Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szuper farmer - Gazdálkodj okosan?

A Szuper Farmer az 1940-es években jelent meg, így igazi veteránnak számít a társasjátékok terén. Az általam bemutatót verzió az eredeti egy újra dizájnolt, de a gyökereiben változatlan jubileumi kiadása, mely külcsínében ugyan követte a trendeket, de a játékmenet tekintetében sajnos nem távolodott el elődjétől.

A Szuper Farmer megjelenésénél lélekmelengetőbb történetekről ritkán hallani: Karol Borsuk, a Varsói Egyetem (Brama Główna Uniwersytetu Warszawskiego) matematika professzora a német megszállás idején elveszítette az állását, és hogy segítse családja megélhetését megalkotta az akkor még Mintagazda néven futó társasjátékát, mely az elnyomás időszakában hamar megtalálta a világtól picit elszakadni vágyó célközönségét. A játék tesztelésében, tervezésében és illusztrálásában a professzor egész családja együtt dolgozott a sikerért. Munkájuk gyümölcsét pedig jól mutatja, hogy a Szuper farmer világszerte több, mint 1 millió példányban kelt el.

Mi van a dobozban?

A doboz tartalma:

  • 4 db játékos tábla,
  • játékszabály,
  • 2 db dobókocka,
  • 120 állat korong (nyúl, birka, disznó, tehén és ló),
  • 6 műanyag kiskutya (nagy és kicsi méretben).

A játékos táblák kialakítása jó, az összes hasznos információ könnyen fellelhető rajta, a játékszabály jól tagolt, kellően sok példával rendelkezik és szépen illusztrált, a dobókockák 12 oldalúak, melyek jelkép rendszere szép, gyerekbarát méretűek. Az állat korongok öt különböző állatot tartalmaznak, melyek illusztrációja lehetne változatosabb, de a rajzok aranyosak és képregényszerűek. A hab a tortán a különböző méretű kutya figurák, melyek nagyon jól illeszkednek a játék egészéhez. Külön ki kell térnem a dobozon található igazi kis retró élményre, mely az ajánlott korosztály felső határát is belővi: 4-99 éves korig- ez a kis apróság megmosolyogtatott, miközben felidézte gyerekkorom játékait.

Játékmenetről

A játékot az nyeri aki először szerez meg egy nyulat, egy birkát, egy disznót, egy tehenet és egy lovat a farmjának.

A szabályzatban található dinamikus változat szerint mutatom be a játékmenetet, erősen ajánlom, hogy kipróbálás során ti is ezt a verziót használjátok.

Az előkészületeknél minden játékos (2-4 fő) magához vesz egy játékostáblát és egy nyulat és kezdődhet is a játék.

A játék során a játékos köre három fázisra osztott:

  • cserére,
  • dobásra,
  • állatok begyűjtésére/befizetésére.

A játékostáblán található ár-érték segédlet alapján a jószágainkat a bankkal vagy a többi játékossal csere-berélhetjük (lásd a képet lejjebb). Fontos megjegyezni, hogy csak és kizárólag ilyen cserén keresztül juthatunk hozzá a kis és nagy kutyához, a tehénhez, valamint a lóhoz. Ezt követi a kockadobás, ahol a dobásunktól függően szaporíthatjuk a haszonállatainkat, elveszthetjük azokat vagy pedig semmi sem történik. Ha a kockákon egy állatból párt dobtunk, vagy olyan állatot dobtunk ki amink már van, nő a szaporulatunk. Méghozzá annyival, ahány párunk összesen van az adott állatból (a kockákat is beleszámítva!). Pl.: 5 nyúlból és egy malacból álló gazdaságunk esetén, ha egy nyulat és egy disznót dobunk akkor a közös készlet korongjai közül 3 nyulat és 1 disznót veszünk magunkhoz. (Figyelem, a készletből csak annyi állatot kapunk meg, amennyi aktuálisan elérhető, így, ha csak 2 nyúl van akkor maximum csak annyit vehetünk magunkhoz!) A kockákon azonban nem csak pozitív dolgokat dobhatunk ki, ugyanis itt kapott helyet a róka és a farkas is. A róka egy kivételével az összes nyulunkat megeszi, kivéve, ha rendelkezünk kis kutyával, ekkor elég csak a kutyát beadnunk és megmenekülnek az állataink. A farkas a nyulak és a lovak kivitelévek az összes állatot felfalja, kivéve, ha egy nagy kutya őrzi a farmunkat, ilyenkor csak a kutyától kell megválnunk.

Bár a kutyák egyike se kell a győzelemhez könnyen belátható, hogy ahogy növekszik a gazdaságunk úgy lesz egyre fontosabb az őrző-védő háziállatok beszerzése, hacsak nem akarunk könnyes búcsút venni az addig felépített farmunktól.

Vélemény

Ahogy a bevezetőmben is említettem sajnos nem öregedett jól a Szuper farmer. A sima dobásokra, óriási szerencsére és viszonylag nagy veszteségeket adó rókákra és farkasokra épülő szabályrendszer némi jellegű átdolgozásra szorult volna ahhoz, hogy 2020-ban is frissnek és dinamikusnak hasson a játék. Bár a dizájn és az egyszerű játékmenet plusz pont, valahogy nem tudtam maradéktalan örömmel felülni a tesztasztal mellől.

Gyűjtői szemmel egyfajta kuriózum, hogy egy közel 90 éves játék is újra kiadást kaphat. Sőt azok a szülők is megtalálhatják a számításukat benne, akik a matematikai alapműveleteket és az ár-értéket kívánják játékosan gyakoroltatni gyerekeikkel, mert arra viszont nagyon jó lehet.

A(z) Granna Szuper Farmer Extra társasjátékot a Jatekmakettcentrum.hu biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Kommentek

  • olahp

    2020-04-16 19:44:31

    Nekünk a mini verzió van meg. Felnőtteknek nem nyújt nagy élményt, de gyerekekkel jó kis szórakozás. Már a legkisebbek is hamar megtanulták a szabályt, rendkívül élvezik, ahogy bővül az állatseregük.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Granna Szuper Farmer Extra