Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Sör🍺 és Kenyér🍞- Az arany középút keresése

A Sör és Kenyér egy fél órás társasjáték két fő részére, amelyet 2022-ben Golden Geek Awards díjra jelöltek Legjobb két személyes játék kategóriában.🏅 Vajon melyik falunak sikerül jobban összehangolni a sörfőzést és kenyérsütést, és kerül ki győztesként a rivalizálásból?

Lager és Fehér kenyér

A Sör és Kenyér hat fordulóból áll, ahol a fordulók évekként vannak jelen: a bőséges és a szűkös esztendők váltogatják egymást. A közös termőföldekre gazdag évben több búza, árpa, rozs és komló kerül, a szegényben pedig kevesebb, de az igazán izgalmas különbség az öt kijátszandó kártyánk megszerzési módja.

A gazdag években draftolással szerzünk lapokat: osztunk öt-öt kártyát mind a két játékosnak, kijátszunk egyet-egyet, majd kicseréljük a kezünkben lévőket ellenfelünkkel – és ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogytak a kézben tartott kártyák.

A szegény években felvesszük az előző év betakarított lapjait, majd ötre egészítjük ki a kézben tartott lapjaink számát. Felcsapunk három új kártyát a termőföldek fölé: a körünkben kijátszhatunk ezek közül egyet, ha a kezünkben lévő egyiket a helyére tesszük.

Búzasör és Teljes kiörlésű kenyér

A kék hátoldalú sör – és a sárga hátoldalú kenyér-kártyák egy közös paklit képeznek. Minden lap három módon használható fel.

Betakarítás és raktározás akcióval letesszük magunk elé a lapot, elvesszük a tetején szereplő nyersanyagokat a termőföldekről és a folyóból, majd a raktárunkba helyezzük azokat. A következő lapot az előzőre helyezzük elcsúsztatva, és az előzővel összeadva vesszük el a kijátszott erőforrásokat. Itt jön egy érdekes csavar: hogyha már betelt a raktárunk, átrendezhetjük a nyersanyagokat, és a maradékot át kell adnunk ellenfelünknek.

A kártya középső részével sört főzhetünk, vagy kenyeret süthetünk: kifizetjük a nyersanyagokat, és a lefordított lapot üres sörfőzdénkre vagy a pékségünkre helyezzük.

A kártya alsó részével fejleszthetjük a gazdaságunkat: a játéktáblán a számukra megjelölt helyek alá csúsztathatóak be, és állandó előnyhöz vagy játék végi plusz győzelmi pontokhoz juthatunk velük. A fejlesztés után lehetőségünk van söprésre: az elkészített sör és/vagy kenyér lapokat a tábla mellé helyezhetjük a végső pontozáshoz.

Ha mindkét játékos kijátszotta az ötödik lapját is, vége az évnek: a kezdőjátékos jelző malmot megkapja az, aki kevesebb nyersanyagot raktároz, és az évnek megfelelően felkészülünk a következő fordulóra. A hatodik év végén elérkezünk a pontozáshoz. Kiszámoljuk, mennyi pénzt kerestünk a sörfőzéssel (összeadjuk a főzdénkből kisöpört kártyák értékét az esetleges plusszpontokkal), mennyit a kenyérsütéssel (pékségünkből kisöpört kártyák értéke összeadva az esetleges plusszpontokkal), és az alacsonyabb szám lesz a játék végi pontunk. A több ponttal rendelkező játékos nyer.

IPA és Rozskenyér

Tudtam, hogy a Sör és Kenyeret már csak a témája miatt is muszáj lesz kipróbálnom sörrajongó férjemmel. Eddig egyetlen sörös játékhoz volt csak szerencsénk, a Heaven & Ale - Mennyei Serhez, ami parti közben inkább absztrakt élményt nyújt, és nem igazán hozza a témát. Érdekes, hogy mind a két játékban az egyensúlyra kell törekednünk: a Sör és Kenyérben a szilárd és a folyékony kenyérből szerzett haszonnal, a Mennyei Serben pedig a sörfőző mesterünk és a különböző alapanyagaink pontszámával kell ügyesen lavíroznunk. Más hasonlóságot viszont nem fedeztünk fel, maradhatnak egymás mellett a polcon.🍻

Porter és Kovászos kenyér

A Sör és Kenyér kis doboza minőségi alkatrészekkel van megtömve. A grafika szép - bár személy szerint indokolatlannak tartom, hogy a sör kártyák hátoldala kék -, a fa alkatrészek imádnivalóak, a témát érzem a parti közben. Az előkészítés és az elpakolás gyors, a félórás játékidővel hétköznap estékre is jó választás. A jelölés- és szabály-rendszer egyértelmű, kezdőknek sem okozhat problémát. Viszont az előretervezhetőségével haladók számára is izgalmas partikat kínál: ők a bőséges évben betakarításra ítélt kártyáikat már az szerint is választják, hogy a szegény esztendőben hogy fogják tudni felhasználni azokat. A gazdag évek draftolása és a szegény évek cserekártyái miatt azonban sokszor van szükség újratervezésre. Tetszik, hogy a draftolás, a kártyacserék, a közös termőföldek és a túlcsorduló nyersanyagok odaajándékozás miatt az interakció igazán magas. A felesleg felajánlása miatt kétszer is meggondolom, hogy mire van szükségem, de a játék igazi szépsége - és egyben nehézsége - megtalálni az arany középutat a kenyérsütés és a sörfőzés között.

Hogyha a téma nem is fogott meg, de szereted a két fős társasokat, bátran ajánlom a Sör és Kenyeret, amit most lehetőséged van megnyerni egy gyors quiz kitöltésével!

A(z) Sör és kenyér társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sör és kenyér