Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Elvarázsolt labirintus - Egy cím, két játék

Hogyan írjon az ember úgy egy játékról, ha közben annak létezik egy azonos nevű klónja is? Ráadásul Az elvarázsolt labirintus esetében nem csak a cím, de még a borítóra nyomott kép is ugyanaz, viszont a kettő között az árkülönbség több, mint háromszoros! Bár engem csak az egyik verzió érdekelt, a teljesség kedvéért mindkét változatot bemutatom nektek.

Mindkét Elvarázsolt labirintus gyerekjáték, és kiválóan alkalmasak a memória fejlesztésére. Bár nevükben emlékeztetnek a Ravensburger ’86-os klasszikusára, a Furfangos/Bolondos Labirintusra, nem sok közös van bennük. Itt is egy elvarázsolt épületben kell megtalálnunk elvarázsolt dolgokat, de az elvarázslás menete teljesen különböző.

A kartondobozos kiadás

Ez lenne a drágábbik változat. Mágnestalpú figurákat és fém golyókat, valamint egy kétszitnes játéktáblát kapunk hozzá. Az alsó szinten a fa elemekből egy labirintust alakítunk ki, majd az egészet letakarjuk a játéktáblával. A bábuk aljába épített mágnes egy kis fém golyót tart a tábla alján. Ha a figurát mozgatjuk, a golyó követi a mozgását. Ám, ha egy falon próbálnánk meg keresztül húzni, az akadály le fogja lökni róla a golyót, ami egy hangos koppanással a doboz alján landol és kigurul.

A cél a klasszikus tologatós labirintushoz hasonlóan itt is az, hogy a véletlenszerűen felcsapkodott varázstárgy korongokból minél többet összeszedjünk. Dobunk a kockával, majd lépünk, egészen addig, amíg meg nem halljuk, hogy a bábunkról leeső golyó a doboz alján koppan. Ez a hang jelképezi a láthatatlan falnak szaladó varázsló homlokának csattanását. Ez annyira kiüti a mágusunkat, hogy kénytelen visszakúszni a sarokba és átadni a sort a következő játékosnak.

A lényeg tehát, hogy megjegyezzük az akadályok és a szabad utak helyét. Ez egészen addig egyszerű, amíg megszerezzük az első varázstárgyat. Utána már sokkal húzósabb lesz fejben tartani az eddig kikerült falakat, és azt is, hogy a többiek milyen úton hatoltak a labirintus közepébe. Az igazán kemény arcok próbálkozhatnak azzal is, hogy minden teljes forduló után forgatnak mondjuk kilencven fokot a táblán.

Érdekesség, hogy készült hozzá egy kiegészítő is, ami ajtókkal bővítette a játékot. Ezek ugyanolyan fal elemek voltak, mint az alapjátékban, de ék alakban bevágták őket, ezért a tetejük elhajlott, de csak az egyik irányba. Így a golyót is át lehetett rajtuk vinni, de visszafelé már lelökték azt. Persze elsőre soha nem lehetett tudni, hogy az út éppen szabad, vagy csak egy nyitott ajtón suhantunk keresztül. Sajnos a kiegészítő itthon nem beszerezhető, pedig érdekes bővítése az alapjátéknak.

A fémdobozos kiadás

Paradox módon a fémdobozos változat az, amiben nem találni fém alkatrészeket. Jobban belegondolva, lehet, hogy pont azért döntöttek így, hogy szállítás közben ne kelljen hallgatni az ide-oda guruló golyók hangját, kibontáskor pedig ne azzal kelljen foglalkozni, hogy a doboz széléről lefeszegetjük a mágneseket.

Technikailag a fémdobozos változat ugyanazt tudja, mint a nagytestvére, csak a mágnesek helyett kartonpapírral oldották meg az útvonalak kialakítását. A T-alakú faljelzőket véletlenszerűen leszurkáljuk a padlóba, így a színes végüket nem lehet majd látni. A soron következő játékos bármennyit léphet a varázslójával, de minden lépés előtt meg kell mondania, hogy milyen színű falat készül átlépni. Ha igaza volt, folytathatja az útját. Ha nem, akkor a helyén marad.

A cél tehát itt is az útkeresés és a varázstárgyak összeszedése. Van azonban egy fontos különbség a két játék között. A fémdobozos verzióban, ha egy játékos több falat lépett át, akkor köre végén bármilyen sorrendben visszarakhatja azokat – persze csak a többiek számára látható módon -, újrarendezve ezzel a labirintust. Az elején még nem érdemes sokat variálni ezzel (hiszen nekünk is meg kell jegyezni a színeket), előrehaladottabb játéknál viszont alaposan meg lehet kavarni a többieket a falak felcserélésével. Ez különösen négy játékossal az igazi, ahol többször kényszerülünk arra, hogy bejárjuk mások útvonalát is.

Melyiket válasszam?

A száraz és tárgyilagos válaszom az, hogy a kartondobozos kiadás – tehát amiben mágnesek vannak – valamivel vonzóbb lehet kisebbek számára az izgalmas mechanika és a „hangeffektek” miatt. A fémdobozos kiadás ugyan nem ennyire ingerdús, viszont nehezíthető azzal, ha folyamatosan variáljuk a falakat. Ezzel ráadásul konfrontációhoz is szoktathatjuk a résztvevőket. Tehát az olcsóbb jelen esetben jobb döntés lehet.

A szubjektív és őszinte válaszom viszont az, válaszd a kartondobozos-mágneses veziót! Tény, hogy drágább, viszont még felnőttként is összehasonlíthatatlanul izgalmasabb élmény a „lebegő” golyókat szállítani. Minden egyes lépésben ott rejtőzik a várakozás izgalma, hogy vajon koppanni fog-e a golyó a doboz alján! Ha nehézség nem lenne elég, itt is lehet forgatni a táblát körönként.

Vizualitásban a két játék nagyjából megegyezik. A fémdobozos verzióban karton varázslókkal kell mászkálnunk, amik kicsit mutatósabbak, mint a nagytestvér khm... kúpjai, de a kialakításnak nyilván gyártástechnikai oka is volt.

Az én gyerekkorom útvesztős sztárja a Bolondos Labirintus volt, imádtam is játszani vele. A mai gyerekek pont annyira fogják imádni ezt a játékot – már csak azért is, mert legalább akkora élvezetet nyújt a szülőknek is!

A(z) Az elvarázsolt labirintus társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Máj

Mutasd a nyelved! - Memóriatorna egy doboznyi mopsszal

Ismertető | 2024.05.08. 14:00:00

Ezek a nyavalyások befalták az összes nyalókát! Lássuk ki lesz a legügyesebb és leplezi le az éhenkórász kutyusokat. A Mutasd a nyelved! egy pofonegyszerű memóriajáték, aminek a sikere garantált lesz a gyerekek körében.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék