Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Videó beküldése

Az utolsó erőd társasjáték

társasjáték, 2019
Értékelem!

Az utolsó erőd egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás, a rács mozgás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra. Antoine...

Az utolsó erőd egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás, a rács mozgás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Antoine Bauza modern kooperatív klasszikusa: a Ghost Stories újracsiszolt szabályokkal, és új hősi fantasy köntöst öltve kerülhet idén az asztalotokra!

A játékosok egy háromszor-hármas „táblán” mozogva néznek szembe a négy irányból érkező veszedelemmel. A céljuk, egyrészről, hogy túléljék a horda ostromát, illetve, hogy még azelőtt legyőzzék a sereget kísérő hadurat, hogy az erőd harmada a gonosz befolyása alá kerülne.

Orkok, pókok, démonok

A Last Bastion alapsztorija az, hogy mi hősök szert tettünk néhány nagyhatalmú ereklyére (ami azt illeti, elloptuk őket egy Rettegett előnévre hallgató gonosz királynőtől). Mire az ránk küldi egy fantasy-világ összes rusnyaságát, akik elől, hát, nem is menekülve, de mondjuk taktikai megfontolásból bevesszük magunkat egy ősi erődbe. Hogy-hogy nem az erőd négy fala körül beomlik a föld. Egy helyen láva csap fel, démonok másznak elő, máshol a tárnákból mindenféle blaszfémikus förmedvények, félig-ember félig pók (rosszabb esetben sem ez – sem az) szörnyek, aztán ott van még a tüskés indás oldal, mint egy elvadult veteményes, ahonnan orkok és goblinok rohamoznak. Végül pedig, hogy a negyedik várfal tövében se lehessen ledőlni az árnyékba, valaki odahordott egy fél temetőt, és a koporsókból zombik, csontvázak és más szimpatikus élőholt harcosok közelítenek.

Mindez a játékban gyönyörű részletgazdag illusztrációkon jelenik meg. A kártyák között, amik az egységeket ábrázolják, nincs két egyforma, és ahogy rájuk nézünk mindjárt meg is értjük, miért nem invitálnánk be őket az erődbe, ha esetleg kopognának. Ami azt illeti az illusztrációk egy része nem kifejezetten kisgyerekbarát, de ez talán a téma és a dobozborító alapján fejthető is.

Forrás: Szellemlovas
4 felhasználó és 33 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 9 500 Ft-tól
 • 37 ajánlat

Kategória: Fantasy, Középkori, Harc
Mechanizmus: Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Kooperatív, Kockadobás, Rács mozgás, Játékos kiiktatás, Solitaire, Die Icon Resolution, Változó setup, Négyszög-rács, Move Through Deck

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Az utolsó erőd társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Az utolsó erődmarteen007, Budapest

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

1-2 szer játszott tökéletes állapotban van. Jó kis játék de nem kerül elő sajnos. Csere is érdekel értékegyeztetéssel persze: Arnak,Kitchen Rush.

0 érdeklődő


Az utolsó erődgpeeter, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Dunaújváros

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Dunaújváros! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan.

0 érdeklődő


Az utolsó erődSbG79, Székesfehérvár

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Székesfehérvár! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

2x játszott, hibátlan, hiánytalan FESTETT MINIKKEL

1 érdeklődő


Az utolsó erődSzabcsika, Veszprém

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Veszprém! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan. Csomagküldés is lehetséges a vevő terhére.

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Az utolsó erőd társasjáték videók (12)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • xaddew

  2022-04-10 19:44:58

  Viszonylag könnyen tanítható/tanulható játéknak tartom, néhány kör után teljesen átlátható, mi is folyik körülöttünk (vagyis inkább az erőd körül): szörnyek érkeznek szörnyek hátán, négy oldalról!

  Mi eddig 2, 3 és 4 fővel is játszottuk - magasabb játékosszámnál, úgy tapasztaltuk, könnyebb volt nyerni, az esetek többségében mindenhova odaértünk, bár ha olyan volt a lapjárás (pl. egy szörny a belépési képességével újabb szörnyet húzat, ami újabb szörnyet húzat, ami letiltja a jelzők használatát, vagy lockkol egy kockát stb...), nagyon meg tudott szorongatni. Ketten kb. az 5-6. játszmát sikerült megnyerni, bár addigra már kevesebbet kockáztattunk és eleve úgy próbáltunk szörnyekkel harcolni, hogy kockadobás előtt megvoltak a szükséges számú szimbólumok.

  Nehéz fokozaton még nem sikerült nyerni, de pont a rövid játékidő (ketten 30-50 perc körül mozog) miatt szeretünk újra nekifutni és reménykedni, hogy amennyiben ezúttal sikerül nyerni, rekordot állíthatunk be az összekukázott játék végi pontokkal (győzelem esetén lehet pontozni a teljesítményt).

