Fotó: Nádori Gergely / Telex

A társasjátékos cukiságvonaton nincsen fék [Telex.hu]

Sokféle témája lehet egy társasjátéknak, a klasszikus háborús játékok csoportja például iszonyúan nagy, a vonatos vagy az üzleti játékoké már kicsit kisebb, de még az olyan szűkre vett témákban is nagy a konkurenciaharc, mint a kisállatok társadalmának építgetése. Ilyen például a korábban bemutatott Root, vagy a szintén remek Tiny Towns, esetleg a sokkal komolyabb Azután. Ebbe a sorba illeszkedik a most kipróbált Everdell – Az Örökfa árnyékában is.

Amint kinyitjuk a jókora dobozt, láthatjuk, hogy ebben a játékban nem a véres harcon lesz a hangsúly, legfeljebb a cukiságbombák fognak robbanni, de azok szünet nélkül. A jól megszokott tábla mellé egy hatalmas, kartonból összeállítható fa is jár, aminek elsődlegesen hangulati és esztétikai szerepe van, amit tagadhatatlanul be is tölt. Különlegesek a játékalkatrészek is: a bogyók lila gumiból vannak, a fa és a kő szépen formázott kemény műanyag, a gyanta pedig átlátszó műanyag kristály. Ilyen extrákat ritkán kapunk egy játékban, de itt nagyon sokat adnak ahhoz, hogy belemerüljünk ebbe a világba, ahol kisállatok építik fel a városukat az erdőben.

Egy nagy halom kártya is vár a dobozban, ez a játék lelke, a lapok jelképezik a város lakóit és épületeit. Ezekből nyolcat teszünk ki a tábla közepére, a nagyrétre innen (is) fogunk majd válogatni magunknak. Ezenfelül a táblán olyan helyek találhatók, ahonnan a négyféle erőforrást (fa, gyanta, kavics és bogyó) szerezhetjük, vagy lapokat vehetünk fel, esetleg küldetéseket teljesíthetünk. A helyeket úgy aktiválhatjuk, ha a munkásainkat küldjük oda (amik szintén nagyon helyes sün-, teknős-, mókus- és egérfigurák). Kezdetben két munkással indulunk, és az évszakok váltásakor kapunk új munkásokat. A játék négy évszakon át tart, télen kezdődik, és az ősszel ér véget. Azt, hogy ki mikor lép át a következő évszakba, mindenki maga döntheti el, jellemzően olyankor, amikor már nem tud mit csinálni. Ez azt is jelenti, hogy nem ritka, hogy valaki már két kör óta a nyárban van, amikor egy másik játékos már az őszi dolgokat intézi. Ebből adódik az is, hogy nem egyszerre fejeződik be a játék mindenkinek, ami elsőre furcsának hangzik, de nem okoz galibát, nem kell sokat várni egymásra.

[Cikk folytatása]

A társasjátékos cukiságvonaton nincsen fék

Sokféle témája lehet egy társasjátéknak, a klasszikus háborús játékok csoportja például iszonyúan nagy, a vonatos vagy az üzleti játékoké már kicsit kisebb, de még az olyan szűkre vett témákban is nagy a konkurenciaharc, mint a kisállatok társadalmának építgetése. Ilyen például a korábban bemutatott Root, vagy a szintén remek Tiny Towns, esetleg a sokkal komolyabb Azután.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Mit rejt az erdő mélye? – Everdell bemutató

Ismertető, 2020.01.03. 07:00:00

Az oltalmat nyújtó Örökfán már nincs több szabad lakóhely, így néhány bátor állat felkerekedik, hogy új várost építsenek. Segíts nekik a városalapításban, s ha belépsz talán sosem akarod elhagyni Everdell világát.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell - Az örökfa árnyékában
  • Everdell: Fagybérc