Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Harry Potter: Roxforti Csata - Szörnyek szörnyű könyve kiegészítő

Minden roxforti nebuló tisztában van vele, hogy a Tiltott Rengeteg szörnyű veszélyeket rejteget, és engedély nélkül tilos a belépés. Ha szerinted is arra valók a szabályok, hogy megszegjék őket, akkor itt van számodra a Szörnyek szörnyű könyve, a Roxforti Csata kiegészítője, melynek segítségével különleges (és veszélyes) varázslényekkel találkozhatsz, és így még összetettebbé és változatosabbá válik a küzdelem.

Svéd sróforrú sárkány

A Harry Potter: Roxforti Csata egy pakliépítős, kooperatív társasjáték, mely (szerény véleményem szerint) az egyik legjobb Harry Potteres tematikával rendelkező darab a piacon. Amennyiben még nem ismered, akkor javaslom, olvasd el az alapjátékról szóló bemutató cikkünket. A Szörnyek szörnyű könyve (önállóan nem játszható) kiegészítő tovább nehezíti a már eddig is varázslót próbáló kihívásokat.

Egy troll lent a pincében

Rögtön négy új szörnydobozt kapunk, melyek egyre nehezedő játékmeneteket ígérnek, és ha mindet sikeresen megnyertétek, akkor az újrajátszásokhoz különböző szabályokat is mellékelnek - ezekre később még visszatérünk. A sötét varázslatokból, Roxfort kártyákból és gonoszokból is érkeznek új példányok, utóbbiaknál egészen pontosan lényekről van szó, melyek néha lehetnek gonoszak is, tehát az elnevezésekre kifejezetten ügyelni kell a hatások végrehajtásakor. A lények további újdonsága, hogy némelyeknél befolyásjelölőkre is szükség van a legyőzésükhöz, és külön kedves szabályrészlet, hogy körönként csak egy befolyásjelölő helyezhető egy lényre, ezzel garantálva, hogy sokáig élvezhessük a (kellemetlen) társaságukat.

Mindegyik doboz tartalmaz 3-3 találkozást, melyek a horcruxokhoz hasonlóan működnek, és egyben kikötést is tartalmaznak, hogy mely lény(ek)nek kell mindenféleképp a gonoszpakliban lenniük. A negatív hatásukat a sötét varázslatok után, a gonoszok és lények előtt, a teljesítésüket pedig a kör végén ellenőrizzük. Siker esetén a játékos maga elé veszi a találkozáskártyát, és a rajta szereplő jutalmat a későbbi körökben felhasználhatja.

Kapunk egy új, negatív hatású roxfortkártya-típust, a büntetőfeladatot, mely a Roxfort pakli mellett kap helyet. Természetesen a sötét varázslatok gondoskodni fognak róla, hogy bőségesen felhígítsák ezáltal a játékosok pakliját. Mivel az alapjáték nem kínált lehetőséget a kártyáktól való megszabadulásra, ezért megjelent a száműzés, amellyel az adott kártya kikerül a játékból, vagy a büntetőfeladat esetén az visszakerül a büntetőfeladatok paklijába.

A jártasságok igen hasznos képességekkel ruházták fel hőseinket a 6. játéktól kezdve, ezeket fogják helyettesíteni a 3. szörnydoboztól a patrónusok, melyek egy meghatározott karakterhez tartoznak. A hasznosságukról megoszlanak a vélemények, mi sokszor maradtunk a jól bevált jártasságoknál.

A négy házkocka mellé érkezett egy lénykocka, melyen kétszeres gyógyulás, kétszeres laphúzás és irányításjelölő eltávolítása is szerepel a szokásos bónuszok mellett. Bár szimpatikus jutalmakat ígér, sajnos ritkán adódik rá lehetőség, hogy dobhassunk vele, hiszen csak néhány kártyán szerepel ez a képesség, és a Roxfort paklink ekkorra már hatalmasra duzzad. Természetesen a lények és sötét varázslatok is használhatják ezt a kockát, ekkor azonban az örömünk könnyen ijedtségbe csap át. Mindezek ellenére én örömmel fogadtam az újítást, és ha adódik rá alkalma a játékosnak, akkor feltétlenül megéri gurítani vele.

Végül, de nem utolsó sorban új karakter is lapul a csomagban Luna Lovegood személyében, aki így kezdőpaklit és patrónust is kapott, ezáltal bármelyik eredeti hős helyett használható - igen, sajnos csak helyette, ugyanis a Roxforti Csata még mindig maximum 4 fős maradt, az 5 játékosra bővítést a hamarosan érkező Bűbájok és Bájitalok kiegészítő tartalmazza.

