Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Fae – Titkos szerepes vándorlás

A Fae egy igazán különleges, könnyen tanulható, titkos szerepes társasjáték 2 - 4 játékos részére, fél órás játékidővel és gyönyörű asztalképpel. A druidák a térképen vándorolva elszigetelt csoportokba verődnek, hogy szent rituálét hajtsanak végre, így szerezve pontot a saját színüknek.

Előkészületek

A Fae csodaszép tábláját a játéktér közepére helyezzük, majd feltöltjük a 60 mezőjét 60 druidával: minden régió 5 mezőből áll, és mind az ötön különböző színű druidák állhatnak. A pontozósáv elejére tesszük az öt különböző színű korongot. Igazán egyedi, hogy játék során a színek fognak pontot kapni, nem a játékosok. Minden játékos húz egyet az öt szellemkártyából, amely meghatározza a titkos színét és ezzel a célját: ez után a szín után fog pontot kapni a játék végén. A 12 darab pontozókártyát típusonként pakliba rendezve előkészítjük.

Druidák irányítása

Az aktív játékos választ egy mezőt, ahonnan az összes druidát átmozgatja egy szomszédos területre. Üres mezőre nem szabad lépni, a folyókon át lehet kelni, de a tavakon nem, és ha legalább hét figurából áll egy csoport, akkor ők már nem mehetnek tovább. Ahogy a hálózatosan kapcsolódó mezőkön menetelünk, útvonalak zárulnak le mögöttünk.

Célunk olyan csoportosulást létrehozni, amelyiket csak üres mezők vesznek körül: ekkor a druidák végrehajtják a rituáléjukat, és pontozunk. A legkisebb még elérhető pontozókártyát fogjuk használni. A lap alsó fele határozza meg az átkozott területtípust: ha a csoport ilyen területen áll, az összes tagját visszatesszük a dobozba, kikerülnek a játékból, és nem jár értük pont, folytatódhat a játék. Ha nem átkozott területen állnak, megvizsgáljuk, minden színből van-e figura az elszigetelt mezőn. Ha van, akkor le kell venni azokat, amikből csak egy szerepel. A megmaradt színeknek annyi pont jár, ahány figura maradt összesen a mezőn - tehát minden megmaradt szín ugyanannyit lép a pontozósávon. A kártya felső része mutatja az áldott területtípust: ha a rituálé ilyen területen zajlott, akkor a kártyán szereplő számmal megnöveljük a kapott pontszámokat. A pontozást kiváltó játékos megkapja a kártyát, ami a játék végén egy plusz pontot fog érni számára.

A játék akkor ér véget, amikor már nem lehet szabályosan lépni egy figurával sem, vagy ha lezajlott a 12. pontozás. A játékosok felfedik a titkos színüket, majd lépnek a saját színük korongjával még a megszerzett pontozási kártyák alapján, és kihirdetik a győztest.

Szellemek és druidák vagy absztrakt játék?

A történet szerint a képzeletbeli Fae világban élnek a titokzatos szellemek és a Baruitha klán. A klán bátor druidái összegyűlnek, hogy szent rituáléikkal tiszteletüket tegyék a rejtélyes lények előtt, a játékosok pedig egy-egy szellem szerepébe bújva próbálják irányítani a druidákat. Bár megkapjuk ezt az izgalmas háttérsztorit, játék közben a Fae egyértelműen absztrakt érzetet kelt. Aki az Azulnak megbocsátotta, hogy történet nélkül pakolgatjuk ide-oda a csempéket, az a Fae-nek is meg fogja bocsátani, hogy a figurák tologatása közben nem érezzük magunkat szellemnek. Bőven kárpótol a gyönyörű asztalkép és az izgalmas és egyedi játékmenet.

Titkos szerepes játékokra gondolva talán a legtöbbünknek olyan partijátékok ugranak be, mint a Légy résen!, a Bang! vagy a Kaméleon, ahol igyekszünk nem kakukktojásnak tűnni, másra terelni a gyanút, és titokban tartva célunkat győzedelmeskedni. A Fae-ben nem egymás átverésén és megvezetésén lesz a hangsúly, csupán próbáljuk nem túl egyértelműen menedzselni a saját színünket. Általában a játék közepe felé már sejtjük, ki kicsoda, és ha egyik ellenfelünk túl jól áll, megpróbáljuk hátráltatni, de a parti nagy részét arra koncentrálva töltjük, hogy magunkat húzzuk előre, nem pedig másokat hátra.

