Ti írtátok! - Heaven&Ale - Mennyei Ser

Mit lehet ajándékba adni valakinek, aki szereti a sört; ha a kedvenc sört, a különleges sört, a sörös mustárt, sörös sajtot, sörös chili szószt már ellőttem (vagy nem akarom ellőni)? Ezen gondolkodtam karácsony előtt, amikor valahol szembejött velem a Heaven&Ale - és megoldotta a problémámat.

Ebben a játékban a játékosok szerzeteseket alakítanak, és az a feladatuk, hogy a saját apátságukat fejlesztgetve a játék végére megalkossák a legjobb sört. És bár a kapcsolódás a konkrét játék és a tematika között sokkal lazább, mint elsőre gondolnánk, a Heaven&Ale így is szuper játékélményt nyújt.

A játékot ketten, hárman, vagy négyen lehet játszani, és elsőre sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint
amilyen valójában.

A közös főtábla mellett a játék elején minden játékos kap egy saját táblát, ami az apátságát jelképezi, egy napos és egy árnyékos oldallal. Ezekre kell a játék során a megvásárolt nyersanyagkártyákat (komló, búza, víz, fa, élesztő), és szerzeteskártyákat helyezni. Persze nem mindegy, hogy hogyan tesszük le őket - a nyersanyag-, és szerezeteskártyákon kívül vannak aktiválókártyák, melyekkel "learathatjuk" mindannak a hozamát, amit addig összevásároltunk (plusz pénz, vagy plusz lépés formájában). A fő cél a pontozósávon minél távolabb jutni a nyersanyagbábukkal és az ún. serfőzőmester nevű figurával.

A játék végén a serfőzőmester pozíciója meghatároz egypár igen fontos dolgot, ami alapján a pontjainkat összesítenünk kell. Van itt mindenféle arányszám, össze-vissza kell szorozni, összeadni, majd az egészhez még a kiegészítő célként szolgáló hordólapkák értékét is hozzácsapni - mire végül kialakul a végeredményt meghatározó sorrend. 

Ez elsőre tényleg fárasztónak és bonyolultnak tűnik, de pár játék után teljesen rááll az ember agya. Ráadásul az ide-oda szorozgatás-arányosítgatás felidézi azt a folyamatot, aminek során a különféle összetevők megfelelő arányú vegyítéséből a folyamat végére megszületik a sör - így ebben az aktusban önmagában plasztikusabban felidéződik a tematika, mint a játék közben.

Összefoglalva, a Heaven&Ale nekem olyan, mint maga a sör. Elsőre túl keserű, nem nagyon van kedvem magamba erőlteni, úgy érzem, hogy minden más könnyebben csúszna. Néhány kör után viszont a világ egyik legfinomabb és legszórakoztatóbb dolga.

19Nov

Ti írtátok! - Agricola ízelítő: Földet művelni jó!

Ismertető | 2019.11.19. 08:00:00

Uwe Rosenberg egyik legnépszerűbb játékáról az Agricoláról tudhatok meg többet a Ti írtátok! legújabb részében.

11Okt

Ti írtátok! - Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban (avagy, hogyan fejleszd a benned rejlő gyilkost)

Ismertető | 2019.10.11. 09:00:00

Brutális gyilkosság történt Hongkongban, aminek felgöngyölítésében most ti is részt vehetek, de vigyázzatok, mert a gyilkos köztetek lapul valahol!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Heaven & Ale - Mennyei ser