Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kitchen Rush: Hozhatok desszertet? - Post-COVID szimulátor

Korábban már sikerült felvirágoztatnunk egy lepusztult éttermet, rangos elismeréseket tudhattunk magunkénak, óriási figyelem irányult ránk. Azután viszont kifogytunk az ötletekből, szép lassan kezdett elhalványulni a csillagunk fénye. Vajon elő tudunk rukkolni újabb ötletekkel, hogy ismét a legjobbak közé kerülhessünk, és mindenkinek az legyen a vágya, hogy nálunk fogyaszthasson valamit?

A Kitchen Rush: Hozhatok desszertet? a Kitchen Rush önállóan NEM játszható kiegészítője. Az éttermünket az étlap bővítésével próbáljuk fellendíteni, hátha egy fagylalt vagy egy finom desszert jobb kedvre deríti a betévedő (vagy remélhetőleg céltudatosan ideérkező) vendégeinket. Találkozhatunk továbbá új vendégtípusokkal, táblabővítéssel, továbbképzéssel és specialistákkal. Minden jel arra utal, hogy sok különleges dologgal szolgálhatunk azoknak, akik éhségtől vezérelve érkeznek.

Fontos kiemelni, hogy a bemutató során feltételezzük az alapjáték ismeretét. Amennyiben még nem találkoztál azzal, nézd meg a Kitchen Rush működését bemutató cikkünket is!

Megkopott Michelin-csillag

A játék előkészületei hasonlóan forgatókönyvfüggőek, mint az alapjátékban: összerakjuk a nyolc részből álló játéktáblát, előkészítjük a vendégpaklit, a hozzávalókat, a fűszereket, a tányérokat, a díjakat, a pénzt, illetve adott esetben a specialistákat, a továbbképzéseket és a fagyasztót is. A játékosok magukhoz veszik a táblájukat, esetleg annak a bővítését (hűtő), illetve a homokórákat. Ennek a menetéről kellően pontos leírást ad az aktuális forgatókönyv bevezetése.

A játékmenetben annyi változás van, hogy itt mindig négy műszakot fogunk végigdolgozni. A célok nagyon sokfélék lehetnek: adott mennyiségű érme és/vagy hírnév gyűjtése, ilyen-olyan típusú vendégek kiszolgálása, valamennyi fagylalkehely felszolgálása és hasonló finomságok. Az igazán nagy különbség az, hogy a kiegészítővel a Kitchen Rush is kampányjátékká avanzsált: a forgatókönyvek végén megtarthatjuk az összekuporgatott pénzünket, és különféle rövid-, illetve hosszútávú befektetésekre költhetjük azt. Például új tányérokra, új raktárra, specialistákra vagy továbbképzésre.

A kampány végén learathatjuk a kemény munkánk gyümölcsét: a teljesítményünknek megfelelően kapni fog egy címet az éttermünk, mellyel aztán lehet vagánykodni a haveroknak. Ennek felfedezését inkább a lelkes konyhatündérekre bíznám.

Természetesen ilyen módon viszonylag hamar kifulladhatna a játék, de erre is van megoldás: egyfelől végigjátszhatjuk újra a kampányt (háromféle nehézségi szintre van lehetőségünk), vagy élvezhetjük az örökjátékot, mely az alapjáték és a kiegészítő elemeit kombinálja.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Véleményem szerint a Kitchen Rush: Hozhatok desszertet? legalább olyan jól sikerült, mint az alapjáték. A sztori remek, életszerű - bár azt nem tudjuk meg, miért kezdett leáldozni az éttermünknek, de lehet, hogy csak a fantáziánkra lett bízva.

