Sör és kenyér
Sör és kenyér
Sör és kenyér
Sör és kenyér
Videó beküldése

Sör és kenyér társasjáték

társasjáték, 2023
Értékelem!

A Sör és kenyér egy könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a highest-lowest scoring, a...

A Sör és kenyér egy könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a highest-lowest scoring, a draftolás és a multi-use cards mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A sörfőzés és a kenyérsütés hagyományainak versenye!
A Sör és kenyér egy kétszemélyes játék, mely a kártyák többfunkciós használatára épül. A váltakozó fordulók okos felépítése izgalmas fordulatot kölcsönöz a játékosok interakciójának, a kártyadraftolásnak és az erőforrás-gazdálkodásnak.

Egy hajdanvolt kolostor termékeny földjein alapított két falu őrzi a sörfőzés és a kenyérsütés kettős hagyományát. Bár osztoznak a földeken és az erőforrásokon is, lakosai továbbra is büszkén rivalizálnak azért, hogy felülmúlják egymás termékeit.

A játékosok a két falu lakóit képviselik. Hat teljes év áll rendelkezésünkre – amelyben a bőséges és a szűkös esztendők váltják egymást –, hogy a játékban összehangoljuk a sörfőzéshez és a kenyérsütéshez szükséges nyersanyagok betakarítását, tárolását, valamint a termékek szomszédos városban történő értékesítését és a létesítmények korszerűsítését is. A győzelem érdekében ugyanakkor meg kell őriznünk az egyensúlyt a pékáruk és a habzó nedű között, ugyanis a hatodik év végén csak abból az áruból – sörből vagy kenyérből – gyűjtött érméket pontozzuk, amelyik alacsonyabb bevételt hozott. Az a falu, amelyiknek ez a pontszáma magasabb, megnyeri a játékot

Két falu népe verseng, hogy melyikőjük jobb a sörfőzésben és a kenyérsütésben! A Sör és kenyér egy kétszemélyes játék, amelyet a többféleképpen felhasználható kártyák ötletes menedzselése és a váltakozó fordulók okos felépítés varázsol izgalmassá.

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 15% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 9 000 Ft-tól
 • 25 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Gyűjtögetés, Középkori
Mechanizmus: Highest-Lowest Scoring, Draftolás, Multi-Use Cards

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Sör és kenyér társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Sör és kenyérhdz715

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kártyavédőzve, újszerű állapotban eladó. A dobozon rajta a fólia. Angol nyelvű.

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Sör és kenyér társasjáték videók (11)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb két személyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Kommentek

Kommentek

 • petersson8

  2024-03-17 00:59:28

  Hogy ez egy mekkora jó kétfős móka!

  Nem számítottam semmire ezzel kapcsolatban, de elrabolt.

  A klasszikus, német euró típusú játékokra emlékeztet, de azoknál sokkal szebb és több korszakalkotó és modernebb ötlet is van benne.

  A felesleges nyersanyagunk kötelező felajánlása, a multifunkciós kártyák, a kisebb pontérték számításba vétele, az aszimmetrikusan váltakozó fordulók igazi modern játékok magasságába emelik ezt az amúgy tematikailag nem túl erős csodát.

 • laptopzsol

  2024-01-04 11:43:07

  Nos a Sör és kenyér lett az idei év szezon kezdő játéka. Jobb nem is lehetett volna. Egyszerű de nagyszerű jelző illik rá. Gyors a szabály tanulás, érthetően is van meg fogalmazva. Azt hinnéd, hogy könnyű, nem is tévedhetnél nagyobbat. A vége felé már vakaróztunk rendesen, miként legyen még sör, hogy növeljem egy kis plusszal a pontokat. Sokszor a teli kamra a legrosszabb, ami kell az nem fér bele. Vesztettem de nem érdekelt, nagyon jót szórakoztam. Ajánlom, pároknak mindenképp.

 • szirom.niki

  2023-09-10 19:51:53

  Szerintem ez az idei év az egyik, ha nem a legjobb kétfős megjelenése. Kezdőknek és haladóknak is egyaránt hatalmas élményt nyújthat. Könnyen tanulható szabálya van, érthető ikonográfiával, viszont főleg a szűkös évben előretervezhető, ezáltal haladóbbaknak is nagy élményt nyújt.

  Nagyon szép, miőségi fa alkatrészeket kapunk. Gyors játékhoz gyors set up jár, ez itt abszolút teljesül is. Elpakolással és szabály tanulással együtt 30 percbe simán belefértünk. Szépen próbál egyensúlyozni a játék a nyersanyag helyekkel és a pontozással.

