Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Harry Potter: Roxforti csata - Sötét varázslatok kivédése

A sötét varázslatok használata kezd egyre gyakoribbá válni, s most kiderül, mennyire készültél fel egy igazi varázslópárbajra. Vajon csak Gilderoy Lockhart szakkörére jártál, vagy szorgosan gyakoroltál a DS edzéseken? Itt az ideje, hogy próbára tedd a defenzív mágia terén szerzett tudásodat!

Lockhart-féle párbajszakkör

Minden egyes Roxfortos diák tisztában van vele, hogy a Sötét varázslatok kivédése órán átok ül. Nehéz erre az állásra bárkit is találni, s ha mégis sikerül, úgysem marad egy évnél tovább... Nem egyszerű hát a párbajozás mesterévé válni, de most itt a lehetőség a gyakorlásra! A Harry Potter: Roxforti csata - Sötét varázslatok kivédése egy kétfős pakliépítős kártyajáték, melyben célunk, hogy ellenfelünket háromszor is kiüssük, s ezzel a párbaj győztesévé váljunk.

Szabályos alapállás felvétele

Az előkészületek során az asztalra helyezzük a küzdőteret, magunk elé vesszük a házkártyánkat, s a címerjelölőnket a saját sávunk Start mezőjére helyezzük. Bármely házat választhatjuk, akár mindketten ugyanazt (hiszen miért is ne párbajozhatnának ugyanazon ház tagjai?). A Roxfort kártyákból a tanteremben húzópaklit képezünk, s ezek közül 4-et rögtön felfordítunk. A könyvkártyák a könyvtárba, a rontáskártyák pedig a rontásokhoz kerülnek. A kezdőpaklink 7 db Alohomora kártyát, 1 varázspálca kártyát, 1 üst kártyát és 1 szövetségeskártyát (macska, varangy vagy bagoly) tartalmaz. Felhúzunk 5 lapot a kezdőpaklinkból, s indulhat a küzdelem!

Pálcát szegezz!

A köröd során először a rontáskártyákat kell végrehajtani, melyek kezdetben még nincsenek nálad, de ahogy kezd eldurvulni a küzdelem, bizony lehet, hogy eltalál egy-két rontás. Ha a kellemetlen részen túl vagy, jöhetnek a Roxfort kártyák, amelyek lehetnek varázslatok, tárgyak vagy szövetségesek, s ezek kijátszásával támadhatsz, gyógyulhatsz, újabb kártyákat szerezhetsz, a szövetségesed pedig hosszú távon is veled marad, őt nem kell eldobni a köröd végén. Támadáskor az ellenfeled címerjelzőjét a tábla széle felé, gyógyuláskor pedig a saját címeredet a tábla közepe felé mozgatod. Ezek után dobd el az összes lapodat (a kijátszottakat és a kézben tartottakat is), és húzz 5 kártyát a húzópaklidból.

A könyvkártyák ugyanúgy megvásárolhatók, mint a Roxfort kártyák, annyi a különbség, hogy ezek mindig visszakerülnek a könyvtárba, akár kijátszottuk, akár elpusztítanánk őket. (Az elpusztított kártyák végleg kikerülnek a játékból.) A Roxfort kártyák némelyike egy-egy házhoz tartozik, s amennyiben ez megegyezik a házkártyáddal vagy valamely szövetségesed házával, akkor további extra akciót hajthatsz végre. (A tapasztalatom az, hogy teljesen mindegy, melyik házat választom, annak a kártyái úgyis messziről el fognak engem kerülni - a hasonlóan balszerencséseknek javaslom tehát egy kevés Felix Felicis fogyasztását a párbaj előtt.)

Amennyiben ellenfeledet az ájulás mezőre juttatod, sikeresen kiütötted, s te vagy a forduló győztese. Az ájulásjelölőt a házkártyájára kell helyeznie, majd keverjétek össze a kártyáitokat (beleértve a szövetségeseket is), s húzzatok ismét 5 kártyát! A címerjelölők visszakerülnek a Start mezőre, a legutóbb elájult játékos pedig eldönti, ki kezdje az újabb fordulót. Amennyiben valaki háromszor is elájult, elveszti a játékot.

Capitulatus!

A Sötét varázslatok kivédése mind kinézetében, mind működésében nagyon hasonlít a Roxforti csatára, azonban lényeges különbség, hogy ez nem kooperatív, hanem konfrontatív, és fixen kétfős. Véleményem szerint ennek a pakliépítős mechanikának jobban áll a kooperativitás, hiszen egy gyengébb paklit kompenzálni tud egy másik játékos, míg egy konfrontatív játék esetén csak arra van ráhatásunk, hogy mennyire hamar veszítsünk. Engem frusztrált ez a determináltság, és sajnos a legtöbb esetben már félidőnél lehetett tudni, ki lesz a győztes. Ezt leszámítva jól átjön a párbajhangulat, bár tény, hogy nem olyan látványos, mint Dumbledore és Grindelwald legendás összecsapása, viszont a maga fél órás játékidejével könnyed kikapcsolódást nyújt minden boszorkánynak és varázslónak.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • edaadri2

    2022-06-29 22:59:07

    Lehet, hogy itt kevesebbet kell taktikázni? Van elég különböző lap, hogy nagyon eltérő paklikat lehessen készíteni? Csak a rövidebb játékidő miatt kérdezem.

