Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Blood Rage - Közel a Ragnarøkkr

Ezt is megértük, elérkezett a világ végét jelentő epikus csata ideje. A végeredmény rengeteg hősi halál, óriási pusztítás és egy háborúmentes, békés új világ. Ne fussunk ennyire előre, hiszen mi a dicsőséges csaták miatt vagyunk itt.

A Blood Rageben hős vikingekből álló klánokat irányíthatunk, melyek minden egyes tagja alig várja, hogy dicsőséges csatákban vehessen részt, és győzelmet győzelemre halmozzon, vagy adott esetben hősi halált haljon, és hamar a Valhallába juthasson. Itt csupán azok a vesztesek, akik tétlenül nézik a történéseket, és gyávákként távoznak az élők sorából.

"Petőfit és a vikingeket is ugyanaz a gondolat bántja: ágyban, párnák közt halni meg."

Felkészülés a Ragnarökre

Az előkészületek során mindenki kiválasztja, melyik klánt szeretné a leghatalmasabbá tenni, és elveszi az ahhoz tartozó elemeket (klánlap, klánjelzők, talpak, figurák). A középen elhelyezett játéktábla dicsőségsávján a nullás mezőre helyezzük a dicsőségjelzőket, szétválogatjuk és összekeverjük a három korszak kártyáit, a tartományokra tesszük a fosztogatásjelzőket. Kijelöljük, hogy mely területek válnak azonnal a Ragnarök áldozataivá, és melyek fognak hamarosan ugyanarra a sorsra jutni, végül elhelyezzük a tábla körül a Korszaksávot és a Valhallát. Az lesz a kezdőjátékos, aki a legészakabbra született - nyilván, mivel minden valamirevaló viking vezér északon született.

A játék három korszakból áll, melyek hat fázisra vannak bontva. Az istenek ajándékai fázisban draftolás segítségével mindenki összeválogat hat lapot (amik lehetnek hajó-, vezető-, harcos- vagy klánfejlesztések, szörnyek, küldetések, illetve csatakártyák), melyeket az akciók során tudnak használni. Ez utóbbi a leghosszabb mind közül, hiszen ekkor válnak véressé a mezők a dicső halált haló klántagok miatt. Lehetőségünk van elfoglalásra (figura felhelyezése a térképre), menetelésre, fejlesztésre (fejlesztéskártyák kijátszása), küldetéskártya kijátszására, illetve fosztogatásra a nagy zsákmány reményében. Mindennek megvan a maga költsége, melyet a korábban kapott harci dühből tudunk kifizetni. Ezt addig csináljuk, míg mindenki nem passzol (azaz csődbe megy), vagy esetleg ki nem fosztjuk az összes tartományt. A lapok eldobása során mindenki legfeljebb egy kártyát tarthat meg az addigiakból, majd ellenőrizzük, ki milyen küldetéseket teljesített sikeresen. Ezután következik a Ragnarök, mely során elpusztul egy tartomány, és némelyek a Valhallába kerülnek (természetesen dicsőségesen), melyet a szabadulás a Valhallából fázis követ.

A harmadik korszak végén annak a nevére fognak emlékezni Yggdrasilban, aki a legtöbb dicsőséget szerezte a békétlen világ végóráiban.

Irány a Valhalla

A Blood Rage nem egy tipikus wargame. Ugyan a csatázás, taktikázás, nyerő stratégia fontos szerepet játszanak, de a vikingek körében az sem jár rosszul, aki dicső halált hal a csatamezőn. Lehet, hogy elsöprő győzelmet arattunk valaki felett, és busás jutalmat szereztünk, de eközben a vesztes fél még nagyobb dicsőséggel távozik a Valhallába került harcosai miatt. Többre vihetjük jól átgondolt taktikával, jó helyzetkihasználással és némi szerencsével, mint puszta erőfölénnyel.

Az erőforrások igencsak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért ügyesen kell élni azzal a kevéssel. A kártyák tartogatnak valamekkora szerencsefaktort, de a draftolás segít a helyzeten. Sok lapot fáj továbbadni a szomszédnak, de mivel a kiosztott paklik jelentős részével találkozunk, ezért lehet valamennyire számolni velük akciózás közben.

A kiszámíthatatlanság leginkább a kártyákban rejlik: lehet, hogy brutális csatakártyákat vettünk magunkhoz, és forintra kiszámoltuk, hogy milyen akciókat fogunk végrehajtani, erre valakinek a csatakártyája miatt el kell dobnunk a sajátunkat, esetleg a vesztes fél elvesz tőlünk egy kis harci dühöt. Innentől kezdve máris borul minden. Emellett az is lehetséges, hogy valaki az alattomos kártyái mellett még szándékosan a vereségre is hajt, mert neki az a jövedelmezőbb - például dicsőséget kap minden Valhallából szabaduló figurája után.

A játékelemek jó minőségűek, a minik gyönyörűen ki vannak dolgozva. A doboz gigantikus, de jól átgondolt, és megvan mindennek a helye - a figurák dobozaira rá van nyomtatva, hogy mit hova kell tenni.

Az első játékmenet valószínűleg el fog tartani akár 3-3,5 óráig szabálymagyarázással együtt, de amint beletanultunk, tényleg eljuthatunk a Ragnarök végéig 1-1,5 óra alatt.

A tesztelt példány egy 2021-es, javított kiadású darab, melyben korábbi hibás kártyák javított verziója található. A játékmenet szempontjából ez örömteli dolog, és a kiadó szerencsére gondolt azokra is, akik gyakorolnák az angolt, ugyanis a doboz hátoldalán nem lett lefordítva a szöveg jelentős része. Amennyiben valaki régi példánnyal rendelkezik, itt megtalálja a javítást.

Yggdrasil az egyetlen menedék

Ha szereted a vikinges témát és a miniket, illetve a csatározás és a gyors észjárást igénylő taktikázás sem áll messze tőled, esetleg szeretsz miniket festegetni, akkor mindenképpen ajálom a Blood Rage-et. Egy igényes, fordulatos, a játék végéig kiszámíthatatlan darabhoz lesz szerencséd.

A(z) Blood Rage társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Okt

LIDÉRC-NYOMÁS!

Ismertető | 2021.10.17. 16:46:00

Családi kikapcsolódás halloweenra: Éjfél előtt a kriptát pucoljuk ki, amikor pedig az óra elüti a tizenkettőt, rátérhetünk a saját kastélyunk kitakarítására. Mindezt a Karácsonyi Lidércnyomásra jellemző grafikával és tervezőként Richard Garfielddal?

30Szep

Fesztáv – Óceániai madarak kiegészítő

Ismertető | 2021.09.30. 09:00:00

Az amerikai és az európai madarak után megérkeztek az ausztrálok is. Hosszú út áll mögöttük, rájuk fér a friss nektár. Ők már ismerik a virágok édes nedűjét, mely táplálékává válhat a világ minden madarának.


Kommentek

 • armin.d.ivan

  2021-10-12 11:44:04

  Végül szombaton inkább Az Utolsó Erőd és a Hexpanse került terítékre, ez már túl sok lett volna (így is sikerült 6 órásra elhúzni a "laza délutánt"). Vasárnap viszont kibontottuk és felpakoltuk, hogy legalább legyen fogalmunk, amikor ismét átjönnek a haverok. Hát nem egyszerű, az biztos. Lehet csaka fáradtság, de néhány részt elég nehezen fogadott be az agyam elsőre, többször kell visszaolvsnom dolgokat, vajon jól értem-e. :D Eddig nagyon menőnek tűnik, összegezve ezt is bonyolultabb volt felfogni, mint majd elmagyarázni, de végleges vélemény nyilván majd a játékok után lesz.

 • szabolcs.kelemen27

  2021-10-08 19:34:06

  Kell.