  A tematika szerintem kellemesen jön át, de nem kell túlgondolni végtére is, ez egy euró játék :)

 • zsille.viki

  2023-06-10 23:55:57

  Egyetértek, hogy a komló nem igazán értékes. (Legalábbis remélem hogy jól gondolom, és a zöld jelölő volt a komló!) Nekem első játékban sikerült belenyúlnom egyből, az első kártya amit kijátszottam az volt, ami adta a sok komlót bónuszként. Akkor jó ötletnek tűnt, gondoltam biztos ritkaság, hiszen abból van legkevesebb a földeken is. Kicsit félrevezető volt elsőre. Aztán a raktáram fele állandóan csak azzal volt tele, és gyakorlatilag semmihez nem kellett, ha igen, akkor is max 1.

  Én bárkinek ha tippet kéne adnom az első játéka előtt ezt mondanám, hogy a komlóból alig-alig kell 1-2 darab, nem éri meg a fejlesztéseket kirakni hozzá.

 • Robby

  2023-06-10 21:20:40

  Sikerült ezt a játékot is kipróbálnunk. Szerintem nagyon jó kis pörgős játék tele fordulatokkal. Eléggé kiveséztétek a játékot előttem ezért arról nem is ejtenék több szót. Viszont pár észrevételem lenne az előttem szólókhoz. Szóval, ha elrontottad a raktáradat és nem raktároztál el benne mondjuk vizet, akkor is tudsz nyersanyagot cserélni, mert amit felveszel azt beteheted a raktárba, cserébe ki kell dobni(átadni) azt amire nincs szükséged. A bőséges esztendőben általában be szoktuk gyűjteni az alapanyagokat így megtartva azokat a kártyákat amiket el szeretnénk készíteni. Ezután a szűkös esztendőben már nyugodtan süthetünk-főzhetünk, mert nincs lapcsere, csak a kirakott 3 lap. Szóval lehet előre számolni, tervezni. A komló nem túl értékes nyersanyag, az igaz, mert kevés kell belőle, de van olyan módosító lap, amivel 2 komlót bármilyen nyersanyagra bescerélhetünk többször is. Ez is nagyon jól szokott jönni. Általában az a taktika szokott nálunk bejönni, ha a bőséges időszakban tervezel és gyűjtögetsz aztán a szűkösben termelsz. Így általában 3 kenyér és 3 sör (nagyobb értékű különböző fajta) készül el a játék végére és közben a bónusz lapokkal is sikerül pár plusz tervezhető pontot a végéhez adni oda ahova épp kell. Azt vettük észre, hogy aki sokat próbál elkészíteni az általában nem a nyerő lesz mivel a kevesebb pontot érő áru számít és a mennyiség a minőség (pontok) rovására megy.

 • zsille.viki

  2023-06-04 09:20:55

  Nagyon pozitív élmény volt az első játék. Kellemesen gondolkodóssá teszi, hogy mikor melyik kártya kerül a másik játékoshoz, melyik kerül vissza saját kézbe, melyik kerül ki a játékból (fejlesztés). Szeretem a pontozási rendszert, így nem lehet elhanyagolni sem a sör vagy a kenyér termelését.

  Hatalmas pozitívum, hogy ilyen kicsi kompakt dobozban van, könnyen elfér táskában is, ha valaki vinné valahova. És lehet is, szerintem nagyon alkalmas lehet a modern társasjátékok népszerűsítésére. Találó a mini-euró megnevezés, tényleg az.

  Nekem egyetlen gondom, a pakli mérete. Nem túl nagy a húzópakli, és így is vannak ugyan olyan képességű kártyák. Szerintem elég hamar unalmassá válhat, és már egy játék után úgy gondolom, hogy van pár teljesen felesleges képesség a kártyákon. Ha valaki megismeri a paklit, tudni fogja mit érdemes fejlesztésnek használni, mit nem. Ez után gyakorlatilag adott lesz, hogy melyik kártyával mit csinál, és innentől kezdve hasonló lesz minden játék.

  Arra jó, hogy ritkábban 1-1 játékra leülni vele, de szerintem vigyázni kell vele hogy ne túl gyakran, mert akkor minden bizonnyal unalmassá válik. Kérdés, hogy így megéri-e beszerezni a polcra.

