Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Megint megürült a kőtrón! - Claim 2 játékbemutató

Gyorsan meghalt az új király is, pedig csak egy évet töltött a trónon. Most 5 új frakció csatlakozott a hatalmi harchoz. Védd meg a gnómokat az óriásoktól, használd ki a látnokok képességeit. A félénk trollokat csak egyesével tudod majd magad mellé állítani, a sárkányok pedig nagy előnyhöz juttathatnak. Lavírozz a frakciók között és gyűjts össze minél többet közülük.

Scott Almes, az univerzum szerzője új, önállóan játszható, az összes paklival keverhető Claimet alkotott. Új frakciók és izgalmas képességek kerültek erre az 52 kártyára is. A sztori ugyan az: király kell a birodalom élére, mert az előző is meghalt. Az alapszabályok sem változtak, - erről az előző cikkünkben olvashatsz itt - de a Claim 2 már 3 és 4 játékossal is játszható. 

A 3 fős variánsban, mindenki mindenki ellen van, míg 4 fővel a két szemközt ülő játékos alkot egy csapatot, és együtt próbálnak több frakciót maguk mellé édesgetni. Ami viszont a legalapvetőbb változást hozza: azok az új frakciók és azok képességei!

Variációk egy trónra

Félénk, rejtőzködő nép a troll. A második szakaszban az összecsapás nyerteseként mindig csak egy trollt vihetünk a pontozópaklinkba, a maradék a következő körig várja a sorát, hogy az új nyertes, az ütött lapok mellé egy trollt is magához vehessen.

A gnómokat a második szakaszban nem a pontozópaklinba helyezzük, hanem magunk elé tesszük képpel felfelé. Szép, hosszú füvek között rejtőzködnek, amire meg is van az okuk. Ha a második szakaszban elnyerünk egy óriást, akkor az elvitt óriás(ok) a vele megegyező értékű gnómokat eltapossa az ellenfél pakliából és ezzel kiesnek a játékból. A túlélő gnómokat a játék végén betehetjük a pontozópaklinkba. 

Első szakaszban használhatjuk a látnokok képességét, amivel megnézhetjük a húzópakli felső lapját. Amikor látnokkal győzünk, dönthetünk, hogy a felcsapott lapot vagy a húzópakli tetején meglesett kártyát visszük-e el. 

Ebben a pakliban nincs dzsóker, de a sárkányok izgalmasan helyettesítik. Aki utoljára játszik ki sárkányt, attól függetlenül, hogy megnyerte-e az ütést, ő hív a következő körben. Jó időzítéssel nagy előnyre tehet szert. Bár mi ezt a karaktert éreztük a doboz leggyengébbikének, ez teszi a legtervezhetőbbé a játékot.

Látnokok

E jelben győzni fogsz

Nagyon hasznos a 3-4 játékos szabály, mert ettől válik családi játékká. Ennek ellenére szerintünk a Claim továbbra is két fővel a legjobb. A lapok színgazdagsága most is meghatározó, de több háttér színe hasonlít az első pakliéhoz. Talán egyetlen negatívumként jegyezhető meg, hogy a hasonló színek miatt keverés esetén könnyen összetéveszthetők a kézben tartott lapok. Nem mellesleg a segédlet háttere is pont olyan színű mint betűk, így bizonyos fényviszonyoknál alig olvasható a szöveg.

A Claim 2 konfrontatívabbra sikerült mint elődje, sőt, az óriások képessége már-már húsba vágó lett. Viszont megnyugtató, hogy a frakciók keverésével jól állítható a konfrontáció szintje.

A képességek itt is nagyon jól lettek a karakterekhez párosítva. A lények robosztusabbak, ami a pusztító érzést sokkal jobban közvetíti. A trollokat és az óriásokat is a dupla, vagy semmi érzése kíséri. Az óriás azért lett kedvencünk, mert nagy figyelmet igényel a játékosok között, ráadásul amikor eltapos egy gnómot szinte érezzük az dobbanását. Ezeket megszerezve növelhető a különbség a két játékos között. Ez nem egyensúly probléma, inkább a gyakorlott és kezdő játékosok közti különbséget növeli.

Trollok

Úgy éreztük a játék hangsúlya inkább a második szakaszra tevődött át, mert ha az első fázisban szerencsétlenül jöttek a kártyák, elég nehéz volt felzárkózni. A játékidő 2 gyakorlott játékos között 15-20 perc körüli, három-négy fővel 20-25, de sok múlik a játékosokon. Három-négy fő esetén a parti bár kevesebb körből állt, a játékidő nem lett rövidebb, mert többet gondolkodtunk.

Sárkányszelídítő

Érzésünk szerint ez a pakli az alapjátéktól egy fokkal komplexebb lett. 
Nagyon tetszik a Claim 2 koncepciója, mint a többjátékos mód és az erős, feszültségkeltő képességek. A Claim önmagában is sok újrajátszhatóságot rejtett, viszont a Claim 2 ezt meghatványozta, aminek nagy örömmel álltunk elébe.

A(z) CLAIM 2 - Ki lesz az új király? társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Claim – Meghalt a király, dúl a rút viszály

Ismertető, 2020.07.14. 16:00:00

A birodalom 5 frakciójára vár a királyválasztás, melynek győztese közted és ellenfeled közt dől el. A Claim kétfős ütős-vivős kártyajátékban magad mellé kell állítanod a frakciókat, hogy szavazatukkal Téged támogassanak!

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • l.mark

    2020-09-09 19:40:43

    Nagyon jó, fantasy alapú draftolós, két fős játék! Nem is tudtam, hogy lesz hozzá 3-4 fős szabály, érdekesnek hangzik, az biztos.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Claim - Na, ki a király?
  • CLAIM 2 - Ki lesz az új király?