Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

A 2019-es év elején a Gémklub gondozásában megjelent a partijátékok egyik koronázatlan királya a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban. A társas nagy népszerűségét a különböző játékelemek fantáziadús vegyítése rejti: a játékmesteren keresztül a dedukció, gyilkoson keresztül pedig a titkos szerepeken alapuló blöff játék dominál. Mindezek mellett egyszerre érvényesül nyomasztó és könnyed hangulat. Egy-egy forduló pedig ijesztően gyorsan és egyben felemelően rövid időn belül véget is ér.

Főnök, ez belső munka volt!

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban című társasjáték során 3+2 karakter testesíthetünk meg:

  1. Törvényszéki szakértő - azaz a játékmester, ő tudja, hogy ki a gyilkos, mi volt a gyilkos eszköz és milyen bizonyíték alapján kaphatják el őt a nyomozók
  2. Nyomozó
  3. Gyilkos
  4. Bűntárs - ez a karakter csak 6 vagy több fős játék esetén van jelen, ő pontosan tudja, hogy ki volt a gyilkos és, hogy milyen bizonyíték szükséges az ő lebuktatásához
  5. Szemtanú - ez a karakter csak 6 vagy több fős játék esetén alkalmazható, ha jelen van a bűntárs is; ő látta elmenekülni a gyilkost a tetthelyről, azonban nem tudja, a gyilkosságot miképpen hajtotta végre, illetve, hogy ki volt a bűntársa

A játék során a törvényszéki szakértőt leszámítva minden szerep titkos, minden karakter részt vesz a nyomozásban, sőt meg is próbálhatja megfejteni az adott rejtélyt! Mindezeket összevetve, megállapíthatjuk, hogy ezen a rendőrőrsön igen csak piszkos ügyek folynak, hisz a nyomozók közt adott esetben nem csak a gyilkos, hanem a bűntársa is lapulhat. Befolyásukat pedig arra használják, hogy zavart keltve új irányba tereljék az ügy felgöngyölítését.

A játékmesteren kívül mindenki megpróbálhatja megoldani az eléjük tárt ügyet. Ehhez be kell adnia a nyomozói érmét és meg kell neveznie a bizonyítékot és a gyilkos fegyvert, ha minden helyes a nyomozók nyernek, amennyiben bármelyikben is tévedne, akkor az adott személy többé nem próbálhatja  megfejteni a gyilkosságot. A játékosnak azonban továbbra is lehetősége van arra, hogy tanácsaival, ötleteivel segítse vagy éppen hátráltassa a többiek munkáját. Amennyiben valaki sikeresen eltalálja a gyilkos fegyvert és az ellene felhozható legfőbb bizonyítékot, akkor a játék véget ér, a nyomozók nyernek.

Játékmenetről

Az előkészületek során, mindenki véletlenszerűen kap egy szerepkártyát, ez a törvényszéki szakértő kivételével titkos. A többiek elé négy gyilkos fegyver, valamint négy bizonyíték kerül. A gyilkos később az előtte lévő kártyákból válaszhat 1-1 bűntény kártyát.

A játék első fázisa az ún. bűntény szakasz. Itt történik a gyilkos személyének felfedése a törvényszéki szakértő előtt (esetleges szemtanú/bűntárs). Ilyenkor ismerteti a megtalálandó gyilkos eszközt és az elsődleges bizonyítékot ellene. Fontos, hogy a valódi nyomozók ne csaljanak! A játék tényleg csak úgy élvezhető, ha hagyjuk, hogy a játékvezető irányítsa nyomozást!

A második szakasz a bizonyítékgyűjtés fázisa, mely három nagy részre osztható.

A törvényszéki szakértő próbálja a különböző tények feltárásán keresztül vezetni a nyomozók munkáját. Azonban, ő csak és kizárólag az erre kijelölt kártyákon keresztül kommunikálhat. Így összesen hat lapot helyez az asztalra.

Ezeken a kártyákon hat különböző lehetőség közül választhat a játék vezetője, melyet három nagy csoportba oszthatunk:

  1. A halál oka (lila): ebből a kártyából csak egy darab van, minden esetben az asztalra kerül.
  2. Bűntény helyszíne (zöld): négy különböző kártya van, ezek közül a nyomozás során csak egy választható.
  3. Egyéb adatok (narancssárga): ezekből nagyon sok van, random sorrendben kerülnek fel az asztalra. Az első bizonyték gyűjtés után négy ilyen kártyát kell prezentálni, majd minden új körben összesen egy új darabot kicserélhetünk a legkevésbé segítő négy közül.

A játékmester egyesével lehelyezi ezeket a lapokat, majd a jelölökön keresztül kiválasztja azokat az állításokat a kártyán, amelyek leginkább jellemzik a bűntényt.

Az utolsó jelölő lehelyezésekor minden aktív játékos kifejtheti a véleményét az adott ügyről, esetleg megpróbálhatja megfejteni az ügyet. Ha mindenki végzett, a játék vezetője eltávolít egy narancssárga lapot és egy újat rak le. Amennyiben a harmadik vélemény kifejtés végére se sikerül megoldani az ügyet vagy már senkinek nincs esélye, ezt megtenni a gyilkos győzött, a játék véget ér.

A szabályzat több karaktert és variációt is tartalmaz, ezeket a kezdő játékok után érdemes kipróbálni és ki-ki variálhatja azokat, de ezek felfedezését rátok bízom. :)

Kiknek és hányan?

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban 4-12 fővel is jól játszható társasjáték, de egyértelműen kijelenthetjük, hogy minél többen annál jobb. Egy-egy kör rendkívül rövid, így kiválóan alkamas házibulik feldobására vagy egy-egy nagyobb lélegzetvételű társas kipihenéséhez. Érdemes rögtön több partit is betervezni, minél jobban kiveszitek a részeteket a történet felgöngyölítésében, annál izgalmasabb a játék. Külön érdemes a kör végeztével a gyilkost is felkérni, hogy valljon az ügyről. Szerintem ettől sokkal izgalmasabb lesz a hangulat. 

A játék nem túl bonyolult, a nyomozás se mondható kifejezetten ijesztőnek, így akár már 10-12 éves kortól is játszhatjuk.

A(z) Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • kitka6

    2019-05-05 21:06:41

    mindenképp szerettünk volna kipróbálni már társas formájában egy nyomozós játékot. Sajnos elég nehéz látatlanban (jól) dönteni, és talán nincs is akkora választék még. Mindenképp egy olyan játékot kerestünk ami elég, de nem túlságosan bonyolult, többször játszható, viszonylag kevés fővel is végigvihető játék és nem utolsó sorban grafikailag is megállja a helyét. A bűnjelek és a Mysterium maradt meg utolsó kettőként és valamiért erre esett a választás. Szerencsére nem lőttünk mellé, egymás után lejátszottunk 6-7 menetet, vannak hibái (olyan lapok, amik sajnos egyáltalán nem mozdítják előre a nyomozás menetét), de én ezt meg tudom neki bocsátani. Nem egy egyszerű játék, de ha összedolgoznak a játékosok, akkor szerintem minden esetben meg lehet oldani a rejtélyt. A gyilkosnak nem árt taktikáznia az elején, mikor kiválasztja a gyilkos fegyvert és a bizonyítékot. Ha elég ügyes, akkor jól el lehet vinni a többieket a dzsungelbe! :D Persze nem árt, ha az ember jól blöfföl és tökéletesre fejlesztette a pókerarcát.
    Minden korosztály számára ajánlom, bátran próbáljátok ki! :)

  • sz-tomy

    2019-04-02 11:05:59

    Sok játékossal jó játszani. Viszont igényel egy kis póker arcot. Kellemes party játék, jót lehet szórakozni rajta.

  • Szekely David

    2019-04-02 09:04:03

    Nagyon izgalmasnak hangzik partyjátéknakntökéletes,minnél előbb beszerzem. :D

  • kchpank1.kv

    2019-03-25 20:19:16

    :) Nagyon frankó, az ismertető alapján egész jó kis játéknak tűnik, ott a helye a partijátékok között. Azt tényleg érzem rajta már így első olvasatra is, hogy ehhez minél több ember kell, hogy megmutassa az igazi arcát a játék. Ha lehet mihamarabb kipróbáljuk. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban