Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

A 2019-es év elején a Gémklub gondozásában megjelent a partijátékok egyik koronázatlan királya a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban. A társas nagy népszerűségét a különböző játékelemek fantáziadús vegyítése rejti: a játékmesteren keresztül a dedukció, gyilkoson keresztül pedig a titkos szerepeken alapuló blöff játék dominál. Mindezek mellett egyszerre érvényesül nyomasztó és könnyed hangulat. Egy-egy forduló pedig ijesztően gyorsan és egyben felemelően rövid időn belül véget is ér.

Főnök, ez belső munka volt!

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban című társasjáték során 3+2 karakter testesíthetünk meg:

 1. Törvényszéki szakértő - azaz a játékmester, ő tudja, hogy ki a gyilkos, mi volt a gyilkos eszköz és milyen bizonyíték alapján kaphatják el őt a nyomozók
 2. Nyomozó
 3. Gyilkos
 4. Bűntárs - ez a karakter csak 6 vagy több fős játék esetén van jelen, ő pontosan tudja, hogy ki volt a gyilkos és, hogy milyen bizonyíték szükséges az ő lebuktatásához
 5. Szemtanú - ez a karakter csak 6 vagy több fős játék esetén alkalmazható, ha jelen van a bűntárs is; ő látta elmenekülni a gyilkost a tetthelyről, azonban nem tudja, a gyilkosságot miképpen hajtotta végre, illetve, hogy ki volt a bűntársa

A játék során a törvényszéki szakértőt leszámítva minden szerep titkos, minden karakter részt vesz a nyomozásban, sőt meg is próbálhatja megfejteni az adott rejtélyt! Mindezeket összevetve, megállapíthatjuk, hogy ezen a rendőrőrsön igen csak piszkos ügyek folynak, hisz a nyomozók közt adott esetben nem csak a gyilkos, hanem a bűntársa is lapulhat. Befolyásukat pedig arra használják, hogy zavart keltve új irányba tereljék az ügy felgöngyölítését.

A játékmesteren kívül mindenki megpróbálhatja megoldani az eléjük tárt ügyet. Ehhez be kell adnia a nyomozói érmét és meg kell neveznie a bizonyítékot és a gyilkos fegyvert, ha minden helyes a nyomozók nyernek, amennyiben bármelyikben is tévedne, akkor az adott személy többé nem próbálhatja  megfejteni a gyilkosságot. A játékosnak azonban továbbra is lehetősége van arra, hogy tanácsaival, ötleteivel segítse vagy éppen hátráltassa a többiek munkáját. Amennyiben valaki sikeresen eltalálja a gyilkos fegyvert és az ellene felhozható legfőbb bizonyítékot, akkor a játék véget ér, a nyomozók nyernek.

Játékmenetről

Az előkészületek során, mindenki véletlenszerűen kap egy szerepkártyát, ez a törvényszéki szakértő kivételével titkos. A többiek elé négy gyilkos fegyver, valamint négy bizonyíték kerül. A gyilkos később az előtte lévő kártyákból válaszhat 1-1 bűntény kártyát.

A játék első fázisa az ún. bűntény szakasz. Itt történik a gyilkos személyének felfedése a törvényszéki szakértő előtt (esetleges szemtanú/bűntárs). Ilyenkor ismerteti a megtalálandó gyilkos eszközt és az elsődleges bizonyítékot ellene. Fontos, hogy a valódi nyomozók ne csaljanak! A játék tényleg csak úgy élvezhető, ha hagyjuk, hogy a játékvezető irányítsa nyomozást!

A második szakasz a bizonyítékgyűjtés fázisa, mely három nagy részre osztható.

A törvényszéki szakértő próbálja a különböző tények feltárásán keresztül vezetni a nyomozók munkáját. Azonban, ő csak és kizárólag az erre kijelölt kártyákon keresztül kommunikálhat. Így összesen hat lapot helyez az asztalra.

Ezeken a kártyákon hat különböző lehetőség közül választhat a játék vezetője, melyet három nagy csoportba oszthatunk:

 1. A halál oka (lila): ebből a kártyából csak egy darab van, minden esetben az asztalra kerül.
 2. Bűntény helyszíne (zöld): négy különböző kártya van, ezek közül a nyomozás során csak egy választható.
 3. Egyéb adatok (narancssárga): ezekből nagyon sok van, random sorrendben kerülnek fel az asztalra. Az első bizonyték gyűjtés után négy ilyen kártyát kell prezentálni, majd minden új körben összesen egy új darabot kicserélhetünk a legkevésbé segítő négy közül.

A játékmester egyesével lehelyezi ezeket a lapokat, majd a jelölökön keresztül kiválasztja azokat az állításokat a kártyán, amelyek leginkább jellemzik a bűntényt.

Az utolsó jelölő lehelyezésekor minden aktív játékos kifejtheti a véleményét az adott ügyről, esetleg megpróbálhatja megfejteni az ügyet. Ha mindenki végzett, a játék vezetője eltávolít egy narancssárga lapot és egy újat rak le. Amennyiben a harmadik vélemény kifejtés végére se sikerül megoldani az ügyet vagy már senkinek nincs esélye, ezt megtenni a gyilkos győzött, a játék véget ér.

A szabályzat több karaktert és variációt is tartalmaz, ezeket a kezdő játékok után érdemes kipróbálni és ki-ki variálhatja azokat, de ezek felfedezését rátok bízom. :)

Kiknek és hányan?

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban 4-12 fővel is jól játszható társasjáték, de egyértelműen kijelenthetjük, hogy minél többen annál jobb. Egy-egy kör rendkívül rövid, így kiválóan alkamas házibulik feldobására vagy egy-egy nagyobb lélegzetvételű társas kipihenéséhez. Érdemes rögtön több partit is betervezni, minél jobban kiveszitek a részeteket a történet felgöngyölítésében, annál izgalmasabb a játék. Külön érdemes a kör végeztével a gyilkost is felkérni, hogy valljon az ügyről. Szerintem ettől sokkal izgalmasabb lesz a hangulat. 

A játék nem túl bonyolult, a nyomozás se mondható kifejezetten ijesztőnek, így akár már 10-12 éves kortól is játszhatjuk.

A(z) Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

22Ápr

Planet - A világ sorsa a kezedben van!

Ismertető | 2019.04.22. 20:47:00

Emelj hegyláncokat, alkoss tengereket és figyeld, ahogy benépesíti az élet a bolygódat - amit végig a kezedben tarthatsz!

17Ápr

Algoracing- programozás kicsiknek és nagyoknak

Ismertető | 2019.04.17. 09:00:00

Cikkünkben az Algoracing játékot mutatjuk be.


Kommentek

 • sz-tomy

  2019-04-02 11:05:59

  Sok játékossal jó játszani. Viszont igényel egy kis póker arcot. Kellemes party játék, jót lehet szórakozni rajta.

 • Szekely David

  2019-04-02 09:04:03

  Nagyon izgalmasnak hangzik partyjátéknakntökéletes,minnél előbb beszerzem. :D

 • kchpank1.kv

  2019-03-25 20:19:16

  :) Nagyon frankó, az ismertető alapján egész jó kis játéknak tűnik, ott a helye a partijátékok között. Azt tényleg érzem rajta már így első olvasatra is, hogy ehhez minél több ember kell, hogy megmutassa az igazi arcát a játék. Ha lehet mihamarabb kipróbáljuk. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban