Ti írtátok! - Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban (avagy, hogyan fejleszd a benned rejlő gyilkost)

Minden emberben munkálkodik egy különös, mégis természetes érzés: a kíváncsiság. Ez az érzés az alapja a misztikumok, rejtélyek, krimik iránti érdeklődésünknek, hiszen ezeket nézve egy filmben, olvasva egy könyvben vagy akár játszva egy játékban, fokozódik a kíváncsiságunk és meg akarjuk tudni, illetve ki akarjuk deríteni, hogy mi lapul a történetek hátterében. A legtöbb ilyen alkotásnak az a célja, hogy bevonjon minket a cselekménybe és részesévé tegyen az eseményeknek, a nyomozásnak, ezért akarva-akaratlanul azt érezhetjük, hogy nem csak a szereplők feladata az eset megoldása, hanem a miénk is. Például ha egy film egy gyilkossági esetről és annak nyomozásáról szól, akkor, ahogy egyre több részletre derül fény és egyre több nyom bukkan fel, összeáll a fejünkben egy kép az ügyről és elkezdünk azon agyalni, hogy vajon ki lehet a gyilkos. Szeretem az ilyen jellegű kihívásokat, ezért tovább mentem és olyan játékot kerestem, ami ezt a műfajt veszi alapul és rám, illetve a barátaimra bízza egy gyilkossági ügy megoldását. Így találtam meg a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban című társast.

A sztori

Hátborzongató gyilkosság történt Hongkongban. Nekünk, mint az ügyön dolgozó nyomozóknak kell felgöngyölíteni az ügyet és elérni, hogy a tettes elnyerje méltó büntetését. Ez csak úgy történhet meg, ha rájövünk, hogy ki az elkövető, emellett pedig megtaláljuk a gyilkosság eszközét és a döntő bizonyítékot. A feladat nem könnyű, hiszen a gyilkos köztünk van és mindent megtesz azért, hogy tévútra terelje a nyomozás menetét és ne derüljön fény szörnyű tettére. Ameddig a gyilkos megpróbál zavart kelteni, addig a törvényszéki szakértő igyekszik hasznos nyomokkal ellátni a nyomozócsapatot. Ő ismeri a bűntény megoldását és a detektívek kommunikációját figyelve, apró támpontokat adhat nekik, annak érdekében, hogy helyes irányba koordinálja a vizsgálódást.

Mi van a dobozban?

 • 12 Szerepkártya:
  • 1 törvényszéki szakértő
  • 8 nyomozó
  • 1 gyilkos
  • 1 bűntárs
  • 1 szemtanú
 • 200 Bizonyítékkártya (piros)
 • 90 Eszközkártya (kék)
 • 32 Helyszínlapka:
  • 1 halál oka
  • 4 bűntény helyszíne
  • 6 esemény
  • 21 nyom
 • 11 Jelvényjelző
 • 6 Töltényjelölők

Előkészületek

1. A helyszín

Minden játékos kap 4 eszközkártyát és 4 bizonyítékkártyát. Ezeket képpel felfelé maga elé helyezi úgy, hogy az mindenki számára jól látható legyen. Így alakul ki a bűntény helyszíne. Ezt a helyszínt kell a nyomozóknak alaposan átvizsgálni, hiszen a gyilkos eszköz és a döntő bizonyíték is itt rejlik.

2. Szerepek

A játékosok számától függően minimum 3 és maximum 5 szerep osztható ki egy játék során. Minden esetben van egy "Törvényszéki szakértő", egy "Gyilkos", illetve "Nyomozók". 6 vagy több játékos esetén egy "Bűntárs" és egy "Szemtanú" is játékba kerülhet. Mindenki kap egy szerepkártyát és megnézi azt. Senki sem fedheti fel kilétét, kivéve egy játékost, aki a törvényszéki szakértő kártyát kapta, ugyanis ő lesz a játékmester. Ő magához veszi a 6 töltényjelölőt, illetve az előtte levő 4 bizonyítékkártyát és 4 eszközkártyát lecseréli helyszínlapkákra, melyeket egyelőre képpel lefelé maga elé helyez.

3. Jelvények

Ahogy a való életben, úgy a játékban is rendelkeznek jelvénnyel a nyomozók. A törvényszéki szakértő kivételével mindenki kap egyet. Ezeknek a nyomozás fázisban lesz szerepük, ugyanis minden detektívnek csak egy alkalma lesz megvádolni valakit, amit a jelvénye „feláldozásával” tehet meg. Rossz tipp esetén elveszíti jelvényét, ezt követően ugyan részt vehet még a nyomozásban, viszont már nem gyanúsíthat meg senkit.

Játékmenet

A játékmenet 3 nagyobb szakaszra bontható.

