Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bears vs Babies - Nehogy összekeverd a macskáddal!

Egy háziállat sok felelősséggel jár: gondoskodni kell az etetésről, itatásról, szórakoztatásról (akkor is, amikor elutazol hosszabb időre), időnként elvinni állatorvoshoz stb. Mindenki vágyik egy szőrmókra, akit lehet simogatni és aki szórakoztat. Végre itt van a Bears vs Babies, a valaha volt legkisebb igényű kiskedvenc.

Nemrég megismerkedhettünk a zacskós csomagolással a Nyerőleves kapcsán. A Bears vs Babies rádob erre még egy lapáttal: végre van társasjáték pihe-puha szőrös dobozba rejtve is. Mi ez, ha nem a bőség zavara?

Mint két tojás...

A játék roppant könnyen előkészíthető, ugyanis a táblát - ami inkább egy szőnyeg - kiterítjük az asztal közepére, minden játékosnak osztunk 5-5 kártyát úgy, hogy mindenki kapjon legalább egy-egy medvefejet, és senkinél ne legyen babakártya, végül pedig készítünk három (nagyjából) azonos méretű húzópaklit. Ezután indulhat is a szörny- és a babahadseregek közötti kegyetlen küzdelem.

I. Fajközi baba-medveháború

A játék során légi-, tengeri-, illetve szárazföldi szörnyeket kell összetákolnunk, hogy minél több babát győzhessünk le azokkal, és ezáltal minél több pontot zsebelhessünk be. Ezt a kezünkben lévő lapok segítségével tehetjük meg, ugyanis a legtöbb kártyán egy-egy testrész szerepel. Így születik meg az egészségügyi problémákkal küszködő galamb egy kiadós favágásra készen, ami elég bénán táncol. Vagy a cicahasú, falábú sáskarák láncfűrészkarral.

De mégis miért Bears vs Babies a játék neve? Hol vannak itt a medvék? Senki ne gondoljon eget rengető magyarázatra: vannak a fejek között különféle medvefejek, melyek a legkülönlegesebb, legerősebb, leguniverzálisabb szörnyeket alkotják.

A körünk során a következő lehetőségek közül választhatunk:

  • Akciókat hajtunk végre: egy akció során vagy húzunk valamelyik húzópakliból, vagy kijátszunk egy lapot a kezünkből. Így tudunk testrészeket gyűjteni, szörnyeket építeni, babahadsereget erősíteni, stb.
  • Provokáljuk valamelyik babahadsereget: ekkor kitör a háború. A csatában minden medve, és minden olyan típusú szörny részt vesz, amilyen típusú hadsereget provokált az aktív játékos. A csata végén minden érintett kártya kukába (dobópakliba) kerül.
  • Kukázunk: a csaták és kijátszások során kukázott lapok közül választhatunk egyet, és a kezünkbe vehetjük.

A játék akkor ér véget, ha elfogyott az összes lap a húzópaklikból. Ekkor egy végső, epikus összecsapás következik a szörnyek és a babák közt, melyben típustól függetlenül mindenki részt fog venni mindkét oldalról. Az nyeri a játékot, aki a legnagyobb értékben tudott babakártyákat gyűjteni - azáltal, hogy legyőzte őket.

Még drágább Robbanó cicák?

A Bears vs Babies tagadhatatlanul az Exploding Kittens kiadó - többek között a Robbanó cicák készítői - terméke: adott egy jó adag humor, egy egyszerű játékmenet, és néhány újszerű, meglepő elem. Ilyen például a szőrös doboz, ami garantálja, hogy észrevedd a boltok polcain, vagy a szőnyeg, ami segít, hogy csak a szörnyeid legyenek kaotikusak, az asztalkép ne.

A szabálykönyv is rendkívül kreatív, nagyon ügyesen (és szórakoztatóan) tanít. Próbajátékkal indít, amelynek segítségével megismerhetjük a főbb elemeket működés közben, majd erre még rádobál pár dolgot, és már mehet is az éles bevetés. Kifejezetten könnyen tanulható azoknak is, akik nem sok társasjátékkal találkoztak eddig - vagy legalábbis nem sok szabálykönyvet tanulmányoztak.

A játékmenet talán egy leheletnyivel több taktikai lehetőséget kínál, mint a Robbanó cicák, de egyáltalán ne számítsunk hihetetlenül komplex, óriási mélységű partikra. Az érezhető mértékű szerencsefaktor mellett ügyesen kell minél kevesebb pontra váltanunk az ellenfelek minél nagyobb hadseregeit, és minél többre a sajátjainkat, emiatt előfordulhat, hogy a babahadseregen kívül a játékostársainkat is provokálni fogjuk. Bár a játékidő viszonylag rövid, ettől még nem fog szélsebesnek érződni.

