Knarr
Knarr
Knarr
Knarr
Videó beküldése

Knarr társasjáték

társasjáték, 2024
Értékelem!

A Knarr egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés, a kártya húzás és a verseny mechanizmusokra. Hajóra fel! A Knarr könnyen tanulható, szettgyűjtős...

A Knarr egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés, a kártya húzás és a verseny mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Hajóra fel!

A Knarr könnyen tanulható, szettgyűjtős családi kártyajáték. A játékosok vikingeket toboroznak a hajóikra, hogy településeket fedezzenek fel, és fellendítséka kereskedelmet.

De ne ragadjon el minket a hév: a felfedezett településeket nem kifosztani indulunk vérszomjas vikingekkel – csupán kereskedelmi kapcsolatokat építünk ki. A knarr ugyanis nem a hullámok hátán és folyókon egyaránt sebesen közlekedő hosszúhajó, amellyel rajtaütéseket hajtottak végre, hanem hasas kereskedőhajó.

Persze ezekhez is kell legénység – ezért a toborzás a két választható alapakció egyike! A felfogadott vikingeket szín szerint szedjük csoportokba magunk elé – és ahogy egy színben sorban egymásra kerülnek a kártyák, nem csak az új jövevény, a korábban lerakott kártyák bónuszait is megkapjuk! (Nem csak hírnevet, győzelmi pontokat, de toborzásjelzőket és karpereceket is.) Épülnek is szépen a motorok (azaz az akciók által kiváltott „láncreakciók”) – csakhogy ugyanezek a vikingkártyák szükségesek a szigetkártyák megszerzéséhez is!

Márpedig azokra is nagy szükségünk van, hiszen onnan is kapunk „bevételeket”. Már ha van rá karperecünk (a viking kultúra pénzeszköze, ill. vagyonjelzője). Ezekkel tudjuk ugyanis a megszerzett szigetkártyákat „bekapcsolni”, méghozzá extra akcióként, és hogy mekkora részét tudjuk a kereskedelmi csatornáinknak bekapcsolni, rajtunk, valamint a karpereceink számán múlik csak!

Márpedig abból sokat nem lehet felhalmozni, maximum három fér el a knarrunkon. Az ügyes kereskedő folyamatosan játszik hát toborzás- és karperecjelzőivel, összehangolja vikingkártyáinak gyűjtésével-elköltésével, és vetélytársai előtt le-lecsap egy-egy szigetre.

Mire vártok hát? Toborozzatok vikingeket, fedezzetek fel szigeteket, előzzétek meg a többieket hírnévben és dicsőségben – knarra fel!

Forrás: Gémklub
Az üzletekben most 17% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 6 500 Ft-tól
  • 29 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Stratégia
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Pakli tervezés, Kártya húzás, Verseny

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Knarr társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

KnarrBarnubi, Kispest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Kispest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Duplikáció miatt

4 érdeklődő


Knarrkolbi79

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

KNARR társasjáték eladó magyar nyelven. Az összes kártya MTL védőben a kezdetektől (közel 100db kártyavédő). 2x játszott, kiváló állapotban, hiánytalanul. Fólia a dobozon. Átvehető Szegeden, vagy Fox/Packeta előreutalással (utánvét nincs).

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Knarr társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

  • Mardaenas

    2024-03-20 23:08:37

    Tényleg gyors játék, nálunk kb. 20 perc alatt megy le két főre. A 7-8 pontos kártyákkal kapcsolatban nem értek egyet veled, mert azok többe kerülnek, jellemzően kevesebb azonnali bónuszt is adnak, ráadásul "hátrébb" van rajtuk a karpereccel aktiválható bónusz is, vagyis drágább őket aktiválni. Tény, hogy ebben a játékban nüansznyi különbségek is dönthetnek (20-30 perces darabnál ez azért nem is baj), de így túl 14-15 játékon azt kiemelném, hogy csak az elején tűnt úgy, hogy jó ötlet mindig 3 karpereccel aktiválni a 2. engine-t, és minél kevesebb legénységi taggal fizetni, elvégre ott vannak helyettük a tokenek. Aztán ahogy belejöttünk a játékba, jöttek elő olyan helyzetek, amik egyértelművé tették, hogy a sebesség a lényeg: hiába szerzett meg valaki nagyértékű kártyát, ha az elején tette, csak holt teher volt a rajta található bónusz. A végén már igen, egyértelműen jó döntés megszerezni egy olyat, mert nagyot lehet robbantani, de mostanában épp a hírnévsávot maxolgatjuk, és abban is bőven van potenciál. :)

    A hype-ot nem értem mire érted, sem itthon sem külföldön nem számít agyonpromózott darabnak. Van néhány elismerő kritika róla, és ennyi, a francia kiadó eddig sem arról volt híres, hogy Jamey Stegmaiert megszégyenítő módon tolná a marketinget, úgyhogy az a vád sem érheti a Gémklubot, hogy valamiféle mesterséges hype-ra felülve lokalizálta volna a játékot. Okos, ötletes engine-builder, ami lemegy max fél óra alatt, és mellesleg szép meg minden, és tökéletes levezetés a hétvégi Twilight Imperium party után. :)

  • Mardaenas

    2024-03-20 19:59:20

    A BGG-n jellemzően felpontozzák a komplexebb játékokat, vagyis az élményt a komplexitás is meghatározza sokak szerint, legalábbis a gémerek jelentős része így gondolkodik (és ugye inkább ők használják a BGG-t, és nem a családi játékosok). Az, hogy ez jó-e, megint kérdéses. Szerintem nem, de mivel alternatív ötletem nincs helyette, megmarad statisztikai érdekességnek a dolog. :)

  • Mardaenas

    2024-03-20 19:56:31

    Emelem kalapom, kevesen teszik ezt meg. :) Abban is biztos vagyok, hogy találsz majd olyat, ami neked hozza azt, amit keresel.

  • qka011

    2024-03-20 15:58:05

    Szép grafikával ellátott kártyajáték. A feladat szett- és erőforrásgyűjtögetés majd ezek taktikus felhasználása a mielőbbi célba érés érdekében. Hogy ezt a viking szettek gyűjtésével, a befolyásjelzőnk folyamatos mozgatásával esetleg a kereskedelmi útvonalunk bővítésével érjük el hamarabb az még rejtély. BGA-n már sikerült nyernem párszor, de még keresem a megfelelő stratégiát. Nekem tetszik a folyamatos döntéshozatal, a nyílt információk, a gyors játékmenet, a szép asztalkép. Ha pedig az imént hozzá hasonított Centuryra gondolunk, akkor az ára se rossz és a polcon is kisebb helyet foglal : )

  • hamu80

    2024-03-20 14:52:28

    Na, adtam még egy esélyt a játéknak Mardaenas ösztönzésének hála. Második nekifutásra kifejezetten jobb élményem volt a játékkal. A Mardaenas átal kiemlt vonása a játéknak valóban egyedi, azaz hogy le kell bontani az egyik, kártyából álló enginedet, hogy megvehesd a másikat. Ezzel együtt úgy látom, hogy az ilyen fajta könnyed erőforráskonvertálók manapság eléggé ellepik a piacot, és a Knarr nekem nem sokkal kiemelkedőbb mint a többi.

  • ikristof224

    2024-03-17 10:10:17

    Nekem is csak BGA-tapasztalatom van, de az alapján meg fogom venni a játékot. Csodát nem kell várni tőle, de ahhoz képest hogy 8500 forint és egy pakli kártya, nagyon jó játék. Fillernek, nyaralós játéknak tökéletes

  • szalai.laszlo

    2024-03-10 20:13:07

    Sok mindent leírtak előttem, úgyhogy csak tömören. Lényegében a játék annyi, hogy vagy legénységkártyákat játszol ki magad elé színek szerinti oszlopokba, és minden lerakáskor érvényesíted az oszlop összes kártyájának bónuszát, vagy pedig összemarkolsz onnan pár kártyát, és becseréled őket "felfedezéskártyára", ami további bónuszokat és/vagy győzelmi pontokat ad .

    Érdekes, élvezetes játék, de. Mert van "de." Vagy mi vagyunk az asszonnyal túl zseniálisak, vagy a játék nincs kellően kitesztelve, de túl gyorsan (10 perc...) lemegy. Az a szabály, hogy a felfedezéskártyák legénységkártya-költségét ki lehet váltani a viszonylag könnyen megszerezhető toborzástokenekkel, eléggé megkönnyíti a drágább lapkákhoz jutást. Aki először meg tud venni onnan egy 7-8 pontos ilyen kártyát, jószerivel behozhatatlan előnybe kerül, a másik hiába ered a nyomába. Mivel 40 pontig tart a játék, nincs idő utolérni.

    A többi pontszerzési lehetőség (felfedezéssávon haladás, legénységoszlopokból befolyó győzelmi pontok és a karperecekkel aktiválható "kereskedés") nem tudja ezt ellensúlyozni.

    Nem mondom, hogy ez rossz játék, mert jó. De egy kicsit úgy érzem, túl van hype-olva, kicsit még súlyozhattak volna rajta, hogy igazán kiváló legyen.

  • mrsa4

    2024-03-08 16:37:19

    Niyilván. 😁 Gondoltam, oldom kicsit a komoly hangulatot itt a játék alatt. 😆

  • Mardaenas

    2024-03-07 09:05:07

    Azért amit írtam, nem nevezhető kurta mondatnak, nem annyit vetettem oda, hogy "nekem tetszett, mert szépek a képek"... ;)

    Ha hiszed ha nem, szeretek értelmes vitákba bonyolódni, mert segíti az ember jellemfejlődését, nem egyszer változott már a hozzáállásom dolgokhoz ezeknek köszönhetően. Viszont az értelmes vita magában hordozza, hogy a partnerek egyenlő félként tekintenek egymásra, és elfogadják a logikus érvelést. Őszintén mondom, hogy nem megbántani akarlak, de ez itt nem teljesült - bár pont netes csevegőkben azért elég ritkán tud.

    Szerintem sincs értelme itt folytatni, bár lehet, hogy máshol sem, vagy legalábbis nem ilyen formában.

  • gazsif

    2024-03-07 08:55:59

    "Ha figyelmesen olvasol, alább már írtam pár sort a Knarról, lehet, hogy elkerülte a figyelmedet - bár már kifejtettem, hogy nem a játékot jöttem védeni." - Egyáltalán nem kerülte el, ezért írtam, hogy "néhány kurta mondatnál többet". Nincs is szükség védésre, csak minél több lehetőleg megalapozott véleményre.

    "nem akarlak meggyőzni, szerintem téged nem is lehet, nem tűnsz olyan karakternek." - Szerintem ebben hasonlítunk. :D

    Részemről befejeztem ebben a topikban, de valamelyik csevegőben szívesen boncolgatom tovább a témát, ha szükséges. ;)

  • Mardaenas

    2024-03-07 08:43:23

    Jó, hát ez az az impulzusvásárlás, amivel nem lehet mit kezdeni :D

  • mrsa4

    2024-03-07 08:41:40

    Véletlenül idetévedve és az előzményeket olvasva egy mém alakult ki a tudatomban:

    Mások, mielőtt egy új társast vesznek: BGA tesztelnek, szabálykönyveket olvasnak, kiadásaikat megfontoltan tervezik...

    Én: Úúúúúúúristen, de szép kék a doboza, úúúúristen... vikingek.... kell... 😂😂😂

    (True story, így vettem meg, és egy percig se bánom; kicsi, kompakt, jó játékélményt ad, nagyon szép anyagokkal dolgozik, tetszik a mechanizmus, tetszik a grafika, tetszik a minőség, a kártyák kidolgozása nagyon szép, a hajókat meg egyenesen imádom.)

  • Mardaenas

    2024-03-07 07:52:06

    Drága Kedves Vitapartnerem!

    Látom nagyon fel akarsz ültetni arra a képzeletbeli magas lóra. :)
    Ha figyelmesen olvasol, alább már írtam pár sort a Knarról, lehet, hogy elkerülte a figyelmedet - bár már kifejtettem, hogy nem a játékot jöttem védeni. Igen, teljesen igazad van, az interneten elég sok dolog elfér. :) Tele van "minek ment oda", "nem láttam, de szerintem szar", "ezt a hülye címadást, így tuti meg sem nézem", és egyéb, valaki számára biztosan hasznos kommentekkel és véleményekkel... Viszont attól még, hogy megpróbálod áttolni a felelősséget az olvasóközönségre, nem fekete-fehér minden. Hogy egy klasszikust idézzek: "Csak egy sith tárgyal végletekben". Aztán ne vedd magadra. :)
    Abban igazat adok, hogy ilyen "véleményeket" olvasva szűrnie kellene mindenkinek, de mivel ez láthatóan nem történik meg az esetek nagy részében, ezért nem lehet egy legyintéssel elintézni a dolgot, aztán mindenféle alap nélkül véleményezni azt, amivel épp szembe találjuk magunkat. A probléma pont az volt, hogy zaj van a piacon, túl sok a cím, és valami alapján ki kell szűrnünk azokat, amik számunkra nem érdekesek - a gond az, hogy az odavetett, nem releváns vélemények nem, hogy nem segítik ezt a szűrést, inkább csak ráerősítenek a zajra. Hamu80 első kommentjével sem lenne semmi gondom, ha nem ennyire egyoldalúan írt volna a játékról, nem teljesen megalapozottan - és persze megint lehet jönni azzal, hogy mindenki vessen magára, de ha nem csak takarózni akarunk ezzel a kijelentéssel, akkor megadhatjuk az esélyt annak, hogy a klaviatúrára vetett véleményünket átolvasva átfogalmazzuk itt-ott, hogy kevésbé legyen szélsőséges.

    És ne értsd félre, nem akarlak meggyőzni, szerintem téged nem is lehet, nem tűnsz olyan karakternek. De rajtunk kívül más is olvassa ezt a beszélgetést. :)

  • gazsif

    2024-03-06 23:06:01

    Ha leírod, hogy 10 perc alatt átpörgetted a filmet és neked nem tetszett, nem is vagy hajlandó megnézni rendesen, azzal nincs semmi baj. Majd jönnek mások is, akik végignézték és elmondják miért jó mégis. Az arra nem érdemes véleményeket majd figyelmen kívül hagyja az, akinek nem tetszik.
    Elég nagy az internet bőven elfér az a két mondat is benne. (ráadásul első vélemény volt, ami így vagy úgy, de jobb mintha semmi sem lenne)
    Aki pedig nem akar magára vetni, az így járt. :P
    Egyébként szemmel láthatólag jól ismered a játékot. Miért nem írsz néhány kurta mondatnál többet róla? Csak hogy törekedjünk a jobbra. :)

  • Mardaenas

    2024-03-06 22:18:35

    És aki nem akar magára vetni? :)

    Bocsi, de ha bármiről véleményt formálok, az alap, hogy körültekintően teszem. Van egy haverom, aki pl. rendszeresen úgy "néz" filmeket, hogy 10-20 perc alatt gyakorlatilag áttekeri, ő kifejezetten nagy fogyasztója a YouTube-on ezeknek a movie recap-eknek, amik gyakorlatilag 10 percbe sűrítik bele iszonyatosan bugyuta módon egy két órás film cselekményét. Ha én most egy témában odaillő fórumban egy ilyen recap alapján leszaroznám a Dűnét, megalapozott lenne a véleményem?

    Persze ettől még lehet véleményt formálni bárkinek, bármiről. Erről szól az internet, ezért is vagyunk az 1.000.000 fotós/autószerelő/filmkritikus/társasjátékszakértő országa. De az én véleményem az, hogy ennél egy fokkal jobbra kellene törekedni. De persze ez is, csak egy vélemény, szóval megyek, és magamra vetek valamit. :)

  • gazsif

    2024-03-06 21:41:49

    "a lényeg talán az, hogy véleményt is meg lehet formálni az első hsz-ednél kiegyensúlyozottabb módon."
    Biztosan lehetne, de amúgy semmi probléma nem volt hamu első hozzászólásával. Nem azt írta, hogy ez a Century 2 csak arra emlékeztette. Nem azt írta, hogy rossz a játék (sőt kiemelte, hogy kinek tetszhet) csak őt nem fogta meg. Miért ne lehetne véleményt írni BGA alapján, vagy csak szabálykönyv olvasás alapján, vagy csak ránézés vagy hallomás, vagy bármi alapján? Nehogy már ne mondhassa el a gondolatait valaki anélkül, hogy alaposan és körültekintően tesztelte volna a játékot, vagy addig amíg nincs 1000 másik játékra kiterjedő összehasonlítási alapja. Nem kell egyetérteni a másikkal, mindenki leírja a saját véleményét, az olvasó pedig majd eldönti mit hasznosít belőle. Aki nem képes ezeket a helyükön kezelni az magára vessen.

  • Mardaenas

    2024-03-06 19:33:37

    Szerintem ez nem a "társasos múlton" múlik. 10+ éve játsszom aktívan, 650 játékom van itthon (amiből kevesebb, mint 70 az, ami még nem került elő), 1000 körül lehet azon játékok száma, amit már kipróbáltam legalább egyszer az életben, és heti szinten ismerek meg új címeket - ez mind szép és jó, de kit érdekel? :)

    A piacon jelenleg túlkínálat van. Mindenhonnan ömlik az új megjelenés, mára gyakorlatilag nem csak az lett lehetetlen, hogy egy átlag játékos minden magyar (amiből tizedannyi, ha van, mint angolból) játékot kipróbáljon, hanem az is, hogy egyáltalán követni tudjuk ezt a rengeteg bejelentést. És hidd el, teljes mértékben értem azt a részét, hogy ma már sokan a szabály elolvasásából, vagy 1-2 online játék tapasztalatai alapján döntenek, sőt, már ott tartunk, hogy sok ember csak a legelső, valljuk be nem túl pozitív véleményedre alapozva legyint a játékra, és megy tovább - és esetleg fut bele abba a helyzetbe, hogy megveszi helyette a Mars kockajátékot, mert valahol azt hallotta, hogy az most az év egyik legjobb darabja, vagy csap le az itthon agyonhype-olt Kutna Horára, és nem érti, miért nem akar vele senki játszani a 3. alkalom után, és mit jelent az, hogy alul van fejlesztve...

    És közben itt a Knarr, aminek azon kívül, hogy erőforrásoptimalizálás az egyik pillére, semmi köze a Centuryhoz, amiben van olyan ötlet (párhuzamos engine-building, ami ad egy kellemes "hintázós" élményt azzal, hogy az egyik engine-t felépíted, aztán abból építesz le, hogy a másikat építsd fel, aztán a karperecekkel aktiválod a másodikat, de azt meg jellemzően az elsőből tudod visszahozni, és mindez egy verseny része, nem hagyományos pontgyűjtés, amikor a végén robbantasz), amit látva kellemesen tud csettinteni az a játékos, aki egy csavaros megoldásokra építő 20-30 perces játékot keres, ami sokkal többet tud adni, mint egy hagyományos kártyajáték.

    És lehetne még folytatni, de a lényeg talán az, hogy véleményt is meg lehet formálni az első hsz-ednél kiegyensúlyozottabb módon. Béke.

  • hamu80

    2024-03-06 15:32:27

    Igazad van, hogy a BGA nem hozza az élő játék élményét, de van annyi társasos múltam, hogy a szabályok átnyálazása és az online játék kipróbálása után véleményt merjek nyilvánítani. Sőt volt pár játék, amelyet a BGA meccsek után vettem meg, annyira láttam, hogy ez bejönne élő játékként is. Az viszont fontos, hogy az én véleményem csak egy a sok közül. Érdemes prokat és kontrákat is elolvasni. Esetleg te leírhatnád, hogy miért jó játék Knarr.

  • Mardaenas

    2024-03-05 17:38:10

    Tökéletesen leírtad a BGA problémáját... Akárki akármit állít, közel sem tudja hozni egy BGA-s parti azt az élményt, amit egy fizikai játéktól kapsz. Értem én, hogy kipróbálni jó, meg minden, de ezek a játékok nem véletlenül öltöttek fizikai testet, ha digitalizálható lenne ez az élmény, akkor az eredetileg is PC-re készült játékok mellett labdába sem rúghatnának a társasjátékok. És most nem kifejezetten a Knarrt védem, ha neked nem tetszett, lapozzunk, vótmá' ilyen. :) Ma viszont már boldog-boldogtalan BGA-s játékra hivatkozta mond véleményt, ezt viszont bőven tessék a helyén kezelni minden olvasónak, mert ezek SOSEM teljes élményt adó alkalmak.

    Egyébként sokan hasonlítják a Century-hoz és a Splendorhoz online fórumokon, de ennek nagyjából annyi az alapja, mint egy Mars Terraformálása - Race for the Galaxy hasonlatnak. Mindkettőben van tabló... Ok. :)

  • feketegabi

    2024-02-22 10:12:18

    Én még csak videókat néztem a játékról, és azok alapján erősen felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanakkor lehet, ebben jelentős szerepe van önmagában a témának és a dizájnnak is, szóval köszi a véleményed, minden ilyen jól jön most, nehogy ebből (is) impulzusvásárlás legyen. 😀 (Azért sem akarom elkapkodni a vásárlást, mert az ár-érték arányban ezúttal is látok némi kivetnivalót, de sajnos annyira efelé halad az egész piac, hogy ezt csak halkan, zárójelben tűzöm a végére.)

  • hamu80

    2024-02-22 08:17:51

    Aki szeret kártyákból motort (engine) építeni, erőforrást átváltani, szetteket gyűjteni, annak be fog jönni a játék. Láttunk már ilyet (nekem pl. a Century jutott az egészről eszembe). Egy-két BGA játék után egyáltalán nem hoz lázba annyira, hogy kiismerjem a talán nem is létező mélységeit. Ez a Knarr, akarom mondani hajó, számomra elment...

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  30 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  8+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Thomas Dupont
  • Illusztrátor:  Carrion Antoine
  • Kiadók:  Hobby Japan, MINDOK, Gém Klub Kft., Bombyx, Pandasaurus Games, Fabrika Igr, MM-Spiele
  • Elérhető nyelvek:  cseh, angol, francia, német, magyar, japán, orosz

Alternatív nevei


Kiadások

  • French/English edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 13 cm x 17.8 cm x 4.2 cm
    • Súly: 0.6 kg
  • German edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: német
    • Méretek: 13 cm x 18.1 cm x 4.1 cm
    • Súly: 0.5 kg
  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: cseh
  • English edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4 cm
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 13 cm x 18 cm x 4 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: japán
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: orosz