Gondolkodós, de egyszerű

Ismét egy egyszerű szabályrendszerű, de gondolkodós játékkal van dolgunk, ami a kedvenc párosításom: a szabályok megtanulása és betartása gyerekjáték, koncentrálhatunk egyből a legjobb stratégia kialakítására. A játék során sokszor kell újragondolnunk egy-egy tervünket, ellenfeleink sokszor tesznek keresztbe nekünk, mivel mindenki szabadon mozgathatja ugyanazokat a bábukat. A folyamatos tervezgetés miatt olyan érzésem van, mintha nem lenne holtidő a játék során. Bár szükségünk lesz a térlátásunkra, az előre tervezésre, és a folyamatos újratervezésre is, és mint mindent, ezt a játékot is túl lehet gondolni öt percet agyalva egy-egy lépésen, mégse sorolnám agyégetős kategóriába. Amikor egy negyed órás laza fillernél többre vágysz, de egy egy órás stratégiai játék már túl sok lenne, remek választás a Fae! Aki pedig élvezi az Azul csempéinek, a Kütyük golyóinak vagy a Splendor zsetonjainak a fogdosását, az a Fae druidáit is imádni fogja pakolgatni! A csodaszép grafika meg csak hab a tortán az egyedi játékmenet mellé.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Fae
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • kvarclovag

    2022-05-16 14:08:50

    Ha már így belementünk: A Fae-t biztos nem gyártom le, mert kapható, és nem érezném korrektnek. A Clans már nem kapható, így bocsánatos bűnnek tartom. A táblájuk, mint látod, akár simán rajzolható is, nagyon egyszerű. A szabály meg valóban megvan, lényegében az az érték.

    De most a China és a Rumble Nation előrébb van a sorban, jobban izgatnak. Főleg a China, amit akár rajzolós játékként is lehet játszani, mert a felrakott bábuk fixen a helyükön maradnak, azaz lehet csak színezni azokat. A laphúzásos területválasztás elhagyása meg kifejezetten érdekelne.

  • sitatom

    2022-05-16 13:57:26

    Nagyon tetszik a hozzáállásod.

    Remélem sok-sok játékot le tudsz még majd magadnak gyártani és óriási nagyokat játszol velük.

    Jól értem akkor, hogy a FAE társasjátékot a netről, le tudod majd gyártani magadnak?

    Neten megnézed valamelyik oldalon a táblarajzát és abból kinyomtatod. Nem kellenek hozzá kártyák...

    A Bábukat azokat bármivel lehet helyetesíteni.

    A szabály könyvet meg megint csak le tudod tölteni valamelyik oldalról.

    Ha ez tényleg kivitelezhető és meg csinálod akkor óriási respect.

    Majd jelezd már ha összejött.

  • kvarclovag

    2022-05-16 13:43:25

    A játéktáblát le tudom nyomtatni, vagy megrajzoltat, vagy webről letöltöttet. A Clansban nincsenek küldetéslapok, így az gyártható, ha a Fae-ban vannak, akkor ezt nehezebb lenne, mert valahonnan le kéne tölteni, ami olykor megy, olykor nem. De én sem vagyok egy nagy gyártó, a Bullfrogsot csináltam meg eddig egyedül. Ott lapok helyett kartonlapkákra ragasztottam az öntapadósra nyomtatott lapokat, de az eleve egy print&play játék, szóval könnyű volt. Amikor a szabályokat olvasom egy játéknál, mindig azt is nézem, mennyire csinálható ez meg házilag. Ez ugyan is remek mércéje az egyszerűségnek, amihez én nagyon vonzódom.

    Ja, most megolvasva, ebben sincsenek küldetéslapok, csak a kedvező és elátkozott területeket mutatják a lapok, az a Clans-ban egyszerűen a tábla szélére van nyomtatva, hogy melyik korszakban (azaz hanyadik falu létrejöttekor), melyik terület a kedvező, és melyik az átkozott.

