Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Table Talk 33. rész: TOP 10 Alulértékelt játék

Gál József és Horváth Balázs a különböző alulértékelt társasjátékokról beszélgetnek.

33. Rész: TOP 10 Alulértékelt játék by Table Talk

Az alulértékelt játékokról beszélgettünk. 00:00 Hírek 11:38 TOP 10 Alulértékelt játék

Ha tetszett a srácok munkássága, ne felejtsétek el őket likeolni.

Table Talk 32. rész Társasjátékversenyek

Érdekes, 2020.02.25. 15:15:00

Gál József, Horváth Balázs és Horváth Zoltán a különböző társasjátékversenyekről beszélgetnek.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

01Dec

Gondold ki! - "Ország, város, fiú, lány, ..."

Ismertető | 2022.12.01. 07:59:00

Tudsz mondani egy műszaki eszközt "G"-vel? És egy foglalkozást "Ü"-vel? Na és mindezt úgy, hogy te legyél a társaságból a leggyorsabb? Ha gyerekkorodban szeretted az ország-várost, akkor most itt a lehetőség partijáték formájában újra elővenni.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-18 09:02:57

    A Sorban állás érdekes darab... Előrébb helyezték a korhűséget, mint a fancy-zést, és szerintem a kinézete abszolút nem adja el magát - legalábbis számomra. Alapvetően elég szemét játék, de pont ez adja át a korhűségét, ugyanis a valóságban is valószínűleg ilyen élmény volt a dolog, csak ott ténylegesen éhen is maradt a család. Nekem szerencsére nem volt szerencsém ehhez a korszakhoz, de igen közeli hozzátartozóim vannak, akiknek ez mindennapos volt. Így a tematika is kényes lehet azoknak, akik tényleg átélték ezt, mert lehet, hogy még játék formájában sem szívesen élnék át újra. A Secret Hitlert tudnám egyébként kicsit párhuzamba állítani ezzel. Ott is ugye a fasiszták és a liberálisok küzdenek a hatalmi pozíciókért és a saját igényeiknek megfelelő törvények beiktatásáért. Az egyfelől egy messzebbi időszak, és nem valószínű, hogy sok olyan emberrel fogunk leülni Secret Hitlerezni, akik még átélték azt az időszakot, illetve ott még közvetlenebbül kell belebújnunk a gonoszok bőrébe - itt talán az lenne a teljes párhuzam, ha a boltok kiszolgálását végző személyek bőrébe kéne bújni, hiszen ott volt a gyökere a hiánynak feltehetően. Így "csak" az elszenvedő alanyok(családok) bőrébe bújhatunk - bár nyilván ha úgy nézzük, ezekben a körökben is erősen csorbát tud szenvedni az empátia, és az önös érdekek miatt gátlástalanul eltapossák az emberek egymást, akár fölöslegesen is, és ez is húsba vágó dolog tud lenni.

    Érdekes játékok kerültek amúgy a listára, érdemes volt végighallgatni. Pl. a Commissioned elmondás alapján tényleg egy fordított Pandemic, ahol még az alpha játékos problémáját is orvosolni igyekeztek egy jónak tűnő módszerrel. A kooperatív játékoknál ez tényleg nagyon fontos tud lenni, ugyanis ha nagyon beletanulsz és rájössz a jól működő módszerekre, és azt próbálod megcsináltatni a többi(akár új vagy újabb) játékossal, akkor csinálsz tulajdonképpen magadnak egy egyszemélyes játékot, a többiekkel pedig nagyon nem szeretteted meg az adott társast(vagy akár egyenesen meg is utáltatod velük). Így kifejezetten jó hallani, hogy vannak próbálkozások az alpha játékos problémájának megoldása kapcsán - csak azt sajnálom, hogy kis hazánkba nem jutott (még) el a játék, és elég drágán lehetne beszerezni(eddig 60 USD alatt nem igazán találtam szállítással együtt).

    Ez az alkatrészpótlás téma érdekes volt még, ami az Asmodee kapcsán jött fel a beszélgetés elején. Mi a Kaméleonnal jártunk úgy, hogy valahogy eltűnt az egyik kódlapunk, és így 8 emberrel ugye nem tudtuk váltogatni a zöld és a kék lapokat, és kicsit könnyebben lehetett megjegyezni egyes dobásokat, ami be tud tenni a játéknak, kevésbé válotozatossá teszi. Úgy döntöttünk, hogy pótoljuk, de ilyenkor egyébként a nyomtatási különbségek is nagyon elő tudnak jönni. Tehát nem elég, ha a hiányzó lapot megcsináltatod, és megúsztad olcsón, mert szinte biztosan annyira különböző lesz a szín az eredetihez képest, hogy felismerhető lesz, és így az a rejtett szerep már nem is olyan rejtett. Az, hogy eltűnik egy darab a játékból, leginkább akkor problémás szerintem, ha bele kéne olvadnia több dolog közé, és nem igazán lehet pontosan ugyanolyan kinézetet reprodukálni, vagy annyira igényes vagy, hogy a játék minden egyes alkatrésze meg kell legyen gyári állapotában. Szerencsére bizonyos esetekben előfordulhat olyan, hogy egy-egy dolgot egy kis kreativitással pótolni lehet, és nem is igazán fog számítani, hogy kicsit másképp néz ki, mint a többi - például ha a Kaméleonnál maradunk, akkor egy-egy témakártyát simán lehet reprodukálni, mert ott nem igazán számít, hogy pontosan ugyanúgy néz-e ki a hátulja, mint a többinek. Sőt, a Kaméleonnál így pont a bővíthetőség is nagyon jól megoldott, mert bármennyi ilyen kártyát lehet gyártani pluszba - csak idő és kreativitás kérdése a dolog.
    Egyébként nem volt olcsó pótolni 8 kártyát sem - főleg úgy, hogy kaptunk rá egy előzetes árajánlatot, ami nem lett volna sok, de végül amikor kész volt és fizetni kellett, majdnem a kétszeresét kellett otthagyni. Nem akadékoskodtam, mert nem tudom, hogy működik egy nyomdában egy ilyen egyedi kérés árazása előzetesen és utólag, de elég rossz élmény volt - és kb. a játék árának a negyedét otthagytam végül 8 darab kártyáért. Na mindegy, legyen ez az én bajom. És hátha valami tanulsággal is szolgál mások számára.

Népszerű

Friss

Címkék