Szkítia fosztogatói
Szkítia fosztogatói
Szkítia fosztogatói
Szkítia fosztogatói
Videó beküldése

Szkítia fosztogatói társasjáték

társasjáték, 2020
Értékelem!

A Szkítia fosztogatói egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a pakli tervezés, a kártya húzás, a kockadobás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra. Mondák szólnak lóra született...

A Szkítia fosztogatói egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a pakli tervezés, a kártya húzás, a kockadobás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Mondák szólnak lóra született, vad harcosokról, akik sasokat idomítanak hadászatra. A szóbeszédek azonban többek puszta rémmeséknél, abban azonban igazuk van, hogy rettegni kell a szkítákat. A fosztogatók ugyanis felkészültek, és megindulnak hódító hadjáratukra Kimmériából Asszírián és Perzsián át egészen Hellászig feldúlják az ókori világot. Csatlakozz hozzájuk, és legyél te a legjobb szkíta fosztogató!

A Garphill Games A Nyugati királyságszériájához hasonlóan a Szkítia fosztogatói is egy roppant izgalmas és különleges stratégiai társasjáték, amelyet nem csak játszani könnyű, hanem megtanulni is! A Szkítia fosztogatói nem csak a magyarokat fogja magával ragadni! A Szkítia fosztogatói nem csak a magyarokat fogja magával ragadni!

A Szkítia fosztogatói egy könnyen tanulható munkáslehelyezős, kártya- és nyersanyag menedzselős, szett gyűjtögetős stratégiai társasjáték, amely épít a mechanika építésre. A játékosok célja nagyon egyszerű: egy erős, hatékony fosztogató csapatot összeállítani és őket menedzselni (területet feldúlni, zsákmányt szerezni) és minél több győzelmi pontot szerezni.

De nehéz a döntés, hogy mit is csináljunk, mikor két akció közül lehet csak választani. Dönthetsz úgy, hogy az adott körben munkáraküldöd a csapatodat vagy inkább fosztogatni. Az előbbivel (munka) a szkíták alaptáborában tudunk munkásokat mozgatni - egyet lerakunk, egy másikat felveszünk. Különböző helyszíneken a munkásunk színétől függően más és más akciót tudunk aktiválni. Mindenki minden színnel játszik és nincs meg kötve, hogy melyiket hova játsszuk ki, de ha megfelelő helyre helyezzük le őket, akkor plusz pontokhoz juthatunk (színbónusz). Ha jól játsszuk ki a munkásainkat különböző nyersanyagokat szerezhetünk (kumisz, ellátmány, pénz), de a hordánkhoz új tagokat is fel tudunk bérelni - vagy akár sasokat vásárolhatunk.

Ha fosztogatásra adjuk a fejünket, akkor forduljunk a tábla mesés gazdagságot ígérő, de veszélyekkel teli területe felé. Győzelmi pontokat leginkább fosztogatásokkal tudunk szerezni, bizonyos nyersanyagokat is csak így tudunk beszerezni. De felkészülés nélkül nincs portyázás, hiszen csatába a képzettek vonulnak - ehhez pedig munkát kell végezni a faluban (csapatot kell toborozni, esetleg lovat, sast vásárolni - ezek plusz pontot adnak a fontos csatákban). Határozd meg a célpontod, és ha megvan a szükséges követelmény, le is csaphatsz rájuk. De hogy mennyi mindent sikerül zsákmányolni, azt már a kockadobások döntik el...

A Szkítia fosztogatóinak dobozában egy 1-1,5 órás,kellemes stratégiai társasjáték rejlik, amelyben nem csak a felszínt fogjuk kapirgálni, hanem kellemes mélységig elmerülhetünk benne. A szabályzat könnyen értelmezhető és egy kis küzdelem az izgalmas játékért mindenképpen megéri!

Forrás: Gémklub
Az üzletekben most 7% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 7 000 Ft-tól
 • 33 ajánlat

Kategória: Ősi
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Pakli tervezés, Kártya húzás, Kockadobás, Munkás-elhelyezés, Solitaire, Contracts, Különböző típusú munkás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szkítia fosztogatói társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Szkítia fosztogatóijlehocz, Budapesten, Zuglóban.

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapesten, Zuglóban.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan képek: https://boardgamegeek.com/market/product/3260573

1 érdeklődő


Szkítia fosztogatóiSUMO, Budapest XI. kerület és környéke, illetve Székesfehérvár

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest XI. kerület és környéke, illetve Székesfehérvár! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Duplikáció miatt bontatlan állapotban eladó. Csomagküldés megoldható.

1 érdeklődő


Szkítia fosztogatóijudit.bojtos, Budapest, Agglomeráció megbeszélés alapján

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, Agglomeráció megbeszélés alapján! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Egyszer játszott, nagyonnagyon nem jött be.

2 érdeklődő


Szkítia fosztogatóiadambalogh959, Budapest: Csepel, 4/6 vonala, Keleti

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest: Csepel, 4/6 vonala, Keleti! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Hiánytalan, megkímélt, újszerű állapotban. Nem kerül elő eleget. Foxpost megoldható.

1 érdeklődő


Szkítia fosztogatóiradoszabelian, Pécs

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Pécs! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csak bontva lett, a kártyák és a karton elemek még kibontva sem lettek. Szép állapotban :) Csomagküldés foxposttal.

0 érdeklődő


Szkítia fosztogatóihadhaz.sandor, Bp Keleti

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Bp Keleti! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

egyszer játszott

0 érdeklődő


Szkítia fosztogatóihylsuy, Dunaújváros

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Dunaújváros! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Egyszer játszott. Kiváló állapotban.

3 érdeklődő


Szkítia fosztogatóihalaszkiraly, Pesterzsébet

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Pesterzsébet! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontott, egyszer sem használt, hibátlan, hiánytalan állapotú. Nyelv: magyar, játékszabály a dobozban. Foxposttal is mehet. Csere pl: Décorum, Long shot, Rajas of the Ganges: The Dice Charmers.

0 érdeklődő


Szkítia fosztogatóiJuhaszPeti, Csopak, Balatonfüred, Veszprém

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Csopak, Balatonfüred, Veszprém! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Párszor játszott, kifogástalan állapotban

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Szkítia fosztogatói társasjáték videók (7)

Kapcsolódó cikkek

 • A könyörtelen horda – Szkítia Fosztogatói

  Ismertető2022.11.14. 18:30:00 / Ismertető, Bemutató

  Szkítia Fosztogatóiban célunk, hogy ütőképes osztagot szervezzünk, amivel Szkítiából indulva Kimmérián, Asszírián és Perzsián át egészen Hellászig nyargalva kifosszuk Eurázsiát, küldetéseket teljesítsünk és a legtöbb zsákmánnyal térjünk haza.

Kommentek

Kommentek

 • Farkas

  2024-04-23 08:26:05

  Nem ehhez a játékhoz készültek, de ennyi pénzért akár még működhetnek az Amritsarhoz kiadott fémpénzek is.

  A Szkítiában 32 érme van, ez 30-at tartalmaz, de talán elég lehet 😃

 • gsnuki

  2024-04-22 07:37:34

  Ez ugyan általános, de talán pont ezért jobb is lehet. Ez a "Medieval", de van náluk "Industrial" is, ha...

 • dannytrejofan

  2024-04-21 23:30:01

  Köszi a tippet, de vásárláskor rákérdeztem a Reflexshopnál, és azt mondták, már nem tudnak adni :(

 • MynsFall

  2024-04-21 21:22:51

  A fémpénzzel kapcsolatban ajánlom neked, hogy érdeklődj a Reflexshopnál.
  Nekünk első játékaink közt került a polcra és rögtön beleszerettünk.
  Ezért kicsit csalódott is voltam, miután a vásárlás után kb. 2 hónappal a Reflexshop csinált egy Szkítia fosztogatói akciót + fémpénz. Még aznap írtam nekik egy e-mailt, hogy lenne-e lehetőség (akár némi ráfizetéssel) egy fémpénz csomagra? Nem telt el fél nap sem és kaptam a kedves e-mailt, hogy költségmentesen biztosítanak egy csomag fémpénzt, csak mondjam meg, hogy hol szeretném átvenni. Mi azóta is azzal játszuk és egyébként ad is az egészhez.
  Úgyhogy ajánlom megpróbálni, hátha nem futott ki az összes a raktárukból.