A fogadtatás jellemzően eléggé negatív. Sokak szerint alacsony az újrajátszhatóság, sok pénzbe kerül, kidolgozatlan a játék működése stb. Ezek nem teljesen alaptalan vádak, de valószínűleg a sok csípős megjegyzés fő oka a túlárazottság és a kiadó körül kialakult óriási hype.

Ha csak a nyers működést állítjuk szembe a vételárral, akkor tényleg nincsenek összhangban. Ennyi pénzért már Monopoly-t is kapunk. :) Viccet félretéve, valóban sokkal nagyobb, komplexebb játékokat is kapni ezért az összegért, viszont arról se feledkezzünk meg, hogy a Bears vs Babies sosem akart többnek tűnni, mint ami valójában. Ez egy rétegtermék, ahogy a csillagos tornacipő, az Elzás tolltartó vagy a gyémántokkal kirakott táska is. Hogy megér-e ennyit? Mindenki döntse el maga. A Kickstarter kampány alapján sokaknak megért ennyit ez a szőrös doboz. Háziállatnak végül is egész olcsó és barátságos...

Lássuk a medvét...

A szőrös medvekalandokat főként azoknak ajánlom, akik odavannak az abszurd humorért - nagyjából a Robbanó cicák színvonalán -, egyszerű, egymást szívatós játékmenetre vágynak, és esetleg sokféle tárasasággal szoktak összeülni társasozni. Utóbbi szempontot azért emelném ki, mert nagyban épít a humoros elemekre is, ami sok játék után könnyen elveszítheti a varázsát.

A tapasztalat azt mutatja, hogy igen megosztó darab: volt, akinek nagyon nem jött át ez a fajta humor, és volt, aki egyszerűen odavolt a játék minden porcikájáért. Nálunk valahol a kettő között helyezkedik el: nem fogjuk minden nap elővenni, de alkalomszerűen elő-elő fog kerülni, ha egy könnyed, agyzsibbasztó kikapcsolódásra vágyunk.

A(z) Bears vs Babies társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • harnas1207

    2020-09-11 10:36:00

    Manapság nagyon népszerűek azok a társasok, melyek egyszerűek és nem agymegerőltetőek. (Nevezzük minimál játékoknak őket) Abban igazad van, hogy aki soha nem társasozott és ezt a játékot emeli le a polcról, nem pl. egy euro gémet, az meg is marad ezen a szinten. A kezdőknek is van igénye, és nem vakon választanak. Gyerekeknél is megfigyelhető ez a tendencia! Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ha nem lennének ilyen játékok, akkor ez a célközönség soha nem is játszana társasjátékokkal. Ami azonban valós veszély lehet, az a "Monopoly effektus" és ebben is igazat adok neked. Ha csak ilyen választék van odahaza, akkor a komolyabb igények nagyon hamar elsinylődnek és inkább letesznek erről a hobbyról. Ez pont úgy működik, mint a filmek vagy a könyvek világa.

  • l.mark

    2020-09-09 12:43:57

    A doboz rögtön felhívja magára a figyelmet, nagyon jól meg lett oldva szerintem, és a játék sem unalmas, viszont (és lehet, hogy pont a doboz stílusa miatt), szerintem túl van árazva. Ha tehetitek próbáljátok ki, mielőtt megveszitek!

  • Aztarel

    2020-09-05 23:35:50

    Ha visszaolvasod a soraimat, nem azt írtam, hogy aki ezzel játszik, az biztosan leragad ezen a szinten, tehát ezúton is megkérlek, ne adj a kalviatúrámba olyat, amit nem írtam. Azt írtam, hogy leragadhat, és ezt fenn is tartom. Továbbá azt, hogy egy ilyen játék sikere további hasonló játékokat generálhat. Senki nem mondta, hogy nem lehet ezekkel játszani, a valóságshow-kat is lehetett nézni régen, mind a kettőnek van egy elhelyezkedése a közkultúrában, illetve a népszerűségük jelentéstartalommal bír. Ez az egyik oldal.
    A másik pedig az anyagi, illetve üzleti oldala kiadói részről. Természetesen joga van bárkinek ilyen játékot készíteni, kiadni, mégha kicsit arcpirító is az ára a tartalmához képest, finoman szólva nem etikus, de hát ez van. Ha a célközönséget meg lehet szólítani ezzel a játékkal, akkor a kiadók mindenképpen meg is szólítják őket.
    Azért írtam ide a véleményemet, a többi vélemény mellé, mert szerettem volna, hogy a túlsúlyban lévő, kritika nélküli lelkes attitűd (a hype egyik fő mozgatórugója) mellett megjelenjen egy másik aspektus ezzel a darabbal kapcsolatban. Lehet úgy tenni, mintha egy kritikus vélemény szükségszerűen kötelező hatályúként hirdetné magát és erőszakos volna, de ez nincsen így, ahogy lentebb szintén ki is hangsúlyoztam külön.
    Kétségtelenül véleményekről beszélünk minden esetben, amik hathatnak más emberekre. Más a saját okai miatt szereti ezt a játékot, én pedig a magam okai miatt egyáltalán nem. A Robbanó cicák által elindított trendet a társasos világban egészen másképpen értékeljük, és ez is egy létező vélemény.

  • gyd

    2020-09-05 22:03:41

    Egy Ferrari 250 GTO is elég drága ahhoz, hogy a garázsban álljon, nem? Mégis milliárdokért visznek egy-egy darabot. És az is "csak egy autó". Ha nem veszik meg, akkor le fog kerülni a polcokról. De a KS kampány is szerintem elég sikeresnek mondható 3M+ dollárral.

    És szerintem aki megismerkedik egy társason keresztül a társasozás élményével (mármint azzal, hogy élvezetes lehet), az esélyes, hogy nem fog leragadni az első játéknál, amivel belecsöppent ebbe a világba. És még csak a típusnál sem biztos, hogy megmarad.
    Ez egy tökéletes játék lehet erre, ha valami része megfog valakit. Pl. ha valaki odavan az abszurd humorért, akkor valószínűleg nem egy Trónok harca vagy egy Korokon át lesz az, ami adni fogja neki azt a szuper "fílinget". Sőt, lehet, hogy még csak nem is egy Catan. Szerintem kár részletezni, hogy hogy történik ez, mert úgy vélem, hogy mind elkezdtük valahol, valamivel.

  • gevanda

    2020-09-05 20:41:20

    Nem most csoppentem be a tarsasjatek vilagaba, es megis jo jatekkent gondolok ra.

    Es abban se latok kivetni valot, ha valakit ez a jatek vonz be a tarsasjatekok vilagaba. Akit tenyleg erdekel a hobby, nem egy adott mufajra lesz nyitott. Es altalaban aki jatszik, lesz igenye komplexebb, bonyolultabb, idegen mufaju, teljesen uj jatekok kiprobalasara. Hogyha pedig megse, es boldogga teszi, hogy ezzel jatszik, egeszsegere.

    Ha nem tetszik neked egy jatek, elfogadja mindenki, de ez a te szubjektiv velemenyed, nem kene altalanositani, es ilyet allitani, hogy aki ezzel kezd belekostolni ebbe a hobbyba, leragad egy “szinten”.

  • Aztarel

    2020-09-05 17:48:25

    Extavagáns megjelenés, kidolgozatlannak tűnő, üres beltartalom. Szerintem a bevonzás nem elég érvként ennek a társasnak a tekintetében. Egyfelől ahhoz képest, hogy lényegében csak egy pakli kártya, nagyon drága (ezt a látvány hivatott kitenni és eladni), másfelől pedig megvan az a lehetőség, hogy aki ezáltal mozdul el Gazdálkodj okosan irányából, az az ilyen jellegű és tartalmú játékoknál maradhat (hiszen számára ez lesz a jó társasjáték, nem egy Álomház például), amik nem biztos, hogy sokkal beljebb vannak, mint egy Gazdálkodj okosan, vagy egy Scrabble. Megítélésem szerint bizonyos szempontból még hátrébb is. Kifejezetten tinédzsereknek (10-16) szóló játékként el tudnám fogadni, de nem így hirdeti magát, nem ezt a szerepet kívnja betölteni.
    De persze mindenki eldönti magának, hogy mihez kíván kezdeni ezzel a társassal, egyszerűen csak sajnálom, hogy sok esetben mintául, például szolgálhat a kezdő társasozóknak és ezáltal más készítőknek is, mint újgenerációs társasjáték.

  • Peter

    2020-09-05 16:53:44

    Ha adott társasjáték, a témája miatt alkalmassá vált arra, hogy olyan tagokat is bevonzzon ebbe a világba, akik idegenkedtek elmozdulni a Gazdálkodj okosan, Scrabble irányából és igényt teremtett a modern tarsasjátékok megismeréséhez, megérte elkesziteni, akármennyire is,, extrém''! 🙂

  • Aztarel

    2020-09-05 15:52:02

    Szomorú, hogy sokaknak akik csak most, vagy nemrég csöppentek bele a társasjátékozásba, ez a társas fog úgy beugrani, mint "jó" társasjáték. Meg ugye plüss, ami vonzza a tekintetet, tehát az csak jó lehet, olyan extravagáns és izgalmas..
    Az agyzsibbasztással kapcsolatban egyetértünk, de a kikapcsolódásról egészen mások az elképzeléseink.

  • Floranna

    2020-09-05 14:44:45

    Köszi, hasznos ennyi infót olvasni erről a játékról, pláne, hogy azért vonzza a polcokon a tekintetet. :)

  • gevanda

    2020-09-05 13:55:32

    Mi negyen felnottek probaltuk ki, gyerekkel meg semmilyen modern jatekkal se jatszottam soha. En megvennem felnott fejjel magamnak.😃 Ha szereti a leanyzo a szornyeket, szerintem tetszene neki, nagyon izgalmas a sajat szornyedet tervezni es alakitvatni. Viszont a babakat ne cukinak kepzeld el, hanem groteszknek. Ok a jatekban a gonoszok, akiket le kell gyozni, es ennek megfeleloen is vannak abrazolva. Nezz rola kepet, nem tudom, nem lenne-e zavaro vagy unszimpatikus a kislanynak, hogy ilyen viccesen csunyan vannak abrazolva a babak.

    En is a komplexebb es a kisebb szerensefaktoru jatekokat reszesitem elonyben, megse erzem ezt lebutiott jateknak. Nem egesz estes, nem az este fo atrakcioja, de nem is ez volt a celja. (Bar amikor eloszor kiprobaltuk, szamunkra ez volt a fo attrakcio, mert vicces, es annyira mas, mint amihez szokva vagyunk. Lejatszottunk jo par menetet egymas utan, es mindet nagyon elveztuk.) Ket nagyobb jatek kozott jo elovenni egy lazabb fillekent. Igaz, hogy ez se arban, se hosszban nem filler kategoria, de ket komplex jatek kozott tokeletes lazitas. Ezert erzem azt, hogy ennyi penzert konnyed lazitos atmenetnek draga, viszont kevesebbert kene, mert erre a celra tokeletes. Szorakoztato, vicces, ude. Es egyedi. Hiaba hasonlitgatjak a Robbano cicakhoz, ez sokkal egyedibb, humorosabb es valtozatosabb jatek, valamint nagyobb befolyasod van a jatek alakulasara, es tobb akciolehetoseg kozul valaszthatsz.

    Es jatekmenet tekinteteben tenyleg nagy a szerencsefaktor, mint minden jatekban, ahol lapokat huzol. De van tobb akciolehetoseged, es a szornytestresz lapjaid lerakasanak a szabadsaga, igy nem azt erzed, hogy csak megfigyeloje es elszenvedoje vagy a jateknak. Sot, lapokhoz se csak huzassal azaz szerencsevel juthatsz, hanem a kukazas akcio soran a mar legyozott szornyek barmelyik testreszet felveheted.

  • kemonszt

    2020-09-05 12:33:04

    Örülök, ha tudtam segíteni! :)

  • Floranna

    2020-09-05 12:25:29

    Köszi! Olyan nagyon komolyan nem gondolkoztam rajta én sem, csak láttam pár videót, aztán ilyenkor az ember fantáziája elindul. Főleg, hogy egyébként tényleg jól néz ki. Ha lesz alkalmam kipróbálni, mindenképp megteszem, de kicsit ráirányítottad a fókuszt, hogy milyen szempontok alapján mérlegeljek. :)

  • kemonszt

    2020-09-05 12:07:24

    Nekem sajnos nem igazán jött be a játék.

    Igaz, hogy jobban szeretem a komplexebb játékokat, viszont az egyszerűbb játékokkal sincsen bajom, hogyha jól átgondoltak.

    Azonban a Bears vs Babies esetében én egy kicsit azt látom, hogy a minőség helyett a szépséget helyezték előtérbe. Valamint talán túlságosan arra építettek, hogy a Robbanó Cicák után ezt is el fogják kapkodni, mert ugyan az a kiadó. Meg persze azért is, mert nagyon cukik a lapok és nagyon igényesek a grafikák, ez persze vitathatatlan. :D

    Viszont valahol úgy éreztem, hogy annyira "lebutított" játék lett belőle végül, hogy én már nem igazán tudom örömömet lelni benne. Természetesen gyermekkel játszani egészen más élmény lehet. El tudom képzelni, hogy nagyon élvezetes kis lurkóval építeni a szörny seregeket, amik aztán hadjáratot indítanak a bébik ellen, hogy megegyék őket ...

