Heaven&Ale - Mennyei Ser

Mit lehet ajándékba adni valakinek, aki szereti a sört; ha a kedvenc sört, a különleges sört, a sörös mustárt, sörös sajtot, sörös chili szószt már ellőttem (vagy nem akarom ellőni)? Ezen gondolkodtam karácsony előtt, amikor valahol szembejött velem a Heaven&Ale - és megoldotta a problémámat.

Ebben a játékban a játékosok szerzeteseket alakítanak, és az a feladatuk, hogy a saját apátságukat fejlesztgetve a játék végére megalkossák a legjobb sört. És bár a kapcsolódás a konkrét játék és a tematika között sokkal lazább, mint elsőre gondolnánk, a Heaven&Ale így is szuper játékélményt nyújt.

A játékot ketten, hárman, vagy négyen lehet játszani, és elsőre sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint
amilyen valójában.

A közös főtábla mellett a játék elején minden játékos kap egy saját táblát, ami az apátságát jelképezi, egy napos és egy árnyékos oldallal. Ezekre kell a játék során a megvásárolt nyersanyagkártyákat (komló, búza, víz, fa, élesztő), és szerzeteskártyákat helyezni. Persze nem mindegy, hogy hogyan tesszük le őket - a nyersanyag-, és szerezeteskártyákon kívül vannak aktiválókártyák, melyekkel "learathatjuk" mindannak a hozamát, amit addig összevásároltunk (plusz pénz, vagy plusz lépés formájában). A fő cél a pontozósávon minél távolabb jutni a nyersanyagbábukkal és az ún. serfőzőmester nevű figurával.

A játék végén a serfőzőmester pozíciója meghatároz egypár igen fontos dolgot, ami alapján a pontjainkat összesítenünk kell. Van itt mindenféle arányszám, össze-vissza kell szorozni, összeadni, majd az egészhez még a kiegészítő célként szolgáló hordólapkák értékét is hozzácsapni - mire végül kialakul a végeredményt meghatározó sorrend. 

Ez elsőre tényleg fárasztónak és bonyolultnak tűnik, de pár játék után teljesen rááll az ember agya. Ráadásul az ide-oda szorozgatás-arányosítgatás felidézi azt a folyamatot, aminek során a különféle összetevők megfelelő arányú vegyítéséből a folyamat végére megszületik a sör - így ebben az aktusban önmagában plasztikusabban felidéződik a tematika, mint a játék közben.

Összefoglalva, a Heaven&Ale nekem olyan, mint maga a sör. Elsőre túl keserű, nem nagyon van kedvem magamba erőlteni, úgy érzem, hogy minden más könnyebben csúszna. Néhány kör után viszont a világ egyik legfinomabb és legszórakoztatóbb dolga.

17Jan

Lépten-nyomon: Amszterdam - Egy nyomozás képekben

Ismertető | 2019.01.17. 05:44:00

Az asszociációs játékok egyre szélesebb körben válnak népszerűvé, elég csak a zászlóshajó Dixit sikerét megemlíteni. Titkuk abban rejlik, hogy nem szükséges hozzájuk sem stratégiai gondolkodás, sem minden lépést kielemző analitikus elme...

07Jan

Új év, új sorozat - Pandemic: Legacy - 2. évad

Ismertető | 2019.01.07. 11:16:00

A Pandemic: Legacy - 2. évad kellően egyedi, hogy létjogosultsága legyen. Az alap nem változott, de tudott újítani is az elődhöz képest, így nincs déja vu érzésünk. Ez egy remek, önállóan is játszható, teljes értékű legacy játék.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Heaven & Ale - Mennyei ser