    És igazad van, az asztalt körül ülve együtt játszani, az mindent visz, de sokkal kevesebb rá a lehetőségem most, mint az online játékra. Az asztali játszásnál meg végképp fontos nekem az egyszerűség, hogy gyors és hibátlan lehessen a lejátszás. Engem elborzaszt az a rengeteg hiba, amivel akár a bemutató videókon is játszák a játékokat. Nagy kedvencemet a 7 csoda párbajt se játszanám már asztalon, könnyű elhibázni a sok számolást, a jó döntéshez meg mindent hibátlanul kiszámolni végképp. A még nagyobb aktuális kedvencem, a Dominion se asztalra való, ott is nagyon kell figyelni a lapok akcióinak helyes értelmezésére, és egy 10-15 lapot kijátszó sorozatban bizony könnyen elnézhető valamelyik feltétel vagy hatás. Asztalon Carcassonne, Kingdomino, 7 csoda, Atlantica, Kincsvadász, Qin, Bullfrogs. Ezeket szinte biztos tudjuk hibátlanul játszani. A 7 csoda már itt is billeg, a több erőforrásos építéseknél megvárjuk egymást, és ellenőrizzük.

  • sitatom

    2022-05-16 12:19:00

    Sajnos igen, a gyűjtős, megveszem, beszerzem és próbálom elcserélni/eladni, ha úgy érzem kijátszottuk vagy meguntuk esetleg "kinőttük" vagy csak a még sem jött be a játék csoporthoz tartozom.

    A legyártod magadnak a játékot az tök jól hangzik. ( irigykedem is)

    A kártyalapokat azokat hogy tudod legyártani? Honnan tudod, hogy mit ábrázolnak?

    A küldetéseket a titkos lapokat...

    Meg magát a játék táblát?

    Én is szoktam online játszani, de azért az más, mint személyesen a barátokkal családdal. Sokkal jobban szeretem amikor tényleg ott ülünk az asztalnál és közben megy a duma a piszkálódás a röhögés a társas élet...

  • kvarclovag

    2022-05-16 11:50:04

    Én nem tartom megbocsáthatatlan bűnnek, ha egy játékot nem tudunk megvenni, akkor megcsináljuk magunknak. Főleg pár partis kipróbálás erejéig. A Clans könnyen legyártható, lényegében a térképet kell lenyomtatni, vagy lerajzolni. Nem kell hozzá sok figura, azok más játékból is átvehetők a parti idejére.

    Ami meg a sok játékot illeti, hát ha a gyűjtős, sok játékot kipróbálós csapatba tartolzol, akkor bizony az sok idő és pénz. Én a nem túl sok (50 körül) játékról olvasós, annak max felét kipróbálós (főleg online), és annak is max a felét megvevős csapatba tartozom. Időt ez is visz rendesen, de pénzt azért jóval kevesebbet. Meg persze a kiválasztott játékokkal elég sokat játszom (azt is főleg online), és az időkímélés miatt fontos nekem, hogy ne túl hosszú játékok legyenek, és olyan társasjátékszerűek. A Clans (Fae) pont ilyen, de ezt még nem próbáltam. Ha próbálom majd, bevallom, az saját gyártás lesz.

  • sitatom

    2022-05-16 10:32:56

    Gevanda, baj van, nagy baj.

    Még csak 2-3 hete fedeztem fel ennek az oldalnak a valódi tartalmát, kezdetem el rendesebben nézelődni. Úgy rendesen rá sem feküdtem a társasok végig nézésének, felfedezésének. Amikor szembe jön velem valamelyik az oldalon és megtetszik akkor bejelölöm, berakom a kívánság listába, de csak azt ami nagyon megtetszik. Reggel megnéztem, hogy mi a helyzet a listán és hetven fölött volt, most kiszedtem belőle jó párat, de így is ötven pluszos és úgy igazából meg sem nézegetem még a játékokat... Ennyi ideje és pénze a Török Császárnak sem volt a mesékben sem, nem hogy nekem :( .

    Már most bőven száz fölött vannak a társasaim száma a baráti társaságban összesen karcolja a kétszázötven darabot, de baker azt érzem, hogy mennyi minden jó darabról nem is tudtam, hogy van meg mennyi lesz még a közel jövőben amit kiszeretnék próbálni, úgyhogy ahogy kezdtem baj van, nagy baj :)

    Amúgy meg teljesen igazad lehet ez egy jó játéknak tűnik.

    Szeretem kipróbálni az olyan játékokat amik egyediek, kiváncsi vagyok mindig az új mechanizmusokra

    Félek, hogy csak idő kérdése és a FEA is a polcon lesz. :)

    Sajnos a Clans-ot nem ismerem én sem.

  • gevanda

    2022-05-16 09:59:55

    Ne csak a játék összetettségét és hosszát nézd az ár-értéknél, hanem az alkatrészeket is. Szerintem a gyönyörű nagy tábla és a rengeteg kis figura miatt simán megér ennyit. 😊

    Elég egyedi játék, nekem játékélmény alapján se ugrik be róla másik. Az egyedisége miatt fix helye is van nálunk a polcon. Kvarclovag írta, hogy a Clansra hasonlít - nekem ezzel a játékkal nincs tapasztalatom, de videó alapján tényleg elég hasonló ez furcsa meneteltetés.

  • sitatom

    2022-05-14 21:59:42

    Ez egy nagyon jó kis játéknak tűnik, de az ára nagyon borsos nem vagyok benne biztos, hogy ez a társas ér ennyit. De ugye minden annyit ér mint amennyiért el tudják adni. Amit megfizet érte a kedves fogyasztó.

    Ha a „ látóterembe” kerül tuti kipróbálom.

    Amikor csak tudom és lehet akkor igyekszem egy másik játékhoz hasonlítani a kiszemelt játékot. Ezt a leírások alapján nekem nem sikerül mással összevetnem. (Én csak pár száz játékot ismerek. )

  • adrian1468

    2022-05-14 15:08:41

    Olvastam egy másik cikkben, hogy a titkos szerep nem tesz hozzá a játékhoz semmi pluszt. Általában ketten játszuk ezt a játékot a párommal, de engem sokszor félrevezetett, hogy vajon melyik színnel lehet. Ilyenkor stratégiát kellett változtatnom. Persze a játék végére voltak meglepetések.

  • godzsakattila

    2022-03-24 22:03:58

    Uhh és tényleg 😁

  • maricusi

    2022-03-24 21:00:50

    Amikor a főoldalon megláttam a társast, azt hittem valaki kicserélte a bábukat pupákokra :) Emlékeztek még ezekre a gyűjthető műanyag figurákra?

  • armin.d.ivan

    2022-03-23 10:28:58

    Na ebbe bele se gondoltam... bár én az Azul alapárát sokallom (pedig kedvenc játékok egyikéről van szó), mi eddig akcióban vettük mindig. Valahogy nekem az többet adott, ezért nem soroltam a túlárazottak közé. Ezt viszont első kipróbálás után odaraktam, attól függetlenül, hogy tetszik.

  • gevanda

    2022-03-23 10:10:56

    Tényleg nem egy komplex játék, de nem is csak ez határozza meg egy játék árát. Nekem nem jutna eszembe, hogy kedvezőtlen az ár-érték aránya, a minőség nagyon jó, és a 60 druida és a nagy tábla nekem simán megéri ezt az összeget.

  • hierroo

    2022-03-23 09:38:08

    Én is örülnék, ha olcsóbb lenne. A cikkben megjelent az Azul is, mint absztrakt játék. Tulajdonképpen az még drágább mint a Fae! Nekem a játéktábla, a kártyák és a druidák is tetszenek, szivesen tologatnám őket. Szóval szép a kivitelezés. A történet valóban másodlagos, de nekem ez számít, hogy legyen. Ha csak sima korongokat kéne tologatni, az olyan száraz tevékenység lenne. Így, hogy druidákat tologatunk, nos így is az ( 😄 )! De így mégis van benne valami egyedisége.

  • banczadavid

    2022-03-22 21:51:37

    Bezony. jó megérzés. :D Érdemes kipróbálni.

  • kvarclovag

    2022-03-22 20:37:36

    Már a tábla alapján gyanús volt, de az egy csoportba mozgatott druidáknál végképp, hogy ez a Clans! Megnéztem a BGG-n is, tényleg az 😃

    Ahogy az is, úgy ez is egy szimpatikus játék, majd egyszer kipróbálom.

  • banczadavid

    2022-03-22 20:35:10

    Igen, az reàlis àr lenne. Èn egy ève húztam be ennyièrt egy akció keretein belül. Biztos a műanyag bàbuk is megdobjàk. Viszont izgalmas, hogy a folyamatos megtèvesztès fenntartása megengedi a viszonylag gyors jàtèkot.

  • armin.d.ivan

    2022-03-22 20:00:00

    Nekem ez a játék sajnos igen nagy csalódás volt. Nem, nem a mechanika, vagy az élmény, hanem az ár/érték aránya miatt. Rém egyszerű, kevés eszköz, alap szabályok... nekem valahogy nem passzolt az árral. Néhány chilles este előkerült már, meg biztosan fog is még egyébként. De én ezt maximum 5-6000 Ft-ért árulnám, úgy őszintén.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fae