Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Harry Potter: Roxforti Csata - Bűbájok és bájitalok kiegészítő és The GiftForge inzert

Ha a Roxfortban mindig is a bájitaltan volt a kedvenc tantárgyad, akkor elérkezett a te időd, és megcsillogtathatod bájitalfőző tehetségedet a Roxforti Csata: Bűbájok és bájitalok kiegészítőjében.

A Harry Potter: Roxforti Csata egy kooperatív, pakliépítős társasjáték, melyet mindenképpen érdemes megismernie a varázsvilág rajongóinak. Amennyiben még nem találkoztál vele, akkor javaslom, olvasd el az alapjátékról szóló bemutató cikkünket. A korábbi, Szörnyek szörnyű könyve (önállóan nem játszható) kiegészítő tovább nehezítette az alapjátékot, az erről született írásunkat itt találhatjátok. Ellentétben a szörnyekkel, az új bűbájok és bájitalok meg fogják könnyíteni a dolgunkat, ezáltal lényegesen egyszerűbbé válik a győzelem. Fellélegezhet tehát minden varázslótanonc, mert itt nem fog senki vért izzadni a diadalhoz, tehát az egészen fiatal növendékekkel is érdemes lesz pálcát (illetve kártyát) ragadni.

Bájitaltan haladóknak

Hasonlóan a Szörnyek szörnyű könyve kiegészítőhöz, itt is négy bűbájdobozt kapunk, melyek fokozatosan vezetik be az újdonságokat.

Ahogy már számítani lehetett rá, ismét felduzzad a már így is tekintélyes méretű Roxfort pakli, emiatt a kártyák keverése már közös tevékenységgé válik az előkészületek során. Újabb gonoszokkal és sötét varázslatokkal is gazdagodunk, valamint a sötét varázslatok között immár sötét varázslat bájitalkártyák is megbújnak. Ezek annyiban térnek el a korábban megszokottaktól, hogy az a játékos, aki felfedi, maga elé helyezi, és egészen addig hatással van a saját köreire, ameddig az összetevők összegyűjtésével el nem készül a bájital. A kész főzetet a sötét varázslatok dobópaklijába kell helyezni. Szerencsére a bajtársak is segíthetnek a hozzávalók gyűjtésében, így egészen hamar meg lehet szabadulni a hátráltató hatásaiktól.

A Szörnyek szörnyű könyvéhez hasonlóan itt is mindegyik doboz tartalmaz 3-3 találkozást, melyek megkötik, hogy mely gonoszoknak kell mindenféleképp a gonoszpakliba kerülniük a játék elején. A negatív hatásukat a sötét varázslatok után, a gonoszok és lények előtt, a teljesítésüket pedig a kör végén ellenőrizzük. Amennyiben sikerrel járt az aktív játékos, maga elé veheti a találkozáskártyát, és a bónuszát a későbbi körökben felhasználhatja.

Minden varázslótanonc szert tesz egy bűbájképességre, melyet a saját körében egyszer használhat fel. A képesség függ az egészségszinttől: minél alacsonyabb, annál erősebb a bűbáj. Ez az új képesség jelentősen könnyít a játékmeneten, ugyanakkor érdekes taktikai lehetőségekkel is bővíti azt. Meg kell fontolni, hogy mikor és mennyire érdemes gyógyítani a társunkat, illetve a kör során milyen sorrendben érdemes kijátszani a kártyáinkat, hogy a megfelelő képességet használhassuk. A tíz bűbájtábla között egészen biztosan találunk a taktikánkhoz illeszkedőt, nyugodtan lehet kísérletezni a különböző karakter-, jártasság/patrónus- és bűbájkombinációkkal.

Talán az egyik legpraktikusabb újítás, hogy immár 5 fő is nekiülhet a varázslócsatának, hiszen megérkezett Ginny karaktere, ezzel együtt pedig a helyszínkártyák is kaptak egy hátoldalt, mely 4-5 fős játékosszámnál használható. Ginny képessége is akkor bontakozik ki, ha minél többen vesznek részt a küzdelemben, viszont az 5 varázslónál már eléggé el tud nyúlni egy menet, és ritkábban kerülnek sorra a játékosok, emiatt az élvezeti faktor kisebb lehet, mint mondjuk két vagy három főnél.

A legfeltűnőbb újdonság a táblakiegészítés, mely a bájitalfőzés helyét biztosítja. A bájitaltábla a második bűbájdobozban mutatkozik be, és ezen helyezkedik el a bájitalpakli és a lefordított összetevők, alatta a polcrész az elérhető összetevőkkel, alul pedig az elkészíthető bájitalok és az elhasznált összetevők. A polcokon látható, hogy az adott körben milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az ezen tárolt összetevők felhasználhatók legyenek (mint például "Egy hős elájult." vagy "Kijátszol 3 varázslatot."). Ezeket a kör végén ellenőrizzük, és a felhasználható összetevőket egy bájital alá helyezzük. Amennyiben egy bájital elkészül, a játékos döntet, hogy azonnal száműzi, és felhasználja az ezzel járó képességet, vagy a dobópaklijába helyezi, és a későbbi körökben dönthet, hogy melyik hatását érvényesíti (az első mindig dobópakliba helyezi, a második pedig száműzeti a kártyát).

Szerelmi bájital

A második kiegészítő megérkezése okozta határtalan lelkesedésem akkor hagyott alább, amikor felfedeztem, hogy bizony a két kiegészítővel együtt már sehogy sem fogom tudni bepasszírozni az alkatrészeket az alapjáték dobozába - és akkor a kártyavédőzésről már nem is álmodoztam. A bűbájtáblák adták meg a kegyelemdöfést - hiába van a műanyag inzertben egy rekesz, amely látszólag arra született, hogy ezeket tárolja, sajnos rongálás nélkül nem fér bele. Tudom, tudom, ez legyen az életben a legnagyobb problémám, de elnézve a társasjátékos közösséget, nem vagyok egyedül azzal a kívánságommal, hogy a doboztető felnyomása nélkül is elférjen minden a dobozban. Nagyon megörültem tehát, amikor a The GiftForge bejelentette, hogy érkezik a Roxforti Csatához készített inzertjük, melyhez még egy húzózsák is tartozik, a négy ház színének egyikében. A mellékelt útmutató alapján könnyen elrendeztük a tárolókat, a rajtuk lévő feliratok pedig segítenek az eligazodásban, hogy mit és hova kell pakolni. Az előkészületre fordított idő ezáltal jelentősen lecsökkent, és külön boldog lettem attól, hogy az összes kártya elfér benne a védőzés után is. Nem mondom, kissé szűkös így a hely, de minden befért, még úgy is, hogy az összetartozó nagyobb méretű kártyákat (találkozások, helyszínek, gonoszok/lények stb.) egy-egy tasakba rendeztük. Tisztában vagyok vele, hogy van élet lézervágott fa rendezők nélkül is, de ha a Roxforti Csata kollekciód a kedvencek között szerepel, és nem akarsz rengeteg időt elbabrálni az előkészületekkel minden egyes alkalommal, amikor asztalra kerül, akkor érdemes beszerezni a The GiftForge inzertjét.

Veritaserum

A Harry Potter: Roxforti Csata - Bűbájok és Bájitalok kiegészítő megkönnyíti a győzelmet, érdekes és praktikus új elemekkel gazdagítja az alapjátékot, és az 5 főre bővítés is igencsak hasznos. Bár a bájitalok nem túl erős képességekkel rendelkeznek, könnyű őket megszerezni, a bűbájok által behozott új képességek pedig érdekes taktikai lehetőségeket biztosítanak. A két kiegészítő együtt is játszható, és ezzel a Szörnyek szörnyű könyve is emészthetőbbé válik. (Ott kifejezetten vért izzadtunk a győzelemért, és minden egyes kudarc után nehezebb lett a férjemet a játékasztalhoz leültetni.) Akik pedig nem tudnak betelni a játékkal, azoknak ott van az epikus játékmód, melyben MINDEN gonosz és lény megtalálható, és ezzel nagyjából 8 órásra nyúlik a csata. Bár a gigászi megmérettetést érdemes minden rajongónak legalább egyszer kipróbálnia, a tapasztalatunk az volt, hogy pár óra után már biztos volt a győzelem, viszont még órák kellettek a kivitelezéséhez, ezáltal a vége már vontatottá vált. Mindezek ellenére hatalmas élmény mind az epikus játékmód, mind a hagyományos verzió. Ha igazi rajongója vagy J. K. Rowling varázsvilágának, akkor bátran ajánlom A Harry Potter: Roxforti Csatát a két kiegészítőjével, ha pedig szereted a praktikus és elegéns tárolást, akkor mindenképp szerezd be a The GiftForge rendezőjét is.

Hol vehetem meg ezeket a kiegészítőket?

The GiftForge termékek

Ha megtetszett valamelyik kiegészítő, és mindenképpen be akarod szerezni, akkor irány a The GiftForge oldala, ahol ezeket és sok más érdekességet is meg tudsz rendelni az otthon kényelméből.


Irány a bolt!

A(z) Harry Potter: Roxforti csata - Bűbájok és Bájitalok társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Harry Potter: Roxforti csata - Bűbájok és Bájitalok