték Csoportra.

Zoli: Körülbelül 5-6 perc "selejtet" veszünk fel, aminek a nagy részét az ő-zések teszik ki. (nevet)

Ahogy nem rég említettétek, bizonyos adásokban vendégeitek is vannak. Mi alapján döntitek el, hogy kivel fogtok beszélgetni?

Zoli: Általában felmerül a téma és utána szokott körvonalazódni, hogy kivel lenne érdemes azt megvitatni.

József: Gondolkozunk azon is, hogy a későbbiekben kiadókat, videósokat, társasjáték tervezőket kérjünk fel. Szerencsére eddig könnyen találtunk olyan embereket, akik szívesen részt vettek egy-egy témához kapcsolódó adásban.

Mik a jövőbeli tervek? Milyen témákra számíthatunk tőletek a közeljövőben?

Zoli: A témáink egyenlőre ad hoc jeleggel merülnek fel, azok alapján amik aktuálisan foglalkoztatnak bennünket. Kifejezetten szeretem ezt a spontaneitást. 

József: Téma rengeteg van, tehát bőven tudunk miből válogatni. Igazán szeretnék rögzíteni egy túlértékelt játékokról szóló beszélgetést. Ezenkívül a későbbiekben szeretnénk élőben is beszélgetni a hallgatókkal egy-egy témáról. De nekem is tetszik a Table Talk randomitása. Ezeken túl felvetődött annak az ötlete is, hogy a párjaink is vendégeskedjenek a felvételek egyikén, hogy meghallgathassunk több női véleményt.

Zoli: Ebben egyetértünk, én is borzasztóan örülnék, ha legalább egy adásban képviseltethetnénk a női oldalt is. Még az is felmerült, hogy lehetne egy állandó/félállandó női tag. 

Sajnos ebben az évben már nem lesz lehetőségünk kerekasztal beszélgetésre, de mindenképpen szeretnénk a jövőben ilyen jellegű megmozdulásokat.

"Fontosnak tartom, hogy minél több álláspontot képviseljünk a podcastjeink során."

Table Talk 12. rész TOP 10 Szerző

Érdekes, 2018.12.03. 10:13:00

A Table Talk 12. részében a srácok kedvenc társasjáték szerzőiről hallhatok bővebben.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Aug

Table Talk 37. rész Szólójátékok

Érdekes | 2020.08.01. 09:00:00

Gál József és Horváth Balázs a szólójátékokról beszélgetnek.

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.


Népszerű

Friss

Címkék