Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 14. hét

Te kinek szavaznál inkább bizalmat? Egy olyan projektet választanál, amiről lerí, hogy profik állnak mögötte, és már a kampány előtt rengeteg pénzt öltek bele? Vagy inkább egy kisebb csapatot támogatnál, akik még a sokadik elhasalás után is ugyanolyan lelkesen reklámozzák a játékukat? Ezen a héten lehetőséged lesz mindkettőre.

Sétálni, sétálni

A Trekking the World tervezői még hetekkel ezelőtt megfogalmazták az aggályaikat a járvány miatt. Tisztában voltak vele, hogy ilyenkor nem tanácsos Kickstartert indítani, végül mégis úgy döntöttek, hogy a nem túl fényes kilátások ellenére belevágnak a projektbe. Úgy néz ki, hogy jól tették. Még több, mint egy hét van hátra, de máris a kitűzött cél háromszorosánál tartanak.

Talán azért, mert a Trekking the World olyan témát dolgoz fel, amiből mostanság igazán kevés adatik meg a legtöbb embernek: a mászkálást. Az egész világot bejárhatjuk az aranyos kirándulófiguráinkkal, lehetőleg úgy, hogy közben minél több látnivalót megtekintsünk. A világtérképen egyszerű, számos kártyákkal lehet mozogni, közben szuvenírként szolgáló fakockákat kell fölmarkolni, lehetőleg még a többiek előtt – ezek adják majd a győzelmi pontok nagy részét. A győzelmi pontok másik nagy része a gyönyörűen illusztrált látnivaló kártyákból jön. Ezek megszerzéséhez el kell utazni a helyszínre és ott helyben meg is kell szabadulni adott számú mozgáskártyától, természetesen ezt is az elsők között.

A Trekking the Worldöt belépő szintű játéknak szánják a készítők, kifejezetten nyugodt, a Parksra és a Tokaidóra emlékeztető hangulattal. Stretch goalok és pledge levelek most nincsenek, csupán néhány exkluzív lapot kap az, aki nem a boltban veszi meg a játékot.

Trekking the World: A Globetrotting Board Game 🌍

Underdog Games is raising funds for Trekking the World: A Globetrotting Board Game 🌍 on Kickstarter! A beautifully illustrated game celebrating the pleasures and wonders of world travel.

Só és szél

A Kazoodoo Games nem tartozik a legsikeresebb kickstarterezők közé. Előző projektjük, a Glyph csak harmadik próbálkozásra szedte össze a szükséges pénzt, és a mostani Salt & Sail pályafutása sem nevezhető diadalmenetnek. Az utolsó tíz napban erős hátszélre (he-he) lesz szüksége, ha el akarja érni a célvonalat.

A vitroláshajók aranykorában járunk, de a karaktereink nem kalózok, még csak nem is kereskedők, hanem felfedezők. Egy ellátmánnyal bőségesen, fegyverrel viszont szegényesen megrakott hajóval vágunk neki a tengereknek, hogy a nyomába szegődjünk azoknak a képtelen mende-mondáknak, amiket a hazatérő tengerészek terjesztenek a rumgőzös kocsmák mélyén.

Sajnos az odaút nem a balatoni vitorlázgatások hangulatában fog telni: a kalózok és a viharok csak arra várnak, hogy legénységestül széttéphessék bátor felfedezőink hajóját. Védekezni ellenük egy zsákkal lehet, amiből a megfelelő tokeneket kihúzva elkerülhető, hogy komolyabb kárt tegyenek bennünk. A felfedezésekért járó aranydukátokból természetesen fejleszthetjük a hajónkat, és ezzel javíthatunk a zsákunk összetételén is.

Nagyon sajnálom, hogy a Salt & Sail nem kap nagyobb figyelmet. A térképelemekkel illusztrált hexás tábla és a kártyák illusztrációi hangulatosak, és végre nem viszik el fantasy irányba a tengeri vitorlázást. Ha most nem is jön össze (bár tíz nap még sok idő), talán neki is kell majd egy harmadik nekifutás a sikerhez.