1. A bűntény

Ebben a szakaszban mindenki becsukja a szemét a játékmestert leszámítva. Az ő felszólítására az a játékos, akire a gyilkos szerep jutott kinyitja a szemét (illetve ha van bűntárs, akkor ő is). A gyilkos a saját lapjai közül kiválaszt egy eszközt és egy bizonyítékot. Miután ezekre egyértelműen rámutatott, ismét becsukja a szemét (és a bűntárs is). Abban az esetben, ha szemtanú is van az adott körben, akkor most ő nyitja ki a szemét és a törvényszéki szakértő megmutatja neki, hogy ki volt az elkövető (és a bűntársa). Amint ez megvolt, mindenki kinyithatja a szemét és kezdődhet a nyomozás.

2. A nyomozás

Ez a legfontosabb szakasz, lényegében itt kezdődik a játék. A nyomozás 3 fordulóra tagolódik, melyek egy bizonyítékgyűjtés és egy előadás fázisból állnak.

A bizonyítékgyűjtés során, szabadon diskurálhatnak a detektívek az ügyről és próbálják megoldani azt. Természetesen ilyenkor nem elképzelhetetlen, hogy elszabadulnak az indulatok, hiszen az ésszerű érvelés mellett a kőkemény vádaskodás és sárdobálás sem maradhat el. Eközben a törvényszéki szakértőnek le kell helyeznie "A halál oka" lapkát és "A bűntény helyszíne" lapkák közül egyet, amit ő választ ki. A maradék helyszínlapkákat összekeveri és képpel lefelé fordítva húzópaklit alkot belőlük. Ebből a pakliból véletlenszerűen kihúz négyet és "A halál oka", illetve "A bűntény helyszíne" lapkák mellé helyezi úgy, hogy azok mindenki számára jól láthatóak legyenek. Minden lapkán 6 információ található, a szakértő ezek megjelölésével kommunikálhat.

Az első forduló bizonyítékgyűjtés fázisa alatt szétosztja a rendelkezésére álló 6 töltényjelölőt, lehetőleg úgy, hogy azzal segítse a nyomozók munkáját. Ekkor hagy némi időt, hogy a nyomozók kielemezzék a nyomokat, és amikor már nem nagyon tapasztal előrelépést az ügyben, akkor véget vet a bizonyítékgyűjtés fázisnak és kezdetét veszi az előadás. Ebben a fázisban már nem beszélhetnek szabadon a játékosok, mindenkinek egyesével kell kifejteni, hogy mi a véleménye az esetről. Amikor az utolsó játékos is befejezte mondanivalóját, következik a második forduló.

Ez nagyjából ugyanúgy fog zajlani, mint az első forduló. A játékmester húz egy új helyszínlapkát, amit ki kell cserélnie az egyik lent lévő lapkára. Így új nyommal tud szolgálni a játékosok számára. A bizonyítékgyűjtés után ismét előadás következik, majd a harmadik forduló.

A harmadik forduló egy az egyben ugyanaz, mint a második, viszont fontos tudni, hogy miután az utolsó játékos harmadik, egyben végső véleménye is elhangzott, a játék azonnal véget ér. Tehát eddig van idejük a nyomozóknak kitalálni, hogy ki a tettes, milyen eszközzel gyilkolt és mi a döntő bizonyíték.

3. Az ügy lezárása

A játék során, amikor valamelyik nyomozó úgy érzi, hogy ő tudja az eset megoldását, akkor a jelvényét felhasználva lehetősége nyílik megvádolni valakit (a gyilkos és a bűntárs is megteheti ezt, ezzel összezavarva a nyomozókat). A vádlónak pontosan el kell találni a gyilkosság eszközét és a döntő bizonyítékot is. Ha a játékos nem talál el mindent, akkor azt a törvényszéki szakértő csak fejrázással vagy egy szimpla „nem” válasszal adhatja a tudtára, illetve a jelvénye elvételével, azt már nem árulhatja el, hogy a tippjével teljesen tévúton jár-e az illető vagy csak részben. A játékosok jelvény nélkül is folytathatják a nyomozást, de többször már nem vádolhatnak meg senkit. Azonban ha sikerül eltalálni az említett dolgokat, akkor a játéknak vége, a törvényszéki szakértő és a nyomozók (illetve a szemtanú) megnyerik a játékot.

A gyilkos (és a bűntárs) akkor nyerhet, ha a nyomozóknál nem marad jelvény, vagy ha az utolsó forduló előadásfázisa véget ér. Ez azt jelenti, hogy sikerült átvernie a nyomozókat, akik rosszul értelmezték a nyomokat és nem találták meg a lebuktatáshoz szükséges tárgyakat. Ha szemtanú is van a játékban, akkor a gyilkos az ő megnevezésével (kiiktatásával) is elmenekülhet az igazságtétel elől.

Játékélmény

A játékmenet nem olyan bonyolult, hogy ne lehessen egy menet után belerázódni, de annyira nem is egyszerű, hogy gyorsan rá lehessen unni. A rengeteg kártya miatt minden körben más és más kombinációk jönnek létre, így szinte lehetetlen kétszer ugyanúgy játszani, ezért nagyon magas újrajátszhatósággal rendelkezik a Bűnjelek.

