Bitoku
Bitoku
Bitoku
Bitoku
Videó beküldése

Bitoku társasjáték

társasjáték, 2022
Értékelem!

A Bitoku egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2021-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Heavy Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12...

A Bitoku egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2021-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Heavy Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés, a terület befolyásolás/irányítás, a pakli építés és a solitaire mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Felkészültél, hogy segíts az elveszett lelkeken és te legyél az erdő következő szelleme?
Réges-régen, egy olyan korban, amit az emberiség már rég elfelejtett, létezett a Nagy Szellem. A Nagy Szellemnek már a puszta létezése is békével és élettel itatta át a millennium korú Erdőt, ahol a szellemek éltek. De a Nagy Szellem nem létezhet örökké, amint lejárt a neki szánt idő, visszavonul a világból, s helyét egy erdei kis szellem egy új Bitoku veszi át, aki majd az új nagy szellemmé válhat. Képes leszel méltó utódja lenni a régi nagy Bitokunak?

Ahhoz, hogy méltónak bizonyulj, be kell bizonyítanod, hogy képes vagy a Felemelkedésre és át tudsz lényegülni a Nagy Szellemmé. Mivel a játék rendkívül összetett, így csak egy kivonatban ismertetjük a szabályokat. A játék 4 fordulóból áll, minden forduló pedig 4 fázisból, amik az évszakok neveit viselik. Tavasszal az erdő és a szellemek is felkészülnek az új évre, a játékosok ekkor kártyákat húznak és a játékostábláikon található állások alapján jutalmakat gyűjtenek be, erőforrásokhoz jutnak.

Tavasszal az erdőnek és a szellemeknek is fel kell felkészülniük az új évre. A játékosok ezt úgy érik el, hogy kártyákat húznak és a játékostábláikon található állások alapján jutalmakat gyűjtenek be, erőforrásokhoz jutnak. Nyáron történik az akciók végrehajtása, ebben a fázisban a játékosok kártyákat játszanak ki, a már feloldott kockáikat költik el. Minden kártyának és a tábla minden mezőjének más, egyedi képessége van.

A tábla moduláris, amikbe a játék előkészítésekor véletlenszerűen kerülnek be lapkák, amik az adott játékalkalomra megadják a tábla helyszíneit, és azok használható képességeit. Ősszel a játékosok állásai alapján egy új körsorrend alakul ki, a fordulót jelző Nagy Szellem jelölőt pedig tovább kell léptetni.

Télen a játékosok az ebben az évben kijátszott kártyáikat a dobópaklijaikba teszik, ha úgy van, akkor végleg meg is szabadulhatnak bizonyos lapoktól, ezekért cserébe győzelmi pontokat kaphatnak, valamint visszaveszik a tábláról a kockáikat, és végül felkészülnek az új fordulóra.

Leírva nem tűnhet annyira bonyolultnak a játék, a moduláris játéktábla, a rengeteg helyszínlapka, kártya mind annyi változót adnak a játékhoz, amik egyrészt rengeteg utat biztosítanak a győzelemhez, másrészt az újrajátszhatósági faktort az egekbe emelik.

Ha te is kipróbálnád a 2021-es Esseni társasjáték kiállítás egyik legkeresettebb darabját, ne habozz, rendeld meg a Bitoku társasjátékot!

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Hangulatzene
Lejátszás

Szellemlovas dobozbontás

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 10% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 16 000 Ft-tól
  • 28 ajánlat

Kategória: Fantasy, Mitológia
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Pakli tervezés, Terület befolyásolás/irányítás, Pakli építés, Solitaire, Turn Order: Claim Action, Játék végi bónuszok, ECO-05 Income, Worker Placement with Dice Workers

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Hosszú

Hosszú játékidő! Ha egy egész estés/napos kikapcsolódásra vágysz ez a neked való!

Bitoku társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Csak személyesen!

Kihasználatlanság miatt eladó, egy kétszer játszott Bitoku, kártyavédővel. Dobozán egy kis karc található. Átvehető Érd és Budaörs környékén.

3 érdeklődő


BitokuBordás.Zoltán, Budapest, Esztergom

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, Esztergom! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Sajnos nem kerül asztalra.