Salt & Sail - A game of discovery during the Age of Sail

Kazoodoo Games is raising funds for Salt & Sail - A game of discovery during the Age of Sail on Kickstarter! Follow the rumors, fend off pirates, and navigate through storms--all in the hopes of beating your opponents to fame and fortune.

A galaxis őrzői

Kadétjaink a képzés utolsó napjait töltik. Még hátra van egy húzós írásbeli, majd a gyakorlati vizsga, de utána már elégedetten koccinthatnak a Távoli Galaxis kocsmában a frissen megszerzett pilótaengedélyük fölött. A vizsgákat azonban félbeszakítja egy ismeretlen faj támadása. Sajnos úgy tűnik, hogy hiába volt foglalt asztaluk, a beígért sörözés is elmarad. A földönkívüliek (vagy gépek?) ugyanis pillanatok alatt fölmorzsolják az ellenállást és nekiállnak a bolygó módszeres kiírtásának. A túlélők egyetlen reménye egy távoli felfedezőhajó, a Sparrow.

A Starlightban a játékosok vadászpilótaként kapnak helyet az új bolygó után kutató Sparrow fedélzetén. Nem elég, hogy az idegenek folyamatosan ostromolják szegény hajót, még az erőforrásai is végesek. A hullámokban támadó ellenségek ellen az egyszerű rakétékon kívül még különleges támadásokat is be lehet vetni, de ezek egyre stresszesebbé teszik a karaktereket. Bizony, a nagy lövöldözésben még a pilótánk lelkiállapotára is ügyelnünk kell. A túl sok stressz ugyanis traumát eredményezhet, ami mindig valamilyen változatos hátránnyal jár.

Az űrcsaták mellet talpalni is kell majd, hogy életben tartsuk a Sparrow-t és megbizonyosodjunk arról, hogy az új bolygó esetleg lakható-e. A felszínen talált cuccokból fejleszthetjük a pilótánkat és hajónkat is, hogy sikeresebbek legyenek a következő kaland során. A karakaterfejlődés lesz a Starlight egyik legfontosabb eleme: csak az alapjátékkal több, mint 265 különböző kombinációs lehetőséget kapunk majd.

A Starlightoz app is készül, de megnyugodhattok, kedves konzervatív játékosok: nem lesz kötelező a használata. A program csak arra szolgál, hogy egyszerűbben elmentsük a státuszunkat játék közben, illetve saját kampányokat kreáljunk, és ezt megosszuk a világ többi játékosával is.

Starlight

Brendan McCaskell is raising funds for Starlight on Kickstarter! Starlight is a solo/cooperative campaign game for 1-4 players where you fight in space battles and explore a mysterious universe.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-30 18:10:16

    A Trekking the World egy valóban ritka tematikát fogott meg - legalábbis társasjátékok szempontjából. Viszont elég kreatív, hiszen manapság szerintem egyre inkább elterjed ez a "beutazni a világot, és élményeket szerezni" hozzáállás, és tegyük hozzá, hogy egyre több lehetőségünk is van erre. Jó, nem feltétlenül a mostani időszakban, de a járvány előtt úgy gondolom, hogy nagyon is valós volt ez a dolog.
    Bár egy módon egyébként vicces is ez a tematika, hiszen akik járják a világot, azok vajon mennyire állnak le társasjátékozni, hogy ott is bejárhassák a világot? Vagy akik imádnak focizni, azok mennyire állnak le otthon Fifázni ahelyett, hogy kint lennének, és tényleg fociznának? Persze a kérdés költői, mivel tudom, hogy van, hogy nincs meg hozzá a társaság, vagy nincs meg az alkalmas idő(járás), netán sérülést szenvedtünk, vagy pusztán ki vagyunk fáradva fizikailag, de egy kis kontroller-nyomogatás még belefér. Megannyi tényező támogathatja ezt az egészet, és a két dolog nem zárja ki feltétlenül egymást. Illetve vannak olyanok is, akik nem nagy autóversenyzők, mégis éjjel-nappal nyomatják az F1-es játékokat.
    Lényeg a lényeg, a Trekking the World készítői valamit nagyon eltaláltak, hiszen találtak egy rést a piacon - tematika szempontjából mindenképp -, és ehhez megtalálták a megfelelő célközönséget is. Vessünk csak egy pillantást a KS-en az eddigi támogatások összegére, és vessük azt össze a kitűzött céllal. Nos, a recept úgy tűnik, hogy bevált.