    De felnőttként egy kicsit élvezhetetlennek tartom az egyszerű pontozás és a viszonylag magas szerencsefaktor miatt. A játékmenet nekem egyáltalán nem volt izgalmas, hiába volt több alkalmam is nagyon olcsón hozzájutni a játékhoz, egyszerűen én nem gondolnám hogy érdemes beruházni egy Bears vs Babies játékra.

    Mondjuk tényleg nagyon szép és aranyos a játék doboza, meg a kártyák designja is baromi klassz, de azért a játékmechinzmusokban is lehettek volna ennyire igényesek. Én személy szerint felnőtteknek nem igazán ajánlom, mert nem látom, hogy valaki is őszintén tudná élvezni ezt a játékot, nem is igazán hallottam még ilyet a környezetemben. A játék egyszerűsége az, ami miatt sokan szeretik.

    Speciel ha szereted az ameritrash típusú, magas szerencsefaktorú játékokat, akkor taláán, lehet, hogy tetszeni fog. De hogyha nem annyira jönnek be az egyszerű és magas szerencsefaktorú játékok, esetleg inkább euro párti vagy, akkor én nem igazán ajánlom neked a játékot saját tapasztalataim alapján.

  • Floranna

    2020-09-05 11:33:43

    Mennyire ajánlós felnőtteknek? Vagy kérdezem inkább, hogy mennyire gyerekekkel ajánlós? [12 éves lady] :) Mert az persze, egy húzóerő, hogy szőrös, meg szörnyes, meg babás, de játékmenet tekintetében. :) Mi a tapasztalat?

  • gevanda

    2020-09-05 10:52:54

    Imadom!😍 Mar kiprobalas elott ra voltam porogve a szoros doboz, az abszurd humor, a gyonyoru grafika es ugy az egesz tema miatt. Nagyon egyedinek es meresznek tunt a temavalasztasa, minden jatekban a babakat kell vedeni, nem pedig pusztitani. Aztan kiprobaltam, es nem okozott csalodast. Volt, hogy direkt ugy epitettem fel a szornyem, hogy minel “vadabb” legyen a vicsorgo medvefejjel, egy tirexes es egy fegyveres karral, tank alsotesstel, es volt hogy direkt csak rozsaszin reszeket adtam hozza, hogy lanyos, hercegnos szornyem legyen. En jokat mulattam ezen, es hogy mindig felolvastuk, kinek milyen szornye van, es milyen babak tamadnak. Nagyon tetszett, hogy minden lap egyedi (talan par kar lap talalhato meg benne tobbszor), ez eleg keves jatekban koszon vissza, mind a kepek, mind a szovegek egyediek es viccesek.

    Lehet egymassal szemetkedni: ha latod, hogy valakinek mar eleg eros szornye van, te pedig tudod, hogy az egyik babahadsereg nem er tul sokat (vannak 0 pontosak is), direkt provokalhatod, hogy elveszitse az eros szernyet, de ne kapjon erte sok pontot, ez megfuszerezi a jatekot. Es amikor valaki provokal, bekerulsz egy harcba, es nem ismered az adott hadsereg babait, konnyen meglepodsz: volt mar nagy pakli, amit konnyu volt legyozni, es par lap, ami megis mindenkit megvert. Ez a kiszamithatatlansag adja meg a jatek izgalmat.

    Viszont a jatekmenet maga szerintem se er meg ennyit, es ketlem, hogy a tizedik jatek utan is ertekelnem ugyanugy a jatek humorat es kreativitasat, ezert nem vettem meg. Nincs rajta a must have listamon, de ha latnam akciosan egy baratsagosabb osszegert, egybol lecsapnek ra! Addig is szivesen jatszom, ha legkozelebb alkalmam lesz ra.

    Es akarcsak egy haziallatnak, ennek is hullik a szore, ezt be kell vallani. Hiaba kreativ, aranyos es puha ez a doboz, azert ez eleg zavaro. Lehet, ha nem nyulkalsz hozza, csak all a polcon, nem fogja hullatni, de en simogattam, mikozben magyaraztak nekem a szabalyokat, es eleg sok kihullott kozben sajnos... :(

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bears vs Babies