Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Pandemic: Szükségállapot - Fertőzött majmok bolygója

Ha azt gondoltad, hogy csak a denevérek okozhatnak gondot az embereknek, akkor nagyon tévedtél. Sőt, ha a disznók és majmok problémája nem lenne elég, felütötte a fejét egy elég körülményesen kezelhető szupervírus. Vajon meg tudjátok menteni a csapatoddal az emberiséget a legújabb kihívásokkal szemben?

A Pandemic: Szükségállapot a jól ismert Pandemic (önállóan NEM játszható) kiegészítője, mely az alapjátékot új szerepekkel, eseményekkel és négy új játékváltozattal bővíti. Ha ez nem lenne elég, a Pengeélen és a Labor bizonyos moduljaival is kombinálhatók az újak, így elég sokszínű játékot tudunk kihozni ezekből. A bemutató csak a kiegészítő újításaira koncentrál, az alapjáték szabályai ismertnek tekinthetőek. Remélhetőleg az utóbbi 15 évben a legtöbben amúgy is játszottak már azzal.

Covid-19 PTSD

A kiegészítő tehát a négy új játékváltozat mellett 5 új szereppel és 7 új eseménnyel bővült. Ezeknek a működése semmit nem változott az eddigiekhez képest, csak jobban az újítások és új működések köré épülnek. Nézzük inkább meg, hogy mikkel is tudjuk megfűszerezni a világ megmentésének menetét.

Karantén

A doboz tartalmaz hat karanténjelző korongot. Ezekből csupán négyet fogunk használni, kivéve, ha az Ezredes szerepet is kiosztottuk, ugyanis abban az esetben mind a hattal gazdálkodhatunk.

A működése végtelenül egyszerű: a soron következő játékos egy akcióként lehelyezhet egy karanténjelzőt a kettes oldalával felfelé arra a városra, amelyen áll. Amennyiben a karantén alá helyezett városra víruskocká(ka)t kéne helyeznünk, figyelmen kívül hagyhatjuk, és helyette eggyel csökkentjük a jelző számát - azaz a kettes oldalról az egyesre fordítjuk, vagy az egyes oldal esetén levesszük. Amennyiben elfogytak a jelölők, a lehelyezetteket tehetjük át máshova.

Láthatjuk tehát, hogy a karantén segítséget nyújt a hirtelen tűzoltásokhoz.

Mezőgazdaság kihívás

Egy állatokról emberekre is terjedő vírus nem vicc. Igencsak megbonyolítja a helyzetet, hogy sokkal több a potenciális fertőzött, aki átadhatja nekünk. A helyzetet az sem könnyíti meg (a kezelés szempontjából), hogy a mezőgazdasági területek viszonylag messze vannak a városoktól, tehát számolnunk kell egy kis terepmunkával. Bizonyos szempontból a hátrány egyben előny is, hiszen így nem olyan sok ember érintett - még. Meg kell tehát akadályoznunk, hogy az állatokról a fertőzés továbbterjedhessen a nagyvárosokba, de segítségünkre lesz, hogy így sokkal több adat áll rendelkezésünkre, és talán hamarabb ki tudjuk fejleszteni az ellenszérumot.

Ebben a kihívásban a nagy játéktábla mellé kirakunk két kiegészítőtáblát is (mezőgazdasági területekkel ellátva), valamint az azokhoz kapcsolódó városokra helyezünk egy-egy színazonos korongot. Ez segít abban, hogy melyik városokból lehet elutazni egy-egy mezőgazdasági területre. Végül pedig minden mezőgazdasági mezőre rakunk egy a színének megfelelő víruskockát, hogy ne legyen túl könnyű dolgunk.

A játékmenet nagyvonalakban megegyezik az eddigiekkel, csupán kalkulálnunk kell plusz egy faktorral, nehogy a bizonyos szeg miatt veszítsük el a háborút, amely hiányzott a patkóból. Na jó, elég volt a közhelyekből. A mezőgazdasági területek ugyanúgy működnek, mint a városok (fertőződnek, le lehet róluk venni víruskockákat, kitörhetnek), csak nincs hozzájuk városkártya - addig már nem megy ki a helyi járatos busz. Autóval/komppal azonban megközelíthetőek.

Ezen felül a fertőzéskártyák felhúzása előtt minden körben beiktatunk egy kockadobást a mezőgazdasági kockával. Arra a mezőgazdasági területre helyezünk egy víruskockát, amelyiket sikerült kidobnunk - ha üres oldal jött ki, akkor örülhetünk, mert szerencsés napunk van, és nem terjed a kergemarhakór.

Amennyiben egy mezőgazdasági területen kitörés történik, minden ahhoz kapcsolódó városra átterjed a vírus. Fordított esetben (egy kapcsolódó városban történő kitöréskor) pedig a mezőgazdasági terület is érintett a kitörésben.

Válsághelyzet kihívás

A válsághelyzet kihívás csupán néhány eseménykártyával bővíti a játékot. Na jó, ezek nem a jól megszokott események, ugyanis ebben az esetben válsághelyzet eseménykártyákról beszélünk, melyek negatív hatásokkal és akadályozó tényezőkkel nehezítik meg a dolgunkat. Ezekből a lapokból annyit keverünk bele a játékospakliba, amennyi járványkártyát. Persze ha nagyobb kihívásra vágyunk, ennél többet is belepakolhatunk - akár mind a tízet.

Mindegyik kártyának megvan a saját eldobási feltétele: némelyiket a következő válsághelyzet eseményig kell megtartanunk, valamelyiket a következő kitöréskor dobjuk el, sőt, van, amit egyből eldobunk a hatás végrehajtása után. Példa a negatív hatásra: a következő kitöréskor minden szomszédos városra két víruskockát teszünk egy helyett.

Szupervírus kihívás

A szupervírus kihívásban bővítjük a kínálatot egy újabb vírustípussal - bizony, a szupervírussal. Ehhez szükségünk lesz a 24 lila víruskockára, a 4 oltóanyaggyárra és a 24 oltóanyagra. Az előkészületek során három város fertőzésénél egy megfelelő színű víruskockát kicserélünk egy lilára, valamint egy szupervírus fertőzéskártyát a dobópaklira, egyet pedig a húzópakli tetejére rakunk. Ezen felül még a játékospaklikba keverünk annyi szupervírus bónuszkártyát, amennyi járványkártyát.

A szupervírus fertőzéskártya nem számít felhúzott fertőzéskártyának, a következő lapra van hatással: amennyiben az utána kihúzott városon még nincs lila víruskocka, akkor a neki megfelelő színű helyett lilát helyezünk rá. Ellenkező esetben lila és saját színű kocka is kerül rá. A szupervírus bónuszkártyák szerencsére segítenek nekünk, valamelyik például fekete városkártyaként használható tudás megosztása és ellenszérum kifejlesztése esetén.

A szupervírus ellenszérumának kifejlesztése macerásabb, mint a többié. Ennek a feltételei, hogy van nálunk 5 városkártya, melyekből legalább kettő városán van lila víruskocka. Az ellenszérum kifejlesztése akció ugyanúgy kutatóállomáson történik - annak a pillanatában azonban a kifejlesztéshez használt kutatóállomást lecseréljük oltóanyaggyárra, amely egyből termel egy ellenszérumot. Ezután minden oltóanyaggyár minden játékos körének a végén termel egy oltóanyagot.

Az oltóanyaggyárak utazás szempontjából kutatóállomásként működnek, viszont azokon ellenszérumot nem tudunk kifejleszteni. Amennyiben új oltóanyaggyárat szeretnénk létrehozni, megtehetjük az oltóanyaggyár építése akcióval: ekkor oltóanyaggyárra cseréljük a kutatóállomást, melyen állunk. Az újdonsült gyár azonnal termel egy oltóanyagot.

A szupervírus attól szuper (mármint a játékosok számára nem annyira az), hogy nem lehet a szokványos módon kezelni. Emiatt a karanténjelölők igazán jó szolgálatot tehetnek nekünk. A kezelésükhöz oltóanyagra van szükségünk. Ennek első lépése, hogy elballagunk egy gyárhoz, és egy oltóanyag begyűjtése akcióval a szerepkártyánkra helyezünk annyi oltóanyagot, amennyit szeretnénk. Ezután átmegyünk egy lila víruskockával rendelkező városba, és egy oltóanyag terjesztése akció végrehajtása (és egy oltóanyag eldobása) után levesszük róla az összes lila kockát.

Ebben a kihívásban akkor nyerjük meg a játékot, ha mind az 5 ellenszérumot kifejlesztjük, valamint teljesen kiirtjuk a lila vírust. Ha a szokványos kezelhetetlenség nem lett volna elég.

Óriási lezárások a nagyvárosokban

Láthatjuk tehát, hogy a Pandemic: Szükségállapot érdekes új kihívások elé állítja a tapasztalt pandémiaszakértőket. Az új eseménykártyák annyira nem észrevehetőek, de adnak egy kis színt a kiegészítőnek. Az új szerepekkel egész érdekes taktikákat alkalmazhatunk, de én személy szerint nem éreztem elképesztően erősnek egyiket sem - legalább egy orvos még mindig nagy előnyt biztosíthat nekünk, és sokkal könnyebbé teszi a dolgunkat. Persze az is lehet, hogy csak az új taktikákon kell sokkal többet csiszolni, és meglátjuk az erős oldalát az új karaktereknek is. A karantén szintén egy új taktikai csavart ad a kezünkbe. Kitörések megelőzésére és gócpontok hatástalanítására kifejezetten hasznos tud lenni.

A mezőgazdaság kihívás kicsit nehezít és könnyít is, viszont mindenképpen új stratégiát igényel, ugyanis könnyen belefuthatunk nagy lánckitörésekbe, ha nem figyelünk eléggé mezőgazdasági területekre. Cserébe a játékoskártyák egymás közötti mozgatása sokkal egyszerűbbé vált, és néhol még a mozgásunkon is tudunk kicsit gyorsítani.

A válsághelyzet kihívás egyértelműen nehezítő tényezőkkel színesíti a játékmenetet, és kifejezetten örömteli, hogy a saját ízlésünk szerint állíthatjuk be a nehézséget azzal, hogy mennyi válsághelyzet eseménykártyát keverünk a pakliba.

A szupervírus kihívás már egészen más tészta. Itt már igazán rutinosan kell karanténokat létesítenünk, valamint oda kell figyeljünk, hogy a konvencionálisan nem kezelhető szupervírus nehogy túllépje a kezelhető mértéket. Már az ellenszérum kifejlesztése is kemény feladat (és eléggé szerencsealapú is, ha nem igazán jönnek lila kockás városkártyák), aztán az oltóanyag termelése, összeszedése és terjesztése is plusz nehézséget okoz. Az kiegészítőben frissített orvos szerep igazán nagy segítség tud lenni a szupervírus kezelésében is. Aki komoly kihívásra vágyik, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a verziót - de lehet, hogy érdemes szintenként kipróbálni a nagy csalódások elkerülése végett.

A szabálykönyv kellően részletes, ami a másik két kiegészítővel való kombinálás során igazán hasznos. Minden szekciónál vannak kiegészítések, melyek a többi kiegészítő variánsaival való kombinálást pontosítja, illetve kitér a kivételes esetekre és az összeférhetetlenségekre. Néhány változatot nem lehet egymással kombinálni, de alapvetően elég komplex játékot tudunk összerakni magunknak, ha megvan minden kiegészítésünk a Pandemichez. De ez tényleg a nagyon elszánt virológusok játszótere.

Új szakemberek, új kihívások

Aki új kalandokkal bővítené a vírusirtó kalandjait, annak mindenképpen ajánlom a Pandemic: Szükségállapot kiegészítőt. Egész sok újdonságot bevezet, új taktikát kifejlesztését igényli, és elég komoly nehézséget is elérhetünk vele. Ha valakinek már megvan a Pengeélen és a Labor, akkor nem is kell részleteznem, hogy mennyi új kombinációs lehetőséget nyújt.

A(z) Pandemic: Szükségállapot társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Pandemic
  • Pandemic: Szükségállapot