Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Tűz és a Jég birodalma – A Claim új kiegészítői

A trónért folyó küzdelembe becsatlakozott a tűz és a jég nemzete, valamint a sellők és a minotauruszok népe is. Két új kiegészítő és két promó frakcióval gazdagodott a Claim univerzuma, mely új, izgalmas képességű fajokkal, helyszínekkel és varázslatos tárgyakkal van tele.

A játék szabályairól már írtunk az alapjátékot bemutató cikkünkben itt, valamint sorra vettük, a már magyarul megjelent kiegészítőket: a Félelem pakliról: itt, a Claim 2-ről pedig itt olvashattok.

Jeges pakli

A Claim: Erősítés – Jég pakli magyar nyelven is elérhető, és 4 új frakciót tartalmaz: a jégkirályokat, jégkirálynőket, a jetit, és a fagyrémet, emellett találsz a dobozban még 16 varázstárgyat. 

  • A jetik képessége, egyszerű, aki jetit játszik ki: nem lehet kezdő játékos a következő körben.
  • A fagyrémnek a második szakaszban jut szerep, ha vele nyersz, akkor a vesztes kártyát el kell dobnod.
  • Vigyázni kell, hogy a második szakaszban ne kerüljön azonos értékű jégkirálynő és jégkirály a pontozópaklidba, különben egymásba szeretnek, és megszöknek, vagyis nem lesznek elszámolhatók a játék végén.

A varázstárgyak egyszer használhatóak, és mindenki hármat kap az előkészületek során. A legtöbb egyszerű hatásokkal bír, van amelyik a kártyák értékére hat, másik random kártyafelcsapást ír elő, de például a Jégkardnak már egész komplex képessége van.

A Király-királynő páros, alapfrakcióként funkcionál, vagyis lecserélheted a Claimben található goblin-lovag, és a Claim 2 óriás-gnóm párosát. Igazából a Jég paklihoz elég akár egy promó frakció is, hogy játszani tudj.

És a Tűzes

A Claim: Erősítés – Tűz jól megcsavarta a játékmenetet. A 4 frakció és 4 helyszín mellé kapunk még 2 dekódoló kártyát is. A tűz frakcióinak valódi értékei ugyanis titkosak, amit csak akkor nézhetünk meg, ha már kijátszottuk a lapjait.

  • a tűzelementálokról csak annyit tudunk, hogy lap értéke alacsony, vagy magas, vagyis 5 alatti, vagy a feletti értékűek.
  • a tűzdémonok hasonlóan működnek, itt viszont azt láthatjuk, hogy az értékük páros, vagy páratlan.
  • a csalók értékét ugyan látjuk, viszont mindből kettő van, és az egyik hamis. Majd csak a játék végén, nézhetjük meg, hogy a megszerzett csaló igazi-e, vagy imposztor. Az imposztorokat ki kell dobnunk, és nem számolhatjuk el a játék végén.
  • talán a tűz pakli legizgalmasabb frakciója: a méregkeverők. 10 méregkeverőből és egy méregpakliból áll. A méregpakliból mindig 3 kerül játékba. A játék végén a mérgekkel megegyező értékű lényeket megmérgezik, és ki kell dobnunk őket a játékból.

Ez a kiegészítő ugyan még nem jelent meg magyarul, erre 2022-ben kerülhet sor, de angolul már elérhető a Vagabundnál.

Ezen kívül van két további promó frakció is:

Minden második szakaszban megszerzett sellő, egyel csökkenti az utána kijátszott lapok értékét, ha pedig minotaurusszal nyerünk egy ütést, akkor az visszazavarja a vesztes lapot az ellenfél kezébe.

A Jég és Tűz Dala

A két új pakli merőben más irányba viszi a játékot. A Jeges pakliban található lények inkább taktikusabbak, működésük jobban tervezhető, a tűz frakciói ezzel szemben csibész, kiszámíthatatlan, nagy véletlenszerűséggel dolgozó népek.

Ez persze a Jég varázstárgyaira is igaz, de valahogy még mindig kiszámíthatóbb, mint a tűz frakciói. A tüzes lények viszont nagyon izgalmasak, állatira szórakoztatóak, és a dekódolót beletenni a játékba elképesztően jó ötlet. Persze csak annak, aki ezt a randomfaktort tudja kezelni.

Már 3 pakli is óriási újrajátszhatóságot biztosított, hát még a tíz új frakció, amihez jönnek még helyszínek és varázstárgyak. Viszont itt már fellép a bőség zavara! A villámgyors előkészületek máris hosszabbra nyúlnak, mire a legjobban összeillő frakciókat 3-4 dobozból összeszedjük. Öt paklinál már érezzük a Storage box létjogosultságát, és még 3 új pakli sorban áll a Vagabund ajtajánál.

E miatt mi azt javasoljuk, hogy fokozatosan bővítsétek a Claim gyűjteményeteket. Az 5 dobozban már nem csak a kártya, hanem a szabály is sok lesz. Hiába van 3-4 áttekintő kártya előttetek könnyű belezavarodni a szabályokba, ami megtörheti, az amúgy lendületes játékot. Ha pedig megpróbáljátok a frakciók mellé betenni egyszerre a tárgyakat, helyszíneket és a Claim 2 hőseit, akkor már erős lesz az „adminisztráció” is: mikor melyik kártya hatása írja felül az előzőt.

Öt pakli birtokában már össze tudunk rakni egyszerűbb frakciókombinációkat is, amivel kezdő játékosokat jól lehet tanítani, és olyanokat is, amikben átgondoltabb stratégiával nagyon jól kiszámítható az ideális lépés.

A jeges kártyák, látványos, csillogó felületet kaptak, de a királyokat és királynőket nagyon nehéz megkülönböztetni egymásától. A tűz frakcióiban most kevesebb féle illusztrációban gyönyörködhetünk, ami persze játéktechnikai okokból érthető. A dekódoló a védőzött kártyáknál is jól működik

Szerelem és házasság

Van pár frakció, amik szerintünk erősebben hatnak egymásra, mint a többi:

A tűzdémonok és a tűzelementálok, ha a hasonmásokkal együtt vannak játékban, jobban kezelhető a véletlenszerűség.

Ha a vámpírok a jégkirállyal és királynővel vannak együtt, akkor kevesebbszer kerül sor frigyre, ami a boldog pár taktikai élét is kiveszi.

A méregkeverők nekünk minden frakcióval tetszettek, mivel, az összes fajra hatással vannak.

Tapasztalataink szerint, ha egyszerre a fagyrém, sötét elf, minotaurusz, méregkeverők, és óriás-gnóm kombinációval játszotok, akkor a végső elszámolásban nagyon kevés lap lesz a pontozópaklitokban.

Ha a Tűz pakliból három frakció játékban van, és még hozzá tesztek varázstárgyakat is, akkor számítsatok káoszra!

Közelít a tél…

Ha zavar a káosz, a tűz nem biztos, hogy a te kiegészítőd lesz, ha viszont agyalni szeretsz egy „egyszerű” kártyajátékban is akkor a Jég a jó irány.

Kísérletezzetek a legjobb frakciók összerakásával, és írjátok meg, hogy nektek melyik kombináció jött be a legjobban!

A(z) Claim Erősítés: Jég társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

A(z) Claim: Reinforcements – Fire társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • Csiracsirke

    2021-05-15 11:15:00

    Megnéztem a d3meeples videoit a témában elég részletesen elmond mindent beszerzem majd valamelyik részét. Az erősítés tűzben tök jó ez a dekódolási megoldás viszont a jeges kiadásban ezt a fólia kiemelést nem értem nem ad semmit a játékhoz inkább elvesz...

  • ubazsi

    2021-05-14 16:26:23

    Nekem is ez a bajom a jég paklival. Iszonyat jól néz ki, de egyszerűen alig látni a kártyákat.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Claim - Na, ki a király?
  • Claim: Reinforcements – Fire
  • Claim Erősítés: Jég
  • Claim: Bonusfaction – Minotaur
  • Claim: Bonusfaction – Mermaid