7 érdeklődő


BitokuKissG17, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kiváló állapotban, Folded Space inserttel

2 érdeklődő


Bitoku + promóhuni, Budapest, XIII. kerület

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, XIII. kerület! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan, magyar nyelvű. 2 darab kapulapka promóval.

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Bitoku társasjáték videók (7)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Heavy Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Kommentek

Kommentek

  • kiruacsiga

    2024-03-07 11:48:44

    Köszönöm a választ. Így érthető és logikus.

  • coldnuit

    2024-03-07 10:47:14

    A zarándok lépések tényleg kicsit ködösen vannak megfogalmazva, és a "legmagasabb EP értékű mező" megfogalmazás szerintem helytelen. Úgy lenne helyes, hogy "a MAGASABB értékű megvilágosodásmező". Tehát minden megvilágosodásmezőnél (tehát "oszlopban") őt az érdekli, hogy ő foglalja el a magasabb EP-t érő helyszínt, tehát az alsót. Ha neked van már zarándokod az alsó helyszínen, akkor onnantól kezdve az a megvilágosodásmező már őt nem érdekli, elhalad mellette, és halad a következő felé, ahol még az alsó helyszín elérhető számára. Ezt tartom logikusnak, így tenne egy valós játékos is, így versenyezni kell vele a pontokért.

    Én tehát így lépek neki:

    1. Első opció mindig a Bitoku kártyák, ha vannak neki. Ezekért megkapja a pontokat, de semmi mást nem. (Fontos, hogy ezekért ugye nem kap pontot amikor elveszi őket, csak amikor rá is lép.)

    2. Ha a rendelkezésére álló lépésekkel be tud lépni egy megvilágosodásmező ALSÓ, tehát magasabb pontot érő helyszínére, akkor oda lép. Itt is megkapja a pontokat, de kétszeresen.

    3. Ha nem ér el egy ilyen helyszínre, akkor kaput céloz meg. Kapunál nem érdekli, hogy alsó vagy felső helyszín elérhető, belép a felsőre is, ha kell. De ha mindkettő szabad, akkor értelem szerűen az alsót foglalja be. És itt is a pontokat kétszeresen megkapja, PLUSSZ ezért ját neki egy bónusz akció: fel kell húzni neki egy kártyát a húzópaklijából és a rajta lévő helyszín akcióját végrehajtja, mintha kockát rakott volna oda (de nem rak!). És ha már rakott zarándokot kapuhoz, akkor onnantól kezdve ő is innen indítja az új zarándokokat.

    4. Ha ezek közül semmi, akkor csak halad előre, és a hidak nem korlátozzák a lépéseit.

  • kiruacsiga

    2024-03-07 00:06:37

    Sikerült elbizonytalanodnom.

    A következő a problémám.

    A Tengu , pontosan miként is használja a mozgáspontjait?

    Eddig úgy játszottam, hogy elindult a bölcsesség ösvényen s az első elágazásnál , felfordult. Pl: az akciókártyája 3 mozgáspontot mutat. A második lépés a 2EP-és mező , s még egy zarándoka kilépett. Természetesen most nincs bitokukártyája. Igen ám de most, ahogy jobban ránéztem a szabályra, az azt mondja: "Ha a legmagasabb EP-értékű megvilágosodásmező elérhető a számára, oda mozgatja a zarándokát." Tehát ha jól értem akkor a leghátsó , 8 EP-és megvilágosodásmezőig el kell sétálnia. Addig sehol sincs "felfordulás ". Majd a következő zarándoka egy szabad kaput céloz meg.

    Te , hogy játszod?

  • coldnuit

    2024-03-05 19:16:34

    Na ez jó hír, akkor engem megijesztettek, hogy szóló játékhoz szinte semmi tartalom nincs a kiegészítőben! Én mondjuk nem szoktam kiegészítőket venni, de Bitoku akkora kedvenc nálam, hogy így lehet ránézek majd még egyszer! 😀

  • kiruacsiga

    2024-03-05 15:39:13

    Ma jött meg a kiegészítő. A tó kincse lapkák alapból jók a szóló játékhoz. A Yokai kártyák is használhatóak. Mind a Tengu és mind a magam részére. Az iwakura köveket is tudom használni. Az újakból nem kap a Tengu. A fesztiválkártyákat nem tudom használni. Tehát a három modulból kettő használható. A szabály minimális. Hála az égnek, csak le kellett fotóznom s a Google "tette" a dolgát.

    A Tengu még mindig jobb nálam. De már szoros eredmények születnek. Majd mostantól, az új modulokkal... Reszkess Tengu.

  • coldnuit

    2024-02-21 10:56:55

    A kiegészítőtt én nem vettem meg, a két fő modulból ami benne van az egyik nem kompatibilis szóló játékkal sajnos. A másik modul pedig csak annyit csinál, hogy a kodama sávok helyére új lapkák kerülnek amik más bónuszokat adnak, nem csak játék végi pontokat, ezét kicsit érdekesebb haladni rajtuk. Nem is ajánlom angol tudás nélkül, 60+ kártya kerül a játékba amin több soros angol leírások vannak. Ami egyébként érdekes, hisz az alapjáték nyelvfüggetlen..

    Igen, ha Tengu átkel a folyón az mindig jó sok pontot hoz neki. De fontos figyelni az átkelés részleteire. (Pl. "A" fázis kifejezetten azt írja, hogy csak akkor kel át, ha az aktív tengu kártya felső részén feltűntetett bónusz elérhető. Ha a kártya a legritkább Bitoku-t szeretné elvinni, akkor nem fog átkelni, hiába van ott a kedvenc Yokai-ja. Legalábbis az "A" fázisban nem.)

    Tapasztalataim szerint lehet taktikázni Tengu-val, és megpróbálni kiszorítani az átkeléstől. Pegpróbálom úgy alakítani, hogy elfoglaljam előle a helyszíneket. (Megnézem a 3 elérhető kártyáját, felmérem a lehetőségeit.) Általában kiszorítom az egyik oldalról teljesen, megpróbálok minél hamarabb kockát rakni pl. A Yomi földje, és A tudás lépcsői helyszínekre. Ezekkel a kockákkal nem kelek át, csak akkor ha már nincs más opcióm, amíg lehet fogalom előle a helyszíneket, és garantálom, hogy én fogok tudni átkelni mindkét kockámmal. Ezen felül ha sikerül a másik oldalra is legalább 1 kockát raknom, akkor majdnem biztos, hogy ott is át fogok tudni kelni. Így elérem, hogy én 3x keljek át, ő pedig csak 1x. Persze ez nem sikerül mindig, minden fordulóban, de általában erre törekszem!

  • kiruacsiga

    2024-02-19 13:34:48

    Le a kalappal előtted! Még megszorongatni sem tudom a Tengut, nem hogy megverni. Mikor az "A", az "E" a"H" a "K" akciót hajtja végre, igen csak pislogok. Hiszen a yokai kártyák a végén +6, esetleg +9 pontot érnek neki , darabonként. Ma két óra alatt lement efy parti. A "C" akció is kemény... . Ha kodamás kártyája van , abban a körben , akció alatt kettővel is léphet, vagy eggyel kettőt. Este kezdem az új partit. Egyszer úgy is legyőzöm..

    A kiegészítőt megvetted? Angolul nem tudónak érthető?

  • kiruacsiga

    2024-02-14 20:36:48

    Túl vagyok a 3. meccsen. 3-0 a Tengunak. Holnap szenya leszek vele s lealázom.. . Próbálok úgymond szemét lenni vele. Területet lezárni stb... Gondolom élő ellenfél ellen hasonlóan kell eljárni. Addig nem adom fel , amíg én nem fogok többet nyerni.

  • coldnuit

    2024-02-13 00:54:46

    Pedig bizony a 15 pont az neki automatikusan jár az 5 kezdő yokai kártyáért! Ezt fixen minden játék végén megkapja.

    Én egyébként mindenképpen ajánlom a szabály újraolvasását így első játék után. Ilyenkor már a játékot jobban ismerve sokkal jobban megragadnak az apró részletek is!

    A válaszokat pedig nagyon szivesen! 😁

  • kiruacsiga

    2024-02-12 20:37:44

    Köszönöm. Így nyert 151-102 re. Még az nem tiszta, hogy "Minden kezdő yokai-ért 3-3pontot kap. Ezek szerint a 15 pontot mindig megkapja? Gondolom ezek szerint nem. Csak azt kell megtalálnom, hogy hol s mikor szerez kezdő yokai-t.. Az elején a táblája bal sarkában megkapja. Én azt késznek vettem , hogy az az övé a végén is.