A játékleírásban kapunk egy alapsztorit, de teljes mértékben a játékosokon múlik, hogy hogyan képzelik el a gyilkosságot és a nyomozást. A kiosztott lapokból szinte bármit ki lehet hozni, csak a mi kreativitásunk szab határt. Akire a gyilkos szerep jut, eldöntheti, hogy milyen stílusban „gyilkol”. Pár lejátszott meccs után a mi társaságunkban voltak elvetemült, Jason Voorhees kaliberű, brutális vérengzést rendezők, akaratlanul gyilkoló balfékek, és hidegvérű, profik is, akik balesetnek állították be tettüket.

Mi nem bíztunk annyira a szembecsukós módszerben, amit a játék ajánl - és egymásban sem - ezért azt a részt úgy oldottuk meg, hogy mindenki kiment a szobából és a törvényszéki szakértő egyesével behívta a játékosokat. Így a tettesnek nem csak arra volt lehetősége, hogy kijelölje a gyilkos eszközt és a bizonyítékot úgy, hogy azt biztosan senki ne lássa, de egész sztorit tudott felhúzni a gyilkosság köré, ezáltal a törvényszéki szakértő is teljes képet kapott arról, hogy az a kombináció hogyan pattant ki a játékos fejéből. Ez talán kicsit meg is könnyítette a dolgát a nyomok kiosztása során. A játék gyenge pontjai így is a helyszínlapkák. Ezek többnyire segítik a nyomozást, de vannak szituációk, amikor a rajtuk lévő információk szinte teljesen irrelevánsak, de az is előfordulhat, hogy az addig lezajlott (lehet, hogy helyes) nyomozásnak merőben más irányt adnak.

A gyilkosnak így is jól kell taktikázni, ha nyerni akar. A nyomozók mindig többségben vannak, a kérdés csak az, hogy hogyan válogatják ki a rengeteg elhangzott teória közül azt, ami valós. Előfordul, hogy a nyomok több játékos lapjára is illenek, így könnyen rossz emberre terelődhet a gyanú, amit a gyilkos kellő rafináltsággal és pókerarccal tökéletesen kihasználhat. Ezért a játékosoknak nem csak a lapjait kell nézni, hanem a viselkedését is. Magas szintű emberismeret, kellő odafigyelés, illetve a nyomok helyes értelmezése szükséges ahhoz, hogy valaki jó lehessen ebben a játékban.

Összegzés

Mindenképpen szerettünk volna kipróbálni egy nyomozós játékot otthon, társas formájában. A választás nehéz volt, mert még itthon nincs akkora piaca ezeknek a játékoknak és általában magasabb árkategóriában szerepelnek, emiatt óvatosabb az ember a döntésnél, nehogy mellélőjön. A cél egy olyan játék megvétele volt, ami elég bonyolult és mély ahhoz, hogy átadja a nyomozós, krimi élményt, emellett viszont egyszerű is annyira, hogy pár menetre bármikor elő lehessen venni. Nyugodtan mondhatom, hogy a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban telitalálat volt, hiszen minden elvárasunknak megfelelt.

Egyszerű, hangulatos, szórakoztató. Egy menet körülbelül 20 perc alatt lemegy, ez a játékosszámtól és az ügy komplexitásától függően változhat. A nagyobb játékosszám izgalmasabb játékot eredményez, így érdemes minél több embert összeszedni, akit érdekel egy kis nyomozgatás (4-12). 14 éves kor fölött ajánlják, amit szerintem érdemes betartani, hiszen megkövetel bizonyos szintű érettséget a játék.

Emellett a megjelenést is szeretném kiemelni, hiszen nagyon tetszetős. A játék kívül-belül gyönyörű. A grafikák egyszerűek és letisztultak, tökéletesen tükrözik a műfaj kicsit sötét, komor hangulatát. A sztori helyszíne (Hongkong) miatt még kínai írásjelek is színesítik a kártyákat és ábrákat.

Ajánlani azoknak tudom, akik szeretik az olyan játékokat, ahol valamilyen szerepbe kell bújni, interaktív játékmenetet keresnek, ahol figyelni kell a többiekre, együtt kell működni velük vagy éppen ki kell játszani őket és nem utolsó sorban szeretik a krimi hangulatot, a rejtélyeket és a misztikus történeteket. Jó nyomozást mindenkinek!

írta -- kitka6

13Nov

Ti írtátok! -A ZSÁKMÁNY: Hajóra fel kalózok

Ismertető | 2019.11.13. 08:00:00

A Ti írtátok legújabb részében Reiner Knizia egyik alkotását állítjuk górcső alá, a Zsákmányt.

07Nov

Csókolt már homlokon a Múzsa?

Ismertető | 2019.11.07. 08:00:00

A Múzsa ízig-vérig családi partijáték, ahol az együttműködésnek nagy szerepe van. Az irányított sugallatoknak köszönhetően, kezdő és kevésbé jól asszociáló játékosok is gond nélkül bevonhatók, viszont tapasztalat játékosok számára is izgalmas lehet.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban