Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Elvarázsolt labirintus - Egy cím, két játék

Hogyan írjon az ember úgy egy játékról, ha közben annak létezik egy azonos nevű klónja is? Ráadásul Az elvarázsolt labirintus esetében nem csak a cím, de még a borítóra nyomott kép is ugyanaz, viszont a kettő között az árkülönbség több, mint háromszoros! Bár engem csak az egyik verzió érdekelt, a teljesség kedvéért mindkét változatot bemutatom nektek.

Mindkét Elvarázsolt labirintus gyerekjáték, és kiválóan alkalmasak a memória fejlesztésére. Bár nevükben emlékeztetnek a Ravensburger ’86-os klasszikusára, a Furfangos/Bolondos Labirintusra, nem sok közös van bennük. Itt is egy elvarázsolt épületben kell megtalálnunk elvarázsolt dolgokat, de az elvarázslás menete teljesen különböző.

A kartondobozos kiadás

Ez lenne a drágábbik változat. Mágnestalpú figurákat és fém golyókat, valamint egy kétszitnes játéktáblát kapunk hozzá. Az alsó szinten a fa elemekből egy labirintust alakítunk ki, majd az egészet letakarjuk a játéktáblával. A bábuk aljába épített mágnes egy kis fém golyót tart a tábla alján. Ha a figurát mozgatjuk, a golyó követi a mozgását. Ám, ha egy falon próbálnánk meg keresztül húzni, az akadály le fogja lökni róla a golyót, ami egy hangos koppanással a doboz alján landol és kigurul.

A cél a klasszikus tologatós labirintushoz hasonlóan itt is az, hogy a véletlenszerűen felcsapkodott varázstárgy korongokból minél többet összeszedjünk. Dobunk a kockával, majd lépünk, egészen addig, amíg meg nem halljuk, hogy a bábunkról leeső golyó a doboz alján koppan. Ez a hang jelképezi a láthatatlan falnak szaladó varázsló homlokának csattanását. Ez annyira kiüti a mágusunkat, hogy kénytelen visszakúszni a sarokba és átadni a sort a következő játékosnak.

A lényeg tehát, hogy megjegyezzük az akadályok és a szabad utak helyét. Ez egészen addig egyszerű, amíg megszerezzük az első varázstárgyat. Utána már sokkal húzósabb lesz fejben tartani az eddig kikerült falakat, és azt is, hogy a többiek milyen úton hatoltak a labirintus közepébe. Az igazán kemény arcok próbálkozhatnak azzal is, hogy minden teljes forduló után forgatnak mondjuk kilencven fokot a táblán.

Érdekesség, hogy készült hozzá egy kiegészítő is, ami ajtókkal bővítette a játékot. Ezek ugyanolyan fal elemek voltak, mint az alapjátékban, de ék alakban bevágták őket, ezért a tetejük elhajlott, de csak az egyik irányba. Így a golyót is át lehetett rajtuk vinni, de visszafelé már lelökték azt. Persze elsőre soha nem lehetett tudni, hogy az út éppen szabad, vagy csak egy nyitott ajtón suhantunk keresztül. Sajnos a kiegészítő itthon nem beszerezhető, pedig érdekes bővítése az alapjátéknak.

A fémdobozos kiadás

Paradox módon a fémdobozos változat az, amiben nem találni fém alkatrészeket. Jobban belegondolva, lehet, hogy pont azért döntöttek így, hogy szállítás közben ne kelljen hallgatni az ide-oda guruló golyók hangját, kibontáskor pedig ne azzal kelljen foglalkozni, hogy a doboz széléről lefeszegetjük a mágneseket.

Technikailag a fémdobozos változat ugyanazt tudja, mint a nagytestvére, csak a mágnesek helyett kartonpapírral oldották meg az útvonalak kialakítását. A T-alakú faljelzőket véletlenszerűen leszurkáljuk a padlóba, így a színes végüket nem lehet majd látni. A soron következő játékos bármennyit léphet a varázslójával, de minden lépés előtt meg kell mondania, hogy milyen színű falat készül átlépni. Ha igaza volt, folytathatja az útját. Ha nem, akkor a helyén marad.

A cél tehát itt is az útkeresés és a varázstárgyak összeszedése. Van azonban egy fontos különbség a két játék között. A fémdobozos verzióban, ha egy játékos több falat lépett át, akkor köre végén bármilyen sorrendben visszarakhatja azokat – persze csak a többiek számára látható módon -, újrarendezve ezzel a labirintust. Az elején még nem érdemes sokat variálni ezzel (hiszen nekünk is meg kell jegyezni a színeket), előrehaladottabb játéknál viszont alaposan meg lehet kavarni a többieket a falak felcserélésével. Ez különösen négy játékossal az igazi, ahol többször kényszerülünk arra, hogy bejárjuk mások útvonalát is.

Melyiket válasszam?

A száraz és tárgyilagos válaszom az, hogy a kartondobozos kiadás – tehát amiben mágnesek vannak – valamivel vonzóbb lehet kisebbek számára az izgalmas mechanika és a „hangeffektek” miatt. A fémdobozos kiadás ugyan nem ennyire ingerdús, viszont nehezíthető azzal, ha folyamatosan variáljuk a falakat. Ezzel ráadásul konfrontációhoz is szoktathatjuk a résztvevőket. Tehát az olcsóbb jelen esetben jobb döntés lehet.

A szubjektív és őszinte válaszom viszont az, válaszd a kartondobozos-mágneses veziót! Tény, hogy drágább, viszont még felnőttként is összehasonlíthatatlanul izgalmasabb élmény a „lebegő” golyókat szállítani. Minden egyes lépésben ott rejtőzik a várakozás izgalma, hogy vajon koppanni fog-e a golyó a doboz alján! Ha nehézség nem lenne elég, itt is lehet forgatni a táblát körönként.

Vizualitásban a két játék nagyjából megegyezik. A fémdobozos verzióban karton varázslókkal kell mászkálnunk, amik kicsit mutatósabbak, mint a nagytestvér khm... kúpjai, de a kialakításnak nyilván gyártástechnikai oka is volt.

Az én gyerekkorom útvesztős sztárja a Bolondos Labirintus volt, imádtam is játszani vele. A mai gyerekek pont annyira fogják imádni ezt a játékot – már csak azért is, mert legalább akkora élvezetet nyújt a szülőknek is!

A(z) Az elvarázsolt labirintus társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Ti írtátok! - Répáskert

Ismertető | 2020.06.19. 08:00:00

A Répáskert című játék Pierrot társasjátékműhelyéből került a boltok polcaira, amelynek témája elsősorban a gyerekeket célozza meg, de egy igazi családi játék, ahol a felnőttek is megtalálhatják benne a szórakozást!

24Máj

Abyss - Mélységlakók [ludensblog]

Ismertető | 2020.05.24. 08:00:00

Jó nagy viták övezték még annak idején az Abyss 2014-es megjelenését. Nem igazán tudtak megegyezni a felek, hogy vajon szép és jó is egyszerre vagy csak simán szép...


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

Friss

Címkék