Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!-Harry Potter: Death Eaters Rising

Lassan egy éve, hogy Cedric Diggory meghalt és Tudjukki visszatért. A varázsló világ mégis úgy gondolja, hogy Dumbledore bolond vagy veszélyes. Harry Potter pedig többé már nem a fiú, aki túlélt, hanem az, aki hazudott? Sötét felhők gyülekeznek, kínzó látomások gyötrik Harry-t, újabb rejtélyek látnak napvilágot, de a válaszok sehol. Valaki vagy valakik készülnek valamire, ami nem csak varázslókat, boszorkányokat, de muglikat is fenyeget. Ahogy az eddigi 4 évben, így most se számíthatunk túl sok jóra…

Áttekintés

A Harry Potter: Death Eaters Rising az ötödik rész eseményein alapul. A játékot a The Op Games (régebben USAopoly) kiadó hozta el nekünk a Rising sorozatuk (Thanos Rising, Dark Side Rising) részeként.
Nekik köszönhetjük a Roxforti csata játékot is, így mindenki biztos lehet benne, hogy értenek a Harry Potter típusú játékokhoz.
Ebben a 2-4 főig játszható, kooperatív játékban varázslókat kell toboroznunk a saját csapatainkba, miközben halálfalókat juttatunk az Azkabanba és igyekszünk meggátolni, hogy Volde…Tudjukki túl nagy befolyást szerezzen a varázsló világ különböző helyszínein. A játék maga könnyen tanulható, ellenben sokkal több lehetőség van veszíteni benne, mint nyerni. És igen, mindenki készüljön fel rá, hogy nagy szerepet játszik itt a szerencsefaktor. Rengeteg a kocka és az se mindegy, hogy milyen sorrendbe jönnek a varázsló és halálfaló kártyák. De mielőtt belemennénk a setupba és a játék szabályaiba, szeretnék az alkatrészekről pár szót ejteni.

Alkatrészek

Azzal kezdeném, hogy ennél szebb kockákat én még nem láttam. Sajnos duplán is elfogult vagyok, mert imádom a HP-t és kövezzetek (vagy kockázzatok) meg, de én a szerencsefaktor ellenére is élvezek kockákkal játszani.
Szeretem azt, amikor egy kiadó igényes dobókockákkal látja el a játékot. Itt nem matricázott oldalakkal találkozunk, mint a Roxforti csatában, hanem gravírozottakkal és festettekkel.
Eleve gyönyörű a kockáknak ez a vajszíne, de maguk a szimbólumok azok, amik szemet gyönyörködtettnek.
Mindegyiken más számban találhatóak meg különböző szimbólumok így a játék folyamán fontos, hogy milyen készlettel gazdálkodunk a különböző szakaszokban.
És ha ez nem lenne elég, akkor ott van Voldemort (igen, kimondtam/leírtam) saját D8-a, ami amennyire menőn néz ki, annyira megnehezíti a játékosok életét, és ígérem, a játék közepére „utálni” fogjátok ezt a kockát.

A karakter, helyszín és csapatkártyák átlagos minőségűek. És itt válik ketté általában a társaság.
Bár a kártyák grafikája igényes és szép, jól átlátható és értelmezhető, de van egy apró probléma velük. A karakterek mind a filmből lettek kivágva. Én azok táborát erősítem, aki bár imádja a filmeket, jobban örült volna, ha illusztrációkat lát és nem „screenshotokat”. De a társaságban volt, akinek így tetszik jobban a design, mert hamarabb beleélte magát a játékba.

A játéktábla pikk-pakk összerakható és a három különböző helyszín jól elkülöníthető már első ránézésre is.
Ezen kívül a játék tartalmaz különböző varázs tokeneket (amiket már kinyomkodva kapunk sajnos), sebesülés jelző kockákat és befolyás jelölő köveket.

