A cikk egy 10% kedvezményre jogosító kuponkódot tartalmaz!

Ludens: Five Tribes - Dzsinn tonik

A Five Tribes: Naqala dzsinnjei társasjáték annyira megfogott minket, hogy rendhagyó módon nem egy, de rögtön két bemutatót is készítettünk róla! Két nézőpont, de egy vélemény: ez a játék egy igazi köteleződarab!

A játékról készült másik bemutatót itt tudjátok elolvasni:

Toszka: Five Tribes – Fine Toy

Ismertető, 2018.08.23. 15:11:00

Tüzesen süt le a nap sugara a mesés Naqalára. A hőség ellenére nagy a nyüzsgés. A legendás városállam körül a szultán halála óta idegen karavánok gyülekeznek....

A Five Tribes: Naqala dzsinnjei, ahogy Ludens látta...

Ez a játék úgy tud összetett stratégiát és változatos játékmenetet kínálni, hogy nem válik túl bonyolulttá és feleslegesen hosszúvá sem.

Négy évet kellett várni arra, hogy Bruno Cathala játéka végre magyarul is megjelenjen. Pedig szöveget csak a játékszabály tartalmaz és a rajongók népes tábora arra utalt, hogy jó fogadtatása lenne itthon.

Semmi sem jó...

A Five Tribes 2014-es megjelenését kisebb felzúdulás követte. Sokan sérelmesnek érezték, hogy a játékban pénzért vehetünk a piacon rabszolgákat, akárcsak egy tál curryt vagy egy vödör halat, és még „fel is áldozhatjuk” őket a dzsinnek kedvéért.

A panaszáradatra reagálva a Days of Wonder megígérte, hogy eltávolítja a rabszolgákat a játékból és fakírokkal helyettesíti őket. Emellett kiadott egy kiegészítő csomagot is, mely tizennyolc fakírkártyát tartalmaz, hogy az elégedetlenek kijavíthassák vele a játékot. A döntést újabb panaszáradat követte, mondván, hogy tönkreteszi a játék tematikáját. A szögeságyon ülő fakírok ugyanis nem az arab, hanem az indiai kultúrában voltak ismertek. Magyarországon a fakíros verziót lehet beszerezni.

Öt sereg csatája

Egy keleti sivatagban járunk, a híres Naqala birodalomban. Az örökös nélkül maradt szultán trónjára sokan vágynak, de csak az ragadhatja magához a hatalmat, aki az öt törzs segítségével a legtöbb győzelmi pontot gyűjti össze...

A játéktér harminc véletlenszerű lapkából áll, melyek győzelmi pontokkal megrakodva csak arra várnak, hogy valaki kiürítse és így elfoglalja őket. Mindegyiken három-három, szintén véletlenszerűen húzott figura áll, ezek képviselik a címben szereplő öt törzset, vagyis a munkásainkat.

A játékosok először is licitálással megállapítják a körsorrendet, figyelve arra, hogy az el nem költött pénz a játék végén győzelmi pontokat ér – tehát nem feltétlenül jó taktika minden aranyat erre áldozni.

A soron következő játékos választ egy mezőt, fölkapja róla az összes bábut, majd egyesével lepakolja őket a környező lapkákra. Az utolsót csak olyan helyre rakhatja le, ahol már szerepel azonos színű bábu. Ha végzett, eltávolítja az összes figurát, ami megegyezik az utoljára lerakott színével és végrehajtja a hozzájuk tartozó akciót. Ha ezzel a hely ki is ürül, rádob egy tevét, jelezve, hogy az az övé. Minden elfoglalt mező győzelmi pontokat ér majd a játék végén.

Figurákból – ahogy a játék neve is utal rá – ötféle színű van, ami öt különböző akciót jelent. A sárga vezírek hozhatnak GyP-t; a kék építők termelik a pénzt; a zöld kereskedők az árucikkeket veszik a piacról; a fehér vének segítenek a dzsinnek megidézésében; a piros orgyilkosok pedig eltávolítanak más figurákat a tábláról.

Mivel ezek közül egyet mindenképpen végrehajtunk a saját körünkben, sokan egy speciális munkáslehelyezős játéknak tekintik a Five Tribest.

Végül, a játékos használhatja a mező képességét: építhet rá palotát vagy oázist, növelve ezzel az értékét; vásárolhat a piacról vagy idézhet magának dzsinnt. Ez utóbbiak központi szerepet töltenek be a játékban. Adhatnak valamilyen egyedi képességet vagy növelhetik valaminek a GyP értékét, amivel új irányba lökdöshetik a stratégiánkat.

Üdítő oázis

A győzelem kulcsa az előre gondolkodás, ami a különböző figurák képességeinek kombinálásában rejlik. Igazán sok pontot akkor lehet termelni, ha minden lépésünkkel már a következőt készítjük elő – vagy a másik tervét húzzuk keresztbe. A lehetőségek gyorsan fogynak, ami miatt a játék meglepően rövid is tud lenni. Szerencsére kibalanszolták annyira, hogy ne lehessen csak egy dologgal (például csak dzsinnek gyűjtésével) győzelmet aratni.

A Five Tribes két fővel is tökéletesen működik, de megváltozik a karaktere. Minden játékos kétszer jön egy forduló alatt, a licitsorrendnek megfelelően. Mivel itt sokkal hamarabb kerülünk ismét sorra (sőt, kis ügyeskedéssel megoldható, hogy négyszer lépjünk egymás után), igazán szép vonatokat lehet felépíteni és megnő a licit szerepe. Végig figyelni kell viszont a másikat, mert ha nagyon elhúz a pontokkal, rajtunk kívül senki nincs, aki meg tudná állítani. Sokan a kétfős verziót tartják az „igazi” Five Tribes élménynek. Dicséretes egyébként, hogy a kétjátékos módhoz külön tornyokat és tevéket tettek a dobozba, nem a többi alkatrészből kel hozzá guberálni.

Vár ezeregy éj

Remek dolognak tartom, hogy – az amúgy nyelvfüggetlen – Five Tribes végre magyar szabállyal is elérhető. Könnyen tanulható és minden segítséget megad, hogy már az első parti is izgalmas és élvezetes legyen. A teljesen véletlenszerűen felpakolt táblának köszönhetően nincs két ugyanolyan játék.

Igazi bármikor elővehető alapdarab, ami megérdemli, hogy minden gamer polcán ott legyen.

A(z) Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

A kuponkód egy, a törzsvásárló kedvezménnyel összevonható, 10%-os kedvezményre jogosít a Five Tribes: Naqala dzsinnjei társasjátékra. Beváltható 2018. október 31-ig. KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

12Júl

Címke - egy játék, amelynek neve C betűvel kezdődik

Ismertető | 2019.07.12. 10:00:00

Mondj egy szót, amely kapcsolódik a konyhához és P betűvel kezdődik… vagy G-vel esetleg A-val… de lehet H is. Ha nem konyhához, akkor a féltékenységhez kapcsolódóan… vagy Párizshoz… Mondj mindhez egyet! Túl könnyű? Mennyi megy 15 másodperc alatt?

10Júl

Tilos az Á - Tiltott fellegek

Ismertető | 2019.07.10. 10:00:00

Legújabb cikkünkben a Tilott sorozat eddigi utolsó tagjával a Tiltott fellegekkel ismerkedhetek meg bővebben.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Gamer hírek 25.

  2019.06.25. 20:33:39 / játék, magyar, hír, macska, társasjáték, kickstarter

  Vigyázz, ez csapda!  Új Kickstarter kampányt indított a Karácsonyfát jegyző Clevergreen csapata. az ALTARS: Traps of the Deep kifejezetten interaktív, sok újrajátszhatóságot...

 • 7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők

  2019.06.18. 21:07:44 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, társasjáték, rajongói, 7csoda, printandplay

  Nem hittem volna, hogy a Pantheon után a Repos magára hagyja a 7Csoda: Párbajt. Már csak azért sem, mert a nagytestvéréhez kis túlzással hetente jött ki valami kiegészítő -...

 • Gamer hírek 24.

  2019.06.03. 23:55:42 / játék, könyv, hír, díj, társasjáték, kickstarter

  Kuruzslók vitték a díjat  Kihirdették a Magyar Társasjátékdíj győztesét. Idén először száz fölé kúszott a nevezések száma: összesen 133 játékból kellett válogatni a zsűrinek....

 • Gamer hírek 23.

  2019.05.22. 00:06:21 / retro, játék, hír, vámpír, társasjáték, kickstarter

  Porból lettünk...  Emlékeztek, hogy régen az Alkonyat előretörésével még a csapból is vér folyt? Sorra jelentek meg az ilyen-olyan vámpíros történetek minden korosztály számára...

 • Abyss - Mélységlakók

  2019.05.20. 12:38:05 / teszt, ajánló, játék, kártya, társasjáték, push_your_luck

  Jó nagy viták övezték még annak idején az Abyss 2014-es megjelenését. Nem igazán tudtak megegyezni a felek, hogy vajon szép és jó is egyszerre vagy csak simán szép. Sőt, az is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Five Tribes – Naqala Dzsinnjei