Tokaido
Tokaido
Tokaido
Tokaido
Videó beküldése

Tokaido

Társasjáték, 2018
Értékelem!

A Tokaido egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága...

A Tokaido egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a munkás-elhelyezés, az idő követés és a játék végi bónuszok mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Békés versenyfutás (vagy inkább -séta) Japán híres zarándokútján A játékosok Kiotótól Edóig sétálva gyűjthetik a pontokat: vásárolhatnak szuvenírt a közeli városokból,
felkereshetnek sintó szentélyeket vagy egy meleg vizű forrást, esetleg csak gyönyörködhetnek a tájban.
A fogadókban megállva finomabbnál finomabb falatokból válogathatnak, persze csak ha előbb érnek oda,
mint a többiek. Minden játékos maga dönt, gyorsabban halad-e, hogy elsőként érjen a helyszínekre, vagy
lassabban, hogy többször kerülhessen sorra. Csodálatos grafika, egyszerű játékmenet, és a hozzá tartozó
„játsszunk még egyet!” érzés.

A játék menete
A játék elején mindenki két utazó közül választ, kinek a bőrében bújva fog neki indulni az útnak. Így mindenki más-más mennyiségű pénzzel kezd és természetesen más-más rá jellemző bónusszal. (Például Hiroshige, a festő a köztes fogadókban megállva kap egy választott tájképet, Hirotada, a szeretes szentélyt látogatva plusz egy pénzt helyez el áldozatként.) A játékban nem a szokásos, most Te, most én lépek mechanizmusa él, hanem a mindig leghátul kullogó dönti el, épp hova megy (természetesen mindig csak előre, de bármennyi mezőt).

Helyszínek

 • Melegvízű forrás (2 vagy 3 pont jár nekünk attól függően, milyen kártyát húzunk)
 • Találkozás (különböző bónuszokat adnak azok az emberek akikkel összefutunk utunk során, erről egy külön pakli szól)
 • Farm (ahol 3 pénz üti a markunkat)
 • Város ( szuvenír-t, azaz „omiyage”-t vásárolhatunk 3-ból választva, akár mindegyiket, akár nem kérve egyiket sem. 4 féle ajándék lehet: legyező, édesség, ruha, illetve kézműves alkotás. Ezekből kell lehetőleg minél több félét gyűjteni.)
 • Sintó szentély (adományozhatunk a templomnak 1-3 közötti összeget. A játék a végén a legbőkezűbb játékos jutalma sok-sok győzelmi pont)
 • Fogadó (a hely, ahol bevárjuk a lemaradókat és egy jót eszünk, ha van pénzünk rá... Minden étel vásárlási értéktől függetlenül 6 pontot ér, aki előbb ér a fogadóba, az több dolog közül választhat.)
 • Valamint a tájban való gyönyörködés, ami lehet tengeri, hegyi vagy a rizsföldek végeláthatlansága (minél többször mélyülünk el egy-egy tájtípus látványában, annál több pontot ér)

A játék végén pontot kapnak azok a játékosok, akik a legtöbbször fürödtek, legdrágában étkeztek és a legtöbb emberrel találkoztak.

Forrás: Szellemlovas
5 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 12 390 Ft-tól
 • 5 ajánlat

Kategória: Utazás
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Munkás-elhelyezés, Idő követés, Játék végi bónuszok, Track Movement

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Tokaido társasjáték videók (13)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Kommentek

Kommentek

 • veerzoltan80

  2021-03-16 12:38:30

  Bauza nálunk abszolut kult kategória a kortárs játéktervezők között. Ezért is nagyon vártuk a Tokaido megérkezését, hiszen mindig öröm amikor egy személyes kedvenc játékát próbálhatja ki az ember. Ahogy az lenni szokott ezőttal sem okozott csalódást a Mester.

  A Tokaido játék során Japán klasszikus világába kalauzol minket, az Edo (ma Tokio) és Kioto közötti zarándokutat járhatjuk végig, és út közben különböző élményekkel gazdagodhatunk. Egy fogadóból indulnak a játékosok, majd mindenki annyit lép a bábujával amennyit szeretne, nincs kocka vagy egyebek. Azonban az egyes állomásokhoz korlátozott számú utazó érkezhet meg, ha foglaltak a pozíciók akkor muszáj tovább haladnunk. Márpedig érdemes minél több helyen megállnunk, hiszen ott gyűjthetjük az "élményeket". Megállhatunk falukban ajándéktárgyakat vásárolni, kilátókban tájképet festeni, hőforrásoknál csobbanni, szentélyekben adakozni, és falukban pénzt keresni. Ez utóbbi is lényeges, hiszen majd minden élmény pénzbe kerül.

  A játékosok haladnak az úton, amit fogadók szakítanak meg. Itt ehetünk valami finomat - ha ki tudjuk fizetni - és be kell várnunk egymást, tehát minden fogadóból együtt indulnak a játékosok tovább.

  A Tokaido minden eleme, élménye, amit megszerezhetünk a játék során pontokat ad nekünk, és a végén az a vándor nyeri a játékot akinek a legtöbb pontja van.

  A Tokaido teljesen konfrontáció mentes játéknak készült. Azonban ahogy haladunk előre az úton könnyen blokkolhatunk olyan mezőket amire másik vándor is pályázik, így némileg lehet kereszbe tenni egymásnak. Ráadásul 2 és 3 fős játék során minden megállón csak egy játékos tartózkodhat ami tovább nehezíti a taktikázást.

  A játék kivitelezése igen magas szintű. Gyönyörű grafikái rabul ejtik a játékosokat, a kemény kartonok strapabírók, a kis kártyák védőzhetők, standard méretűek. Az insert jól kialakított, mindennek megvan a helye a dobozban.

  Részletes írásom a játékról.

 • Merse

  2021-01-08 13:34:53

  folytatás (mert nem fértem bele a karakterszámba):

  A dióhéjban ismertetett szabályokból is látszik, a játék arról az őrlődésről szól, hogy mennyit lépjen az ember előre. Ha nagyon előrelép, akkor a többiek többet léphetnek és cselekedhetnek, ugyanakkor ha nem lép oda, ahova szeretne, akkor elhappolhatják azt a mezőt előle, vagy épp az ételeket a fogadókban, ahol a játékosok bevárják egymást és érkezési sorrendben lehet választani. Ez a mechanizmus tényleg nagyon leszűkíti a szóba jövő észszerű választási lehetőségeinket, és ez sokak kritikája, de pont ez a játék lényege, és az viszont nem igaz, hogy emiatt véletlenszerű lenne, hogy ki nyer. A kezdők valóban úgy érzik, hogy nem nagyon döntöttek a játék során, de ha sokat játszol vele, akkor rájösz, hogy épp az a lényeg, hogy a többiek fejével is gondolkodva jó helyeken hozzál meg olyan fontos döntéseket, amikkel talán látszólag rosszabbul jársz, mégis be kell áldoznod valamit a hosszabb távú sikerért, és ilyen döntő pontokból csak kevés lesz a játék során. A játékot egyébként BGA-n is lehet játszani ingyen, és az hogy nem a levegőbe beszélek, vagyis lehet jónak lenni ebben a játékban, azt mutatja az is, hogy a BGA-n egy haladó játékossal játszva alaposan el leszel verve kezdőként, és csodálkozol, hogy hogyan, amikor alig van benne pár igazán lényegesnek tűnő döntés.

 • Merse

  2021-01-08 13:15:44

  Sokan a szép, letisztult kivitelezést és ezt a különleges japán tematikát tartják a Tokaido legnagyobb erényének, én azonban a játék mechanikáját is kimondottan izgalmasnak találom sokakkal ellentétben. Az biztos, hogy mindenképp figyelemre méltó, merész, és sokkal mélyebb annál, mint amilyennek első ránézésre, sőt első kipróbálás után is látszik. Sokan úgy gondolják, hogy túlzottan kevés a döntési lehetőség és csak sodródunk a többiek után. A játék ugyanis az ún. time track mechanizmusra épít, vagyis a játékosok nem egy előre meghatározott sorrendben következnek egymás után, hanem mindig a legutolsó játékos léphet, akár többször is egymás után, amíg felzárkózik. Éppen ezért akármennyit léphetsz ugyan előre, de túl sokat nem érdemes, mert akkor a többiek sokkal többet tudnak lépni, és minden mező más-más speciális akcióra ad lehetőséget, ráadásul egy mezőn korlátozott számú játékos tartózkodhat, három játékos esetén például csak egy, több játékosnál is legfeljebb kettő. A kiegyenlítő mechanizmus, az egzotikus japán tematika és a kártyahúzások által beleépített szolid szerencsefaktor miatt családi játéknak mindenképpen tökéletes, amit talán az is mutat, hogy már több mint 350 ezer példányt adtak el belőle, és legalább 16 nyelvre lefordították már. Szimpatikus továbbá, hogy játék közben mindenki végighalad az úton, vagyis nem az győz, aki elsőként ér a célba, ugyanakkor a pénz egy nagyon-nagyon szűkös erőforrás a játékban, és kevés olyan játékot ismerek, amiben annyira meggondolja az ember, hogy mire költ, ráadásul az elköltéshez is megfelelő mezőre kell előbb lépni, ahogy a megszerzéséhez is, ami egy kis gonoszkodásra is ad lehetőséget, ha elhappolod más elől, akinek éppen nagyon kéne.

