Prehistory
Prehistory
Prehistory
Prehistory
Videó beküldése

Prehistory társasjáték

társasjáték, 2018
Értékelem!

A Prehistory egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a terület befolyásolás/irányítás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra. Fogy...

A Prehistory egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a terület befolyásolás/irányítás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra.

A Delta Vision leírása:

Fogy az élelem. A tábor és környéke már nem tud ellátni ennyi embert. A törzsnek nincs más választása, újra tovább kell állni a túlélés érdekében. Útnak indulunk hát, hogy új területeket fedezzünk fel, átkutatva minden zugot élelemért és lakható földekért. Hogy minél jobbak legyenek az esélyeink, szét kell válnunk, és mindnyájunknak a magunk útján kell elindulnunk. Vajon ki találja meg először a leggazdagabb földet, ki találja meg az új otthont, létrehozva a legerősebb törzset?

A játékosok célja, hogy a kőkori emberek képébe bújva minél hatékonyabban osszák be a megszerzett nyersanyagokat és élelmet, a különböző akciók kijátszása révén, a lehető legnagyobb jutalmat megszerezve. Találkozhatnak mindennel, ami a történelem előtti ember mindennapjaiban helyet kapott. Gyűjtögetés, halászat, vadászat lesz a feladatuk, de nem lehetnek restek a kőoszlopra sem festeni vagy szertartásokat tartani a természeti erők tiszteletére. Mindezt új otthont keresve, új területeket meghódítva. Az lesz a győztes, aki felfedezőútja során a legnagyobb fejlődést viszi véghez, és a legtöbb javat szerzi meg.

Forrás: Delta Vision
Az üzletekben most 16% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 13 000 Ft-tól
  • 14 ajánlat

Kategória: Civilizáció, Felfedező, Prehisztórikus
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Terület befolyásolás/irányítás, Munkás-elhelyezés

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Prehistory társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Prehistory KStrib.roland, Budapest VI.

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Budapest VI.!

Nincs kihasználva.

3 érdeklődő


Prehistory KSszgb94, Budapest

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Párszor játszott újszerű állapotú, a lapok kártyavédőzve. Személyesen Budapesten vagy csomagküldés a vevő terhére.

0 érdeklődő


Prehistoryivi007.reg, Budapest belvárosában

Csak személyesen itt: Budapest belvárosában!

Kihasználatlanság miatt eladó, új állapotú, csak felbontott játék

1 érdeklődő


Prehistoryveerzoltan80, Tatabánya

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Tatabánya! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kétszer játszott, de már igen rég óta nem került elő.

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Prehistory társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

  • viharlampa

    2021-04-08 13:33:23

    Az ájánlás attól függ, ki milyen játékot keres.
    Ha egyáltalán nem zavar, sőt, kedveled a taktikai játékokat, akkor ez neked való lesz, mivel alig van benne előre tervezhetőség, ellenben léptem nyomon interakció a többiekkel. Újrajátszhatósága magas.
    Nekem az jön be jobban, ha a lépéseim felét / két harmadát magam döntöm el és a maradékban hagyatkozom a többi játékosra, a közösen elérhető akciókra. Így lehet tervezni, van egyfajta elképzelésed, hogy mit szeretnél csinálni. Itt kevésbé lesz terved. Illetve lehet terved, amíg át nem húzza valaki(k) 1-2 lépés alatt.
    Persze van kivétel és lehet, jól jön ki majd a köröd, de fel kell készülni, hogy sok lesz az újra tervezés menet közben. Ha esetleg több jó lépésed is lenne, arra meg nem lesz elég kockád.
    Lehet, más játékos máshogyan látja majd. Lányom pl. nagyon szereti. Nekem az állandó variálás miatt kevésbé (de ezt nem mondom neki).
    Majd lehet kreálunk valami házi szabályt, hogy könnyebben tervezhető legyen a játékmenet, még nem találtuk ki (pl. korlátozzuk 2-ben az egy akcióban elvihető gyűjtögetéslapkákat, vagy nem csak 2 kockát tehetünk az oszlopokra).
    Kőkori témát kerestünk és a Stone Age jött szembe első nekifutásra, de ahogy megláttuk a bőr pohárkát benne a 2-3 kockával, felejtős is lett.

    UPDATE:
    a német leírásban úgy szerepel a gyűjtögetés akció, hogy "ein Sammel-Plättchen" vagyis egy gyűjtögetés lapkát kapunk. A magyarban így nincs benne, hogy 1db-t lehet megszerezni. Igaz, az egyikben sincs explicit benne, hogy többet lehet-e egyszerre. Szóval most úgy gondoljuk, hogy egy gyűjtőgetés akció 1 lapka elvételét jelenti.
    Így kevésbbé lehet majd halmozni és megszaladni pontszámban.

  • veerzoltan80

    2021-04-08 11:19:45

    köszi ezt a részletes leírást, sok hasznosat olvastam benne. Mivel az idei év egyik kiemelt beszerzési projektje nálam a játék, összességében azért azt had kérdezzem meg, mennyire ajánlod?

  • hierroo

    2021-04-07 17:07:44

    Nagyon szimpatikus játék, kicsit komplex, és ez meg is szokott ijeszteni, mert a betanuláshoz több idő kell. De általában a betanuláshoz beáldozott idő megtérül később, amikor már átlátjuk a játék lényegét és a működését. Biztos vagyok benne, hogy ez a játék nagyon jó, és örülök is neki, hogy magyarok készítették! Kár, hogy nincs a szólóhoz valamilyen mechanizmus, de ettől függetlenül elismerést érdemel ez a modern, de őskori játék.

  • viharlampa

    2021-04-07 14:36:19

    Sziasztok!

    Elnézést, ha nem lesz teljes körű a véleményem, most csak ami szemet szúrt arról írnék pár sort.

    A játékidő... hát a fejenként 30 perc nálunk nagyon nem annyi. Inkább úgy 45-50 perc körüli.
    Az oka az, hogy állandóan variálni kell a lépésekkel, nem lehet előre megtervezni kb. semmit sem, mert a másik játékosok mindig "beleköpnek" a levesbe, elhappolják a kártyákat, halat vagy épp állatot. Elég zavaró, hogy nincs terv, inkább taktikai a játék. Hiába gondolok ki valamit, ha a többi játékos épp keresztül húzza, kezdhetem előlről. Nem beszélve arról, hogy csak 2 oszlopra lehet kockát tenni, vagyis ki is zártuk a többi játékost. És ez mind idő.

    Az előre tervezhetőséghez jó lett volna még legalább egy olyan esemény/elem, mint a barlangfestés, hogy az én kezemben van a döntés, nem befolyásolja senki sem. Ez az egyetlen lépés, ami nincs hatással a többiekre, az összes többi mind interakció.

    Meglepődtem a BGG majd' 4es nehézségén, mert nem gondoljuk nehéz játéknak.
    Évszakonként van kb. 2 (vagy 1) lépésünk, ennyit kell beosztani, óriási köröket nem lehet csinálni, hogy annyit kelljen agyalni. Gyorsan elfogy a kocka és jöhet a következő évszak. 6-féle akció lehet alapból, de ha kizárnak néhányból a társak, akkor már annyi sincs.
    Sokszor előfordul, hogy 3-4 akciónál is passzolunk, mert épp a vándorlásra tartalékolunk 2-3-4 kockát. És a többiek is így tesznek, mivel nagyon kevés kocka áll rendelkezésre. A nyár során van, hogy alig teszünk meg lépéseket, mert nincs mivel.

    Ha nagyon jól jön ki a lépés és még akció kockákat is sikerül menet közben szerezni és senki sem zár ki sehonnan, akkor egy teljes évben kb. 6-7 akciót lehet végrehajtani. Ha nincs szerencsénk, akkor csak pl. 4et. Nem sok.

    Az első néhány játék nyertes pontszámai így alakultak: 110, 98, 85. A többi játékos leragadt 5x-7x pontoknál, de ahogy a nyertesé egyre csökken, a többieké növekszik. Biztos kell egyfajta látásmód a játékhoz, mert eddig mindig ugyanaz a személy nyert.
    Hát nagy hirtelen ennyi.

  • harnas1207

    2021-01-25 14:27:19

    Méltatlanul kevesen ismerik ezt a magyar fejlesztő által kreált játékot, pedig igenis megérdemli a figyelmet! Összetett starégiai játékról van szó, amely könnyen játszható, de annál nehezebb benne sikeresnek lenni. Millió pontszerzési lehetőséget rejt magába, nincs rossz döntés, csak kevésbé jó. Folyamatosan előre kell tervezni és figyelni mások lépéseire. Alapvetően családi kategóriába sorolhatnám, mint egy Burgundyt vagy Brasst, de a lépésfolyamatok és az évszakok követése igen nagy koncentrációt igényelnek. Az előkészíett játék nagyon látványos és a téma se zavaró, annak ellenére, hogy nem túl izgalmas. Viszont az ikonrendszere elég béna, azon túl kell lendülni! A KS verzióban van solo mód, az alapjáték két főtől már élvezetes, bár itt megjegyezném, hogy a lehetőséges nincsenek túl jól balanszolva, így fixen van1-2 dolog ami mindig háttérbe szorul. A 3-4 fős játék viszont rákényszerít mindenkit, hogy az összes pontszerzési lehetőséget kimaxoljuk. Egyszóval A Prehistory olyan játék, mely a gémer kategória alsó határát épphogy súrolja, de nagyon kellemes időtöltést biztosít azoknak, akik unják a klasszikus eurokat.

  • harnos.szilvi

    2020-05-01 14:15:59

    Szép játék, jól kidolgozott, de nem zöldfülűeknek való. Az adja a nehézségét, hogy nagyon sokmindenre kell figyelni. Családi játéknak nálunk nem lett kedvenc, a kevésbé elvetemült játékosok sokszor nem tudták,hogy éppen hol tartunk és mi következik.

    Határozottan stratégiai játék , minimális a szerencsefaktor.

  • renii96renii96

    2020-04-14 10:31:29

    Összetett játék, nagyon nem kezdőknek való. Az őskori téma Euro játékhoz képest is azért kiviláglik. Gyűjtögetünk, halászunk, vadászunk, vándorlunk, vagy épp a tűz körül táncolunk.

    A grafikája jól sikerül, tényleg visszaköszön az őskor, de nem lett túlspilázva. A játékosok saját korongjai talán lehettek volna kicsit elütőbb színűek az alap színektől, mert néha nehezebb volt megtalálni a sajátokat vagy épp a térképre véletlenszerűen felkerült tokeneket. Mivel a térkép random, így minden partiban máshol lesznek a különböző pontot adó vagy sátorállításra való helyszínek.

    Minden kör 1-1 évet szimbolizál és azon belül az évszakok követik egymás, más-más lehetőséggel. Illetve a lehetőség hasonló, csak máshogy lehet elérni őket. Tavasszal nyersanyaggal (és korlátozott az akcióhelyek száma, így simán le lehet maradni 1-1 helyről, hiszen 4 játékosnál is csak 2 hely van - talán itt lehett volna a játékosszám mínusz 1 helyet beépíteni, de így valóban izgalmasabb, hogy marad-e helyünk - nem ), nyáron viszont a tavasz végeztével szerzett akciókkal lehet ugyanúgy akciókat végrehajtani, akár minden akcióhelyen. Persze ehhez megfelelő színű akciókockára lesz szükség, amelyek egyébként őskori dolgokat szimbolizálnak (barlangrajz, gyümölcs-bogyó - gyűjtögetéshez, tábortűz, hal - halászat, mamut - vadászat, ember - vándorlás). Jó, azért nem egy ameri, szóval hagyjuk is ennyiben a hátteret. Illetve ne még. A játékostáblák hátulján szépiaként is megtalálható az előlap képe. Sajnálatos módon játszani nem lehet, mert a furat nem így lett tervezve, ha középen lenne, akkor még akár lehetne is.

    A sok akció lehetőségből kell építkezni, amelyekből a vadászat és szertartás akciókkal kártyákat lehet venni, amelyek adhatnak azonnali bónuszt is, de igazán a játék végén van jelentőségük, gyakorlatilag a szertartások célokat jeleznek, amiket teljesíteni lehet, akár többszörösen, míg a vadászatnál vadat vagy nyomot találhatsz, amelyek kombinációi adhatnak pontokat. Emellett akár a gyűjtögetést, akár a barlangrajzot nézzük, szintén adnak játék közben bónuszt és játék végén is pontokat. A térképen szintén vannak olyan mezők, melyek akár többségi, akár környezetébe települve adnak pontokat a parti végén.

