Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Varázsfőzet - Fillerek fillere

Hamarosan kezdődik a VERSENY, a világ legszakavatottabb alkimistáinak rangadója. Nem hallottál róla? Hogy fogsz így világhírű kotyvasztómesterré válni? Gyere gyorsan, megmutatom, miről is van szó! Jól vigyázz, roppant veszélyes összetevőkkel lesz dolgod!

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a varázslatos kalandokba, álljunk meg egy pillanatra. Nem csak az összetevők különlegesek, hanem a játék külseje is: láthattunk már zacskós levest, pihe-puha szőrös mackót és most már gyógyszeres üveget (palackot) is.

Elgurult a gyógyszered?

A Varázsfőzet végtelenül egyszerű játék. Minden játékos a világ legnevesebb alkimistáinak szóló megmérettetésre érkezett, és el akarja nyerni a bajnoki címet. Ezt úgy tudja elérni, hogy minél gyorsabban megszabadul a nála található összetevők többségétől.

Az előkészületek során kiürítjük és a játéktér közepére helyezzük az üvegcsét, minden résztvevőnek kiosztunk két-két darabot minden összetevőből (ritka gomba, titkos folyadékokat tartalmazó fiola és mérgező bogár), és három játékos esetén eltávolítjuk az egyik dobókockát. Varázslatos módszereket bevetve ez nagyjából egy percet vesz igénybe.

A játék során az aktív játékos minden körben dob a kockákkal, azután mindenki titokban kiválaszt egyet a kezében található összetevők közül, és áthelyezi azt a másikba. Ha mindenki döntött, felfedjük az összetevőket, és összeadjuk azokat típusonként. Ezután kiértékeljük a kört, és a legnagyobb varázslók megszabadulnak az imént bedobott összetevőtől.

A dobókockák tulajdonképpen egy-egy feltételt határoznak meg a kiválasztott összetevők összességére vonatkozóan. Ha például az egyik kockával három bogarat dobtunk, akkor abban az esetben teljesül a feltétel, ha mindenki választását figyelembe véve pontosan három bogarat adtak a közösbe a résztvevők. Ez alapján három esetet különböztethetünk meg:

  • Néhányan teljesítik valamelyik feltételt, de van, aki nem. Ilyenkor előbbiek bedobhatják a kiválasztott elemet. Például a második képen a gombát kijátszók dobhatják be az összetevőjüket.
  • Senki nem teljesíti egyik feltételt sem. Ebben az esetben azok dobhatják be az összetevőiket, akik olyan típust választottak, amelynek megfelelő egyik kockán sem szerepel. Például a harmadik képen a bogarat kijátszók dobhatják be az összetevőjüket.
  • Mindenki teljesíti valamelyik feltételt. Ekkor senki nem dobhatja be a választott tárgyat. Például a negyedik képen senki nem dobhatja be az összetevőjét.

A neves megmérettetést az nyeri, aki elsőként szabadul meg két elemtípus minden darabjától.

Összetevők: három bogár, két gomba és egy fiolányi titkos folyadék

Még sosem találkoztam a Varázsfőzetnél gyorsabban véget érő fillerrel. A palackra írt 10-20 perces játékidő kicsit több is, mint a valóság - volt, hogy három percen belül lement egy menet. Annyira hamar vége van, hogy szinte két filler közötti pihenés gyanánt lehetne játszani. Nagyon egyszerű, kevés elemből álló játék, és ha sikerül jól elmagyarázni a különféle eseteket, akkor aligha okozhat problémát bárki számára.

Nagyon érdekes szituációkat szül, hogy nem látjuk a többiek választását - így néha az nyer, aki mer, máskor pedig a nevető harmadik kezdhet el dobálózni. Abszolút szerencse alapú, ami nagyban elősegíti, hogy akárkinek lehet sikerélménye. Ráadásul percek alatt vége van egy fordulónak, tehát sok visszavágót lezavarhatunk kevés idő alatt.

Az alkatrészek műanyagok, ezért ha nem hagyjuk el őket, akkor kellően tartósak. A "doboz" kompakt, tehát minden adott ahhoz, hogy bárhová magunkkal vihessük.

"Apropó alkatrészek: mikor először játszottunk maximális létszám mellett a Varázsfőzettel, akkor kiderült, hogy az egyik gomba helyett egy plusz bogár került a csomagolásba. Előfordul ilyen, ezért érdemes vásárlás után megszámolni az alkatrészeket, és ha hiányt tapasztalunk, akkor jelezzük a kereskedésnek vagy a kiadónak. Mi is így tettünk, és a Reflexshop készségesen segített, napokon belül postázták a hiányzó darabot."

A játék során előforduló eseteket elsőre kicsit nehézkes elmagyarázni, sok a félreértés lehetősége. Emiatt kifejezetten fontos, hogy lehetőleg minél több példával segítsük a megértést a többiek számára - szerencsére így tesz a szabálykönyv is. A szokatlan dobozforma miatt a szabályfüzet tárolása elég nehézkes: beletehetjük összetekerve, összeszorítva (ezzel valószínűleg gyors pusztítást végezve), vagy kereshetünk valami alternatív helyet neki.

Az említett apróságokon túl egy igazi gyöngyszemmel van dolgunk, ötletességből csillagos ötös. Az első pillanattól kezdve elvarázsolt minket a játék. Ha egy különösen egyszerű játékra vágyunk, amit kivétel nélkül bárki élvezhet, akkor nem is érdemes tovább keresgélnünk.

A(z) Varázsfőzet társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!


Kommentek

  • gyd

    2021-01-10 11:27:48

    Természetesen nem a legolcsóbb játék a Varázsfőzet, ugyanakkor ha valakinek nincs sok fillerre szüksége, akkor nem feltétlenül érződik meg az a párszáz forint. Nem mindenkinek való, ahogy a többi társasjáték sem. Ennek leginkább a tartósságát, strapabíróságát lehet szerintem felhozni a legnagyobb pozitívumaként. Mondhatni teljes egészében időjárásálló - oké, a kockákról lekophatnak a minták idővel, ha nagyon nyüstöljük őket.
    Ezzel szemben egy kártyajáték könnyedén elpusztul - ha sokszor megvan hozzá a "megfelelő" társaság.

    Én a Jungle speedet nem mondanám feltétlenül egy árkategóriának a Varázsfőzettel, és ahogy írtad, nagyon más kategória. Az a tapasztalatom, hogy a gyorsasági játékok (Jungle speed, Cica pizza taco gida sajt, Blue Banana stb.) nagyon megosztóak tudnak lenni. A memóriára építő játékokról nem is beszélve.

    Egyáltalán nem azt akarom kifejezni, hogy a Varázsfőzet mindenkinek való játék lenne, de nem is gondolom olyan tragikusan túlárazottnak a piacot megnézve. Mármint bizonyos szempontokat figyelembe véve az áron felül.

    Igazából tényleg érdemes kipróbálni, ha adódik rá lehetőség, mert anélkül én sem nagyon tudtam, hogy mit várjak tőle. :)

  • lilipl

    2021-01-09 21:36:34

    Valami ilyesmit akartam volna én is írni a cikk olvasása után, de nem tudtam volna ilyan röviden megfogalmazni, hogy mit érzek :D Ilyen árkategóriában pl az én figyelmemet jobban felkeltette akkor már a jungle speed vagy valami hasonló. Igaz teljesen más kategória a kettő. De egy kipróbálás erejéig én is szivesen játszanék vele elsőre, aztán kitudja.

  • szocsadam

    2021-01-07 08:22:32

    Köszönöm,
    Ezt értettem a cikkből is. Igazából az a kérdés, ahogy írtad is, hogy van e hozzá megfelelő társaság. Én utazáshoz is simán viszek két-három nagydobozos(Azul méretű) játékot, annyi elfér bárhol, ez engem nem hat meg :)
    Kipróbálni mindenesetre kifogom, ha lesz rá mód, de megvenni, nem hiszem.

  • Cygnus

    2021-01-06 21:48:07

    Jogos észrevétel, azért a 4000Ft tényleg nem kevés érte. Attól függ, hogy megéri-e neked, hogy milyen szempontoknak kell megfeleljen. A doboza tartós, a műanyag alkatrészek szintén, utazásnál, bárhol bármikor előkapható játéknak tökéletes. A szabályai egyszerűek, gyorsan tanulható/tanítható, tehát bárki becsatlakozhat kevesebb mint 5 perc alatt.

    Egy menet nagyon gyorsan lemegy, szóval amikor csak egy szusszanásnyi idő van, akkor is lehet pár kört játszani vele. Gyerekekkel szintén ideális, akár jelentősen eltérő életkorúakkal is nyugodtan előszedhető.

    Azt érdemes mérlegelni, hogy ami pozitívumai vannak, azok ki lennének-e használva vagy sem. Nyilván egy állandó társaságnál, esetleg fix 2 főnél nincs értelme. Viszont nagyobb/tágabb családi körben, esetleg modern társasjátékokkal most ismerkedőknek tökéletes szórakozás, és itt nem lódítás, hogy "gyere, próbáld ki, csak 5 perc az egész".

    Ha van rá lehetőség, a kipróbálást mindenképp javaslom ;)

  • szocsadam

    2021-01-06 19:16:01

    Érdekes egy játék lehet... 4000 Ft, nem tudom... Szívesen kipróbálnám, de ennyi pénzt egy filler filleréért kiadni... A cikk nem győzött meg, hátha más megtud.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Varázsfőzet