Lords of Waterdeep
Lords of Waterdeep
Lords of Waterdeep
Lords of Waterdeep
Videó beküldése

Lords of Waterdeep társasjáték

társasjáték, 2012
Értékelem!

A Lords of Waterdeep egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2012-ben. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a munkás-elhelyezés, a vedd el, a turn...

A Lords of Waterdeep egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2012-ben. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a munkás-elhelyezés, a vedd el, a turn order: claim action és a rejtett szerepek mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Vess be ügynököket és fogadj fel kalandorokat, hogy átvehesd az irányítást Vízmélyvára városa felett.
Vízmélyvára Faerűn egyik nagyvárosa, melyben az intrika, a politika és a hatalomra való törekvés az élet minden területén jelen van. A várost titkos ügynökök segítségével próbálják irányítani és sosem tudni, ki is áll a háttérben. Te meg tudod szilárdítani a hatalmad és képes leszel átvenni az irányítást? Most kiderül!

Vízmélyvára új urai
A Lords of Waterdeep társasjátékban mindegyikőtök egy-egy titokzatos Lord bőrébe bújik, aki ügynökei elhelyezésével épületeket foglal el, küldetéseket hajt végre, pénzt szerez az ármánykodáshoz. A cél a legtöbb győzelmi pont összegyűjtése és így a város megnyerése.

A játék nyolc fordulón át tart. A fordulók további körökre oszlanak. Minden játékos a saját körében elhelyez egy ügynököt a város valamely területére és azonnal végrehajtja a hatását. Fontos, hogy a legtöbb területre csak egyetlen játékos helyezhet figurát, így jól át kell gondolni, hogy mikor és hova pakoltok. Akkor ér véget az adott forduló, mikor minden játékos elhelyezte az összes figuráját. Hogy hány figurával kezditek a játékot, a játékosok számától függ.

Ügynök elhelyezése után lehetőség van egy küldetés megoldására. Ehhez pénzt és kalandozókat kell „elkölteni”, cserébe viszont győzelmi pontokat, kincseket vagy egyéb hosszú távú jutalmat kaptok.

A város épületei többnyire aranyat és felbérelhető kalandozókat adnak. Aurora boltjában az Elfeledett Tartományok mindenféle áruja kapható, a Feketebot Tornyából varázslók csatlakozhatnak a Lord embereihez, míg a Vigyorgó Oroszlán Fogadójában tolvajokkal futhat össze az ember. A város másik fogadójában nem csupán pénzhez juthatsz, de küldetéseket is elvállalhatsz. Másik érdekesebb terület a kikötő, ahol úgy nevezett intrika kártyákat lehet játékba hozni.

Minden játékban ugyanazok az épületek találhatóak a városban, viszont ahogy halad a játszma, lehetőség van három új épület felhelyezésére. Huszonnégy változatos épület közül lehet választani, így a legtöbb játékban más és más fog felkerülni a táblára. A fejlesztett épületek jóval nagyobb előnyt biztosítanak. Sőt, nem csak a használó ügynök ura kap jutalmat, hanem a felépítő játékos, így érdemes minél több épületet felhúzni.

A küldetések a játék egyik leglényegesebb eleme. Mindenki kap kettőt, amihez továbbiakat tud elvállalni a fogadóban. Öt különböző típusú feladat vár a játékosokra, melyeket jól kell megválogatni, mert minden Lord két-két különböző típus elvégzésekor plusz pontokat kap. A típusok általában meghatározzák, hogy mire is lesz szükség a végrehajtáshoz. Például a misztikus feladatok varázslókat igényelnek, míg a kereskedelmi tevékenységek főleg aranyat. A szükséges erőforrások felhasználásával teljesíthetitek a saját küldetéseitek, így hozzájuthattok a jutalomhoz.

Némely küldetéssel hátráltatni tudjátok ellenfeleitek. A kötelező küldetéseket nem magatoknak kell megtartanotok, hanem valamely ellenlábasotoknak kell odaadnotok. Amíg nem végezte el ezt a küldetést – amely általában ritkán kifizetődő -, nem vállalhat el más feladatot.

A játék mások fontos része az intrika kártyák kijátszása. Ehhez a kikötőbe kell küldened embered. Fontos, hogy a kikötőben egyszerre három ügynök is tevékenykedhet! Ha sikerült megszerezned egy helyet a területen, kijátszhatsz a kezedből egy lapot.

A kártyák három típusba tartozhatnak: támadás, haszon vagy kötelező küldetés. A támadás kártyákkal valamelyik ellenfelednek okozhatsz kárt, például elpusztíthatod egyik papját. A haszon kártyákkal általában magadhoz vehetsz a készletből nyersanyagokat, néha másokon is segítve. A kötelező küldetésről már esett szó korábban.

Ezek a kártyák rendkívül hasznosak, hisz’ érdekesebbé teszik a játékmenetet, segíthet a felzárkózásban vagy éppen a vezető játékost tudjátok akadályozni. Másik előnye ennek az akciónak, hogy a forduló végén áthelyezhetitek ügynökeiteket más területekre, így több akciót tudtok végrehajtani.

A nyolcadik forduló végén következik a végső pontozás. Minden megmaradt kalandozód és aranyad után kapsz pontokat, valamint a Lordod egyedi jellemzői alapján is haladhatsz előre a pontozósávon, amin már feljegyezted a játék közben megkaparintott pontokat. Aki a legtöbb győzelmi ponttal fejezi be a játékot, az Vízmélyvára új uralkodója.

A doboz tartalma
Egy nagy játéktábla, öt kisebb játéktábla a játékosoknak, 100 kalandozó bábu (papok, harcosok, varázslók és tolvajok), 33 fakellék (elsőjátékos jelzője, ügynökök, pontjelzők, stb.), 121 kártya (11 Lord, 50 intrika és 60 küldetés), 170 jelző (épületek, arany és győzelmi pontok).

Értékelés
A Lords of Waterdeep egy nagyszerű „munkáselhelyezős” játék. A szabályok egyszerűek, a kivitelezés elsőrangú, a hangulat tökéletes!

A szabályokat elég egyszer átfutni, minden egyértelmű, a szimbólumok és leírások sokat segítenek. Könnyű megtanítani másoknak, így hamar neki lehet állni a játéknak.

A minőség és grafika pazar. Mindenhol szép, színes képeket találunk, valamint a kártyákon a színesítő szöveget tökéletesen illenek a világ hangulatához és könnyű beleélni magunkat. A küldetések változatossága és egyedisége, valamint a kibontakozó történet csak erősíti ezt a képzetet.

A játékban sok a választható lehetőség, de nem vesznek el a játékosok. Könnyen átlátható és általában nincs nagyon rossz választás. Az akciók kiegyensúlyozottak.

A játékot bátran tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretik a „munkáselhelyezős” játékokat (pl. Caylus), szeretik a fantasy-t, esetleg ismerik az Elfeledett Tartományok világát. Biztosan nem fogtok csalódni!

A városnak uralkodóra van szüksége. Készülj föl a harcokra!

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 10 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 15 990 Ft-tól
  • 11 ajánlat

Kategória: Fantasy, Városépítő
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Munkás-elhelyezés, Vedd el, Turn Order: Claim Action, Rejtett szerepek, Ownership, Contracts, Increase Value of Unchosen Resources

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Lords of Waterdeep társasjáték videók (3)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

  • anonika987

    2023-01-04 19:55:32

    Személy szerint még nem játszottam hasonló játékkal és kezdőként kellemes élményt nyújtott a könnyen tanulhatósága, a könnyű pont szerzési lehetősége (így is utolsó előtti lettem a végén, de az mellékes :D) és a mechanikája. Időzítve elég jól meg lehet szívatni közben a másikat, szóval sértődékenyeknek nem ajánlott, illetve azoknak, akik nem szeretik, ha előlük happolják el a jó lehetőségeket. Az valóban igaz, amit a játék kezdete előtt már olvasgattam itt kommentekben, hogy a kis kockákra nem lehet hadseregként vagy miként tekinteni :D Nálunk is mindenki színek szerint kérte őket . . . nem is tudtam megjegyezni, hogy melyik micsoda hivatalosan, talán a feketét egyedül, hogy az a rabló. Az insertnél azt látom, bár nem az enyém a játék, hogy kártyavédőzve szűkösen férnének el a lapok, így sincsenek hely bőségében, holott az ára a játéknak nem csekély és a tulajdonosok biztos szeretnének rájuk vigyázni. Nem hiszem, hogy kedvencem lesz, de társasággal jó játszani :D

  • maszlagadam27

    2022-08-08 13:41:48

    Mint a munkáslehelyezős játékok rajongója nemrég kipróbáltam ezt a játékot is, nem okozott csalódást. Alapvetően rém egyszerű a szabályrendszere, a nem szakavatott kezdő játékosok számára is könnyen elsajátítható. A kiegészítők ügyesen nyitnak utat a komplexitás növelése felé, különösen a korrupciót tartalmazó az ami nagyon tetszett, ügyesen kell tervezned majd, mennyi koponyát vagy hajlandó benyelni, és azokat hogyan fogod kidobálni a játék végéig, mert így könnyebben be tudod indítani a rendszered, de a végén csúnya pontlevonásokba kerülhet ez számodra. Az intrika kártyák zseniális elemei a játéknak, megéri pörgetni őket, és hátráltatni velük az ellenfeleidet, vagy éppen előnyöket szerezni saját magad számára. Nem tudom megítélni mennyire adja át a szerepjáték hangulatát (mert sosem játszottam vele), de alapvetően kellemes a tematika, bár inkább van gyűjtögetés feelingem a kockák szerzése közben, mint csapat toborzás hangulatom. Igazi pontsaláta játék, főleg ha sikerrel veszel pár 40 pontos küldetést, vagy ha sok olyan típusút csinálsz meg, amikért plusz pontokat kaphatsz a játék végén. A döntések olykor egészen elmélyülnek, de mégsem érzem azt, hogy sokáig kellene agyalnom rajtuk, igazán jó flowt biztosít a játék, ami elejétől a végéig megmarad. A tábla grafikája nem tartalmaz semmi extrát, de a minőségileg elvárható szintet gond nélkül hozza, a kártyák illusztrációi viszont megnyerőek. Az építés lapkák is nagyon szimpatikus elemei a játéknak, hiszen arra ösztönöznek minket, hogy tegyünk fel a táblára minél több új lehetőséget (kvázi elérhető akcióhelyeket, melyeknél akàr jutalmakban is részesülhetünk, ha ellenfeleink használják azokat). Noha nemrég mutatkoztunk be egymásnak, hamar nagy kedvenc lett nálam a Lords of Waterdeep, egészen biztos, hogy a közeljövőben sokszor asztalra fog kerülni. Mindenkinek ajánlom, akár azoknak is, akik nem túl tapasztaltak, de van igényük lépéseket tenni később a komplexebb eurók felé!

  • maszlagadam27

    2022-08-08 11:56:36

    Lehet hozzá szerezni egy kis meeple boostot, szerintem egész pofásan néznek ki:

    https://www.fantasywelt.de/Meeples-for-Lords-of-Waterdeep-100-pieces_1

  • halmaik72

    2020-08-18 11:04:30

    Nagyok voltak a reményeim ezzel a játékkal kapcsolatban. Az eddigi munkáslehelyezős játékok bejöttek, a téma jónak tűnt (szeretem az AD& D -t, a Forgotten Realms-ot kifejezetten), és mégsem működik a számomra. Az "egynek jó" kategória lett, de fontolgatom, hogy eladom.

    Ami tetszik: szép a grafika, a tartozékok jó minőségűek, a szabálykönyv jól érthető, és van benne gy-két dolog, ami nagyon bejövős, pl a hadnagy és a nagykövet. (ezek olyan extra "munkások" akikkel előnyhöz juthatsz, pl mindenki előtt teheted le, vayg egyszerűen lesz egy plusz munkásod.) Hasonlóan jópofa, hogy a kezdés jogát magadhoz tudod ragadni.

    És ami nem tetszik: nem jön át a hangulat. Eszembe sem jut elolvasni a küldetéseket, csak azt nézem, hogy melyik hány pontot ad. Nem tudok a kockákra, mint kalandozókra tekinteni. Volt olyan party, ahol erővel próbáltam rávenni magam, hogy magamban, sőt hangosan mondjam ki: ehhez a küldetéshez kell egy pap, egy varázsló és két harcos, de nem ment. Maradt a fehér kocka, lila kocka és sárga kocka...

    Az Urak borzasztóan egysíkúak. 4 pont az ilyen meg az olyan küldetésekért, és slussz. Annyi variáció lehetne: ennyi pont ezért, annyi pont azért a küldetését, x pont, ha legalább ennyi-annyi ilyen, vagy olyan küldetést teljesítesz, x pont, ha több, mint ennyi küldetést teljesítesz, x pont, ha neked marad a legtöbb aranyad, kalandozód a végére, +x pont, ha minden típusú küldetésből teljesítesz x db-ot, soroljam még...?

    És még egy bosszantó apróság: hatalmas a doboza, mindenhonnan kilóg, az insert mégis annyira szűk, hogy a kártyavédőzött kártyák nem férnek bele, a pénzérmék nem férnek be a nekik szánt helyre, a figurák alig férnek be a helyükre.

    Mindezek ellenére nem mondom, hogy a játék rossz, de lehetne javítani rajta. Mielőtt megveszed, mindenféleképpen próbáld ki.

  • deadgarret

    2019-04-01 14:42:16

    Ja és külön érdekessége, hogy bár fantasy téma, egyáltalán nem ameri stílus. Alapvetően van benne szerencsefaktor, hisz kártyákat húzunk, de a játék többi eleme euro alapokon nyugszik.

  • deadgarret

    2019-04-01 14:40:33

    AD & D tematikájú munkáslehelyező alapvetés. A színes kockák mint kalandozók kicsit legyilkolják a tematikát, de maga a játékszabály könnyen átlátható és van mélysége. Kb 10 perc alatt megtanítható bárkinek és már az első játék alkalmával is élvezhető. Nálunk nagy kedvenc.

A Lords of Waterdeep társasjáték és kiegészítői (3)

  • Lords of Waterdeep: Inevitable Betrayal Promo Card társasjáték Kiegészítő

    Promotional Intrigue card for the Lords of Waterdeep Board Game offered at the Dungeons and Dragons Experience Con 2012 for playing the demo of Lords of Waterdeep. Also included in Lords of Waterdeep Scoundrels of Skullport expansion with different artwork. May be added to the Intrigue Deck before playing. Card Text: Inevitable Betrayal Play at Waterdeep...

    • Játékidő: 60 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 60 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Lords of Waterdeep: Scoundrels of Skullport társasjáték Kiegészítő

    A lordok többé már nem elégszenek meg Vízmélyvára gazdagságával. Új terveket szőnek, melyekkel még nagyobb hatalomra tehetnek szert a birodalomban. A cél Vesztőkút és Koponyarév meghódítása a politika, a cselszövés vagy akár fegyverek segítségével. Csupán egy lord kerülhet ki győztesen az összecsapásokból. Növekvő város A Scoundrells of Skullport egy...

    • Játékidő: 60 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 60 perc
    • Max. játékosszám: 6
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott játékosszám: 4
    • Max. ajánlott játékosszám: 5
    • Min. ajánlott játékosszám: 3
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Lords of Waterdeep: Scoundrels of Skullport társasjáték Kiegészítő 13850 Ft-tól! - 8 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Lords of Waterdeep: Rapid Expansion Promo Card társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 - 2 óra
  • Játékosok:  2 - 5
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Rodney Thompson, Peter Lee
  • Illusztrátor:  Matt Wilson, Tyler Walpole, Patrick McEvoy, Anne Stokes, William O'Connor, Ralph Horsley, Dave Rapoza, Ron Lemen, Sam Wood, Steven Belledin, Wayne England, Warren Mahy, Kevin Walker, James Zhang, Richard Sardinha, Eric Deschamps, Eva Widermann, Lucio Parrillo, Howard Lyon, Ben Wootten, Mike Schley, Eric Williams (I), Todd Harris, Zoltan Boros, Gábor Szikszai, Eric Belisle, Adam Paquette, Andrew Silver, Tyler Jacobson, Matias Tapia, Tony Foti, Jim Nelson, Noah Bradley
  • Kiadók:  Wizards of the Coast
  • Elérhető nyelvek:  angol

Alternatív nevei


Kiadások

  • First edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28 cm x 35.5 cm x 7.5 cm
    • Súly: 1.7 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Lords of Waterdeep társasjátékhoz