Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hangadó - Így csináljatok magatokból bolondot csapatostul!

Te hogyan utánoznád a hangját egy kengurunak? Vagy egy törött üvegnek? Esetleg három tollpihének? Hogyan különböztetnéd meg a hangját a sárba, illetve a pocsolyába ugrásnak? Ebben a játékban kamatoztathatod igazán páratlan a hangutánzó képességed.

A Hangadó ugyanis egy gyorsasági játék, melyben minél gyorsabban ki kell találnunk, hogy az adott forduló hangutánzója melyik képhez ad ki éppen különféle hangokat. Na de hogy is kell óbégatnunk egészen pontosan?

Hrsss! Hrsss!

A játékot a hangsebesség gyorsaságával előkészíthetjük, hiszen mindenkinek osztunk három hanghatáskártyát, valamint megkeverjük a sorrendkártyapaklit, és már indulhat is a hangoskodás - a legélesebb hangú játékossal kezdve.

Minden fordulóban van egy hangutánzónk, aki öt lépést fog végrehajtani. Először is előkészít négy hanghatáskártyát (melyeknek mindkét oldalán egy-egy kép van), és húz egy sorrendkártyát, melyet nem mutat meg senki másnak - ez fogja meghatározni, hogy az adott lépésben melyik képhez kell hangot kiadnia.

Az első lépésben az egyes számmal jelölt kép alapján ad ki valamilyen hangot, a többi játékosnak pedig minél gyorsabban ki kell találni, hogy melyik képről lehet szó - ezt rácsapással szimbolizálva. Amint megtalálta valaki a helyes megfejtést, a hangutánzó megerősíti azt, a villámkezű hangfelismerő pedig elviszi a lapot. Ha mindenki választott, de senkinek sem sikerült eltalálni a megfejtést, akkor a hangutánzó eldobja az adott lépés kártyáját, valamint egyet a sajátjai közül - természetesen az ő hibája, hogy mulasztás történt.

A lépés végén tehát mindenképpen eltávolítjuk az ahhoz tartozó kártyát, és húzunk egyet annak a helyére, valamint a sorrendkártyán narancssárgával jelzett sor végére egyet. Ezzel mindig eggyel növeljük a középen lévő lapok számát, míg az ötödik lépésre el nem érjük a nyolcat. Az öt lépésnyi hangutánzás után eldobjuk az összes megmaradt hanghatáskártyát, és átruházzuk a hangutánzó szerepét a következő delikvensre.

Fontos kiemelni, hogy csak a tényleges hangutánzás megengedett, a kalimpálás és a beszéd semmiképpen sem az.

A játék addig tart, míg mindenki sorra nem került pontosan egyszer hangutánzóként. Vagy ha nagyon belejöttünk, játszhatunk akár több kört is - kártya van hozzá dögivel. A legtöbb kártyával rendelkező játékos a legügyesebb (és leggyorsabb) hangfelismerő, ő nyeri a játékot. Döntetlen esetén a résztvevők osztoznak a győzelmen - de ez béna, szóval ilyenkor tessék újrajátszani.

Tojojojong!

A Hangadó egy vicces, könnyen tanulható, érdekes koncepciójú gyorsasági játék.

A játék lényegét a hangutánzások adják. Ezek okozzák a legtöbb nevetést, hiszen néha kifejezetten abszurd dolgok történnek. Van, hogy nagyon hasonló hangú tevékenységek vannak egyszerre az asztal közepén, és hangutánzóként valahogy olyan hangot kell kiadjunk, hogy egyértelművé váljon, melyikre gondolunk. Illetve olyan is előfordul, hogy valamihez alig tudunk bármilyen hangot társítani - itt válik igazán érdekessé és viccessé a dolog.

Ebből kifolyólag a pontozás szinte felesleges: ha nagyon szeretnénk, tudjuk mérni a résztvevők teljesítményét, de valószínűleg úgysem ezzel fogunk foglalkozni, és nem ez fogja emlékezetessé tenni a játékot. Ilyen téren kicsit hasonlít a játék akár az Imaginere, vagy az Abszolút elfelejtett szavakra.

A gyorsasági játékoknak általában van egy tipikus gyengepontja: a lassabb résztvevők könnyen és gyorsan kiábrándulhatnak belőle. Nem mondom, hogy a Hangadó esetén ez egyáltalán nem fordulhat elő, de itt kicsit nehezebb láthatatlan szereplővé válni, hiszen mindenkinek eljön az ideje, amikor hangutánzóként kell megcsillogtatni a képességeit. Persze lehet, hogy a pontszámításnál jönni fog a csalódás, de annak elvehetjük az élét azzal, hogy nem annyira fontos részként kezeljük.

A képek többnyire egyszerű dolgokat, történéseket vagy tevékenységeket ábrázolnak, ezért ez nem igazán lesz akadály tudás vagy életkor szempontjából.

Fontos továbbá, hogy lehetőleg mindenki kezelje lazán az egész szituációt, hiszen várható, hogy nyilvánosan bolondot fogunk csinálni magunkból. Ez elsülhet jól és rosszul egyaránt - ismernünk kell a játékostársainkat, hogy vajon mindenki élvezné-e a dolgok folyását.

Ááááááá!

A Hangadó egy nagyon ötletes, újdonságokat kínáló partijáték, ami általában nagyon jól működik. Könnyű megtanulni, jókat röhöghetünk magunkon és egymáson, és muszáj aktív résztvevőnek lenni. Számunkra kellemes meglepetés volt, és mindenképpen pozitív élményt nyújtott.

A(z) Hangadó társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Feb

Kulcskérdés - Az meg ki?

Ismertető | 2023.02.02. 15:12:00

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

31Jan

Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

Ismertető | 2023.01.31. 15:29:00

Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.


Népszerű

Friss

 • Kulcskérdés - Az meg ki?

  2023.02.02. 15:12:00 / Ismertető, Bemutató

  Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

 • Puzzle box - Ördögi lakatok

  2023.02.02. 09:00:00 / Kedvcsináló, Bemutató

  Sárkányok aranya, bankrablás, egyiptomi kincsvadászat – mindez elfér a tenyeredben! Tornáztasd az agyadat az Esc Welt teljes egészében fából készült logikai dobozaival!

 • Sabika [diceanddecks.hu]

  2023.02.01. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2023

  A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

 • Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

  2023.01.31. 15:29:00 / Ismertető, Bemutató

  Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Hangadó