A végére hagytam a legjobbat, úgyhogy jöhet a dobpergés. A. JÁTÉKHOZ. ADNAK. EGY. VOLDEMORT. FIGURÁT. Nemcsak, hogy remekül néz ki a játéktér közepén, de funkciója is van neki, tehát nem dísznek dobták bele a dobozba. Ugyanis ez fogja meghatározni, hogy melyik területen nő Voldemort befolyása, melyik varázslók és boszorkányok sérülnek, illetve aktiválja a halálfalók képességeit is.

Setup

Mindenki válasszon magának egy csapatot, annak a kártyáját és az ahhoz tartozó jelölő tokent a következők közül: Roxfort, Dumbledore serege és a Főnix rendje. Négy fős játék esetén valamelyik csapatot ketten erősítik. Mindegyik csapathoz kettő kezdő varázsló tartozik. A különböző kezdő karakterek Harry/Hermione, Dumbledore/McGalagony, Sirius/Tonks.
Miután kiválasztottuk a karakterünket, a megmaradtakat keverjük vissza a pakliba, majd az egész paklit keverjük meg, a Voldemort kártyát nagyjából a közepére csúsztassuk be. Ez lesz a húzópaklink, ami varázslókat, halálfalókat és Voldemortot tartalmazza.
Illesszük egymásba a játéktábla három részét, a közepére állítsuk be a Voldemort figurát, majd helyezzük el a helyszín kártyákat a nekik kijelölt részre (Abszol út, Roxmorts, Mágiaügyi Minisztérium). Húzzunk a pakliból helyszínenként három-három kártyát. 

Könnyen elérhető helyre rakjuk ki a nagyméretű főellenség kártyát, a húzópaklit, a dobókockákat, sebzés jelzőket és befolyás jelölőket és a varázs tokeneket.
(További opcionális előkészületek: Harry Potter ambient vagy OST zene, illetve egy korsó vajsör. :) )

A játékos egy köre:

Minden kör azzal kezdődik, hogy az aktív játékos a csapatjelölő tokent az egyik helyszínre rakja, az alapján hogy melyik varázslót szeretné megszerezni vagy melyik halálfalót legyőzni és Azkabanba küldeni. Ezután először dob a Voldemort kockával melyen a következő szimbólumok találhatóak, L, R és a Sötét jel. Az L és R irányt mutat, hogy a figurát balra vagy jobbra kell elfordítani. Az adott helyszínkártyára ekkor azonnal rákerül egy befolyás jelző, minden a helyszínen lévő varázsló és boszorkány sérül egyet, ha a csapat jelölőnk is ott van, akkor a csapatunk összes varázslója és boszorkánya is sérül. Ha a helyszínen halálfaló is tartózkodik, akkor az ő képessége aktiválódik.
Amennyiben a sötét jelet dobjuk ki, úgy Voldemort nem forog, viszont az összes, az ő helyszínén kívül tartózkodó halálfaló képességét és elbukott helyszínt aktiválni kell, ha azok kártyáin szerepel a sötét jel. De ilyenkor még nem ér véget a sötét jel hatása. A helyszín, amelyiken Voldemort maradt, kap egy befolyás jelölőt és az ott tartózkodó varázslók is sérülnek. Ezután kezdődik a hős fázis.
Az aktív játékos a közös készletből összegyűjti az alapkocka készletét, és ha valamelyik plusz karaktere lehetőséget ad arra, akkor további kockákat is magához vehet. Három lehetősége van a kockákat újra dobni, viszont minden dobás után legalább egy kockát meg kell tartania és el kell helyeznie. A különböző karakter kártyákon mind található egy szimbólum kombináció. Az aktív játékos ezeket a kombinációkat igyekszik kidobni annak érdekében, hogy varázslókat szerezzen vagy halálfalókat támadjon meg. Itt lép életbe a már említett szerencsefaktor. Igen, lesz olyan, hogy egyik kombináció se jön ki. De a játék igyekezett erre is megoldást találni. Minden csapatkártyán találhatóak képességek, amiket lehet aktiválni az adott dobókockával. Ezek egy, illetve kettő kockát igényelnek, és ezzel lehetőséget biztosítanak, hogy a legrosszabb dobásunkkal is hasznára váljunk a csatának.
De tételezzük fel, hogy minden úgy alakult, ahogy azt terveztük. Ha sikerült varázslót toborozni, őt helyezzük magunk elé. Ha lenne rajta sebzés, mert olyan helyszínről jönne, ahol Voldemort márt járt, azt vegyük le. A varázslók segíthetnek plusz kockához jutni, vagy van valamilyen speciális képességük, némelyik ingyenes, de van olyan, ami kockát kíván.
Ha sikerül egy halálfalót megsebezni, akkor tegyünk annak a kártyájára egy sebzésjelölőt és húzzunk magunknak egy varázs tokent. A varázs tokeneken plusz szimbólumok, kockák, segítségek találhatóak, amiket a játék során fel tudunk használni.

A helyszíneken mindig három karakternek kell lennie, így, ha egy hely  kockákat pedig rakjuk vissza a közös készletbe. A körünk itt véget ért.

Beszéljünk kicsit a nagyméretű főellenség kártyáról. Ez a kártya négy funkciót lát el egyszerre.
A kártya alá gyűjtjük azokat a helyszíneket, amiket elbuktunk, mert a befolyás jelölő elérte a maximumot az adott kártyán.
A kártya bal oldalán a legyőzött varázslók és a boszorkányok kaptak helyet. Játékos számtól függően van itt egy limit, amit ha elérünk, automatikusan veszítünk.
Jobb oldalt találjuk Azkabant, ahova a halálfalók kerülnek.
A kártya közepén pedig Voldemort bérelt helye van. Amint a húzópakliból előkerül Voldemort, őt a főellenség kártyára helyezzük és már ő is támadható lesz. Fontos, hogy Voldemort csak annyi sebzést tud kapni, amennyi halálfaló már az Azkabanban van.

Mikor veszítjük el a játékot?

  • Ha egy adott helyszín mindkét helyszín kártyáját elbukjuk és megüresedett helyszínen is összegyűlik a hat befolyás jelölő.
  • Ha négy helyszínt elbukunk.
  • Ha bármelyik játékos kezdő karaktere meghal.
  • Ha elérjük a legyőzött varázslók/boszorkányok limitjét.

Mikor győzünk?

  • Ha Voldemortot megsebezzük ötször.

Végső gondolatok

Ez egy nagyon szórakoztató, de egyszerre bosszantó játék is. Sokszor érzi magát az ember úgy, mint a karakterek a könyvben: minden romokban, túl sokan vannak ellenünk és sehogy se tudunk majd győzni. Nagyon erősen kooperatív jellegű a játék, folyamatosan meg lehet és meg is kell beszélni a taktikát. Éppen emiatt arra is lehet számítani, hogy itt bizony lehetnek alfa játékosok. A karakterek képességei mind hasznosak, sose éreztük azt, hogy egyik vagy másik karakter gagyi lenne. Viszont vannak olyan karakterek, akiknek se a könyvben, se a filmekben nem volt nagy szerepük a sztori szerint, itt mégis helyet kaptak, ez engem kissé zavart (2-3 ilyen van, őket mindig ki is szedem a játékból).
Bár 2-4 főig játszható, solo módban is működik, ha két csapattal játszunk egyszerre. De 2-3 fővel kényelmesebb a játék. Négy fővel nekem nem működött a csapat duplázás és a holtidő miatt.
A játék idő 1-1,5 óra, gyors a játékmenet, leköti az embert. Mivel könnyen tanulható és tanítható ezért öröm HP rajongó barátokkal összeülni és játszani.

Pálcát szegezz! - Harry Potter: Roxforti csaták

Ismertető, 2019.12.17. 06:00:00

A Reflexshop jóvoltából Harry Potter ismét visszatér, azonban ezúttal nem a könyvesboltokban, a mozivásznon vagy videójátékbolt polcain találhatjuk a legújabb varázsadagunkat, hanem a társasjáték boltokban kell szemfülesebben körbenéznünk.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Harry Potter: A halálfalók felemelkedése