 • kok_o

  2023-05-31 14:34:55

  Egyelőre még csak néhány játékon vagyunk túl, tehát még bőven teszt fázisban van a játék, még csak ismerkedünk a játékkal, de az általad említett problémára nekem az a megoldásom eddig, hogy a bőséges esztendőben, tehát amikor draftoljuk (cserélgetjük) a lapokat, amire mindenképpen szükségem van (értsd: meg akarom sütni/főzni), azt kijátszom és feveszem érte a nyersanyagokat (betakarítás akció talán). Így az ellenfél em tudja elvenni előlem. Mivel a szűkös esztendőben a betakarításra használt lapokat visszavesszük a kezünkbe, majd kiegészítjük 5-re, lesz még 4 köröm, hogy összeszedjem hozzá a nyersanyagokat, ha az előző 4-ben nem sikerült. Erre jön még a 3 felfordított lap a szűkös esztendőben, így lényegében további lehetőségünk van arra, hogy nekünk megfelelő nyersanyaghoz jussunk. Persze elfőrdulhat hogy így sem jön össze, de azért egy stratégiai játékban bőven benne van az, hogy legyen legalább egy B terv. Másrészt nem biztos, hogy ez lesz a tuti módszer, sőt ha alaposan letesztelték a játékot, nem lesz mindig nyerő stratégia, de egy próbát megér. ;)

  Egyébiránt a bőséges esztendőben lényegében az első kör után ismerünk minden lapot ami abban a körben szerepet kaphat. Összesen 8 lapot kell fejben tartanunk, amivel azért lehet kalkulálni, hogy vajon melyik lehet majd jó a másik játékosnak. Mivel ez egy két fős játék, hosszú távon jól játszani csak úgy lehet, hogy figyeljünk a másik játékost. Mit gyűjt, milyen fejlesztéseket játszott ki, stb. Szintén tesztelés alatt van még, de szerintem működhet, hogy azon nyersanyagokra, melyekből a másik játékos tud bónuszt szerezni, nem kell annyit beszerezünk, mert amikor megtelik a raktára, kaphatuk tőle abból a nyersanyagból, így ingyen juthatunk nyersanyaghoz.

  Arra is érdemes figyelni, hogy a komló kicsivel ritkább nyersanyag, és általában kevesebb is kell belőle, ráadásul csak sörhöz tudjuk használni, míg minden más kellhet a kenyérhez is. Ebből adódóan pl komlóból nem érdemes betárani, míg vízre mindenhez szükség lesz.

 • tamas.forgach

  2023-02-07 23:30:10

  Nagyon sokat játszottunk mostanában, könnyű és összetett játékokkal egyaránt és újra elővettük a Beer and Bread-et. Mostmár lenne pár észrevételem a kezdeti rózsaszín köd után. A sör- és kenyérreceptek nyersanyagigénye nagyon eltérő, és a magasabb pontszámú kenyér/sör sok egyforma nyersanyagot igényel, így a paklicserélgetős fázisban a kezdőlapjaidat figyelembe véve, elkezdesz valamire gyűjteni, amit az ellenfeled esetleg kijátszik, amikor hozzá kerül a pakli és neki hamarabb összejönnek rá a nyersanyagok. Ezekután újra gyűjteni kezdesz más nyersanyagot, de kezd elfogyni a helyed a raktáradban, és ha nincs szerencséd vége a fázisnak. A következő fázisban sütsz egy kenyeret vagy főzöl egy sört, majd újra valamit gyűjteni kezdesz, ami a paklicserélgetős szakaszban megint lutri lesz. Szóval stratégiai játéknak semmiképpen nem nevezném, hacsak nem arról szól, hogy ki tud gyorsan váltani egyik stratégiáról a másikra, de a sok stratégia az nem stratégia. Egyszer még az első játékok alkalmával úgy sikerült gyűjtenem, hogy nem volt vizem. Vártam-vártam, de nem jött olyan kártya amit víz nélkül legyárthattam volna, így megnéztem a paklit, hogy van-e egyáltalán ilyen recept, de nem volt, így instant vége lett a játéknak. Van pár játék ahol van egy akció ilyen esetekre, ami eléggé büntet, de legalább ad lehetőséget a cserére, például beválthatsz 3 meglévő nyersanyagot egy neked tetszőre. Szóval nekem, hosszabb idő után újra elővéve már megkopott kissé. Pár hét múlva újra nekiülök, és megpróbálok keresni valami követhető stratégiát. Ha van esetleg ötletetek, azt szívesen veszem.