Kentaurtámadás

Tapasztalataink alapján a Szörnyek szörnyű könyve még két fővel is jóval nehezebb, mint az alapjáték. A második kihívást csak sokadik nekifutásra sikerült teljesítenünk a találkozások miatt, és ez a lelkesedésünket sem tüzelte fel túlságosan. Miután ezen átverekedtük magunkat, már könnyedén teljesítettük a fennmaradó részeket, beleértve a szabály végén található epikus, gigantikus játszmát, amelyben az összes gonosz és lény, mindegyik Voldemort kártya, a találkozáskártyák, a horcruxok, tehát valóban MINDEN részt vesz. (Erősen javasolt erre a napra szabadságot kivenni, és kizárólag hardcore rajongókkal nekiülni.) Természetesen van egy barátságosabb újrajátszása is, ekkor "csak" 15 kártyás gonosz/lény paklival kell szembenézni, melynek alján egyetlen Voldemort lapul, és csupán találkozások vannak, horcruxok nincsenek.

Összességében ez a kiegészítő nagyszerű színt visz a Roxforti Csata játékmenetébe, érezhetően nehezíti, de nem teszi lehetetlenné a győzelmet. Azon sajnos nem tudott segíteni, hogy a játékosszám növekedésével a nehézségi szint is növekszik, de ezt leszámítva izgalmas újdonságokkal gazdagodhatunk. Külön öröm, hogy minden tartozék elfér az alapjáték dobozában is. Kizárólag már rutinos boszorkányoknak és varázslóknak ajánlatos nekiülniük, hiszen a Tiltott Rengeteg veszélyeinek leküzdéséhez nagy tapasztalat és bátorság szükséges. Ha pedig még ennél is több izgalomra vágysz, akkor a Bűbájok és Bájitalok kiegészítőt is érdemes kipróbálni.

A(z) Harry Potter - Roxforti csata: Szörnyek szörnyű könyve társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • Cygnus

    2023-02-19 20:48:45

    Igen, az első pár parti mindig lassabb, aztán egy idő után fejből fogjátok tudni, hogy melyik kártya/gonosz stb. mit csinál, szóval úgy már lehet pörgetni a játékot :)

  • pnehandi87

    2023-02-17 18:23:56

    Köszönöm. Ez nagyon hasznos segítség volt, hogy mégsem egy egész napos reggeltől estig tartó jàtékmaratonra kell készülni. Bàr volt màr olyan tàrsasban részem, amit első alkalommal, folyamatosan a szabàlykönyvet nézve nem végeztünk a jàtékkal egy nap alatt és màsnap folytattuk. Aztàn màr ez a jàték is rutinosan megy és 1,5-2,5 óra alatt lejàtszuk. Sokat függ attól is a jàtékidő, hogy mennyire ismerjük az adott jàtékot, első alkalommal az újdonsàgok mindig tovább tartanak.

  • Cygnus

    2023-02-17 18:13:17

    A nagyon hosszú játékidő az epic játékmódra vonatkozott, nem az átlagos játékidőre.

    Attól is függ, hogy melyik szinten játsszátok, és mennyit gondolkodtok egy-egy körben. Lehet nagyon jól pörgetni és nagyon be is tud lassulni. Azt mondanám, hogy az 1-1,5 óra simán tartható, nagyon agyalós emberekkel, több játékos esetén lehet 2-2,5 óra is.

    Az a nagy előnye a Roxforti Csatának, hogy szabályozhatod a játék hosszúságát a gonoszok számával is. Kipróbálni mindenképp érdemes :)

  • godzsakattila

    2023-02-17 03:45:34

    Szerintem nézd meg az eredeti játék adatlapját. Vannak beszámolók.

  • pnehandi87

    2023-02-16 21:02:05

    Nem hallottam még erről a jàtékról, de kedveljük a Harry Potter témàjú tàrsasokat. Cluedo Harry Potter kiadàsban àtalakuló Roxfort jàtéktàblàval megvan és sokat is jàtszunk vele.

    A Roxforti Csatàval még nem jàtszottam, de leíràs, fényképek és a grafika alapján jónak ígérkezik, a Szörnyek Szörnyű könyvével kiegészülve pedig biztosan még izgalmasabb. Nem biztos, hogy megvàsàrolom, de azért szívesen kipróbálnám. A hosszú jàték időt kicsit hàtrànyosnak gondolom, ritkàn adódik idő egész napot tàrsasozàssal tölteni.

    Aki màr ismeri és van tapasztalata a jàtékkàl mesélne róla, hogy milyen játékélményt nyújt és kb. milyen hosszú szokott lenni 1-1 jàték?

Népszerű

Friss

Címkék