Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 50. hét

Nem szeretem az év végét, mert ilyenkor úgy kell összefogdosni az említésre méltó projekteket. Azok a játékok továbbra is kiesnek, amiknek nem sikerült legalább négy számjegyű támogatást összeszedni. A maradékot itt láthatjátok lentebb.

Tengeri rózsa palánták

Ti is sokat játszottatok annak idején a 2011-es Octopus Gardennel? Nem? De azért hallottatok róla, ugye? Nem? Nem vagytok egyedül. Roberta Taylor vízalatti, lapkarakosgatós játéka ugyan a szülőhazájában díjat is nyert, de soha nem tudott érvényesülni Kanadán kívül. Taylor jó tíz évvel később úgy döntött, hogy megismerteti a világgal a kertészkedő polipokat, és Kickstarterre viszi a játékát.

Az Octopus Garden tehát a tíz éves előd felújított és újrarajzolt változata. Hatszög alakú kertünket mindenféle tengeri élőlénnyel kell benépesítenünk a közös készletből – de feltétel, hogy csak hármasával vehetjük meg őket (ha tetszik, ha nem). Az, hogy hová milyen növényt ültetünk, kiemelten fontos lesz, mivel csak a dús tengeri rózsa telepek vonzzák be a bohóchalakat, a tengeri csikók csalogatásához pedig hínárt kell tenyésztenünk. Az ehhez hasonló lapkás játékokban már megszokhattuk, hogy ha valamit leraktunk, akkor az ott is marad végleg. Nem úgy az Octopus Gardenben! A tengeri csillagok és a remeterákok bizony mozognak majd a táblán, érdekes (vagy éppen bosszantó) helyzeteket teremtve.

Ha meguntuk az alapjátékot, összesen nyolcféle kiegészítő modult adhatunk hozzá, tovább növelve a stratégiai mélységet (érted-érted). Deluxe kiadás és add-onok nincsenek. Taylor ugyan nem fog úszni (érted-érted) a pénzben a kampány végére, de az már biztos, hogy közel háromszázan ismerhetik majd meg a játékát.

"Ha a tervező megteheti, hogy borzalmas szóvicceket süthet el a videóban, akkor én is megtehetem az ajánlóban, nem?"

Octopus's Garden - A beautiful game beneath the sea!

Maple Games is raising funds for Octopus's Garden - A beautiful game beneath the sea! on Kickstarter! A brand new edition of the award-winning, Canadian-designed board game Octopus's Garden, with updated rules and new modules!

A pénz beszél, a vonat robog

Újabb reprint következik, ezúttal a népes 18xx családból. Hogy mégis mi az a 18xx? Egy rengeteg tagot számláló játéksorozat, ami az 1800-as évek vasúti fejlődését dolgozza fel a világ különböző országaiban. Ha csak meglestek pár képet, akkor láthatjátok, hogy van benne vasútvonal építés is, de hallgassatok rám, és ne ezt ajándékozzátok a rokonotoknak, aki most kedvelte meg a Ticket to Ride-ot! A 18xx széria jellemzője, hogy a sínépítés mellett részvényekkel is kell kereskednünk, és, hogy a BGG legnehezebb játékai között foglalnak helyet, valamint, hogy a látványt a komplex élmény alá rendelték (vajon lehet ennél kedvesebben leírni azt, hogy ronda?).

A Shikoku 1889 a lassan húsz éves 1889: History of Shikoku Railways újrakiadása. Ennek a résznek a legfontosabb jellegzetessége, hogy a tervezője belépő 18xx játéknak tartja, mivel az egyik legrövidebb és legegyszerűbb része a szériának. Ezt azért nem kell annyira komolyan venni, a kétórás játékidő itt is garantált. Azért, hogy a közösségi finanszírozásban is eladható legyen, a látvány alapos ráncfelvarráson esett át, de még így sem fogja elvonnia figyelmünket a csavaros stratégiák kidolgozása közben.

Azért nehéz ajánlót írni egy 18xx játékhoz, mert a sorozat kedvelői valószínűleg már meg is rendelték, másoknak viszont nem túl vonzó, főleg első látásra. Ha rajongsz a vonatokért, és nem bánod, ha egyetlen parti társas teszi ki a napod nagy részét, vess rá egy pillantást – talán épp olyan stratégákra számít a tervező, mint te vagy.

Shikoku 1889

Joshua Starr is raising funds for Shikoku 1889 on Kickstarter! Reprinting a beloved 18xx classic "1889: History of Shikoku Railways". A fantastic entry point into the 18xx genre.

Márványpaloták

Nem fogod kitalálni, a harmadik játékunk egy reprint lesz! Michael Kiesling (Azul), és társa, Wolfgang Kramer 2012-ben alkotta meg a The Palaces of Carrarát. Több év játéka (többek közt egy Kennerspiel des Jahres) jelölést kapott, de nagyobb díjat végül nem tudott elvinni. Kiesling és Wolfgang tíz évvel később teljesen újraírták a szabályokat, a kiadó pedig jelentős grafikai fejlesztést adott neki, így született meg a második kiadás.

A játékosok célja minél több márványpalotát felhúzni Olaszország területén. Ehhez az alapanyagot egy központi tárcsáról vehetik el, az építményt pedig egy kilenc lapkás közös készletből választhatják ki. Sajnos az olasz nagyon finnyás népség, ezért a városok csak olyan épületeket fogadnak be, amik a hozzájuk passzoló márványból készültek. Az építmények természetesen pontokat érnek, de hogy mikor, és pontosan miért kapjuk a pontokat, azt már mi dönthetjük el. A haladó verzióban már nem elég kulcsrakészen átadni az ingatlanokat, dekorálni is kell őket – például szobrokkal.

A játéknak csak a deluxe kiadását tudjuk most megrendelni - viszont azt csak innen. Ebben a változatban helyett kapott egy praktikus műanyag inzert, valamint egy zsáknyi fémpénz is. A The Palaces of Carrara (2nd Edition) elérhető lesz magyar nyelven is, úgyhogy akkor érdemes most megrendelni, ha mindenképpen az exkluzív kiadást szeretnéd magadnak tudni.

The Palaces of Carrara 2nd edition by Game Brewer

In the Palaces of Carrara, you will take on the role of a noble Italian family that has been tasked by the royal court to build many fabulous marble buildings. First you have to collect the precious marble blocks by rotating the main wheel, adding blocks until there are 11 to chose from, and then paying for as many as you can from one segment.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2021-12-15 13:58:53

    engem is az építgetős téma fogott meg, az azult és a beezt is szeretjük, szóval az ajánlólevél megvan. kiváncsian várom mit fog kóstálni a boltok polcain, de a leírtak alapján a filler kategória hát izé... bár már aztán ki tudja, mindenkinek máshol indul a filler téma.

  • harnas1207

    2021-12-14 14:01:38

    A The Palaces of Carrara-n gondolkozom egy ideje. Filler játéknak szánom, de nagyon határ eset.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Carrara palotái (második kiadás)
  • 1889
  • Octopus' Garden