    Összességében nagyon jó játék. Nagyon sokat fogok vele játszani. Holnap kezdem a következő játékot. Ma már , gyorsabban ment minden , mint tegnap. Eddig 1-0a Tengunak.

    Köszönöm az eddigi válaszokat!

  • coldnuit

    2024-02-12 19:36:08

    Ha Tengu átkel a folyón és elvesz egy Bitoku, vagy Yokai kártyát, akkor ezzel az akciója véget is ér! A kártyán lévő többi információval NEM kell foglalkozni, tehát nem hajtja végre a kártyán lévő helyszín akcióját, és nem költ el, vagy kap semmilyen nyersanyagot!

    Ha átkelés akció után megkapott egyéb bónuszokat is a kártyáról, tehát mondjuk épített, elvitt mitamát, esetleg lépéseket vagy nyersanyagot kapott.... akkor nagyon jól járt! 😁 Vagy a kártya felső részét használja, vagy az alsót, mindkettőt nem.

  • kiruacsiga

    2024-02-12 18:52:08

    Szia! Mindjárt végzek az első játékommal. Tudtommal nem vétettem semmit. Tudtomon kívül 100%, hogy igen. Egyelőre 3 EP-vel vezetek. Egyre jobban megy. Még kell egy két játék, hogy úgy mond , zsigerből menjen. Kb 1 -2 nyári akció lehet még hátra... . Most viszont elbizonytalanodtam. Lehet , hogy a Tengunak sokat kedveztem.. A helyzet és a kérdésem a következő: a Tengu a "H "akciót tudja végrehajtani. Átkel a folyón és elveszi a bitokukártyát. Ilyenkor jár neki a tengukártyán jelzett akció jutalom? Vagy csak a bitokukártya? Most 3MP járna még neki. Eddig mindig , megadtam neki. Csak most féltünk, hogy nem mindenhol van írva, hogy: " végrehajtja a megfelelő akciót ". Neked erről mi a véleményed? Te , miként játszod?

  • coldnuit

    2024-02-10 00:01:06

    Bizony, Tengu kártyáin sok információ szerepel, de ezekről "csak úgy" semmit nem kell neki megadni!

    1. Első lépésben legyen neki felhúzva 3 kártya.

    2. Kockadobás után meg kell határozni, hogy melyik kártyát használja a körében.

    3. Ez után már csak az aktiválási fázisokat kell figyelni, ott minden le lesz írva, hogy a kártya melyik részével foglalkozik, illetve hogy milyen akciókat hajt végre.

    A Tengu teljes mértékben egy másik játékost próbál szimulálni, tehát olyat nem csinál, amire egy játékos sem lenne képes. Ezért bitoku, és yokai kártyákat is csak akkor fog elvinni, amikor ténylegesen átkel a folyón! De addig még el kell jutnia, neki is fel kell oldani a kockát, lehelyezni azt, és csak utána fog átkelni!

  • kiruacsiga

    2024-02-09 17:14:44

    Hát igen!! Az egészet elrontottam, az első lépéstől kezdve. Nem véletlen "szaladt " a Tengu. A Tengu kártya felső részét is neki adtam . Azt ami a folyó felett található. Egyből a kártya sorsolása után, megkapta a legritkább bitokukártyát, majd a következő sorsolással a yokiakártyát. Természetesen minden járandósággal EP-vel együtt. Most a YouTube-on nézem, / idegen nyelveken,/ hogy ez butaság volt tőlem. Most újra osztok s kezdem előről.

  • kiruacsiga

    2024-02-09 12:27:09

    Szia!

    Köszönöm a gyors választ! Ki is javítottam. Kitartás az meg lesz. Nem adom fel. Jelenleg az első nyár második akcióit csináltam meg. Tengu szalad...., én meg toporgok. Kb egy órája kezdtem. Azzal tisztában vagyok, hogy egy pár játék s az egész nem tart kb 90 percnél tovább. Jelenleg ez az egy óra szellemileg lefárasztott. Kis pihi s folytatom. Hétvégén egy kicsit tudok vele jatszani, de hétfőn egész nap ráerek. Mint minden további nap. Sajnos. Ez van , ha valaki leszázalékolt nyugdíjas. Pont azért játszok sokat, hogy az kikapcsol, szorakoztat stb... Eddig / tavaly kezdtem a modern társasjátékat venni , játszani/ ez a legfárasztóbb , a tanulás közben.

  • coldnuit

    2024-02-09 11:34:44

    Szia, dehogy gond, már mondom is! 3 ponton van elírva, így helyes a szabály:

    C lépés: 2. Tengunak legalább egy FELOLDOTT dobókockája van.

    F lépés: 2. Tengunak legalább egy FELOLDOTT dobókockája van.

    I lépés: 2. Tengunak legalább egy FELOLDOTT dobókockája van.

    Én hibajavítóval már átírtam a szabályfüzetben, de azt hiszem ez mind a "zárolt" szót használta eredetileg, helytelenül. Nem tudom, hogy azóta készülhetett-e javított szabályfüzet, de a lényeg annyi, hogy ezeken a pontokon 100%, hogy a "feloldott" szó a helyes! 😊

    Kitartást az első szólóhoz, ígérem megéri! Én rajongok ezért a játékért, szívesen segítek bármiben!

  • kiruacsiga

    2024-02-09 10:55:35

    Szia Coldnuit!

    Ha nem gond , akkor én élnék az általad említett segítseggel! Pontosan , hol cserélik össze a "zárolt "és a "feloldott " szavakat? Most kezdem az első szóló játékomat. Itt ott " logikusan" gyanús az elírás. Megköszönném ha segítséget kaphaték tőled.

  • Furaha

    2023-11-06 13:20:50

    Szívesen 😄 Igen, nagyon szépen megcsinálta a srác, tényleg nagyon sokat segít. És helytakarékos 😁

  • coldnuit

    2023-11-06 11:56:26

    Wow ez de jó, nem is láttam még! Köszi hogy megosztottad! Én magamnak csináltam egy cheat sheet-et... 😁 Én sem akartam a nagy szabálykönyvet kirakni állandóan! De ez zseniális, nagyon szépen és igényesen megcsinálták!

  • Furaha

    2023-11-06 08:58:05

    Én annyit tennék hozzá a solo módhoz (amellett, hogy én is nagyon szeretem), hogy ha nem gond az angol, akkor én nagyon ajánlanám a bgg file szekciójából kinyomtatni a kártya verzióját az ai-nak.

    https://boardgamegeek.com/filepage/242100/bitoku-solo-mode-cards

    Ez teljesen ugyanaz, mint a szabálykönyvben lévő solo mód, csak kártyákra nyomtatva. Szerintem sokkal gyorsabban ki lehet találni, mit csinál az ai, hála annak, hogy a szöveg mellett képi illusztráció is van az akcióhoz. És egyébként is sokkal kellemesebb szerintem csak néhány kártyán átszaladni, mint a túlméretezett szabálykönyvben levő flowchart-ot bogarászni.

  • coldnuit

    2023-11-05 12:10:35

    Szia! Kb. 10 szóló játékom van Bitoku-ban, és én csak dicsérni tudom, Turczi Dávid csinálta az automát, ha ez neked mond valamit! 😉

    Nem a legegyszerűbben/gyorsabban kezelhető ai, legalábbis az elején. Sorra kell menni a feltételeken, hogy "Ezt csinálja, ha..." "Ha van X, akkor csinálja Y." stb. Ezeken nagyon figyelmesen végig kell menni, és megtalálni az első feltételt ami igaz rá. És azt hozzátenném, hogy a magyar szabályban el van írva jó pár ponton egy adott szó, ha odáig jutsz akkor szivesen segítek hogy hol, mert én angol szabályból kinéztem. (Össze-vissza cserélték a "zárolt" és "feloldott" szavakat, ami NAGYON fontos az ai működéséhez...)

    Én már jó pár játék után szinte egyből tudom, hogy mit fog csinálni az AI, csak ritkán kell használni az aktiválási segédletet. Nekem nem vesz el a játékéményből hogy le kell lépni az ő körét is, amit mondjuk 1 perc alatt azért meg lehet csinálni. 3 kártyája van mindig felfordítva, és kockadobás dönti el, hogy melyiket aktiválja az adott körben. Azon van egy akció amit szeretne végrehajtani. De ez függ attól, hogy milyen nyersanyaga van, van-e feloldott kockája, elérhető-e a helyszín, stb. Szerintem nagyon okosan működik az AI, méltó ellenfeled lesz szólóban. Azt hiszem a játékaim nagy részét meg tudtam nyerni ellene, de volt olyan is ahol csúnyán kikaptam! 😜 Ő is pontokat gyűjt, tehát egész egyszerűen akkor nyersz, ha megvered pontokban.

    Nekem egyik kedvenc játékom úgy általánosságban, és szólóban is. Kér egy kis befektetést, de ha tetszik a játék hangulata, az asztalkép, és szívesen foglalkozol vele, akkor szerintem nem lesz gondod vele. Több játékossal elég nehéz asztalra tenni (legalábbis nekem), ezért én nagyon örülök, hogy egy kellően összetett ai ellen játszhatok, ami jelent némi kihívást is.

    Ennyi jutott így eszembe hirtelen, ha valami más érdekel még, Bitoku-val kapcsolatban nagyon szívesen segítek bármiben! 😊🌸

  • szabomilan1109

    2023-11-05 08:19:02

    Sziasztok.Esetleg valaki próbálta a solo módját a játéknak?Egy kis vélemény érdekelne a solo módjáról.

  • Kooczka

    2023-06-25 20:54:03

    Kölcsönben van nálunk, párommal ma játszottunk vele negyedszer. 2 fővel - most, hogy már tudjuk, mik a lehetőségeink - kb. 2,5 óráig tart a tiszta játékidő, + 10 perc kb. az előkészület és az elpakolás. (Az előkészület ugyan aprólékos, de bele lehet jönni hamar.)

    Mi is a játékot kedvelők táborát erősítjük: játékról játékra egyre szórakoztatóbbnak találjuk, szívesen vesszük elő - bár valószínűleg nem szerezzük be a gyűjteményünkbe. Még a férjemnek is tetszik, pedig először kissé frusztrálta a rengeteg izé, amit másik kis akármivel kapcsolódva lehet használni, de csak akkor, ha..., illetve hogy léphet ugyan a bigyóval, de előbb oda kell tennie a kockát, ahol látszólag semmi köze ahhoz, amit csinálni szeretne - pedig mégiscsak van. :P

    Tetszik benne:

    - nagyon sok választási lehetőséget kínál, és minden választásommal valamiképp ponthoz jutok: vagy az adott pillanatban, vagy a játék végén, vagy a játék folyamán bizonyos végrehajtott tevékenység alkalmával

    - a választási lehetőségek bőségesek, de nem korlátlanok, és a játékosok befolyásolhatják egymás lehetőségeit, ezáltal nem csak egymás mellett pakolászunk, hanem figyelni is kell a másikra

    - előre kell kicsit gondolkodni, mert sok a kombinációs lehetőség, amiknek a feltételeit meg kell teremtenem, ezért össze kell hangolnom a lépéseimet

    - számomra átjön a tematika, de nem töményen - nem tudom, mennyire szándékos, de úgy érzem, a játékosokra van bízva, mennyire merülnek el a játék által kínált világban.

    Én jó szívvel ajánlom, de csak azoknak, akiknek van türelmük ahhoz - urambocsá’ még élvezik is -, hogy nagyon sok kis apróságra kell figyelni. Mert nagyon könnyű átsiklani valami megszerezhető, leléphető, beváltható dolog fölött. (Plusz akiket nem rettent el az aprólékos előkészület.)

  • zsille.viki

    2023-06-07 15:15:38

    .

  • motkany91

    2023-05-14 19:52:04

    Látom mindenki kételkedik a játékban a túl sok mechanizmus és a túl színes tábla miatt.

    Valóban elsőre sokkot kap az ember, mit, hol, merre, hogyan... a szabályon át rágni magunkat se egy sétagalopp.. bőven kér befektetést, viszont utána meglepően jól és könnyen működik. A tábla az ikonok és a szabályok megértése után letisztul és érted. Rengeteg pontszerzési lehetőség és akció kombináció és sorozat. Nincs túl sok játékunk benne, mondhatni még az ismerkedős fázisban vagyunk, mindig más vonalon indultunk el a pontszerzéssel, hogy abból mennyit fogunk tudni kifacsarni. Kicsit olyan Brass érzés tölt el a játék kapcsán.

    Egyenlőre ketten próbáltuk, így a holtidő nem tudom mennyire lehet sok, vicces egyébként mert valamikor egy akciód tényleg egy pillanat alatt megvan, mert szerzel csak egy nyersanyagot és kész. Máskor meg olyan bombát robbantasz amivel nem győzöd követni, hogy milyen akcióid vannak és mindent megcsináljál.

    Szerencsére van egy nagyon jó kis játékossegédlet amin tényleg minden szükséges infó rajta van és nem kell a szabályfüzetet forgatni. A grafika szerintem nagyon szép, sőt kifejezetten jól áll ez a sok szín (Arborea is meg lett támoagtva KS-en, az is hasonlóan színes) komponensek minősége is szuper.

    Én úgy gondolom, hogy egy nagyon szuper heavy euro játék amivel mindenképp érdemes tenni egy próbát ha szereted ezt az irányt.

  • ryuk669

    2023-03-20 17:06:17

    Engem a téma miatt érdekelt eddig leginkább, pplusz a benne lévő mechanikák, de nem véletlenül vártam vele. Az eddigi végigjatszós videók alapján nekem kicsit zavaros volt, és nem tudtam mennyire lesz ez így élvezetes egy gamer társaságban is akár. Szerintem az lesz, hogy ha lehetséges, akkor kölcsönözni fogom, mikor elég szabadidöm lesz átrágni a szabályt és egy fővel vagy akár többekkel is kipróbálni, majd azutan eldöntöm, kell e a készletbe, mert ahogy látom az előttem szólók közül sem irtak túl sok pozitívumot.

  • hadhaz.sandor

    2022-06-13 15:06:57

    Hát itt aztán mindent meg tudsz nevezni. Iwakura kövek, Tengu lapkák, Yokai kártyák, Mitama szellem lapkák: 5 ara, 5 nigi, 5 saki, 5 khushi, and 4 shinigami. Biztos vannak japán folklore rajongók, akiknek ez zsigerből jön, de engem egyre jobban taszít ez a játék ha visszagondolok rá.

    Engem eleve nem fogott meg ez a pakliépítős-munkáslehelyezős egyvelegek (Arnak, Dűne: Imperium), amik annyira felkapottak mostanság. A kevesebb néha több, és ez a játék szerintem átesett a mechanizmuscunami túloldalára. De mint minden komment, ez is egy személyes vélemény, lesznek hatalmas rajongói a játéknak.

  • kvarclovag

    2022-06-13 14:17:05

    Ebben a játékban egy dolog van, ami nem zavar, hogy nem jön át a téma. Nem szeretem, ha átjön bármilyen téma is egy játékban, pontosabban, csak nagyon picit jöjjön át, csak annyira, hogy a játék egyes elemeit meg tudjam nevezni. Pl. a sakkban mondhassam azt, hogy királynő.

    De a többi az nekem borzalmas (hangsúlyozom: nekem!), se az egymásra épülő mechanizmusokat (teszek, veszek, intézkedek), se a hatalmas asztalképet nem szeretem. De ez az én hülyeségem, a társasjátékozók 96,5% pont fordítva van ezzel.

  • hierroo

    2022-06-13 14:08:54

    Valóban szépnek látszik ez a játék. Egyet értek veled. Ezek a szinek kellemesek, azonban én is azt érzem első benyomásként, hogy ez a tábla annyira sokmindent megmutat, hogy az más talán sok is. Rengeteg a részlet, ikonok amik jeleznek valamit. Azonban ezek az ikonok így kívülállóként igazábol nem teljesen mondanak semmit. Gondolom sokmindent meg lehet tanulni, csak nem lesz a szabálykönyv is kicsit túl sok, vagy túl nagy?
    A másig meg az lenne, hogy azok a témák, amik sehol máshol, csak a társasjátékban vannak létrehozva, az kicsit semmilyen. Mert nem tudom hova tenni a személyeket, szellemeket, stb. Például az Ébredő Erdő is valami ilyen volt nálam, hogy a személyeket nem ismerem, nincs igazi személyiségük a szereplőknek. Vagy ha van is, akkor sem ismeri senki ezteket a tulajdonságokat. Bizonyára aki ismeri ezt a Bitoku történetet, az talán jobban átláthatja ezt a nagyon szines táblát. Mert így enélkül kicsi lóg az egész a levegőben.
    Eddig még semmi olyat nem írtam, hogy ez a játék jó e vagy sem, csak vannak bizonyos gondolataim az első benyomás hatására.

  • esze.gergo

    2022-06-13 11:30:27

    Engem az kevésbé zavar, hogy nincs téma csak mechanizmus, de amit írsz, hogy egyik sem élvezetes az már inkább bosszant. Szépnek tényleg szép a játék, bár nekem kissé túlzsúfolt a tábla, ami azért ront az esztétikán.

    Remélem azért majd, ha megérkezik magyarul egyszer legalább lesz alkalmam kipróbálni.

  • hadhaz.sandor

    2022-06-13 10:46:00

    A játék amiben minden létező mechanizmus benne van. Pakliépítés, munkáslehelyezés kockákkal, szetgyűjtés, engine building. Kár hogy ezek közül mind elég gyenge, nem igazán lett egy élvezetes mix. Az egyetlen különleges része a kockamunkás erősségét alakító mechanizmus.

    A játék gyönyörű, de a témája egyáltalán nem jön át. Gyakorlatilag száraz mechanizmusok egyvelege, bármilyen tematikai kapcsolat nélkül.

A Bitoku társasjáték és kiegészítői (6)

  • Bitoku: Two Gate Tiles társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 120 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Bitoku: Promo 3 – Dice Tower 2022 Building Promo Tile társasjáték Kiegészítő

    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
  • Bitoku: Quetzalcoatl Promo Card társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 120 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Bitoku: Promo 2 - Yama Uba & Meijo Promo Cards társasjáték Kiegészítő

    Originally available as part of the Man vs. Meeple Season 4 Kickstarter. Yama Uba is an alternate Yama Uba card to use in place of one of the four already in the deck. Either obtain a dragonfly or crystal. Worth six victory points if removed during Winter. Meijo is an alternate Meijo card to use in place of the one already in the deck. When you reach this...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 120 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Bitoku: Resutoran társasjáték Kiegészítő

    Enjoy new tastes of Bitoku with this 3 module expansion for the base game. Bitoku: Resutoran, a three-module expansion that you can add to the base game as you prefer. Do you want the full menu? Add all of them! Do you want to try a bite? Add just one, and enjoy the banquet. Itadakimasu! Modules include new Iwakura rocks, new Yokai cards, and three new...

    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 4/5

    Bitoku: Resutoran társasjáték Kiegészítő 8113 Ft-tól! - 2 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Bitoku: Promo 5 társasjáték Kiegészítő

    This is a promo Bitoku (Meijo) card.After moving player's marker on the promo card at the Bitoku Path, you could get an Iwakura stone and place it in the Iwakura Rock area of your player board or place a pilgrim with it its sleeping side face up on any empty space on the Rock Path of your player board that is next to at least one Iwakura Rock(the Pilgrim...

    • Játékidő: 180 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 180 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 12+ éves

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  2 óra
  • Játékosok:  1 - 4
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Összetett
  • Tervező:  Germán P. Millán
  • Illusztrátor:  Edu Valls
  • Kiadók:  Devir, Portal Games, IELLO, Hobby World, REXhry, Cool Mini Or Not, Schwerkraft-Verlag, Keep Exploring Games, Reflexshop Kft, Board Game Rookie
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, portugál, orosz, spanyol, thai

Alternatív nevei


Kiadások

  • English/Spanish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
    • Súly: 2.7 kg
  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.2 cm
    • Súly: 2.9 kg
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 3 kg
  • French edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • German first edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.2 cm
    • Súly: 2.5 kg
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: magyar
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 2.7 kg
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: lengyel
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 29 cm x 29 cm x 7 cm
    • Súly: 3 kg
  • Simplified Chinese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Thai edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: thai
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.3 cm
    • Súly: 3.1 kg
  • Traditional Chinese edtion
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: kínai

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Bitoku társasjátékhoz