    A Salt & Sail számomra nagyon-nagyon érdekes játék. A tematikája is kellően érdekesen felépített, igényesnek tűnik a játék kivitelezése és ábrázolása is, és több elem is van magában a KS kampányban is, ami szerintem említésre méltó, és nagyon jó látni.
    Egyfelől nagyon ügyesen próbálják bevonni a közösséget a játék elemeinek elkészítésébe. Valószínűleg tudják, hogy a játékosok között nagyon sok kreatív és ügyeskezű ember van. Közöttük talán vannak, akik neki is látnak egy izgalmasabb térképrajzolásnak, hogy bevéssék a nevüket egy ilyen módon a történelembe. :) Persze valószínűleg nem ekkora horderejű ez az egész, de mégis szerepelhet a neved egy társasjátékban valahol.
    Aztán aki áldozna is rá valamekkora összeget, és esetleg kevesebb kreativitással is rendelkezik, annak van lehetősége még a játékba is bekerülni, ő válhat a játék egyik szereplőjévé. Ez is szerintem egy ötletes formája a társasjáték-tervezésnek, és úgy látszik, hogy valamekkora célközönséget meg is találtak ezzel is.
    Kellemes része a játéknak, illetve a készítők részéről a hozzáállásnak, hogy hagyni akarják kibontakozni a mindenféle kreatív embereket. Az eddigieken túl például olyan módon is, hogy a térkép felépítése lehetőséget ad arra, hogy mi magunk építsük fel a térképet úgy, ahogy tetszik nekünk.
    Számomra pluszpont még a letölthető Print & Play verzió is, méghozzá ingyenesen, hogy kipróbálhasd a játékot, mielőtt elköteleznéd magad egy esetleges támogatás formájában. Ez többek között valószínűleg azt akarja elősegíteni, hogy az emberek ráérezhessenek a játék ízére, és még inkább akarják a készítők által készített, igényesen kivitelezett darabot. Én biztosan le fogom tölteni, és ki szeretném valamikor próbálni.
    A készítők egyébként sok lehetőséget adnak a játék egyes elemeinek feljavítására - természetesen plusz összegért. Nyilván mennyivel menőbb fém érmékkel vagy fa tokenekkel játszani, esetleg a felfedezés kártyákat a saját igényeinkre szabni. Viszont szerencsére van egy alapverzió, ami egészen jó áron van, és mindenki eldöntheti, hogy mi szükséges neki a játékba, és mennyit áldozna rá erre az egészre.

    Érdekes, hogy ennek ellenére még nincs meg a megfelelő mértékű támogatottság, és ha vetünk egy pillantást a közösségi célokra, akkor láthatjuk, hogy a közösségi rész sem túl erős eddig a célkitűzésekhez képest. Pedig a számokat nézve nem tűnnek olyan vészesnek, szóval ezen a részen valahogy még dolgozni kell.
    Nekem nagyon tetszik a játék részeiben és egészében is, izgalmasnak tűnik. Remélhetőleg a játékmenet is legalább olyan izgalmasan van felépítve, mint a körítés és a bemutatás. Remélhetőleg Magyarországra is eljut majd idővel - egy sikeres KS kampány után.

    A Starlight engem azért nem annyira fogott meg, mert én nem vagyok annyira oda az űr tematikáért általánosságban. Viszont sokan nem így vannak a dologgal, és ez meg is látszik a támogatottságán.
    Egyébként egy szépnek tűnő, sok elemmel és lehetőséggel felvértezett játék, megfelelően hype-olt témaválasztással, minikkel, és minden egyéb fancy dologgal kiegészítve.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék