Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Harc Tokióért (Tokió királya: A pusztulás éjszakája)

A helyszín Japán, Tokió minden mega-giga szörny szülőföldje ahol a szörnyek visszavennék az emberek által uralta várost. Megmutathatod ki Tokió Királya A Pusztítás Éjszakáján.

A Tokió Királya: A Pusztítás Éjszakája egy remek party játék gyors játékmenettel és egyszerű szabállyal. Hat karaktert irányíthatunk, amihez külön szörnytábla jár életerő és győzelmipont tárcsával így nem kell észben tartanunk ezeket, a kartonból készült figurák közül csak párat említenék, mint például a Kibernyuszó, Kraken és Kongrilla. A játék elején mindenki 10 élettel és 0 győzelmiponttal illetve 1-1 gonoszság jelölővel indul amivel a gonoszságsávon léphet előre. A játéktábla kicsi, két helyszín található rajta ezek sárgával (Tokió belvárosa) és zölddel (tokiói-öböl) vannak jelölve. A tábla oldalán egy gonoszságsáv is található amely az alapműhöz képest egy újítás.

Körönként 4 akciónk van: kockadobás, kockák végrehajtása, városba lépés, erőkártyák vásárlása. Kockadobásnál 6 szürke és 2 sárga kocka áll rendelkezésre, utóbbit csak erőkártya vagy gonoszságlapka engedélyével adhatjuk hozzá a kockakészletünkhöz. A dobásokat háromszor ismételhetjük meg attól függően, hogy milyen eredményt akarunk elérni, bármikor megállhatunk. Aki játszott már kockapókert annak ismerős lehet ez a része a játéknak, mivel drilleket, azaz 3 azonos értéket kell kidobni, hogy győzelmipontokat illetve gonoszságpontokat szerezzünk. A gonoszságpontból 10-et gyűjthetünk a 3-6-10-es mezőre lépve a gonoszságsávon, gonoszságlapkákat szerezhetünk amivel plusz tulajdonságokhoz juthatunk. Ezen kívül még 3 féle szimbólumot is dobhatunk: szív ami életet ad, a villám energiát, és szörnykarom (zúzás) amivel lepofozhatjuk az ellenfél szörnyét. Az energiát erőkártyákra költhetjük vagy a kártyákon található akciókat fizethetjük ki. A zúzással az ellenfelünk életerejét csökkenthetjük.

A játékosok két helyen lehetnek, a városon kívül vagy a városban, ez azért fontos mert az a szörny aki belül van nem tud gyógyulni kockadobások által, csak erőkártyák segítségével. A kívül álló szörnyek csak a Tokióban állókat sebzik és ugyan ez fordítva is igaz. A városban tartózkodás előnyökkel jár: belépésnél és amikor a körünk kezdetén a városban vagyunk győzelmipontokat kapunk. Itt szeretnék említést tenni, hogy ebben a verzióban az alapműhöz képest van egy szabályvariáns amely optimalizálja a két fős játékot, azaz győzelmi pontok helyett energiát kapunk.  

Erőkártyák vásárlásakor a játék elején felfordított három lapból választhatunk akár többet is, a megvásárolt lapokat egyből pótolni kell így az új kártyák is elérhetővé válnak csak győzzük energiával, ezután a kör véget ér.

Akkor tekinthető befejezettnek a játék amikor valaki összegyűjti a 20 győzelmi pontot vagy ha már egy szörny maradt életben. Bármelyik győzelmi feltételt elsőként teljesítő szörny ülhet a trónra és lehet Tokió királya.

Véleményem szerint 5-6 fővel működik a legjobban de 2 fővel is jól játszható bár én kicsit rövidnek éreztem így a játékidőt. Az alkatrészek minőségiek fa és műanyag jelölőkkel, itt megjegyezném hogy a karton bábuk is szépek de szépen kidolgozott minikkel mutatósabb lenne hozzátéve, hogy azért a mostani kedvező áron jócskán emelne. A kártyákon lévő illusztrációk néhol túl sötétek de összességében nekem tetszettek, a tábláról első pillantásra a Sin City filmes látványvilága ugrott be. A dobozon 8 éves kortól ajánlják, de nem vagyok biztos, hogy ez a verzió nekik készült én a kisebbeknek a sima verziót mutatnám, színesebb gyerekbarátabb. Ez a sötét kiadás limitáltan szerezhető be, aki szeretné ne késlekedjen mert többet nem fogják nyomtatásba küldeni. Ajánlom azoknak akik rajonganak a Godzillás King Kongos grandiózus szörnyes csihi-puhiért, esetleg olyan családoknak ahol a gyerekek már egy kicsit nagyobbak.

írta -- Csiracsirke

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Ti írtátok! - Minigolf designer: Minigolf tervező Alban Nanty-tól

Ismertető | 2021.05.22. 09:00:00

Ez a játék lényegében egy lapka lehelyezős játék, ahol mindenki készít egy saját minigolf pályatervet.