    Szóval nagyon sokféle módon lehet pontot szerezni. Számomra egyébként a szabály, maga a menete gyorsan összeállt, de ami mögötte van, az nem 1 játékból fog összeállni. Nagyon sok mindenre lehet rászállni, ami pontokat ér. Az első játékomnál 4-en 4-féle módon kezdtünk neki a pontgyűjtésnek (volt, aki a halászatra, volt, aki a gyűjtögetésre, volt, aki a vadászatra és volt, aki a barlangrajzokra ment rá, az eredmény egyébként meglepően szoros volt - viszonylag). Persze ezeket nem árt előre valamilyen módon eltervezni, mert a játék végi bónuszlapkákat időben meg kell vásárolni, ha a saját stratégiánkat akarjuk maximalizálni. A vegyes stratégia nem a legjobb szerintem, mert a végén a pontok exponenciálisak, így mindent ne akarjunk.

    Összegezve egy jól összerakott játék, gondolkodós, szóval mindenképp csak tapasztalt játékosoknak ajánlom és persze Euro. A játékidőt viszonylag jól tudtuk tartani is, valóban belefér a 30 perc / fő-be. A végén persze itt is lehet csúszni, jó Euro szokásokhoz híven, amikor gondolkozik az ember, hogy ez+az a lépés most majd 3 vagy 4 pontot ér, de ha amúgy csinálom, abból jöhet még egy fejlődés, amit beváltok és akkor az a másik helyen még lehet +1 pont... 80+ ponttal lehetett nyerni, nem tudom, mennyi a max, de a szerző szerint 100 fölé is lehet jutni. Tippre ez inkább kevesebb játékosnál fordulhat elő.

  • nagysandor.mc

    2019-07-25 21:31:51

    A játék egy összetett munkáslehelyezős euro-stratégiai játék, amiben a játékosok egy kőkorszaki csapat tagjai. A játék mechanikája nem egyedi, azonban vannak benne számomra új izgalmas megoldások. Doboza és a tábla grafikája kellően szép, a komponensekkel sincs ez másképp. A hatszögletű tábla jól felépített érthető, talán mérete kicsit túlzás. A központi táblához tartozik még több kisebb kiegészítő tábla is. A fő táblán találhatóak a legfontosabb akcióhelyszínek. (sziklarajz, vadászat, szertartás, halászat, vándorlás, gyűjtögetés.). Az Őszi pálya, gyakorlatilag egy kis hexágból álló térkép. ezen a térképen fog barangolni ősembercsordánk.

    A szabályok valójában nem túl bonyolultak persze azért nem is a legegyszerűbbek, főleg mivel a Prehistory többféle játékmechanizmust is vegyít. A játék nehézségét az adja, hogy a játékosoknak rengeteg felé kell figyelni és ügyesen kell beosztani a nyersanyagokat illetve az akciópontokat. Természetesen azért néha a szerencse is beleszólhat az ősemberek életébe.

    A játék engem legjobban az Ave Rómára emlékeztet. Ha az tetszett valakinek, akkor biztos vagyok benne, hogy a Prehistory is el fogja nyerni tetszését!

A Prehistory társasjáték és kiegészítői (1)

  • Prehistory: Kickstarter Exclusives társasjáték Kiegészítő

    Extras not included in the retail version: 4 extra fish tokens (fish trap) 5 extra gathering tokens (mushroom) 9 extra megalith tokens (4 double points, 5 income) 5 extra animal tokens (sloth) 40 customized warriors 12 customized shaman 4 customized fishing markers (fish) 4 customized development markers (tusks) 8 customized ceremony markers (fires) 7...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 4/5

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 - 2 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Összetett
  • Tervező:  Attila Szőgyi
  • Illusztrátor:  Attila Szőgyi, Gyula Pozsgay
  • Kiadók:  Arclight, A-games (Board Game Publisher), Meeple BR Jogos
  • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, japán, portugál

Alternatív nevei


Kiadások

  • English/French/German/Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: japán
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 3 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Prehistory társasjátékhoz