  Első egy-két játékhoz tartsuk közelben az összefoglalót a karakterek és az erődlapkák képességei miatt és vigyázzunk, a fekete kockával dobatós oldalt ne hagyjuk telve, mert hamar véget érhet a játék... :D

 • moonrisedeejay

  2021-12-07 10:40:35

  Igen, gondoltam rá én is, hogy akár 2 karatkerrel próbálom meg. (játszottunk már ketten, és valóban talán mintha valamelyest tovább jutottunk volna ) Viszont ugye ott az ő fázisában is kéne kártyát húzni, ami nem igazán tetszik :D főképp, hogy így is gyorsan betelnek a táblák, mert van, hogy 3* egymás után is olyan kártya jön, aminek a belépő hatása ismét egy kártyaúzás. Igaz a másik karakter képességét is tudnám használni...

  Ismét egy karakterrel próbáltam (Mylfaar-al, akinek elég jó a képessége) és egészen a Hadúrig jutottam :) ott viszont elbuktam már a bejövetelekor, mert életet követelt, és már csak egy volt... Mondjuk enélkül is valószínűleg bukom, mert egy próbálkozásom lett volna, 5-ös erősségű fekete kártya ellen (3 kocka + volt egy fekete felszerelés + a karakter képessége) utána mindenképp vesztek, mert nem volt időm (zöld táblával voltam és folyton már nem volt lap a hadúr alatt) Amire figyeltem, hogy a kék tábla soha ne teljen be, ebben segített a bomba nagyon sokszor, és nem folytonos hatással bíró kártyákat benttartottam, főképp amik kimenetelkor vagy kártyahúzással járt volna, vagy fekete kocka dobással. Viszont emiatt felszerelést szerezni, és életet nem tudtam, ami pedig jól jött volna. Sokszor kénytelen voltam a saját táblámnál maradni, hogy ne kelljen lapot veszíteni a pakli aljáról. Szóval ahogy jövök rá a dolgokra, úgy nyílik ki a játék is, de baromi nehéz az tény, de talán pont emiatt izgalmas is :) Ajánlom mindenkinek, aki teheti, hogy tegyen egy próbát vele.

 • armin.d.ivan

  2021-12-06 22:37:57

  Sajnos pont az ilyen esetek miatt nehezebb, minél kevesebben vagytok. Mi csak úgy győztünk, ha 4-en játszottunk eddig, egynél abszolút előfordulhat ez a sztituáció, és ilyenkor bizony rövidesen véget is ér a játék. Nem nagyon tudom elképelni, hogy így mégis hogyan lehetne végigvinni, de még tesztelnem kell párszor úgyis. Nagyon jó, hogy vannak 1 személyes játékok, de ennél szerintem élvezhetetlen az a mód.

 • moonrisedeejay

  2021-12-06 19:01:41

  Abban kérnék segítséget, hogy solo mód esetén, abban a szituációban mi van, ha a kék horda tába betelik, és így elvesztem a mozgás akciót. És ha középen állok, olyan karakterrel aki nem távolsági támadást tud alkalmazni, és tegyük föl kürtöm sincs, hogy jutok ki? :) Vagy hogy tudom legyőzni legalább az egyik kék kártyát, hogy mozogjak? Vagy ott igazából vége, mert se mozogni se támadni nem tudok.

 • armin.d.ivan

  2021-11-24 14:09:05

  Dejóóó, köszi :) Szuper játék egyébként! Ha valakinek szüksége van bármire betudom scannelni :)

 • Csaba0599

  2021-11-24 13:57:05

  AZ UTOLSÓ ERŐD - SEGÉDLET

  Mivel sehol nem érhető el a játékhoz a segédlet , így beszerkesztettem. A fenti linken keresztül le is tölthető.

 • maricusi

  2021-10-17 10:47:23

  Honnan és mennyiért lehet beszerezni?

 • kety8

  2021-10-16 08:32:02

  Köszi szépen a segítséget! 😊

 • Kisde

  2021-10-16 01:29:02

  Last Bastion magyar szabály

  Annyi, hogy a karakterek képességei meg pár apróság itt nincs részletezve, de talán az nem annyira sok és google translate-el is be lehet próbálkozni :)

 • kety8

  2021-10-15 19:37:19

  Sziasztok!

  Esetleg elérhető valahol a játéknak a magyar szabálya? Most nagyon olcsósítva beszerezhető németországból,és gondolkodom rajta, de kéne hozzá persze a szabály,és sehol sem találom 😕

  Valaki esetleg tud a témában segíteni?🙃

 • armin.d.ivan

  2021-10-10 11:41:59

  Hatalmas élmény volt! Két kört játszottunk vele kezdő szinten. Többször hittük, hogy itt a vég, de valahogy mindig sikerült kilábalnunk belőle. Fél óra szabályismertetés után nagyon egyszerűnek tűntek a dolgok, abszolút átláható, mégis komplex játékról van szó. A kártyák és a bábuk igényesek, ha unjátok az egymás elleni harcokat, ez egy tökéletes kooperációs játék, ahol abszolút egymásra vagytok utalva. Nincs pihenés, állandóan történik valami, folyamatos figyelmet ígényel.

 • gelupapa

  2021-07-29 09:27:55

  Szeretjük a kooperatív játékokat valamint ha nem is könnyen lehet megnyerni azt még jobban. Ezt a játékot azért közel sem említeném egy szinten mondjuk a Szellemek szigetével vagy akár a Robinsonnal. Viszont szórakoztató, egyszerűen tanulható, gyorsan megy a setup, nem tart túlságosan sokáig a játékmenet. Szerintem a győzelemhez alapvetően nem vezet olyan sokféle út szóval egy idő után azért nem annyira változatos annak ellenére hogy a vár lapkák elhelyezkedése meg a karakterek választása is változik játékról játékra. Mindenkinek ajánlott aki szerete a koop játékokat, de nem vágyik a komplex szabályrendszerre és az órákba nyúló játékmenetre.

 • porcine

  2021-06-06 18:14:02

  Kivasal. Végig koncentrálnod kell, mert egy rossz döntés, egy figyelmetlenség és viszlát. A játék nem kímél. A fekete kocka olyan aljas, mint sárgaláz a lepratelepen. Az első győztes játszmánk a 10. volt, a legkönnyebb fokozaton. Mégis végig élveztük az adrenalin-fröccsöt, a harcot, a taktikázást. Szuper kooperatív. Vállt vállnak vetve segítitek, küzditek magatokat végig minden egyes rohadékon, aki az utolsó erődbe szeretne bejutni. És pont a nehézsége miatt a győzelem mámorító élmény.

  Abszolút ajánlom. Nagyon szép, remek minőség, könnyen érthető szabályok (jó szabálykönyv), egyszerű, de megizzaszt. Nagyon.

 • gavlak82

  2021-03-21 11:47:59

  Az utolsó erőd, az utolsó erőddel még próbálsz lenyomni egy kört. Az első kooperatív játékunk, sok stratégia után kipróbáltuk a ketten viszünk 4 karaktert dolgot, de még így is könnyű szinten a 20 meccsből 3-at nyertünk meg tisztességesen. Ez a társas nem jótékonykodik, a földbe tapos és még feltörli veled a padlót, de ha egyszer győzni sikerül a játék ellen, az mámorító érzést ad. Az erődlapkák hasznosak, de túl sokat nem lehet rajta agyalni, nem egy tervezős játék, folyamatosan a túlélésért kell küzdeni, jön egy szörny kártya, amivel vegyél fel egy újabbat, jön egy gonosz befolyás figura, elveszik a speckó képesség, elvesztesz egy életet...a balszerencse áradása :) A nehézsége ellenére imádjuk! Jó pont, hogy a minik miatt nem vitték fel az árat, mint más játékoknál, amikben szintén figurák vannak.

 • rocky015

  2021-03-17 16:24:50

  Első játékaim egyike; őszintén szólva a témája fogott meg, (szinte) bármi ami fantasy az jöhet. Nem egy egyszerű és szokványos játék, itt a játék célja nem az, hogy mindenképp nyerj, nem, ez a játék nyomás alatt tart és kifacsarja belőled a figyelem és összpontosítás minden cseppjét, hogy a végén megadja neked a jóóól megérdemelt győzelmet...10/max 2 alkalommal😀

  És ez még csak a könnyű szint, a további szinteken eléggé durvul. Én egyedül viszem, mert a párom és a barátaim nem csípik, nehéz benne nyerni. De nekem pont ettől különleges. Ezért ez az Utolsó Erőd.

  Ez a játék számomra eléggé tanító jellegű és -témája ellenére- reális. Az ember nem nyerhet mindig.

 • odassyan

  2021-02-10 21:50:40

  Először egyedül próbáltam ki, többször elbuktam volna, de mivel csak próba játéknak szántam ezért tovább haladtam, hogy lássam mit tud nyújtani a játék.