 • mr.zehy

  2023-01-26 13:25:54

  Felkerült egy videó a megjelenés körülményeiről és a játék ismertetőjével!

  Este 8-tól indul pedig indul az előrendelés!

  "Sör és kenyér - magyar kiadás - kiadói szemmel is!

  Készítettem egy kis videót vagabund stílusban arról, hogy miért szeretem ezt a játékot, illetve a magyar kiadásról egy-két érdekességet is beletettem a videóba! Köszi, iratkozzatok is fel, ha van kedvetek!: https://www.youtube.com/@vagabundkiadopeti
  + próbálom lassítani magam, de nem megy, elnézést!
  Este 20.00-tól előrendelhető kedvezményesen a magyar kiadás! Ne maradj le az esseni társasjáték- vásár egyik legnagyobb sikeréről!

 • mr.zehy

  2022-12-25 11:07:49

  Igen, most jelentette be a Vagabund!

  Tavasszal érkezik!

  Csatolmány: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02tRAMB46G19TxZPHwviruut2RgWD4okzLxdx5kZGYff6jteuWgxZSq6LrvRksYyXEl&id=100064114300518

 • System3222

  2022-12-13 20:21:48

  A bgg-n van magyar kártyafordítás hozzá, a szabály meg nem túl bonyolult, egyszer minimál angollal át lehet menni rajta és onnantól már nem sokat kell nézegetni:)

 • MaRo

  2022-12-11 14:36:32

  Azt tudja valaki, hogy ez kap e magyar megjelenést?

 • mr.zehy

  2022-12-07 13:28:31

  Semmiből jött meglepetés volt a javából! Nagyon szuper kis játék, egyszerű játékmenettel, de bőven elég gondolkozással. A lentebb írt pontozás pedig külön csavart visz a dologba és a multifunkcionális kártyák is nagyon jól működnek, jól ki van találva a melyik kezembe harapjak érzés.

 • batik.balazs

  2022-11-23 09:05:00

  Ez (is) volt az a játék, amit leraboltak Essenben. Több hazai és külföldi videós top 10ben hozta, mellette megjegyezte, hogy nem sikerült ott beszerezni, mert nem volt. Vagabund jó ritmusban rendelt be belőle, úgy láttam a Társasjátékok Ünnepén vitték is rendesen.

 • godzsakattila

  2022-11-23 02:06:38

  Nézegettem a játékot mikor nemrégiben valamiért kis figyelmet kapott (azthiszem megérkezett az országba). A kommented most megerősített abban, hogy érdemes szem előtt tartanom.

 • tamas.forgach

  2022-11-22 22:30:47

  Mostantól a kedvenc két személyes játékom. A grafika hangulata emlékeztet a Stone Age-re, de ez a játék nem munkáslehelyezős. A játékban kártyákat játszunk ki, három különböző akcióban: nyersanyag gyűjtés, sör- vagy kenyérvásárlás (inkább gyártás), fejlesztés. Mindhárom variáció megvan minden kártyán, és nagyon ötletesen használhatjuk a kártyákat. A játék végén a sör- és kenyérkártyák pontjainak (külön-külön) összesítése után az alacsonyabb pontot kell figyelembe venni, úgyhogy játék közben mindkettőt egyensúlyban kell gyűjteni. Ha sokat fejlesztesz, nincs nyersanyagod és nem tudsz termelni, ha szüreteled a nyersanyagokat és vásárolsz, nem tudsz fontos fejlesztéseket végrehajtani és emellett beragad a sörfőzdéd és a pékséged, mert csak egy-egy letermelt végterméket tudsz rajtuk tárolni. Szerintem zseniálisan ki van egyensúlyozva és egy óra alatt kényemesen lejátszható. Nagyon örülök, hogy felkerült a polcra, mert gyakran lekerülősnek ígérkezik.

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 45 perc
 • Játékosok:  2
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Scott Almes
 • Illusztrátor:  Michael Menzel
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Gigamic, 999 Games, Hobby Japan, Albi, Ghenos Games, Vagabund, Maldito Games, Capstone Games, Deep Print Games, Games7Days, Hachette Boardgames Benelux
 • Elérhető nyelvek:  cseh, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • German edition 2022
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Pegasus English edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Capstone English edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: holland
 • French edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
 • German edition 2023
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: japán
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
 • Ukranian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: ukrán
  • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.5 cm
  • Súly: 0.7 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Sör és kenyér társasjátékhoz