Captain Sonar
Captain Sonar
Captain Sonar
Captain Sonar
Videó beküldése

Captain Sonar

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Captain Sonar egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 - 60 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet...

A Captain Sonar egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 - 60 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a visszatartott információ, a szövetségek, a szerepjátszás, a vonal húzás és a szimuláció mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

2048-at írunk. Új gazdasági háború dúl. A ritkaföldfémek kulcsfontosságú szerephez jutottak az új, fejlettebb gépek építése során, és ezért az egész világon meghatározó gazdasági tényezővé váltak.
A legújabb tengeralattjáró-prototípusokat magáncégek fegyverzik fel, hogy az óceán mélyére merülhessenek az értékes anyag után kutatva. A tenger békés felszíne alatt csendes háborút vívnak ennek az új, instabil technológiának a segítségével.
A legkiválóbb tisztek egy csapatának tagjaiként az egyik legkorszerűbb tengeralattjáróért feleltek. Az ellenfél legyőzéséhez együtt kell működnötök csapattársaitokkal. Csak a legjobb kommunikációval rendelkező, legjobban együttműködő csapat élheti túl a találkozást...

A Captain Sonar-ban két csapat játszik egymás ellen, és csapaton belül kell feladatát ügyesen összehangolnia. Körökre osztottan vagy valós időben is játszható.

Egy mindenkiért, mindenki egyért!

"Tudom hol vannak, kapitány! Tudom, hol vannak!"- hadarja a lokátoros."Északnak fognak fordulni.""ÉSZAK!"- hangzik fel a túloldalról. Mire a kapitány rendelkezik:"Meglőjük őket. Első tiszt, be van töltve a torpedó? - Igen, kapitány!"- majd a mérnökhöz fordul:"Működik a fegyverrendszer?" "Igen, kapitány!" "ÁLLJ! Lövünk."A lokátoros megadta a koordinátákat. Telitalálat.

A történet szerint 2048-at írunk. Új gazdasági háború dúl. A ritkaföldfémek kulcsfontosságú szerephez jutottak az új, fejlettebb gépek építése során, és ezért az egész világon meghatározó gazdasági tényezővé váltak. A legújabb tengeralattjáró-prototípusokat magáncégek fegyverzik fel, hogy az óceán mélyére merülhessenek az értékes anyag után kutatva satöbbi. Lényeg a lényeg:

merülünk, lövünk, próbáljuk elérni, hogy minket ne találjanak el.

Egy újabb torpedó? Ó, bőven több annál!

A Captain Sonar csapatjáték. A hatalmas paraván (két, 115 centi hosszú darab egymás mellett) két oldalán a két tengeralattjáró legénysége: a lokátoros, a kapitány, az első tiszt és a mérnök. (Nyugalom, a játék játszható nyolcnál kevesebb játékossal és két és fél méter hosszú asztal nélkül is!)

A kapitány adja meg az irányt, az első tiszt kezeli a különböző fegyverrendszereket és a tengeralattjáró eszközeit, a mérnök arra ügyel, hogy a rendszerek lehetőleg ne hibásodjanak meg, a lokátoros pedig vadul kagylózza az ellenfél kapitányát, és próbálja meghatározni az ellenfél pozícióját. Bizony, nem csak úgy vaktában lövöldözünk, meg aztán a fegyverrendszernek is rendben kell lennie, a torpedót is be kell tölteni, nem lehet úgy köpködni, mint a meggymagot.

Forrás: boardgamegeek.com

Mindenki a helyére!

A kapitány előtt egy térkép hever. Amikor megadja az irányt, ezen a térképen jelöli a tengeralattjáró útját, egy egységet az adott irányba. A lokátoros előtt ugyancsak ott a térkép, rajta egy átlátszó plexilap. Ő ezen jelöli, hogy az ellenfél épp melyik irányba haladt. Mivel a pálya sosem teljesen üres - néhány sziget itt-ott akadályozza a tengeralattjárók szabad kóválygását -, manőverezni kell, így a tengeralattjáró által leírt minta előbb-utóbb láttatni fogja, merre is vannak éppen. Ha a lokátoros ügyes, akkor inkább előbb, mint utóbb.

A kapitány táblája

Az első tiszt előtt ott a tengeralattjáró teljes eszközkészlete: torpedó, akna (támadáshoz), drón és szonár (az ellenfél hatékony felkutatásához), valamint a lopakodó üzemmód és egy speciális műszer, ami forgatókönyvenként változik. A dobozban öt különböző térképet találtok, mindegyikhez egy-egy forgatókönyv tartozik. Az egyes forgatókönyvek nem egyszer játszósak.

Az első tiszt táblája

Amikor a kapitány kiadja az irányt, az első tiszt egy tetszőleges eszközön tölt egy egységnyit, ezzel közelebb hozva őket ahhoz, hogy aktiválásra készen álljanak. A mérnök pedig ugyanekkor ikszel egyet a tengeralattjáró áramkörein. Ezek bizonyos kombinációban elromlanak, amitől a hajó sérül, más kombinációban megjavulnak. De az egyes rendszerek már egy iksztől is leállnak, így a mérnöknek okosan kell egyensúlyoznia, hogy a megfelelő rendszereket a megfelelő pillanatban aktiválni lehessen, ugyanakkor a jármű se tegye fel a kezét egyhamar.