 • gyd

  2021-10-07 12:54:02

  Köszi, lehet, hogy valamikor eljön a kiegek ideje is. :)

 • Treffhetes

  2021-10-07 08:32:42

  Ha lesztek öten, akkor mindenképp :) Főleg, hogy abban már brutál pontmennyiséget hozó küldik, mert kőkemény fejlesztések / harci / miegmyás kártyák vannak, de persze ahhoz öten kell lenni.
  Amúgy az istenes kieg is kellemes fűszert hoz a játékmenetbe, bár először nyilván a sima alapjátékkal ildomos játszani.
  A Mystics az nekem nem jött be, meg a draftok alapján a társaságunk sem hajt különösebben a papfélékre, olyan hűde szinergia nincs az alapjátékkal, és azt erősíteni hasznosabb.

 • godzsakattila

  2021-10-07 07:17:11

  Igen sajnos ez nem egyedi probléma. De majd hátha eljön ilyenek kipróbálása is, ha vétel nem is.

 • soetigabor

  2021-10-07 06:31:13

  Ezt átérzem. 😕 Rengeteg cím van, ami biztos berántana, de vagy a téma olyan, ami csak engem érdekel, vagy a játékosszám nem fog soha teljesülni. Mondanám, hogy ennek a pénztárcám örül, de folyton kompenzálok egyéb beszerzésekkel. 😀

 • gyd

  2021-10-06 23:34:42

  Szóval azt mondod, érdemes beszerezni az ötfős kieget? :)

 • porcine

  2021-10-06 19:20:26

  Nekem most szerencsém van, mert Pakson a feleségem talált egy kezdő klubot, ahol hétvégente egy úriemberrel nyomjuk az eurókat. De neki inkább a német vonal fekszik (Kiesling, Knizia, stb.) amiket egyébként én is kedvelek, de azért szívesen tolok mást is. Ezért várom az olyan alkalmakat, ahol csiracsirkével és más gamerekkel neki lehet feszülni egy Blood Rage partinak, egy Nemesis menekülésnek, vagy egy Escape Plan tervezésnek.

 • porcine

  2021-10-06 18:58:52

  Nagyon durván benne vagyok!!!! Viszem 2 kiegészítőjét is: Gods of Asgard és Mystics of Midgard!

 • godzsakattila

  2021-10-06 17:22:34

  Én ezért nem is gondolkozok ilyesmik vételén, ilyen típusúakhoz, vagy komplexitásúakhoz nem lenne társaságom, max nagyon nagyon ritkán 😕

 • Csiracsirke

  2021-10-06 15:10:43

  Majd megmutatja ha összefutunk 1-2 partyra meg ne feledd ott van még a Nemesis is :D

 • Treffhetes

  2021-10-06 14:20:01

  Egyébiránt ha az ember lejátszik pár partit, akkor rájön, hogy nagyon durva kombókat lehet összekombózni (valhallából szabaduló hajók ftw). Emiatt persze - mint minden draftolós játékban - nem csak arra kell figyelni, hogy neked mi a jó, hanem, hogy már a draftnál alátegyél az ellenfeleknek akár egy korai pick feláldozásával is.
  Az pedig tény, hogy ketten nem jó. Öten viszont brutális vér- és pontfürdőket lehet rendezni; egy alkalommal az utolsó helyezett játékos is 130 pont fölé kúszott (jómagam pedig bőven körbementem kétszer is a pontozósávon)

 • armin.d.ivan

  2021-10-06 14:17:43

  Pár hete sikerült beszereznem eMAG-ról, már kibontás közben beleszerettem a kidolgozásba és a karakterekbe. Most szombaton lesz az első tesztelés (ketten azért mégsem álltunk neki), kíváncsi vagyok 😍

 • Treffhetes

  2021-10-06 14:14:14

  "All I want for christmas is you
  (and blood, pillage, and the end of the world)
  :)

 • porcine

  2021-10-06 13:05:33

  Kiváló választás! Csak arra készülj fel, hogy az igazi erejét 3, de inkább 4 főnél mutatja meg! De én mind a mai napig rajongok a szépségéért, változatosságáért, igényességéért. Szenzációs játék!

 • Csiracsirke

  2021-10-06 10:35:18

  Jó cikk lett, én már megbeszéltem a párommal hogy karácsonyra ezt kérem 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Blood Rage