Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Terraformátor gyűjtődoboz + Csúszásmentes játékostáblák A Mars terraformálásához

A Mars terraformálásához rengeteg eszközre van szükség. Főleg ha elkezdünk még több projektet magunkra vállalni. Na de mégis hol tároljuk ezeket? És mi van, ha még a rongyrázás sem áll tőlünk messze? Ha van az a pénz, hogy 3D-s lapkáink legyenek?

Ezekre a problémákra kínál tökéletes megoldást a Terraformátor gyűjtődoboz a Mars terraformálásához. Ez tulajdonképpen egy óriási rendező, melyben elfér az alapjáték az összes kiegészítővel együtt. Sőt, a 2D-s (jó, tudom, gyakorlatilag minden 3D-s a világunkban) kartonlapkák helyett is ad nekünk egy csomó 3D-s műanyag "lapkát". Az egyéb nyalánkságokról nem is beszélve.

Ha már vagánykodunk, akkor ne feledkezzünk meg a csúszásmentes táblákról sem, melyek külön kiegészítő elemként kaphatóak - tehát a gyűjtődoboz NEM tartalmazza azokat.

Ha nem tudod, miről is van szó, és mi a csuda az A Mars terraformálása, csak valahogy idehozott a megalomániád, akkor érdemes előbb elolvasnod az alapjáték bemutatóját - melyet ide kattintva megtehetsz.

Földrengésteszt

Elsőként vessünk egy pillantást az újraálmodott játékostáblákra. Mint emlékezhetünk, az alapjátékban lévő kartonlapokkal csak a baj van: a jelölők össze-vissza csúszkálnak a legkisebb mozgástól, illetve egy komolyabb figyelmetlenség esetén vakarhatjuk a fejünket, hogy mégis mi hol volt. Ezt egy kétrétegű, szekcionált verzióval igyekeztek orvosolni. A termelési sávokon minden hely elcsúsztatva van a szomszédos helyekhez képest, valamint a meglévő erőforrások is kaptak különválasztott tárolhelyet típusonként.

A táblán lévő jelmagyarázat nagyjából ugyanolyan, mint korábban - ezzel sokat segítve néhány alapszabály elsajátításában. Külön pozitívum az energia-erőforrás és a hőerőforrás közötti nyílás, hogy a generáció végén szimplán áttolhassuk az összes megmaradt energiánkat a hőszekcióba.

És akkor most következzen a megalománia netovábbja, a Terraformátor gyűjtődoboz.

Az alapból hatalmas doboz talán legfontosabb tartozékai a különféle tárolórekeszek. Találunk közöttük többek között két tálcát a 3D lapkáknak, kártyatartót az összes lapnak, és több rekeszt a játékos- és erőforráskockáknak. Ezek igazán kényelmessé és görülékennyé teszik a ki- és bepakolást.

Ha ez nem lenne elég (és miért is lenne?), kapunk még 3D-s területlapkákat (11 speciális, 3 új speciális, 24 város, 9 óceán, 40 növényzet), globális jellemző jelölőket és kártyaelválasztókat is.

Gyakorlatilag ennyi. Elsőre tehát úgy tűnik, hogy ez a nagy doboz csak a tárolást és a szépítgetést szolgálja, ami részben igaz. Azonban ha jobban megvizsgáljuk, mit kapunk, rájövünk, hogy mindezeken túl nagyban növeli a játék használhatóságát is.

Praktikum mindenekelőtt

De mégis milyen praktikus dolgokkal találkozhatunk?

Egyfelől a tárolók, rekeszek és tálcák játék közben is használhatók, és így nem fognak mindenfelé hánykolódni a különféle alkatrészek az asztalon. A játék előkészítésének több része lecserélődik arra, hogy "ezt a tárolót helyezd az asztalra" - ez jelentősen csökkenti a ki- és bepakolás időigényét.

Aztán ott van a két részből álló kártyatartó doboz, melyekhez kapunk két karton talpat is. Emiatt a játék során használhatjuk ezeket kártyatoronyként is - egy a húzópaklinak, egy a dobópaklinak.

Ezen kívül leginkább a szépérzékünket simogathatjuk az egyéb alkatrészekkel. A fehér kockákat lecserélhetjük az egyedi globális jellemző jelölőkre, a karton lapkák helyett pedig használhatjuk a szépen kidolgozott 3D-s lapkákat.

Sőt, ez még nem minden! (Horst Fuchstól tanultam ezt a mondatot.) Apróság ugyan, de a kapunk még három új projektkártyát is (nevezhetjük őket promókártyáknak is, ha szeretnénk), melyekhez természetesen jár a kartonlapka és a 3D-s területlapka is.

Rakd ki gyorsabban a Marsot, mint a Rubik kockát

A játékostáblák hasznossága egyértelmű: sok problémát és fejvakarást előzhetünk meg a kockák csúszkálásának eliminálásával. Nem százszázalékos megoldás, de olyan talán nincs is.

A Terraformátor gyűjtődoboz apróságokat ad hozzá közvetlenül a játékmenethez. A praktikusságot és a kinézetet javítja jelentősen. Tudniillik, az idő pénz, a setupolás pedig idő - de nem mindegy, hogy mennyi.

És akkor a mocskos anyagiak: kár tagadni, hogy egy Terraformátor gyűjtődoboz vásárlásakor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk. Viszont ha arról az oldalról is megvizsgáljuk, hogy ezt az összetételt mennyi pénz lenne külön-külön megvásárolgatni, akkor sem fogunk sokkal olcsóbban kijönni - már ha megússzuk olcsóbban. Jelölők, tárolók, inzert, kártyatornyok, 3D lapkák - a lista hosszú. Érdemes megfontolni, hogy mennyire akarunk külön-külön vadászni mindenre, mennyire egységes képet szeretnénk látni, és ez az egységes kép milyen stílusú legyen.

Amennyiben valaki egy helyről szeretne alternatívát, érdemes lehet a The Giftforge termékei között is körülnézni, hiszen ezzel az egységes stílust és az egy helyről vásárlást is kipipálhatjuk. Némelyik terméket le is tesztelhettük korábban, az erről szóló cikket itt lehet elolvasni. 3D lapkákból én eddig csak nemhivatalos forrásból származót láttam - ami nem feltétlenül hátrány.

A bepakolás folyamata...

Mennyit engedsz a feléből?

Hogy megéri-e feltuningolni A Mars terraformálását ilyen extrákkal? Nos, az tény, hogy semmiképp sem kötelező elemek, és meg lehet lenni nélkülük is. Viszont ha valakinél nagyon sokszor kerül elő, és nem sajnálja rá a pénzt, akkor még tovább lehet növelni a játékélményt. Az egyértelműen kijelenthető, hogy ezek rétegtermékek - hasznos rétegtermékek.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • armin.d.ivan

    2023-06-28 10:03:46

    Köszi! Akkor ez az azért nem annnyira megérős :D

  • gyd

    2023-06-27 18:21:19

    Nincs benne alapjáték és kiegészítő sem. Volt ilyen bundle ks-en pluszpénzért, de alapból csak a pimpelést tartalmazza a doboz.

  • armin.d.ivan

    2023-06-27 18:13:34

    Tehát ebben az alapjáték sincs benne? Ez így viszont nagyon fura, és rettentő drága. Egyszer majdnem megvettem csomagolássérülten, de így jó, hogy nem tettem.

  • godzsakattila

    2023-06-27 15:00:41

    Nekem az üres dobozok másik polcon vannak ugyan, de itt sincsenek elsuvasztva.

  • vatkamano

    2023-06-27 12:08:32

    Való igaz. Mi is így tároljuk jelenleg. Külön szemet gyönyörködtető ahogy a kiegészítők sorakoznak az eredeti doboza mellett 😁

  • godzsakattila

    2023-06-27 10:47:15

    Az eredeti dobozába is beleférnek a kiegészítők, minlegalábbis úgy tároljuk. Ez az előnye annak, hogy nincs insert benne.

  • vatkamano

    2023-06-26 15:13:21

    Tavaly nyáron vettük meg az alapjátékot közvetlenül a nagy tavaszi A Mars terraformálása hiány után 😅 (kb sehol sem lehetett kapni magyarul). A kártyák nagyon vékonyak, nem valami jó minőségűek. Mi szerintem kb 8-9 partyt játszottunk vele, de már szemmel látható kopásokat látunk rajtuk (pedig vigyázunk a játék épségére) . Erősen elgondolkodtunk, hogy bevédőzzük őket, de akkor kétszeresére nőne az amúgy is vaskos pakli 😅

  • kok_o

    2023-06-26 09:39:06

    Kicsit off topic, de csak kíváncsiságból kérdezem, hogy kb mikor vettétek az alapjátékot/kiegészítőket? Kérdezem ezt azért, mert megakadt a szemen azon, hogy "a pár használat után megkopó megakredit jelölők, kártyák". A kártyák náluk elég jól bírták, nem tudok hány parti van bennük, de 20-30 alkalom biztos, alaposan átkeverve játék után és a következő előtt, az oldalukon némi koszolódást már észrevettem, mire védőzésre kerültek, de a kártyák kopást nem igazan észleltünk. Ezzel szemben pár hete hétvégén egy baráti párnak tanítottuk a játékot az ő, pár hójapja vásárolt játékukkal és a feleségemmel szinte egyszre néztünk össze a kezdő lapok kiosztásánál, hogy ez a kártya nem vékonyabb?? Az kizárható, hogy azért éreztük annak, mert nincsenek védőzve, mert a mi példányunkkal a védőzés óta nem is játszottunk még. :D
    Szerintem a box kicsit drága a taralomhoz képest, de mondom ezt úgy, hogy alapvetően nem rajongok a műanyag minikért a játékokban és a TF Marshoz készült gyári/ajongói lapkák sem nyerték el a tetszésemet. Tehát ízlések és pofonok. :) Mondjuk, ha legalább adná hozzá a reflex a promólapokat, úgy már más lenne a helyzet. :)

  • gyd

    2023-06-26 07:03:54

    Az ára valóban nem teszi könnyűvé a döntést.

  • vatkamano

    2023-06-26 06:51:18

    Mi is szemezgettünk ezzel a gyűjtői dobozzal. A 3D nyomtatott lapkák nagyon tetszettek, ahogy az összes kiegészítőnek való hely is. Azonban pont azokat a dolgokat nem javítja ez a doboz ami szerintünk a leginkább rontja a játékélményt: a pár használat után megkopó megakredit jelölők, kártyák (bár ez utóbbi könnyen orvosolható kártyavédővel) és a játékostáblák. Ezért végül nem szereztük be a "collector's edition" - t. Inkább veszünk belőle még egy nagydobozos játékot 😁 Addig is nézegetjük a polcunkon felsorakoztatott színes kiegészítő dobozokat 😌

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása: Terraformátor gyűjtődoboz