    Szívesen kipróbálnám, maga a téma tetszik. Ennyi év után is be tud szippantani a Harry Potter érzés, magam előtt látom a második film párbaj jelenetét 😀

  • tomi.fehervari

    2022-06-29 16:47:36

    Biztos nem Ti vagytok a bénák, szerintem inkább mi. :D Peig az eredetivel is viszonylag sokat játszunk. Na nem baj, ez ilyen marad. :D

  • Cygnus

    2022-06-23 10:31:23

    Most engem is elbizonytalanítottál, hogy mi vagyunk a bénák, és azért ér ilyen gyorsan véget, vagy túl jók vagyunk, és azért 😅 Még csak azt sem mondhatom, hogy mindig az egyik fél nyert, hanem tényleg kiegyenlített eredmények születtek. Lehet, hogy a Roxforti csatával szerzett nagy tapasztalat miatt tudjuk pörgetni, nem tudom... Külön érdekes, hogy nálunk nagyjából bármely más játéknál igaz, hogy a dobozon szereplő idő minimum kétszeresét igényli, de ez valamiért kivétel nálunk. Néha ilyen is kell ;)

  • sitatom

    2022-06-16 00:30:47

    Tök jót írtál Tomi!

    Ahogy olvastalak már-már azt hittem, hogy lehúzod a játékot, aztán jött a végén a csavar és a kedvenceid között van...

    Én még nem játszottam vele, többször gondolkoztam rajta, de csak akkor fogom meg venni, ha giga extra akcios lesz valahol. Ebben megetősített az írásod is. (Köszi).🤪

    Más játékoknál már én is tapasztaltam, hogy a dobozon szereplő informaciok nem teljesen adják vissza a valóságot.

  • tomi.fehervari

    2022-06-14 17:07:39

    Párom nagy HP-fan, emiatt mióta társasozunk, beszereztem neki a fontosabb címeket, vagyis az alap Roxforti csatát (ez volt egyébként az, ami beszippantott minket ebbe a hobbiba), Halálfalók felemelkedését, a Szörnyek szörnyű könyvét + természetesen ezt is. A párbajt karácsonyra kapta 2020-ban, december 25-én kellett menni szüleihez, de mivel 45 perc, simán belefér egy parti szabályátnézéssel... aha.

    A cikk írja, hogy fél órás, nekünk nagyon ritkán ment 75 perc alá (talán egyszer volt ilyen). Lehet azért, mert nehéz ellenfelek vagyunk egymásnak, vagy lehetünk bénák is akár, nem tudom. Már volt olyan, hogy elfogyott a rontáspakli, annyit tettem párom paklijába, de egyszerűen csak nem tudtam leverni őt. Kiosztunk egy csomó villámot, de rögtön vissza is gyógyulunk maxra. Nincs benne sok üresjárat, de borzasztóan képes mindezek miatt elhúzódni. Már felvetődött az is, hogy ne három győzelemig tartson, rövidítsünk, akár Mortal Kombat-osan 2 győzelemmel.

    Másik problémám összefüggésben van az elhúzódó játékidővel: van, hogy teljesen egyértelmű, ki fog nyerni, de nem úgy jönnek fel a lapok, emiatt úgy érzem, csak szenvedés az egész, nem tudjuk megadni a másiknak a kegyelemdöfést és véget vetni a partinak. Máskor meg akár a kezdő húzással lelökjük a másikat a pályáról a harmadik győzelemért harcolva anélkül, hogy az sorra került volna. Nem is tudom... ez lenne a balanszolatlanság...? Vagy nem tudom, mi a jó szó rá...

    Ettől függetlenül nagyon szeretem, kedvencek közt van, bármikor szívesen leülök játszani vele, de csak akkor, ha legalább másfél órával tudunk számolni.

    Valaki jár még hasonló cipőben, vagy mindenki másnál tartható a dobozra ráírt játékidő? :D

  • attilavarga195

    2022-06-14 06:28:48

    Sokszor gondolkodtam már ennek a játéknak a megvételén, de elég bizonytalan vagyok az ügyben. Nagyon vonz a Harry Potter téma és a párbaj hangulat, de lehet jobb lenne a nagyobb tesvérét beszerezni, a kooperatív hangulat miatt és az okosabb mehanizmus használat miatt. Elég sokan vannak azok, akik monduj, butácskábbnak hívják ezt a játékot, eddig csak külső szemlélőként látom ezt a dolgot. Másoknak mi a véleménye a témában? :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Harry Potter: Roxforti csata – Sötét varázslatok kivédése