  Folyamatosan feszült helyzetben tartott. Hiába tudtam elpusztítani a táblán lévő hordakártyákat, folyamatosan rakta fel az újabb és újabb szörnyeket a hordahúzópakliból. Mikor már ketten játszottunk kicsit egyszerűbbnek éreztem. De kettőnknek se volt könnyű dolga.. 7-8 partiból kettőt tudtunk megnyerni könnyű szinten. Folyamatosan kerültek fel a gonosz befolyás figurák vagy a fekete kockával (csak negatív hatások, egy oldala üres) dobáltatott minket amivel életet vesztettünk, gonosz befolyás került fel, stb.. A játék folyamatosan próbált minket szivatni és nehéz helyzetbe tartott szinte végig. De azért ketten próbáltunk taktikázni, összebeszélni. Ha nem figyeltünk oda, akkor nagyon hamar annyi negatív hatást kaptunk, hogy elbuktuk a játékot. Ettől függetlenül nagyon élvezetes és szórakoztató volt számunkra.

  A játékban választható 8db hős, egészen jó képességeket kapott, a bábuk minősége is jó. Amit kissé kevésnek tartok az a hordapakli (50db szörny, 10db hadúr), szerintem elfért volna benne ennek minimum a duplája is. Vannak még színes felszerelésjelölők is amik segítenek abban, hogy az adott szörnyet/hadurat könnyebb legyen legyőzni a támadókockák színes oldalaival. A fehér joker, így bármelyik színt helyettesítheti. A táblán lévő erődlapkák igen hasznosak tudnak lenni, ezekkel egy kis előnyre lehet szerttenni.:

  • Színes felszerelésjelölők
  • Élet
  • Hős újraélesztése
  • Zászló használata (választható lobogó szín -> azonos színű szörnyeknek -1 élet)
  • Csapda (újonan érkező szörnyet elpusztít azonnal)
  • Háló (egy szörny képességét semlegesíti)
  • 2 hordakártya mozgatása
  • Tablán lévő szörny elpusztítása (-1 élet a hősnek)
  • 2 gonosz befolyás eltávolítása

  Kezdetben nem fogott meg, de kb. 2-3 játék után már eléggé kezdtem élvezni. Főként azoknak ajánlom akik szereti a kihívásokat és el tudják viselni a folyamatos nyomást és a vereséget is :D

 • harnas1207

  2020-12-09 11:04:57

  Korrekt játék olyan családok részére, ahol 10-12 éves gyerekek vannak és a fantasyt se vetik meg. A tartalom rendben van, az asztalra kipakolva pedig egészen látványos. A mechanizmusban sok lehetőség rejlett, de a készítők inkább a gyors és egyszerű verziót választották, így komolyabb játékosoknak nem igazán tudom ajánlani. Ennek oka, hogy 5 perc alatt kiismerhető mire kell figyelni és mely lapkákat kell használni, illetve az ellenséges lapkák száma is olyan kevés és nem túl változatos, hogy a fent említett korosztály is igen hamar rá fog unni. Próbáltuk 2 és 3 fővel is, nehéz megmondani, de igazából a játékosszám nem változtat az élvezhetőségen. Azoknak tudom ajánlani, akik szereteik a Pandemicet.

 • strategiangames

  2020-09-06 09:26:48

  Szerintem jobb, mint a Pandemic. Durván ugyanaz a lényege: mindenki vs a játék. A változatos karakterek nagy újrajátszhatóságot ígérnek, ami tényleg mindig más és más. Hangulatos és remek szórakozás.

  Bátran ajánlom bármilyen korosztálynak. Megdolgoztatja az agyad de közben végig élvezetes. Emellett bőven megéri az árát. Szerintem egészen olcsó.

  Nagyon várom a kiegészítőt is!

 • PlayHoo_95

  2020-04-16 10:40:51

  Félelmetesen jó! Az első benyomásom nem volt róla pozitív de mikor bele akadtam egy gameplaybe youtubeon azonnal megfogott. A kivitelezése nagyon szép és tetszik hogy nem könnyű benne nyerni, előre kell tervezni és emiatt nagyon izgalmas.
  mindenkinek ajánlom kipróbálásra!

Az Az utolsó erőd társasjáték és kiegészítői (1)

 • Last Bastion: Wu-Feng társasjáték Kiegészítő

  ENTRANCE AND RECURRING EFFECTS The active player must randomly draw a Monster card from the discard pile and put it in play according to the normal rules. EXIT EFFECT The heroes have just claimed possession of Wu-Feng’s Urn. The card isn’t discarded, but is kept next to the Bastion and may be used by any player. Wu-Feng’s Urn is a highly precious artifact...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 45 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 2/5

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Antoine Bauza
 • Illusztrátor:  Pierô, Nastya Lehn
 • Kiadók:  Asmodee, Repos Production, REBEL.pl, Gém Klub Kft.
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
 • French edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.4 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 28.9 cm x 28.9 cm x 7.5 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Az utolsó erőd társasjátékhoz