Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 22. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Az eddigi legszebb kastélyok.

Castles Of Burgundy: Special Edition: 1-4 játékos, 60 perc, 12+ évestől

Ismét visszatérünk Burgundiába, hogy megnézzük ki építi a legszebb birtokot. A The Castles of Burgundy egy igazi klasszikus 2011-ből, ami 2019-ben már kapott egy felújított változatot. Sajnos ez a verzió nem lett annyira sikeres, bár sok mindenben modernizálódott a grafika, és tényleg szebb is lett, mégis voltak vele problémák, mint például az átláthatóság. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a Ravensburger összefogott az Awaken Realms-el, hogy készítsenek egy igazán különleges kiadást. Az Awaken Realms ismert olyan játékokról, mint Nemesis, Etherfields, Tainted Grail, Lords of Hellas, így arra nem lehet panasz, hogy vizuálisan biztosan egy nagyon magas színvonalat képviselnek, de vajon érdemes-e harmadjára is visszatérni, ehhez a klasszikus euróhoz?

A játékmenetben nem történik változás, így aki játszott már korábbi verzióval, annak nem kell újra tanulni azt. A játék során öt fázisban fogunk akciókat végrehajtani, és mindegyik fázis öt fordulót tartalmaz. Körünkben két kockával dobunk, és ezt a két kockát próbáljuk hasznosítani. A kocka eredményének megfelelően tudunk elvenni a központi tábláról lapkát, hogy utána azt a birtokunkra beépítsük, így szerezve győzelmi pontokat és egyéb akciókat. Minden játékos a saját birtok területén épít, ahová kastélyokat helyezhet le, különböző épületekkel színesítheti azt, állatokat hozhat, kolostort és bányákat építhet, vagy hajóflottáját növelheti. Ezek hatása lehet lehelyezéskori, folyamatos vagy játékvégi pontozás. A lapka lehelyezésen túl árukat szállíthat le, illetve munkásokat toborozhat, hogy azokat felhasználva módosítsa a kidobott kocka értékét, tovább növelve a lehetőségeket. Bár a téma kellemes, és kiszolgálja a játékmenetet, mégis nagyon hamar absztraktosodik, hisz egy valódi pontsaláta játékról beszélünk. A játékosok között az interakció viszonylag alacsony, legtöbbször lekorlátozódik az egymás elől elhozott lapkákra. 

Ahogy az várható volt, a legnagyobb változás a grafikában történt. A játék kapott egy teljesen új designt, minden komponens mérete meg lett növelve a nagyobb átláthatóság miatt, a játékos táblák több rétegűek, hogy a lapkák ne tudjanak elcsúszni. Ezen felül a karton jelölőket akrilra cserélhetjük, minivel dobhatjuk fel uradalmunkat, és még számos kozmetikai módosítást kapott. A Special Edition tartalmazza az összes hivatalosan megjelent kiegészítőt, valamit bővíti is azok sorát, a cikk írásáig felfedték már a szőlőskert kiegészítőt, de lehet még számítani továbbiakra is

A készítők igyekeznek kedvezni az igazi veteránoknak is, mert raknak hozzá annyi új tartalmat, ami elcsábíthatja őket, de ha valaki most akar belevágni a kastélyok versenyébe, akkor ezzel a kiadással egy teljes kollekciót kaphat. a 85 EUR-ós alappledge kedvező ár (már tartalmazza az ÁFA-t), ami magában foglal minden játékmenetet érintő tartalmat, de aki többre vágyik, az hozzárakhatja a miniket, akril jelölőket és a playmet-eket is.

Castles of Burgundy: Special Edition by Awaken Realms

Castles of Burgundy is a legendary Board Game design created by Stefan Feld, currently rated as the #17 best game in the world (via BGG rating, with 53k ratings). In this 1-4 players tabletop experience, you will take on the role of an aristocrat controlling a small princedom.

Klaviatúrát elő, indulhat a heckelés.

The Breach: 1-4 játékos, 60-90 perc, 14+ évestől

Ideje félretenni az energiaitalos dobozokat, a rendelt kajákat, és bekapcsolni a számítógépet, hogy belépj a Gene.sys adatbázisába. A Ludus Magnus Studio már bebizonyította, hogy jól tudja ötvözni a szép miniket és a jó játékmenetet, hisz korábbi projektjeik között olyan neveket találunk, mint a D.E.I. - Divide et Impera vagy a Black Rose Wars. Most is a korábbiakhoz hasonlóan gyönyörűen kidolgozott miniket kapunk, a világ pedig ezúttal, amibe belecsöppenünk, a jövő és azon belül is, annak a virtuális tere. Lássuk, mi vár ránk az operációs rendszer betöltése után. 

Első feladatunk kiválasztani a saját személyünket és a virtuális világ beli avatárunkat. A kettő kombinációjának hatására jön létre a tíz lapból álló egyedi behatolás paklink, melyek egyszeri hatásokat, küldetéseket és futó programokat adnak nekünk. Miután csatlakoztunk a rendszerhez, elénk tárul az adatbázis, amin belül az avatárunk figurájával tudunk akciókat végrehajtani. A játék célja, hogy összegyűjtsük a küldetésünkhöz szükséges információkat, és aki ezt hamarabb teszi meg, az a nyertes. Körünkben mozoghatunk egyik adattábláról a másikra, felfedve újabb területeket, és akár végre is hajthatjuk annak hatását. Azonban nem leszünk egyedül a kibertérben. A többi játékos mellett a tűzfal is folyamatosan küzdeni fog ellenünk, és bekapcsolja a védelmi rendszereit. Így a küzdelem elkerülhetetlen, ahol vírusokat szabadítunk egymásra, hogy megszüntessük a rendszer ellenállását. A közelgő harcokra megerősíthetjük magunkat plusz védelemmel, ha úgy érezzük veszélyben vagyunk. Mivel az akció kiválasztás a saját táblánkon, az akciójelölő mozgatással történhet, így elfordulhat, hogy a kívánt akcióhoz nincs megfelelő lehetőségünk. Ekkor a konfigurálással rendezhetjük sorainkat, előkészítve a következő kört. A lehetőségek közül a legfontosabb, hogy megfertőzzük a rendszert, és megszerezzük a nekünk szükséges adatokat. Ezeken felül fejleszthetjük rendszereinket, majd ha igazán forró a lábunk alatt a talaj, akkor meg is szüntethetjük a kapcsolatot, hogy újracsatlakozva máshol hatoljunk be a rendszerbe. Köreink nyugodt előrehaladását a tűzfal folyamatosan fogja hátráltatni, védelmező programjai dolgoznak ellenünk (mind közül a legerősebb az Őrző), és folyamatosan egyre nagyobb figyelmet szentel a tevékenységünknek, melynek végeredménye, hogy kizárhat a hálózatból. 

Az alapjáték doboza és a stretch goal-ok minden egyes eleme tökéletesen illeszkedik a témához, folyamatosan azt fogjuk érezni, hogy hackerekként, egymás ellen küzdünk. Ha pedig úgy érezzük, túl erős a közös ellenség, akkor a Prometheus küldetésével összefoghatunk, és kooperatív módban is játszhatunk. Ezen felül kaphatunk újabb karaktereket és akár öt és hat főre is bővíthetjük a játékosok számát.

The Breach

Ludus Magnus Studio is raising funds for The Breach on Kickstarter! You are a Breacher, an expert hacker. Will you be able to steal data from Gene.sys, a secret system controlled by the Achab Corp?

Root in space, de mégsem.

Arcs: 3-4 játékos, 60-120 perc, 14+ évestől

Megjártuk az erdők mélyét a Roottal, majd megírtuk az Oath krónikáit, most pedig hiperhajtóművet ragadunk, és beutazzuk a galaxis minden szegletét. Rakjunk félre minden aszimetriát, és induljunk neki egyenlő esélyekkel, hogy meghódítsuk a galaxist.

