Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Azul: Csokoládéműhely – Hogyha hozzád is közelebb áll a csokoládé, mint a csempézés

Ki ne hallott volna Michael Kiesling 2018-ban Év játéka díjat nyert absztrakt családi játékáról, az Azulról?! A nagy sikernek hála, azóta megjelent a játéknak három önállóan játszható verziója - Sintra üvegcsodái, A királyi pavilon, majd A királyné kertje –, valamint újrajátszhatóságot növelő és csúszásmentes táblákat nyújtó kiegészítői - Kristálymozaik és Színpompás Pavilon. A téma maradt a palota csinosítgatása: palotát és nyári pavilont csempéztünk, ablakot és kertet építettünk. Majd tavaly megjelent limitált példányszámban a Csokoládéműhely, ahol végre témát váltunk, és az édesszájúak nagy örömére a legkülönlegesebb bonbonválogatás összeállításán dolgozunk.

Klasszikus Azul

A Csokoládéműhely doboz tartalma senkit sem fog meglepni: négy kétoldalas játékostábla, négy pontszámjelző, egy húzózsák, öt féle „csempe”, egy kezdőjátékos-jelző és kilenc manufaktúrakorong. Az új manufaktúrakorongok különlegessége, hogy két oldalasok. Az egységes, kék virágos oldalukat használva a játékmenet teljes egészében megegyezik a klasszikus Azuléval.

Különleges manufaktúrák

Viszont a manufaktúrakorongok arany oldalát használva egyedi hatások bolondítják meg az alapjátékot. Ezt a módot játszva minden forduló elején ki kell készíteni a játékosszámnak megfelelő számú korongot a kék oldalával felfelé, majd fel kell fordítani játékosszámmal megegyező számút a különleges oldalára.

A „+1”-es korongra eggyel több elem kerül az előkészületek során, így itt ötre nő a kínálata. Öt korong közepén egy-egy bonbonszimbólum van: hogyha az előkészületek során a szomszédos korongokra kerülne az adott típusú bonbonból, akkor azokból egyet-egyet át kell raknunk ide. Hogyha a „0”-s manufaktúráról veszünk el csokoládét, megkapjuk a korongot is, amely egy extra padlóvonalmezőnek számít – tehát egy bonbon leeshet pontlevonás nélkül. Hogyha a „<- ->”-as korongról veszünk el alkatrészt, akkor a maradék édesség nem középre, hanem a két szomszédos manufaktúrára kerül, hogyha pedig a „-> <-”-ról, akkor a maradék nem mozdul.

Ez az apró módosítás kicsit megfűszerezi a már megismert játékmenetet, és felkelti azoknak az Azul-rajongóknak is a figyelmét, akiknek egy egyszerű témaváltás és a limitált kiadás exkluzivitása nem volt elég.

Csempézés vagy csokizás?

Hogyha be szeretnél szerezni egy klasszikus Azult, és nem tudod eldönteni, hogy a csempézés vagy a bonbonrendezés szimpatikusabb téma, vagy melyik színvilága és grafikája áll közelebb hozzád, akkor az utóbbit ajánlom a kétféle játékmód miatt. Hogyha pedig már van Azulod (Kristálymozaik kiegészítő nélkül), de téged is jobban vonz a csokoládé, vagy felkeltették a kíváncsiságodat a különleges manufaktúrakorongok, ne habozz lecserélni a verziódat erre a limitált kiadású szépségre! A Kristálymozaik kiegészítő átlátszó, csúszásmentes tábalaborítója hibátlanul működik a Csokoládéműhellyel is, de a további négy kétoldalas játékostábla csak a hagyományos játékkal játszható, így a Kristálymozaik-tulajdonosoknak nem ajánlok váltást. (Bár megbeszélhető, hogy a kiegészítő tábláján melyik csempét melyik bonbonnak feleltessük meg, vagy apró, házilag rajzolt kartonlapokkal lefedhetőek a mezők az új ábrákkal, azért ez kicsit macerás és kényelmetlen.) A két verziót egymás mellett a polcon csak gyűjtőknél és hatalmas Azul-rajongóknál tudom elképzelni.

Azul- és édességrajongóként tudtam, hogy számomra kihagyhatatlan az Azul: Csokoládéműhely. Bár a játék absztrakt, ahol jó fogású alkatrészeket pakolgatunk, a bonbonok egyértelműen ínycsiklandozóak. Személyes kedvenceim a krémszínű és a világosbarna alkatrészek, ezeket kész kihívás nem megkóstolni. A bordó és a világoskék bonbonok a legkevésbé élethűek, de gyönyörűen színt visznek a játék barnás világába. A színvilág így sem a megszokott azulos harsány, vidám, de ezt egyikünk sem sérelmezte. Az asztalkép gyönyörű, a manufaktúrakorongok különleges hatásai izgalmasok, a doboz pedig a polcon is remekül mutat.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

18Júl

Hangzavar - Tervezett káosz

Ismertető | 2024.07.18. 14:00:00

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!


Kommentek

 • peti1212

  2023-02-09 10:10:15

  Ismerős nekem is a Patchwork, ez is kifulladni látszik, de majd pár év pihentetés után előveszik, új design, téma és máris kész és újabb bőrt húzunk le a játékról.

 • Gawain

  2023-02-09 10:08:07

  Az egy dolog, hogy mi fogy jól, attól ez még gáz.

 • gevanda

  2023-02-09 08:51:35

  Úgy tűnik, a sok rókabőr bejött a Patchworknél😊Én ezt a csokis áttematizálást az Azulnál imádtam, szerintem szuper ötlet volt.

 • peti1212

  2023-02-08 21:20:57

  Nekem is megvan a Sintra üvegcsodái és a Királyi pavilon, nagy kedvencünk és szeretünk Azulozni a párommal, de úgy érzem , hogy lassan ebből a sorozatból már elég lesz, mert sok újat nem tud hozni, de a sok rókabőrt lehúzni a témáról meg nem szerencsés dolog.

 • pnehandi87

  2023-02-08 19:49:29

  Az Azul alapjàtékkal màr jàtszottam, nagyon tetszik a jàték felépítése, szép és esztétikus. Baràti társasággal szórakoztató időtöltés!

  Az új kiadàs az Azul: Csokoládé műhely nagyon felkeltette az érdeklődésedemet! Ínycsiklandó a kivitelezés, szépen kidolgozott jàték, a bonbonok étvágygerjesztőek! Csokolàdéra kiéhezve azért veszélyes lehet, nem àrt a jàték mellé egy kis nassolni való! ;)

Népszerű

Friss

 • Hupp - Cuki agyégetés

  2024.07.20. 14:00:00 / Ismertető, Bemutató

  Cuki cicák, mosolygó macska a dobozon, steppelt szövet játéktábla, aranyos elnevezés, boldog ugrándozás az ágyon. Ez biztos valami egyszerű gyerekjáték. De miért van a dobozon, hogy "Megtévesztően cuki, meglepően cseles taktikai játék két főre"?

 • Hangzavar - Tervezett káosz

  2024.07.18. 14:00:00 / Ismertető, Bemutató

  Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!

 • A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

  2024.07.16. 14:00:00 / Kedvcsináló, 2024

  Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

 • Darwin nyomában [Tarsasjatszunk.hu]

  2024.07.15. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2024

  Ma a Darwin nyomában című társasjátéknak ugrottunk neki, hogy asztalra tesszük, és megtanuljuk, mert a barátaink voltak olyan kedvesek, és itt hagyták nálunk.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Azul: Csokoládéműhely