23Máj

Ti írtátok! - Trónok Harca (2. kiadás) ismertető: „Vagy győzöl vagy veszítesz”

Ismertető | 2021.05.23. 13:15:00

A magyarul is kiadott Trónok harca (2. kiadás) társasjáték nem a történet elmesélésére és a karakterek bemutatására fektet nagyobb hangsúlyt, helyette mi irányíthatjuk a nagyobb westerosi házakat.


Kommentek

 • porcine

  2021-05-26 11:43:34

  Köszönöm! Ma is tanultam valami fontosat. Eddig, ha a 'parti játék' kifejezéssel találkoztam, azonnal eloldalogtam keblemre szorítva egy stratégiai eurót, mert még a kifejezés is taszított. De innentől sokkal nyitottabb leszek! (Illetve picit nyitottabb...:)

 • godzsakattila

  2021-05-26 11:16:58

  🤣🤣 Már rég nem az activity szerencsére a partijátékok alapja. A lehetőleg többek által is játszható, rövidebb, hangosan röhögős, esetleg szivatási lehetőségeket is tartalmazó játékokra mondják manapság a partyjáték kategóriát ahogy megfigyeltem.

 • godzsakattila

  2021-05-26 11:14:48

  Jogos, az "illa" végződés alapján arra gondolhattak a kiötlők, de nekem elsőre a King gorilla szó összerántása jött le az "illa" végződésből 😅 Köszönöm, igen az "alap verziót" is nézegettem már és számomra valóban az jönne elsőre szóba a család miatt, meg ugye olcsóbbal érdemes próbát tenni először, hogyha valami mégse úgy jön be. A Pusztítás éjszakája viszont a gameplaysnál egyébként benne van a kölcsönözhető játékok között, szóval lehet, hogy ráveszem a listámra ha egy előfizu mellett döntök, a másik nincs így ezen esetben egyértelmű a választás.

 • porcine

  2021-05-26 11:14:40

  Köszönöm! Megijedtem, mert nekem a parti játékokról mindig valami mutogatós-feladatos-kitalálós-exhibicionista szórakozás jut eszembe, amitől engem a hideg kiráz. De ha csak sör/bor kell hozzá, akkor jöhet!:)

 • rocky015

  2021-05-26 11:09:09

  Nekem Kongrilláról a 'Godzilla be King Kong' jutott eszembe, hogy kettejüket gyúrták össze😀

  Ha ehhez megjött a kedved, akkor a "gyerekbarátabb" verzióját is ajánlom.

 • rocky015

  2021-05-26 11:05:40

  1-2, 12 serital után már annyi a taktikának, mindazonáltal abszolút van benne taktikai rész😀

  Nem mindegy mikor, mennyi kockát hagysz meg vagy dobsz újra.

 • Csiracsirke

  2021-05-26 11:01:52

  Így van, persze van benne egy kis taktikázás de könnyű megérteni nem beszélve arról hogy ha barátokkal játszunk legurul egy két serital és még azután sem okoz gondot 😁

 • godzsakattila

  2021-05-26 10:59:36

  Őszintén elárulom, ez a játék nem vonzott eddig egyáltalán. Most a cikket elolvasva már egy kicsit megjött a kedvem hozzá, tehát a cikk a célját eltudja érni és jól reklámozza a játékot, jól sikerült írás 😊

  ui.: Kongrilla? Nem akartak jogdíjat fizetni King-Kongért, de menő az óriásgorilla ötlet? 😂

 • rocky015

  2021-05-26 10:55:11

  A kérdés jogos; az én megítélésem szerint a gyorsasága, érthetősége és hangulata miatt.
  A cikkben is fel van hozva példának a 'kockapóker' és lényegében az csak a különböző szettek hatása és jelentése más-más. Adnak pontot amivel léphetsz a 'gonoszság sávon', pofozhatsz vagy gyógyulhatsz vele, szerezhetsz energiát amikkel különböző erőkártyákat vehetsz, amik egyszeri vagy folyamatos hatásokat adnak.
  Még egy kis italozás közben is meg lehet rá bárkit tanítani.

 • porcine

  2021-05-26 10:39:10

  Elolvasva a cikket és a hozzászólásodat (mindkettő szuper és meghozta a kedvemet a játékhoz) lenne egy dolog, amit nem értek: miért parti játék?

 • rocky015

  2021-05-24 11:31:42

  Nekünk is megvan a játék és abszolút egyetértek, ez egy remek party játék.
  Mi általában csak ketten játszuk, tökéletes filler. Kellően egyszerű, de komoly taktikai mélységeket is rejt a kocka használat ellenére. Nem mindegy melyik kockádat/kockáidat tartod meg és melyeket dobos újra. Nem mindegy mennyi villámot és mire költesz. Könnyed, gyors, élvezhető. Az eredeti kiadás az illusztrációk végett tényleg gyerekbarátabb, a játékmenetet nem tudom mennyire másabb m, de ez tényleg kegyetlen. A 20 győzelmi pontot alig lehet összeszedni még akkor is ha csak ketten játszotok, mert előbb lepofoznak minthogy pontokat gyűjts be😀

  Részemről erősen ajánlós mindenkinek.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Tokió Királya - A pusztítás éjszakája