Az Arcs-ban egymás ellen fogunk küzdeni, hogy mi uraljuk a galaxis legtöbb szektorát. A központi táblán folyamatosan helyezkedünk és harcolunk, hogy legtöbb taktikai előnyre tegyünk szert, és bezsebeljük a győzelmet. A csata öt körön keresztül zajlik és minden körben öt akciókártyát tudunk majd kijátszani. A kártyák kijátszásakor mindig van egy kezdeményező játékos, aki lerakja az első kártyát. Az akciókártyák tartalmaznak egy erőszámot, egy akciótípust és egy ismétlés számot. A kezdeményező annyiszor hajthatja végre a lejátszott akciótípust, amennyi a rajta lévő ismétlés szám (ezt a képek ismétlése jelzi, vagyis mennyi daru/robbanás/csavarkulcs/csillagkitörés van a kártyán). Ezután minden másik játékos válaszol erre a kártyára. Ha Követjük (Follow) az előző akciót, akkor ugyanabból a típusból egy magasabb erőszámot tartalmazó kártyákat kell kijátszani, és mi is végrehajthatjuk az akciót annyiszor, amennyi a saját kártyánkon van. Másolhatunk (Copy), ekkor lefordítva rakunk le egy kártyát, - mindegy melyiket -, és végrehajtunk egy akciót a kezdeményező által kijátszott kártyáról. Végül pedig a Pivottal lehelyezve bármilyen kártyát, de az ismétlésszámot figyelmen kívül hagyva, csak egyszer aktiváljuk annak képességét. Amikor ránk kerül a sor, lerakhatunk még egy kártyát, melynek nem használjuk az akcióját, de átvehetjük vele a kezdeményezést a következő körre. Az akciókkal mozoghatunk a térképen, kinyerhetjük a terület erőforrásait, újabb hajókat és épületeket hozhatunk létre, kutatáskártyákat szerezhetünk, megjavíthatjuk sérült egységeinket, és befolyást szerezhetünk, melyek aktiválnak különleges akciókat. Amennyiben pedig harcra szánjuk a fejünk, akkor a három típusú kockák közül kedvünkre elveszünk annyit, amennyi egységgel támadunk és kiosztjuk a sebzéseket a kidobott értékek alapján. A játékot a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri, melyek a megsemmisített egységeken túl, a körönként változó általános célokból, játékvégi közös célból és az egyéni célunkból tevődik össze. 

Ha szeretnénk az alapjáték élményét még fokozni, akkor hozzárakhatunk a kosarunkhoz egy nyolc küldetésből álló kampányt is, valamint vizuálisan is javíthatjuk minikkel az asztalképet.

Arcs

Patrick Leder is raising funds for Arcs on Kickstarter! A fast-playing and tense science fiction game with an innovative campaign.

Egysoros ajánlók.

Batman™ : Gotham City Chronicles - Season 3 and RPG: 2-4 játékos, 60-90 perc, 14+ évestől: A Gotham Krónikái visszatér a harmadik évaddal, mégtöbb minivel, szóló és kooperatív küldetésekkel és egy lángokban álló várossal. 

Blaseball: The Card Game: 2 játékos, 60 perc, 15+ évestől: Blasebolondok figyelem! Kockák, kártyák és két egymásnak feszülő csapat vár rátok, hogy kiderítsük, ki üti a legtöbb hazafutást.

44 BCE – A Game of Strategy and Betrayal: 2-5 játékos, 60-150 perc, 14+ évestől: A folyamatos hátba szúrások játéka. A Római Birodalom hatalmi harca, ahol, amint hatalomra kerül valaki, a többiek azonnal összefognak, hogy letaszítsák onnan. 

Castleshire: 2-6 játékos, 30-45 perc, 12+ évestől: A kastély termek építészei mind itt vannak, hogy ebben a pörgős, könnyed kártyajátékban, tervezéssel, blöfföléssel, és némi szerencsével elnyerjék a mester rangot. 