 • brigitta.toth.91

  2019-11-20 12:18:53

  Nagyon kellemes játék, üdítő, hogy kicsit "más". Könnyen tanulható, vizuálisan is csodás élmény. Egyetlen "negatívuma", hogy amikor többen játszunk, rövid a játékidő, még akkor is, ha "tyúklépésben" haladunk, egy-két forduló után pedig már nem annyira izgalmas.

 • rusznyak.andras

  2019-10-27 16:48:36

  Négyen próbáltuk ki a Tokaido-t és első alkalommal rögtön három fordulót is játszottunk. Valóban gyönyörű, letisztult grafikája van, a japán stílus kedvelőinek biztosan elnyeri a tetszését. Nagyon jól működött az a játékmechanika, ami az utolsó játékosnak adja a következő lépés lehetőségét. Hamar megtanultunk taktikázni a haladási sebességgel és az állomások limitált helyeivel. A lépéseinkben a karakterek speciális képességei is szépen kirajzolódtak, rövid idő után pedig a többiek képességei ellen munkálkodás is megjelent. Úgy vált versengővé a játék, hogy nem a legnagyobb lépések vagy a legszerencsésebb kockadobások vezérelték, hanem a többiek stratégiájának kifigyelése és a lehető leglassabb haladás.

  Nagyon jó élményt nyújtott a Tokaido és a grafikájával a várt hangulatot is megadta a rászánt pár óránknak. Az egyetlen negatív kritika az újrajátszhatóságot érheti. Az útvonal lineáris, nincsenek benne elágazások, így egy idő után repetitívvé válik ugyanazokra a helyekre megérkezni, még akkor is, ha más karakterekkel játszunk és a kártyák is véletlenszerűen jönnek. A harmadik forduló után úgy éreztük, hogy ez így elég volt és legközelebb három - négy hónap múlva vennénk elő újra a játékot, leginkább a hangulata miatt. A kiegészítők talán segítik a változatosságot, azokat még nem próbáltuk.

 • saxomusic

  2019-07-04 22:30:13

  Nagyon kíváncsiak voltunk erre a játékra, és nem csalódtunk benne! A megjelenése után szinte azonnal kipróbáltuk. Nagyon szép és igényes társasjáték. Végre egy olyan társas, amiben nem az a cél, hogy minél hamarabb célba érj. ;) Ez a másféle játékmechanizmus teszi érdekessé és egyedivé. A játék közben élményeket gyűjtünk, de nem mindegy, hogy hogyan. Kell taktikázni közben, hogy tényleg a számodra legelőnyösebb mezőre tudj lépni, és esetleg akadályozd a másikat ebben. Ketten játszottunk vele, de ki szeretnénk próbálni több játékossal is.

 • lazarvivien19

  2019-03-02 12:03:53

  Gyönyörű kivitelezésű, nem mindennapi társasjáték. Nagyon tetszik benne, hogy a legtöbb társasjátéktól eltérően ebben nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban a végére érjünk, hanem hogy az út során minél több élményt és ezekkel együtt pontokat szerezzünk.

A Tokaido társasjáték és kiegészítői (7)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 perc
 • Játékosok:  2 - 5
 • Ajánlott életkor:  8+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Antoine Bauza
 • Illusztrátor:  Xavier Gueniffey Durin
 • Kiadók:  Devir, Bergsala Enigma, MINDOK, Gém Klub Kft., Funforge, Swan Panasia Co., Ltd., hobbity.eu, Galápagos Jogos, Asterion Press, Jolly Thinkers, Hobby World, Passport Game Studios, Pendragon Game Studio, Zhiyanjia
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, norvég, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English US First edition, First printing 2012
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30.8 cm x 30.8 cm x 7.3 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 31 cm x 31 cm x 7.5 cm
 • English/French second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: német
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.9 cm
 • Chinese first edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: cseh
 • English US First edition, Second printing 2014
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30.8 cm x 30.8 cm x 7.3 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 31 cm x 31 cm x 7.4 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: spanyol
  • Súly: 0.5 kg
 • Chinese second editon
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 30.5 cm x 30.5 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Dutch fifth anniversary edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 31.5 cm x 31.8 cm x 7.8 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • English fifth anniversary edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
 • French fifth anniversary edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Tokaido társasjátékhoz