Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Abszolút elfelejtett szavak - Ádám látott ilyet siheder korában

Szereted a pampuskát? Elutasítod a paraszolvenciát? Szoktál nyáron pitymallatkor pityókát főzni? Ha ezeket olvasva csak pöszögsz, mint a kása, akkor érdemes lehet megismerkedned ezekkel az abszolút elfelejtett szavakkal.

Fiahordó górugrány

Az Abszolút elfelejtett szavak 110 kártyából áll, melyek mindegyikén 8 szó és egy szólás vagy közmondás található, valamint 8 darab fakocka és egy szabályfüzet is lapul a dobozban. Az ajánlott játékosszám 3-8 fő, de amint azt a későbbiekben látni fogjuk, a szabályok nem kőbe vésettek, ezért bátran kísérletezhetünk ettől eltérő méretű társaságokkal is.

Az előkészületek során nincs más dolgunk, mint minden játékos számára kiosztani 1-1 fakockát, a kártyákból pedig egy húzópaklit képezünk az asztal közepén, és már indulhat is a nyelvészeti móka!

Tüttyölt ratyli

A szabályok pofonegyszerűek: az aktív játékos húz egy kártyát, választ egy azon szereplő szót vagy mondást, majd tőle indulva mindenki mond egy definíciót a választott kifejezéshez. Ez legyen minél részletgazdagabb, és ami a legfontosabb, nyugodtan dobjuk el az agyunkat, és legyünk kreatívak! 

"Így tudtam meg például, hogy a "status quo" egy társkereső oldal, ahova a családi állapotod mellé egy idézetet is írhatsz, és mások ez alapján fognak rád találni."

Amint mindenki megosztotta a maga alkotta definícióját, következhet a szavazás, mely során minden játékos az általa legfrappánsabbnak vagy legtalálóbbnak vélt definíció kiötlője elé helyezi a kis fakockáját. Aki a legtöbb szavazatot zsebelte be, az 2 pontot kap. Ezután elolvassuk a szabályfüzet hátuljában található szótárból a helyes megfejtést, és akinek a meghatározása meglehetősen pontos volt, az a játékos is kap 1 pontot. (Igen-igen, a szabály ezen pontján a társasjátékosok egy rétege felszisszen, hogy mi ez a pongyola meghatározás, de mivel itt egy könnyed partijátékról van szó, elég lesz a közmegegyezésre hagyatkozni.) Látható, hogy a pontozás a kreativitást jutalmazza inkább a tudással szemben, így lehet valaki egy két lábon járó Értelmező Kéziszótár, ha nem elég jó a beszélőkéje, akkor bizony egyáltalán nem garantált a győzelme.

A pontok vezetését nekünk kell megoldani, mivel a játék nem tartalmaz pontozófüzetet, de akár teljesen el is hagyhatjuk ezt, és csinálhatjuk csak a móka kedvéért (mi általában az utóbbi mellett döntöttünk, és egyáltalán nem bántuk meg). Ugyanígy nincs meghatározott fordulószám vagy győzelmi feltétel, addig folytathatjuk, ameddig csak szeretnénk. A győztes értelemszerűen a legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz.

Egyébkor is láttam ágon tarvarjat

Az Abszolút elfelejtett szavak egy könnyed partijáték, mely gyermekkorunk játékára hajaz, amikor az Idegen Szavak Szótárát felcsapva próbáltunk a lehető legcifrább meghatározásokat adni az életünkben előtte sohasem hallott kifejezésekre. (A szerző a szabályfüzetben többek között ezt is feltünteti mint ihletadó élményt.)

Győri Hanna kellően alapos munkát végzett a szavak összegyűjtésével, sokféle eredetű kifejezéssel találkozhatunk, ezért garantáltan mindenki találni fog köztük olyat, melyet hallva csak a fejét tudja vakargatni, és halvány lila gőze sem lesz a jelentéséről. A gyermekek számára íródott szavak külön kiemelve szerepelnek a kártyákon - ezek általában olyanok, amelyeket felnőtt fejjel ismerünk (és akár használunk), de a csimoták számára az újdonság erejével hathat.

Tapasztalataim szerint az Abszolút elfelejtett szavak egyben vicces és tanulságos, ugyanakkor nagyon társaságfüggő: egy nagydumás csapattal fetrengtünk a nevetéstől, míg egy kevésbé humoros csoporttal nagyon vontatott és már-már kínos tud lenni. Ebből fakadóan kétféle esetben tudom bártan ajánlani: egyrészt akkor, ha a fent említett beszélőkével és humormennyiséggel megáldott baráti körünk van, másrészt akkor, ha edukatív jelleggel használnánk (akár osztálytermi alkalmazására is vannak tippek a szabályfüzetben). Bármilyen okból is döntünk a beszerzése mellett, azt garantálhatom, hogy kellően sok parti után már a Bëlga - Össznépi trepni című számának értelmezése is gyerekjáték lesz.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • MaRo

    2022-08-07 16:59:07

    Talán egy hönapja, hogy rábukkantam erre a játékra egy webshopban, vannak társrészei is az abszolút sorozatnak mint az

    Abszolút képtelen sztorik

    Abszolút megvadult betűk

    Csak felületesen néztem utánuk de a megvadult szavak tetszett a leginkább a többihez képest. Úgy éreztem ez valóban megfontolandó és hasznos vásárlás lenne az ismeretbővítésre is. Akkor viszont nem ezek ill. emellett döntöttem annak ellenére sem, hogy sokáig a kosárban maradtak de mindenképp rajta maradt a listán amit egyszer a rendelés érték kiegészítése gyanánt feltett szándékom beszerezni.

    Az ilyen jellegű játék és úgymond spéci szavak szerintem mindenképp érdekesek. Vagy hogy épp hol mit és mire használunk. A feleségemtől mindössze pár tucat kilóméter választ el de még mindig van, hogy olyan szavakat mondunk amiről a másik nem is hallott. Ezt persze csak tovább tudja fűszerezni távolabb elő barátoknál megszokott tájnyelv. Engem érdekel így a szeptemberi pataki kiránduláson Széphalom is úticél lesz, mert hallottam, hogy ott is vannak ilyenfajta játékok. :)

    Annak ellenére, hogy ezt még bem próbáltam én is hiánypótlónak gondolom és mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ezt a kevés összeget amit a játék kér szánja rá. :)

  • godzsakattila

    2022-08-07 10:37:28

    Ez a játék abszolút nem nekem szól, de mégis érdekesnek gondolom. A játekszabály (legviccesebb frappánsabb 2 pont legpontosabb 1 pont), hagy mély kérdőjeleket bennem, de alapjaiban a téma nagyon izgalmas érdekes és talán hasznos is lehet. Többek között A Magyar Nyelv Múzeumában is vannak ilyen játékok, interaktív bökdösös na vajon mit jelent formában és oldschoolban is. Tájszavak és régies szavak egyaránt. A tapasztalatok alapján a 12 éves és a 60 éves ugyanúgy tudja élvezni. Szóval az elgondolás jó és amennyiben a megvalósítás is, akkor hiánypótló.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Abszolút elfelejtett szavak