Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Az utolsó erőd
Videó beküldése

Az utolsó erőd

Társasjáték, 2019
Értékelem!

Az utolsó erőd egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás, a rács mozgás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra. Antoine...

Az utolsó erőd egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás, a rács mozgás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Antoine Bauza modern kooperatív klasszikusa: a Ghost Stories újracsiszolt szabályokkal, és új hősi fantasy köntöst öltve kerülhet idén az asztalotokra!

A játékosok egy háromszor-hármas „táblán” mozogva néznek szembe a négy irányból érkező veszedelemmel. A céljuk, egyrészről, hogy túléljék a horda ostromát, illetve, hogy még azelőtt legyőzzék a sereget kísérő hadurat, hogy az erőd harmada a gonosz befolyása alá kerülne.

Mikor megláttam a borítót, rögtön arra gondoltam, ha nyerünk, max. hangerőn feldobom a Devil is a Loser című számot, aztán sajnos a dolognak ez a része elmaradt. De hát ilyenek ezek a kooperatív játékok. Ha az ember csak úgy nyer, kár a papírért, amire nyomtatták. Hát, nem csaptuk meg őket ilyen könnyen, a játék kiállta a próbát… De kik azok az ők?

Orkok, pókok, démonok

Az Utolsó Erőd alapsztorija az, hogy mi hősök szert tettünk néhány nagyhatalmú ereklyére (ami azt illeti, elloptuk őket egy Rettegett előnévre hallgató gonosz királynőtől). Mire az ránk küldi egy fantasy-világ összes rusnyaságát, akik elől, hát, nem is menekülve, de mondjuk taktikai megfontolásból bevesszük magunkat egy ősi erődbe. Hogy-hogy nem az erőd négy fala körül beomlik a föld. Egy helyen láva csap fel, démonok másznak elő, máshol a tárnákból mindenféle blaszfémikus förmedvények, félig-ember félig pók (rosszabb esetben sem ez – sem az) szörnyek, aztán ott van még a tüskés indás oldal, mint egy elvadult veteményes, ahonnan orkok és goblinok rohamoznak. Végül pedig, hogy a negyedik várfal tövében se lehessen ledőlni az árnyékba, valaki odahordott egy fél temetőt, és a koporsókból zombik, csontvázak és más szimpatikus élőholt harcosok közelítenek.

Mindez a játékban gyönyörű részletgazdag illusztrációkon jelenik meg. A kártyák között, amik az egységeket ábrázolják, nincs két egyforma, és ahogy rájuk nézünk mindjárt meg is értjük, miért nem invitálnánk be őket az erődbe, ha esetleg kopognának. Ami azt illeti az illusztrációk egy része nem kifejezetten kisgyerekbarát, de ez talán a téma és a dobozborító alapján fejthető is.

Hősök lóval, sólyommal …van piac is!

Hőseink, vagyis mi, nem maradunk magunkra a bajban: egyrészt az erőd sem lakatlan – mármint akkor sem lenne az, ha mi nem lennénk ott – van felcser, kocsmáros, zászlófelvonó srácok, akik a falon álló íjászoknak üzennek, stratégák az egyik toronyban, meg kreatív törpék, akiktől robbanóanyagot lehet szerezni, és piac is van, ahol hasznos tárgyakat szerezhetünk, amik segítségével hatékonyabban harcolhatunk egy-egy ellenséges egységgel. Másrészt az egyik karakternek van egy lova, így ő többet mozoghat, a másiknak sólyma, akit elküldhet piacolni, a harmadiknak hangszerei, de végül is mind a nyolc játszható karakternek van, ha nem is segítőtársa, de különleges képessége. Ezek mind nagyon tematikusak és hasznosak, tulajdonképpen ezekre nem kis mértékben támaszkodva lehet túlélni a szörnyek rohamát, ha egyáltalán.

Egyszerű, mint a hajítógép

A játék körökre oszlik, játékosszámtól függetlenül az erődnek mind a négy oldalán lezajlik egy- egy kör, szépen egymás után. Igaz, ha nem ül ott senki, akkor a kör lényegesen gyorsabb, és kevesebb baj tud történni.

Először az adott falszakaszon tolongó szörnyek képességeivel igyekszünk valamit kezdeni, aztán ha túl sok van belőlük (egy falon egyszerre három), akkor azért szenvedünk el valamit, ha pedig van még üres hely, akkor jönnek még.

Majd miután a gonosz erői kiszórakozták magukat – a játékosok pedig még nem vesztették el a játékot – következik az ugyanezen falnál helyetfoglaló játékos. Mozog és akciózik. ez az akció pedig lehet harc, ilyenkor sikerrel ki kell dobni egy szörnykártyán látható megfelelő szimbólumokból kettőt-hármat, vagy egy helyszín akciója, pl. a zászlófelvonás, hogy ugyan, jelezzünk már az íjászoknak, hogy nehezítsék meg az élőholtak dolgát (vagyis másszóval, hogy eggyel kevesebb szimbólum kelljen a legyőzésükhöz).

Sétagalopp a pokolban… nem, nem az

Mivel azonban az akciónk vagy harc, vagy helyszínakció, a szörnyek meg csak jönnek és ha már jönnek, nehezítik a dolgunkat mindenféle aljas képességeikkel, a játék előrehaladtával a hurok egyre csak szorul, és a „melyik ujjamba harapjak?”-nevű klasszikus kooperatív játékos dilemma egyre égetőbb lesz.

Ráadásul a harcnál dobni kell, két kockával. Ez azért is problémás, mert van, hogy egy szörny legyőzéséhez 3-4 szimbólum is szükséges, meg azért is, mert a kockán csak 2 szimbólum felel meg. Szerencsére megannyi lehetőségünk lesz befolyásolni a harc kimenetelét, és drasztikusan csökkenteni a kocka szerepét, pl. a piacról, illetve az ispotályból szerezhetünk különböző tárgyakat, ezek mindegyike elkölthető egy-egy adott szimbólum helyett, aztán ott van a zászlófelvonás, amit fentebb említettem és vannak még más megoldások is. Hogy ne szaporítsam a szót: legutóbb emlékeim szerint egész játék alatt, ha háromszor sikerült azt dobni, amire szükség volt, mégis eljutottunk a hadúrig.

Ha már itt tartunk: A pokolban sem csak úgy, a maguk örömére szaladgálnak fel-alá az ördögök, itt is lesz egy jóindulatú vezető, aki a rémségeket a nyakunkra zavarja, és előbb utóbb fel is bukkan. Hogy pontosan ki az, az majd kiderül, ha odáig jutunk a pakliban, ugyanis a dobozban belőlük is van tíz. Jó szerencsénktől függően kifoghatjuk a Szellemkirálynőt, a Holtak süvöltő urát, vagy akár a Kínzás fődémonját (na, erre a pozícióra milyen lehet egy állásinterjú?)

Utolsó erőnkből

(aki azt hitte, hogy ezt kihagyom, tévedett.)

Megvédelmezni a jószándékú világ utolsó reménységét jelentő erődöt négy horda veszett veszedelemtől nem kis kihívás, ennek megfelelően a játék a normál mód mellett tartalmaz egy könnyítettet is (meg két nehezebbet, ha valaki már elég sokat gyakorolt). Azért ne legyünk meglepődve, ha a játék eltángál az első néhány alkalommal. Egyfelől ez így van rendjén, másfelől jobban is esik utána végre lenyomni a sok rusnyaságot!

Ezzel együtt Az Utolsó Erőd alig 3 órás, feszes, kooperatív játék, nem különösebben bonyolult játékszabállyal. És noha remek szórakozást nyújthat tapasztalt társasjátékosoknak is, kifejezetten tudom ajánlani bevezető kooperatív társasjáték gyanánt fantasykedvelők számára.

Forrás: Gémklub
 • 10 990 Ft-tól
 • 22 ajánlat

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/az-utolso-erod-2019" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Az utolsó erőd társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Fantasy, Középkori, Harc
Mechanizmus: Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Kooperatív, Kockadobás, Rács mozgás, Játékos kiiktatás, Solitaire, Die Icon Resolution, Változó setup, Négyszög-rács, Move Through Deck

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Kooperatív

Ebben a játékban az együttműködés a cél. Nem egymást, hanem magát a játékot kell legyőznötök!

Az utolsó erőd társasjáték videók (8)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • PlayHoo_95

  2020-04-16 10:40:51

  Félelmetesen jó! Az első benyomásom nem volt róla pozitív de mikor bele akadtam egy gameplaybe youtubeon azonnal megfogott. A kivitelezése nagyon szép és tetszik hogy nem könnyű benne nyerni, előre kell tervezni és emiatt nagyon izgalmas.
  mindenkinek ajánlom kipróbálásra!

Az Az utolsó erőd társasjáték és kiegészítői (1)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Antoine Bauza
 • Illusztrátor:  Pierô, Nastya Lehn
 • Kiadók:  Asmodee, Repos Production, REBEL.pl, Gém Klub Kft.
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
 • French edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.4 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 28.9 cm x 28.9 cm x 7.5 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Az utolsó erőd társasjátékhoz