Tokaido - Sétálni, sétálni...

A Tokaido egy társasjáték formában előadott tisztelgés a keleti kultúra előtt. Aki legalább annyira odavan az ázsiai motívumokért, mint Bauza, annak már a meseszép dizájn miatt is érdemes tennie vele egy próbát. Aki viszont akcióra vágyik, annak érdemes másfelé keresgélnie, mert ezt a játékot bizony meditációra tervezték.

Keletre tarts!

Antoine Bauza többször is elmondta, hogy menyire vonzódik a távol-keleti kultúrához. Célja, hogy a játékaival egyfajta "zen" érzést tudjon átadni, ahol a játékosok nem a győzelemért versengenek, hanem csak magáért az élményért játszanak. Valószínűleg a Tokaidóval sikerült ehhez a legközelebb kerülnie.

Amikor évekkel ezelőtt találkoztam vele, még bőven a dungeon crawlerek és cthulhus játékok bűvkörében éltem. Nem is igazán értettem, hogy ennyi izgalmas játék mellett miért akarna valaki inkább egy olyannal játszani, amiben a cél az, hogy a játékosok kiránduljanak egyet Japánban.

Most, hogy megjelent a magyar kiadás, úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt. Elhatároztam, hogy megteremtem hozzá az ideális hangulatot. Meggyújtottunk egy füstölőt, beraktunk valami kellemes meditációs zenét és újra elindultunk Edo felé.

Azt el kell ismerni, hogy a játék szép. De aki a Naïade név láttán a grafikus korábbi harsány munkáira (mint az Évszakok vagy a Dice Forge) számít, csalódni fog. A Tokaido kifejezetten minimalista, fehér színt előtérbe helyező dizájnnal jelzi, hogy itt egy sokkal békésebb játékkal van dolgunk.

Turizmus, vendéglátás

A cél, hogy Japán egyik legfontosabb útján, a Tokaidón eljussunk Kiotóból Edóba (vagyis Tokióba), de nem a leggyorsabb, hanem a legtartalmasabb módon. Mivel ez az út a valóságban ötszáz kilométer hosszú, a gyalogszerrel közlekedőknek valószínűleg szintén nem a gyorsaság volt a legfontosabb szempontjuk.

A játékosok figurái libasorban állnak az úton és mindig a leghátsó léphet előre. Bármennyit haladhat a bábujával, majd végre kell hajtania az aktuális mező utasításait. Helyszíntől függően:

 • gyűjthet pénzt
 • a pénzből adakozhat a szentélynek
 • vehet valami szuvenírt a boltban
 • megkóstolhat egy fogást a helyi étteremben
 • megmártózhat egy meleg vizű tóban
 • megcsodálhatja a tájat (összerakhat egy festményt)
 • találkozhat egy másik utazóval

Ezek mindegyike pontot ér, amiből természetesen a legtöbbet birtokló játékos lesz a végén a nyertes. Általában igaz, hogy ha sikerül többször egy ugyanolyan típusú mezőre lépni, akkor rendre több pontot lehet bezsákolni (például minél többször csodáljuk meg ugyanazt a tájat, annál több pontot kapunk).

A játékban az egyetlen nyersanyag a pénz, aminek a gondos beosztása a győzelem egyik kulcsa. Akárcsak az életben, költeni a pénzt rengeteg lehetőségünk lesz, visszafelé viszont kifejezetten lassan csordogál. Figyelni kell, hogy a szuvenírek vásárlása mellett még táplálkozni is tudjunk és az sem baj, ha a szentély perselyében is rendszeresen landol pár lyukas érme - a játék természetesen a legbőkezűbb játékost jutalmazza a legjobban.

A helyemen állsz...

A taktikai elemet azonban nem a gazdálkodás, hanem a kiszorítósdi hozza el a játékba. Minden mezőn egyszerre maximum három (két játékos esetén kettő) figura állhat, hátrafelé lépni pedig nem lehet. A kirándulóknak vigyázniuk kell, hogy előre botorkálás közben nehogy olyan mezőt hagyjanak nyitva, ami sok pontot hoz valakinek, mert egy-egy szerencsésen elkapott hellyel nagyon el lehet húzni.

Sajnos a győztes – vagy inkább optimálisnak tekinthető – stratégia gyorsan előjön: minden mezőre rá kell lépni, lehetőleg a többiek előtt, hogy minél több csatornán tudjanak befolyni a pontok. Ez azt eredményezi, hogy a figurák bakugrásban fognak előre haladni, minimális döntési lehetőséggel. Sokszor fordult elő, hogy automatizálta magát a játék és csak pakoltuk előre a bábukat, nagyjából ugyanazon séma szerint.

Azzal, hogy a legjövedelmezőbb stratégia egyben a leglassabb, Bauzának sikerült jól ráhúznia a tematikát a játékmenetre.

Nagyon zen

A fentiekből gondolom leesik, hogy a Tokaido igazán rétegjáték. Amikor a játékosoknak a boltban azt kell eldönteniük, hogy sárkányokat lovagoljanak meg vagy zombikat öljenek (esetleg a kettőt egyszerre), kevesen fognak értékelni egy olyan játékot, ami finoman szólva is csak cammog előre.

Nem a stratégák játéka ez. Mi elsőre belepakoltunk minden olyan opcionális elemet, ami nehézséget hivatott fokozni – adhatunk a játékosokan egyedi képességeket, csökkenthetjük az éttermek kínálatát - de még így sem agyaltunk rajta túl sokat.

A Tokaido egy játék formában prezentált flow élmény, Bauza tisztelgése az általa oly’ nagyra becsült keleti kultúra előtt. Itt nem a stratégia vagy a győztes kihirdetése a legfontosabb, hanem az, hogy elmerüljünk a játékban. Ahogy a neve is mutatja, a Tokaido nem az úti célról, hanem magáról az útról szól.

A(z) Tokaido társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

21Máj

Tilos az Á - Tiltott sivatag

Ismertető | 2019.05.21. 12:33:00

Matt Leacock Tiltott szériáját bemutató sorozatunk első darabjában a Tiltott sivatagról tudhatok meg többet.

18Máj

Tilos az Á - Tiltott sziget

Ismertető | 2019.05.18. 17:43:00

Matt Leacock Tiltott szériáját bemutató sorozatunk első darabjában a Tiltott szigetről tudhatok meg többet.


Kommentek

 • sz-tomy

  2019-04-06 11:36:03

  Gyönyörű játék, egyetlen hátránya, hogy 2 fővel szerintem nem jó.

 • benczikakos

  2019-04-06 09:27:08

  Remek cikk, sok oldalról bemutatja a játékot. Alapos, pontos, élvezetes olvasni. Gratula!

 • ARduel

  2019-04-04 21:10:37

  Egy társasjáték ami tényleg az élménygyűjtésről és utazásról szól.Nem sietsz sehová hanem tényleg arra törekszel, hogy minél több és változatos élménykkel gazdagodj.És ez a játék végéig magával ragad. Még egy panorám, még egy találkozás óóó de még szuvenírt is vegyek, de a templomról se feletkezzek meg. Az hogy ki nyer a csak a végén derül ki és talán a végére lényegtelennek is érzi az ember, mert valóban úgy érzed mintha egy utazásról megérkezve "lelkileg" lettél gazdagabb.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Gamer hírek 23.

  2019.05.22. 00:06:21 / retro, játék, hír, vámpír, társasjáték, kickstarter

  Porból lettünk...  Emlékeztek, hogy régen az Alkonyat előretörésével még a csapból is vér folyt? Sorra jelentek meg az ilyen-olyan vámpíros történetek minden korosztály számára...

 • Abyss - Mélységlakók

  2019.05.20. 12:38:05 / teszt, ajánló, játék, kártya, társasjáték, push_your_luck

  Jó nagy viták övezték még annak idején az Abyss 2014-es megjelenését. Nem igazán tudtak megegyezni a felek, hogy vajon szép és jó is egyszerre vagy csak simán szép. Sőt, az is...

 • Gamer hírek 22.

  2019.05.05. 12:18:56 / játék, per, hír, figura, társasjáték, cthulhu

  Az utolsó éjszaka  Nem lesz több Cthulhu Wars Kickstarter kampány a mostani után - legalábbis ezt állítja a játék megalkotója, Sandy Petersen. A most zajló kampány a...

 • A társasjátékok elpusztításának 3+1 módozata

  2019.04.30. 09:10:10 / vélemény, ajánló, játék, pusztítás, társasjáték

  Te is hisztirohamban törsz ki, amikor meglátod, hogy valaki meggyűrte a kártyádat? A játékosaid izzó haragodtól rettegve csipesszel emelgetik a bábukat a hatszorosan laminált...

 • Gamer hírek 21.

  2019.04.17. 00:47:59 / játék, hír, videójáték, társasjáték, kickstarter

   Ha megölsz egy istent, annak következményei lesznek...  ...mondta Kratos, majd letépte Héliosz fejét, hogy azzal világítson a sötétben. Miután már nem maradt kibelezhető...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Tokaido