A mérnök táblája

A sikerhez mindenkire szükség van. Nincs olyan, hogy ki a fontosabb. Mindenkinek koncentrálnia kell a maga területére, persze az összhang is kiemelten fontos: ha a lokátoros tudja, merre van az ellenfél, a kapitány vagy szonárt fog kérni, hogy ellenőrizze (akkor a szonár be kell, hogy legyen töltve az első tiszt által, a zöld rendszernek működnie kell, mert ide tartozik a szonár - ez a mérnök felelőssége), vagy lőni fog (ekkor pedig torpedó kell és a piros rendszernek kell működnie). Senki sem dőlhet hátra, hogy majd a többiek megoldják.

Három, kettő, egy - IDŐ!

A Captain Sonar játszható körökre osztottan vagy valós időben. Az igazi ízét persze az utóbbi esetben adja ki. A versenyfutás az idővel, a káosz, ami akkor jelentkezik, amikor az ellenfél lő, mi meg azt sem tudjuk, merre vannak vagy mihez fogjunk egyáltalán - dicsőségesebb esetben ugyanez fordítva. A játékosoknak villámgyorsan kell döntéseket hozniuk, a lokátoros folyamatosan figyel, mert nem szalaszthat el egyetlen irányt sem, közben persze a kapitánnyal is kell kommunikálnia. A fejetlen kapkodás süllyedéshez vezet, így a legénységnek meg kell őriznie a hidegvérét, és koncentrálnia kell. A feszültség hullámai szorult helyzetekben így is magasra csapnak, és a játékosok valóban érzik azt a bizonyos "egy mindenkiért, mindenki egyért" érzést. Mert csak egymásra számíthatnak.

Woland

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 8 999 Ft-tól
 • -29%-3 686 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/captain-sonar-2016" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Captain Sonar társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Tenger, Idő alapú, Következtető, Harc
Mechanizmus: Visszatartott információ, Szövetségek, Szerepjátszás, Vonal húzás, Szimuláció, Rács mozgás, Valósidejű, Hidden Movement

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Captain Sonar társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

 • Tíz szuper társasjáték karácsonyra [Index.hu]

  2019.12.15. 11:22:00 / Kedvcsináló, 2019

  A közelmúltban magyarul is megjelent játékok közül válogattunk azoknak, akik szívesen vennének karácsonyra társasjátékot a gyereküknek, szüleiknek, barátjuknak, vagy épp maguknak.

 • Captain Sonar – Torpedó újratöltve

  Ismertető2019.08.18. 18:38:00 / Ismertető, Bemutató

  A Captain Sonar egy remek alternatívát kínál azok számára, akik egy valóban feszült, fej-fej melletti összecsapásra vannak kiéhezve. A játék magjáig leásva a mindenki által ismert Torpedót találjuk...

 • Table Talk 7. rész Archetípusok

  2018.10.18. 09:00:00 / Érdekes, 2018

  A Table Talk podcast 7. adása a társasjáték archetípusokat járja körbe. Beszélgetnek: Gál József és Győri Zoli.

 • Torpedót tölts!

  Ismertető2018.02.26. 16:58:00 / Ismertető, Kooperációs

  A Captain Sonar csapatjáték. A hatalmas paraván, két oldalán a két tengeralattjáró legénysége: a lokátoros, a kapitány, az első tiszt és a mérnök. Nyugalom, a játék játszható nyolcnál kevesebb játékossal és két és fél méter hosszú asztal nélkül is!

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • saxomusic

  2019-07-05 11:56:56

  Az egyik legjobb tengeralattjárós kooperatív jellegű társas, amivel játszottam. Komoly együttműködést igényel és pontos kommunikációt. Nem hittem volna, hogy szeretni fogom, de belopta magát a szívembe, a Társasjátékok Ünnepén próbáltuk ki:) Szeretek vele játszani, mindig izgalmakkal teli a játék, különleges partyjáték. Tetszik, hogy mindenkinek egy filccel kell játszania, ennek ellenére a játék többször játszható, mert a filc letörölhető. :) Pacsi a készítőknek! Ötletes ez a modern torpedó játék.

  Tetszik, hogy kétféle játékmód van: a körökre osztott és a valós. Mi ketten játszottuk előszőr, ilyenkor kicsit más jelleget ad a játék, de így is élveztük. Igazán nagy élményt akkor nyújt, ha egy nagyobb társasággal játszunk. A játékkal való ismerkedésnél, több fővel is a körökre osztott játékmóddal érdemes kezdeni, mert nagyon kaotikussá válhat a játék. Ha belejöttünk, áttérhetünk a valós idejű játékra. Érdemes egy nagyobb társasággal is kipróbálni, mert minél többen vagyunk, annál nagyobb az élmény. :)

A Captain Sonar társasjáték és kiegészítői (6)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 - 60 perc
 • Játékosok:  2 - 8
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Roberto Fraga, Yohan Lemonnier
 • Illusztrátor:  Sabrina Tobal, Ervin
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Asmodee, Matagot, Gém Klub Kft., Broadway Toys LTD, Conclave Editora, Lex Games, Bureau De Juegos, Pendragon Game Studio, Crowd Games, Surfin' Meeple China
 • Elérhető nyelvek:  kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, portugál, román, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English edition, second printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: olasz
 • Multilingual edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.5 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
 • German edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Hungarian/Romanian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Asmodee Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Bureau de Juegos Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Captain Sonar társasjátékhoz