A szabálykönyv felépítése egyfelől nagy segítséget nyújt azzal, hogy az alapjáték minden elemét átismételhetjük élesben, de emellett ijesztő is lehet, hiszen az új elemekkel legkorábban a negyedik forgatókönyvben találkozunk - ha nem lapozzuk végig az egészet. Ugyanis a végefelé található az örökjáték leírása, de nekem valahogy nem jutott eszembe elsőre végigpörgetni az egészet (ezzel talán egyedül vagyok). Ezen az sem segít, hogy ha úgy vagyunk vele, hogy gyorsan letoljuk akkor az első hármat, akkor falnak ütközünk, hiszen már az első menet elképesztően nehézre sikeredett - még akkor is neccesen oldottuk meg, mikor csak ketten, gyakorlott séfek játszottunk.

Tehát hasznos tipp: az első ijedelem után nézzük át a teljes szabálykönyvét az adott játéknak, hátha választ kapunk a kérdéseinkre. Hátha.

Végülis logikus, hogy a nehéz helyzetbe került étteremmel nem könnyű bármit kezdeni, és ezt mutatják a későbbi fordulók is. Azt vettük észre, hogy ahogy haladunk előrefelé, egyre könnyebbé válik a játék - persze csak ha elkapjuk a fonalat. Sokkal több dologra kell figyelnünk, de a nagy tartalékainknak és a hasznos segítségeinknek köszönhetően egyre könnyebben tudjuk venni az akadályokat is. Aztán nem kizárt, hogy a végső eredményhirdetésnél meglepődünk az eredményünkön, ha nem bántunk jól a pénzünkkel.

Nekem kifejezetten tetszett a kampányjelleg, és hogy igenis számít, hogy mennyivel teljesítettük túl a kívánt célokat a korábbiakban. Ez nagyon sokat hozzáad a sztorihoz.

Az új elemek kifejezetten összetetté varázsolják a játékot, és valóban rengeteg dologra kell odafigyelni emiatt. Ketten még elég jól lehet együttműködni (ennyien játszottuk végig a kampányt), de négyen elég sokszor összeakadnak a kezek, és a nagy káosz miatt sok holtidő is kialakulhat bizonyos játékosoknál. Én inkább kétszemélyes játéknak tartom a Kitchen rusht - és ezen a kiegészítő sem változtatott.

Mivel végig van piac, ezért nagyon hiányoztak a kis tárolók a különféle alkatrészekhez, de ez az alapjátékról is elmondható. Mi továbbra is a jól bevált szilikon muffinformákkal orvosoltuk a problémát.

A siker íze édes

Minden apróság ellenére én nagyon élveztem a Hozhatok desszertet? kiegészítőt. Úgy gondolom, hogy akinek tetszett az alapjáték, annak tetszeni fog a kiegészítő is, mert bár hasonló, de mégis tud újat nyújtani. Ha valaki édesszájú, akkor pedig nem is kérdés. Ezek fényében alig várjuk a szintén Turczi Dávid nevéhez köthető, és hamarosan magyarul is megjelenő Clinic Rusht.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.


Kommentek

  • Clio

    2022-07-02 06:42:53

    Nagyon szuper kedvcsináló ez a cikk, köszönjük szépen! Mi kijátszottuk már az alapjátékot, és pont azért váltunk meg tőle, mert nem tartogatott semmi kihívást. Kialakult egy bevált taktika, amivel az örök játék része is igen unalmassá vált. Pedig maga a téma nagyon egyedülálló volt akkor a számunkra. A leírtak alapján úgy vélem, ha benne lettek volna bizonyos pluszok már az alapjátékban, akkor még most is a polcunkon csücsülne. Így viszont, hogy kiegészítővel együtt adná csak meg a várt élményeket, nekem nem hozta meg a kedvem, hogy most a kettőt egyszerre megvegyem. Persze csábító, de al első utáni nagy csalódásomat nem tudom leküzdené-e ha a kiegészítővel együtt kezdenénk el játszani. Ki tudja, talán kipróbáljuk, ha novemberben ismét lesz Társasjátékok Ünnepe, és meglátjuk valamelyik asztalnál.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kitchen Rush: Legyél Sztárséf!
  • Kitchen Rush: Hozhatok desszertet?