Crossroads Inn: The Innkeepers' Creed: 2-4 játékos, 90-120 perc, 12+ évestől: A király halott. És hát, hogyan máshogy lehetne eldönteni az utód személyét, minthogy megnézzük, melyik leszármazott tud a legjobban kocsmát vezetni. Sörre, borra és verekedésre fel, és nézzük, sikeres fogadós leszel-e? 

HACKTIVITY - Highly Interactive Coop Board Game: 1-4 játékos, 15-60 perc, 14+ évestől: Kampány alapú, kooperatív, cyberpunk játék, ahol minden tűzfalra szükségünk lesz a vírusírtáshoz. 

DICE PARK : Dungeons of Doom: 1-100 játékos, 30-45 perc, 8+ évestől: Nyomtass és játssz! A végzet katakombái egy kockadobásnyira van tőled. 

Bananya: The Card Game: 2-4 játékos, 20-30 perc, 8+ évestől: Veled is megesett már, hogy szerettél volna megenni egy banánt, de mikor hámoztad, bumm... előugrott belőle egy macska? Na erről szól ez a játék. 

Bark Avenue: 1-5 játékos, 15-75 perc, 12+ évestől: Kutyasétáltatás szimulátor, hogy a nap végén a te gondozásodban lévő kutyák legyenek a legboldogabbak. Ne feledd el támogatni a projektet, mert most összenyomható kutyakaki jár a játék mellé. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

02Feb

Kulcskérdés - Az meg ki?

Ismertető | 2023.02.02. 15:12:00

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.


Kommentek

  • porcine

    2022-06-01 20:11:43

    Ugyanez a helyzet nálam is. Voidfall behúzva, ugyanakkor a Pax Pamir óta rajongok Cole Wehrle munkáiért. Megvárom a bolti megjelenést. Illetve leszedtem a P&P verziót és legyártom itthon. Arra tökéletes lesz, hogy alaposan kipróbáljam és eldöntsem, később megveszem-e.

  • narg.apo

    2022-06-01 09:42:21

    Nekem az a legnagyobb bajom az ARCS-al, hogy baromi drága a deluxe, Voidfall szinten van (amit már backeltem), úgyhogy az nekem könnyű skip :) Meg annyi sci-fi 4X úgyse kell otthonra. :)

  • esze.gergo

    2022-06-01 07:03:13

    Én azt hittem ezek az AR játékok előbb utóbb bekerülnek bolti forgalomba, sokba bele szoktam botlani. Meg ez egy elég klasszik játék jól eladható változata.
    Eddig nem volt meg ez a játék, most már megvárom, hogy le tudjam venni a polcról. Ha nem, akkor meg kimarad.

  • esze.gergo

    2022-06-01 07:00:31

    Én nagyon szeretem ezeket a videóit, mert általában pont azokat a kérdéseket teszi fel, amik bennem motoszkolnálnak, de a FOMOm csak úgy könnyedén félresöpri. Azóta van már az Arcsról is videó (és igyekszem majd linkelni is őket, ha egyszer géphez jutok).

  • narg.apo

    2022-06-01 00:14:24

    Köszi szépen a Room and Board ajánlást, sztem engem sikerült Burgundy-ról lebeszélni :)

  • BartaTamas

    2022-05-31 20:47:16

    Burgundy retail változatról még nem nyilatkozott az AR. de biztos lesz Gamefound exkluzív tartalom, csak hogy legyen Fomóka :)

  • esze.gergo

    2022-05-31 19:16:33

    Kinek kell gigászi Galactus, amikor van összenyomható kutyakaki is?!

    En amúgy ezt a hetet el tudom mégis passzolni. A Castles of Burgundy és az Arcs érdekel igazán. Szerintem mindkettő eléri a boltokat angolul legalább.
    A Burgundy amúgy egész jó deal, meg tetszik, hogy a tök fölösleges cukormáz nélkül is megvásárolható. De majd gyorsan megnézem a Room and Board szokásos videóját, ő már kétszer sikeresen lebeszélt két nagy kampányról.

Népszerű

Friss

Címkék