 • coldnuit

  2024-04-21 19:57:40

  De jó, hogy említetted, ez nálam lemaradt: valóban nagyon-nagyon változatos minden játék! Mert bár alapjaiban ugyan az történik, és munkás-helyszín sincs olyan sok, mégis a sok kártya képesség miatt el lehet indulni eltérő stratégiákon. A fosztogatási helyszínek is változnak az által, hogy a zsákmányok random kerülnek a táblára. A szerződések/megrendelések is változnak, ez által értékelődnek máshogy a zsákmányok is, mikor melyikre van szükség. A kockadobás miatt az elszenvedett sérülések mértéke is mindig máshogy alakul, itt persze a szerencse is szerepet kap, de szerintem ezzel nincs semmi gond.

  Jót nevettem az "egész bandát leitató kumiszfőző asszony"-on!! 😆 De valóban, nagyon hasznos tud lenni minden kártya ilyen vagy olyan módon!

  A szóló mód egy külön kommentet megérdemele tőlem, én imádom. Nagyon egyszerű, de nagyon hatékony! Biztos vagyok benne, hogy sok-sok időt fektettek a kidolgozásába, és ez érződik is. Én már nem 1, nem 2 játékot vesztettem el szólóban!

 • dannytrejofan

  2024-04-21 19:38:26

  Csak megerősíteni tudom az általad leírtakat. Én is a Reflexshop akciójában vásároltam meg nemrég, és első látásra/játékra megragadott. Mico grafikái miatt sokáig a Raiders of the North Sea volt rajta a radaromon, ami ugye ennek a játéknak az elődje. Viszont azt írták, az a kiegészítőkkel együtt adja igazán az élményt, ami együtt már elég nagy befektetés lett volna.. Ez a játék viszont ennyiért szinte ajándék: nagyon tematikus, ahogy minden játékban más-más csapatot bérelünk fel a fosztogatáshoz, és a zsoldos mellett például az egész bandát leitató kumiszfőző asszony, vagy a pénzzel ellátó ezüstműves jelenléte is eltérő stratégiákat kíván. A szóló módja talán a legegyszerűbben menedzselhető, amit valaha társasjátékban láttam (legalábbis azok közül, amik nem kimondottan csak egy játékosnak készültek).

  Nem tudjátok, valahol beszerezhető még a játékhoz korábban adott fémpénz? Illetve ha valaki eladná, arra is szívesen lecsapnék :)

 • coldnuit

  2024-04-21 18:38:52

  Nahát, azt hittem ide írtam már egy hosszú kommentet, de úgy tűnik még nem került sorra. Most itt az ideje, mert láttam, hogy újabban 8000Ft-ért kapható a reflexnél, ennyiért szerintem nagyon-nagyon megéri. Remek komponens minőség, kompakt doboz, amibe szépen pont belefér minden, nem kell préselgetni semmit. Én szép játéknak nevezném, mondom ezt úgy, hogy eleinte nagyon nem voltam kibékülve Sam Phillips stílusával, aztán csettintésre (vagy inkább a Nagy Jü Legendája miatt😍) egy nap megváltozott a véleményem, és ma már nagyon tetszik, főleg a kártyák, a karakter ábrázolása.

  Maga a játék első kipróbálás után nagyon tetszett, pedig mostanában kevés játék tud rám azonnal hatással lenni, így több 100 játék kipróbálása után. Sok része van egyébként a játéknak, ami hozzám kifejezetten közel áll, a munkáslehelyezés, a tablóépítés, a többféleképpen használható kártyák. Tetszik, hogy az egész játék során több dologra is figyelni kell. Ezt már erősíti az is, hogy csavartak a munkáslehelyezésen, egy munkást leraksz, egy másikat visszaveszel, és mindkét akciót végrehajtod. Ügyesen kell a munkásokat úgy elhelyezni, hogy neked megfelelő akciót hajtsanak végre, de majd aztán legyen hasznuk akkor is amikor visszaveszed, és persze mindebbe belekavar a többi játékos is, szóval interakció szerintem itt bőven megjelenik. A munkások nem tartoznak egy-egy játékoshoz, a tábláról bárki bármelyiket elveheti!

  A játék célja tulajdonképpen a fosztogatás (nahát!), és ehhez több dolgot is tenni kell. Egységeket toborozni, hogy növeljék az osztag méretét és erejét, de ehhez pénzre van szükség, jószágokat venni, akik szintén az erőt növelik, illetve egyébb kis képességeik vannak, ellátmányt gyűjteni, majd a fosztogatás során pontokat szerzünk, illetve zsákmányokat, amiket megrendelésekre lehet beadni további pontokért.

  Nem mondom, hogy lenne világi újítás a játékban, de amit tud, azt nagyon jól tudja, és nagyon kellemes a játékmenet végig. Én csak ajánlani tudom! Kifejezetten jó a szóló mód is!

 • Kiscirmo

  2024-03-07 20:26:53

  Sokat gondolkodtam a vásárlás előtt, hogy megvegyem-e, igazából a grafika rettentett el, egyáltalán nem tetszett. Ez a doboz kinyitása után megváltozott, nagyon részletgazdag a tábla és a kártyák is, a grafikai stílust meg csak úgy végül elfogadtam. Egy akció során megvettem (nem ez volt akciós, hanem kaptam hozzá plusz egy ajándék társast), és hát nagyon jól tettem. Tetszik ez az 'egy munkást leteszünk, egyet felveszünk már a lent lévőből' rendszer, ez nekem újdonság volt, más játéknál ezelőtt még nem találkoztam ilyennel.
  Kicsit képes hosszúra nyúlni, valamint sok dologra kell odafigyelni, hogy nehogy valami képességünket ne használjuk ki. Egyetértek az egyik előző véleménnyel, érdemes egy korábbi hasznos hőst "leváltani", újat bevenni a csapatba, vagyis forgatni jobban a hőskészletet.
  Továbbá az ikonokat sem tudtam elsőre követni, de pár játszma után könnyen bele lehet jönni.
  Nekem végül az egyik kedvenc játékom lett, a kis erőforrás jelzők is tetszenek, bár igaz, ami igaz, könnyen elgurulnak.

 • zsoltt1995

  2024-02-02 11:11:12

  Januárban vettem a játékot. Azóta bele ment pár kör.

  A szabályok szerintem nem túl bonyolultak és átláthatóak.

  A fosztogatásra felkészülés, fosztogatásra indulás jól elvan találva.

  Taktikázni rengeteg lehetőség van. Nálunk a végén általában, csak pár pont a különbség.

  A vezérünk képességét érdemes figyelembe venni. Van aki a gyógyulást segíti, van akinél toborozni könnyebb.

  A osztagunk lapjai is változatosak és szépek. Taktikázni itt is sok lehetőség van.

  Van hogy érdemes beáldozni egy harcost, mert a képessége például a játék elején számított sokat és egyszerűbb a csere, mint a sok sebesülés gyógyítása. Sok karakternek meghatározott helyszínre szól a képessége.

  Az állat lapok megléte pedig még ad egy kis plusz lehetőséget a variálásra, szerintem jó ötlet.

  Összességében jól néz ki a játék és jó vele játszani.

  Az hogy az erőforrások egyformák, engem nem zavart. Pár kör után amúgy is megjegyzed a színük alapján.

  A doboz picit lehetne nagyobb, elég passzos a hely.

  Szóval nekem megérte, főleg ilyen áron.

 • Tozsi

  2023-08-31 10:51:33

  Nem, itt a sérülés mértéke szóba sem kerül. Például az Őrző, "ha megsebesül egy fosztogatás során, kapsz 1 ezüstöt" képessége esetén a jutalom 1 ezüst lesz akkor is, ha egy sebet kap és akkor is, ha mondjuk hármat! A duplázós sas ezt 2 ezüstre növeli, ugyanúgy függetlenül a sebzés nagyságától. 😉

 • chrome9

  2023-08-31 07:50:49

  Tényleg jó játék, csak meg kell ismerni a kombózásokat. A 2x-es sas megduplázza azt a kártyát, hogy sebesülés esetén kapsz valamit. De ez egyszerre több sebesülésre gondolom nem vonatkozik. Tehát két sebesüléskor nem duplázódik a jutalom?

 • Tozsi

  2023-08-30 21:19:17

  A Barakk esetében szerintem ez nem okoz problémát, hiszen az érintett képességek passzívak, azaz a kártya kijátszása után folyamatosan érvényben vannak, nem szükséges aktiválni őket. A helyszínen az ikon azt mutatja, hogy ott egységet lehet toborozni, a lapon pedig azt, hogy a képesség használatának előfeltétele a toborzás. 😉 Tudom, ez így kicsit erőltetettnek hangzik és a játéknak valóban nem az ikonográfia a legfőbb erénye, de a saját tapasztalataim szerint némi befektetéssel, gyakorlással szép lassan minden kitisztul és logikussá válik! 👌

 • chrome9

  2023-08-30 13:24:39

  Köszönöm szépen, akkor jól gondoltam ezeket és természetesen a második esetben nem lehet végteleníteni. Azért ha ebből van 3-4-5 akciód, az tényleg szép tud lenni. Mondjuk a barakk akciója is kicsit félrevezető, ott is olyan a jel, mint az osztagtag kártya bal oldalán, mintha azt is lehetne használni.

 • Tozsi

  2023-08-30 12:33:45

  Szia!
  Jók a kérdések, a játék ezen része számomra is okozott némi fejvakarást! 😛

  A másodikra a válasz egyértelmű: igen, játékba hozott egység esetén a jobb oldali képesség csak megfelelően hozzárendelt (zászlós ikonnal jobbra mutató) sassal használható. Ez azért lehet zavaró kicsit, mert ott szerepel a másik (nyilas) ikon is, de azt csak a Faluközpont másik akciójánál kell figyelembe venni, amikor a lapot eldobod ezért a hatásért! Magyarul az adott képesség használható egyszer(!), a nyilas akcióval kézből eldobva, illetve akár többször is (a zászlóssal), ha a kártya már játékba került és megvan hozzá a sas! Remélem ez így érthető! :)

  Az első kérdésre is megtaláltam anno a választ, bár már nem emlékszem, hogy a szabálykönyvből bogarásztam ki, vagy máshol nyomoztam utána. 🧐 A lényeg: ha egy olyan képességet használsz a Faluközponttal, ami ad egy újabb akciót ugyanezen a helyszínen, akkor ugyan el lehet indítani egy láncot és ezzel létre lehet hozni nagyon erős kombinációkat, ami ráadásul egy apró kis engine-building vonalat is behoz a játékba, DE! ugyanazt nem használhatod kétszer egy körön belül! Végteleníteni tehát természetesen nem lehet. 😉 Viszont egészen addig, amíg újabb és újabb képességet tudsz választani az extra akciókhoz a lánc korlátozás nélkül folytatható!

  Remélem tudtam segíteni! További jó játékot ezzel a remekkel! ✌

 • chrome9

  2023-08-30 08:48:34

  Egyszerűen gyönyörű a játék, engem nagyon megfogott! Az elődöt nem ismerem, így teljesen új élmény volt. Az ikonográfia számomra nem zavaró, és a harcosok erejének számolgatása sem, azt előre is tudod számolni és pont az alapján választod ki a fosztogatni kívánt várost.

  Kérdésem annyi lenne, hogy az osztagtagok képessége miatt ahol újabb faluközpont akciót lehet végrehajtani, akár 4 akciót is végre lehet hajtani? Továbbá a letett osztagtag jobb oldalán lévő akciót csak sassal tudom használni, sima faluközponttal nem?

 • kvarclovag

  2023-07-14 08:56:11

  Nagyon jó leírás. Jó olvasni egy játék problémás részeiről is.

 • hadhaz.sandor

  2023-07-14 01:32:45

  A tematikus eurók az én műfajom, és ez a játék tocsog benne. Bandát szervezünk, megyünk fosztogatni, megsebesülünk, gyógyulunk. Szerzünk lovat, sast, új embereket különleges képességekkel. Tényleg átjön a téma. Még a kockadobás is tematikus, hisz egy jó fosztogatásnál sose tudjuk mikor csap vissza az ellenfél.

  Tetszik ahogy nyílik a játék, új és erősebb munkásokat szerzünk, egyre erősebb csapattal egyre több zsákmányért megyünk. A különleges képességeket többféleképpen is használhatjuk, de pörgeti a játék a kezünkben a lapokat. Az újrajátszhatóságára kíváncsi leszek, maga a fosztogatás része elég unalmas lehet egy idő után, a sok különleges kártya viszont talán minden játékot egyedivé tehet.

  Sikerült viszont már az első játéknál beragadnunk, elfogytak a szürke emberek és lehetetlen lett megszerezni négy lapkát. Kár érte, konkrétan végigjátszhatatlan lett és megakasztotta a játékot. Aztán rákerestünk a bgg-n a deadlock feloldására, úgy folytattuk. Sajnálatos ha egy játéknál ilyen helyzet előállhat...

  A másik gondom a játékkal, az az ikonográfia, baromi zavaró hogy túlcsicsázták az erőforrásokat a táblán és alig felismerhetőek. A legrosszabb pedig hogy ugyanúgy néz ki az ellátmány és a szekér, ráadásul pont ezek szerepelnek egymás mellett a fosztogatásokkor. Sokszor elfelejtettük, hogy ezeket is be kellene adni. Kell egy játék hogy belejöjjünk. A kipakolás hosszú perceket vesz el, de rengeteg szép elemmel dolgozik a játék.

  A legjobb része pedig a pörgős körök. Egy munkás fel, egy le. Pár másodperc és pont annyi idő alatt kerül újra rád a sor hogy kigondold mit csinálsz legközelebb. A fosztogatás már kicsit jobban megakaszt, de ott meg mindenki kivancsi rá, hogy mennyire sérül a támadó, attól izgalmas. Egyszerűen jó a flow-ja.

 • diirhun

  2023-06-04 18:47:46

  Egyszerűen baromi jó ez a játék. Szervezel magad köré egy rabló bandát és mehettek fosztogatni. 😀 Szabályok egyszerűek és könnyen rutinossá válik a játékmenet egy pár kör után. Nálam sokszor előkerül a solo mód is. Látszik is, hogy azért foglalkoztak ezen részével ès fektettek bele némi időt. Így bátran ajánlom azoknak akik egyedül is leülnek társasozni.

 • nagy.i.

  2022-08-01 19:38:02

  Már a doboz tapintása is meggyőző (tényleg!), ahogyan a doboz beltartalma is: a minőség tényleg első osztályú. Nekem a grafika is tetszik, a kártyák például kifejezetten szépek szerintem, és a bogyókkal sincs gondom. Mégha "ellátmányra" vagy "kumisz"-ra nem feltétlenül asszociálnék, ha nem tudnám, hogy azok.

  A hangulat teljesen átjön, a mechanika remek, abszolút élvezhető játék. Csak ajánlani tudom.

  Zárójelben: fosztogatásnál kell azért számolgatni, hogy ki hogy áll erősség dolgában, és mivel ez azért változó dolog (függ a fosztogató csapat tagjainak az erejétől, az állataik, pl lovaik támadó erejétől, a csapattagok aktuális sebesüléseitől, stb.), tényleg picit nehézkesebb lehet, de ez sem akasztja meg annyira a játékmenetet szerintem, hogy zavaró legyen. Nem szakít ki a hangulatból.

 • sutogyuszi180

  2022-05-22 20:12:28

  Ma volt az első igazi játék kettesben, 71--63 ponttal végződött,nekünk nagyon bejött,két órára sikeredett ..meg többször olvastuk a szabálykönyvet ,tényleg helyen van minden,kettesben is jo

 • hierroo

  2022-02-04 09:04:08

  Én is sok ideig néztem, és aztán megvettem. Én is mindig a bonyolultság miatt szoktam halogatni vagy kihagyni a vásárlást. De már megfigyeltem, hogy amikor már betanultam, vagy megismertem a szabályokat, akkor már nem is tűnik olyan bonyolutnak mint kezdetben gondoltam. Csak időt kell szánni a szabályok megtanulásához.
  Pozitív, hogy a Shem Philips társasjátékoknak elég jól meg van csinálva a szóló módja is. Látom benne a törődést ellenben azokkal a játékokkal, amelyekkel csak tessék-lássék módon lehet egyedül játszani (magunk ellen pontokért).
  Az alapanyagok valóban kicsit bunfordiak, de összességében nagyon szép játék. A tábla is oké, kicsit furcs, de funkcionális. A kártyáim kaptak kártyavédőt, mert nem volna jó, ha leamortizálnám ezeket a szép "harcosokat". :)

 • ronaiheni

  2022-02-04 08:12:48

  Sokáig szemeztem ezzel a játékkal. Nagyon tetszett a grafika és az összetett játékmenet , de kezdő társasosként kicsit még korainak éreztem . Mivel haladok a játékok kiismerésében a NYK várgrófjai után úgy éreztem itt az idő. És igen . Szenzációsan jó játék . Nekem teljesen átjön a téma , éreztem a kalandozást a felkészülést a kalandozások elött. Kellően szűk , hogy jól meg kell tervezni mit mi után kell beszerezni , hogy aztán feltuningolt csapattal a kellő területet rabolhassuk ki. És bizony fáj ha a csata után a sérülések miatt egy egy harcost elveszítünk. Nekem nem tűnt hosszadalmasnak , kifejezetten jó a kis holtidő amíg a másik játékos teszi a dolgait van idő kigondolni a saját terveinket. És igen fontos a rugalmas tervezés , ha épp az ortunk elött viszik el az afott munkást vagy nyersanyagot. A játéktér színei nekem csepoet sem zavaróak inkább megnyugtató nem veri ki az ember szemét a sok élénk szín . A nyeranyagok kicsit bunfordiak. A kártyák grafikája szuper. Az egyetlen csalódás az ezüst pénz ami nagyon béna papírtokenre sikeredett. Megérdemelt volna valami nemesebb anyagot , méf fa jelölőnek is jobban örültem volna . Bár akinél nagy becsben lesz ez a játék biztosan beszerez fém pénzeket hozzá. Ahogy nekem a dobókockák kaszinós gyönygyházfénye is jócskán elüt a játék tematikájától

 • BodBal

  2022-01-04 08:51:54

  Tökéletesen játszható ketten is, az aszimmetrikus játékosképességek nagyon feldobják. A témája miatt nagyon betalált és plusz pont a minőségi alkatrészekért.

 • hylsuy

  2021-12-29 08:45:45

  A doboz súlya kicsit megijesztett elsőre. Azt gondoltam, higy na én hülye, megint beválasztottam egy bonyolult társast, amit csak egyedül tudok játszani, mert senki nem akar vele annyit szenvedni. Kellemes meglepetés volt, hogy nem olyan bonyolult a játékmenet, mint elsőre gondoltam. Taktikazni kell es van egy kis szerencsefaktor is. Tetszik az, hogy elmegyunk fosztogatni, utana meg hazamegyunk feltöltődni.

 • hierroo

  2021-11-01 20:53:28

  Nekem nincs meg a Raiders of the North Sea, de az applikációval szoktam játszani. Nagyon hasonló a játékmenete a Szkíria fosztogatóihoz, igaz abban nincsenek állatok és van néhány különbség a küldetésekben például. Szerintem az adminisztráció is kikerülhetetlen (kivéve az applikációban). A hibalehetőség itt is fenn áll, mert az ember tévedhet. Mint ahogy ez más játékokban is előfordulhat. És azt is figyelembe kell venni, hogy ha sűrűn játszik az ember (mindegy melyik játékról van szó), és fejbő ismeri a kártyán lévő lehetőségeket, akkor gyorsítható a játék, de ha csak időnként játszunk, akkor bizony újra és újra el kell olvasni a kártyákon a szöveget és esetleg a szabálykönyvet is. Én is figyelembe fogom venni (már amikor ez fontos), ha vásárolok, hogy könnyebben adminisztrálható játékot keressek például ajándékba. Nem ment el a kedvem a Szkítia fosztogatóihoz, de csak akkor érdemes belevágni egy partiba, ha friss és koncentrált az ember. Ha nem, akkor nem ez a játék a megfelelő abban pillanatban. Én ezt így gondolom.

 • kvarclovag

  2021-11-01 19:45:55

  Amiket leírsz, teljesen jogosak, és pont olyanok, amik miatt én nem választok egy játékot. De a kérdésem az, hogy az előd (Raiders of the North Sea) is ilyen nehézkesen adminisztrálós már, vagy ott még azért a kevesebb lehetőség miatt kisebb a hibalaehetőség is?

 • hierroo

  2021-11-01 17:43:39

  Lehet, hogy ebben a játékban a játékidő mindenkinél máshogy jön ki, de biztos vagyok benne, hogy az, hogy 1 óra a játékidő, az csak gyakorlottaknál elég. Ha hárman játszuk, akkor bizony elég sok a holt idő. Amíg valaki tervezget (agyalgat), addig a többiek malmoznak. Egy játékos egy köre hosszú ideig tarthat, mert:
  - A faluakcióknál még viszonylag hamar megtehető a 2 akció, persze csak akkor, ha a várakozás közben ezt már előre terveztük. Ha nem, és ott is gondolkodunk, akkor időt vesztünk.
  - ha támadunk, akkor először is meg kell hogy legyenek a feltételek (ellátmány, szekér, katonák száma). Ha minden oké, akkor jön a számolgatás, hogy most mennyi az erőnk, ami azért mindig változik és mindig újra kell számolni. A vércseppeket kivonni. Utána tudni kell, hogy a munkásunk mit is tud csinálni. Szóval ha ki akarjuk használni az elnyeinket, akkor jó memória kell, mert ha nem, akkor itt is időt vesztünk.
  - Az sem könnyű hogy a saját osztagunk tulajdonságait és erejét tudjuk, az sem ártana, hogy a másét is figyeljük. Mert amikor kész vagy a köröddel, akkor örülsz, hogy kész volt az "agyalás" és nyugi van egy ideig. Azonban vigyázni kell, mert ha valaki elszámol valamit, vagy kifelejt valamit, akkor lehet keresni a hibát! Például nem volt kifizetve valami, vagy csak egy akciót csinált meg egy játékos, és később vettük észre, hogy a faluban 4 bábú van. Stb...stb... A szabálykönyv bogarászását azt most nem veszem figyelembe mint időveszteség, mert az csak néhány parti esetén kell, és azt is csak az elején.
  Szóval három fővel is már elnyúlhat a parti, négynél pedig akár maratoni játék is lehet belőle!

  Kéne valami segédeszköz amivel lehetne jelezni, hogy mennyi az osztag ereje, mert meg lehet zavarodni elég könnyen a számolásba. Vagy csak én vagyok ilyen béna? 🤔🙂

 • Csiracsirke

  2021-08-20 10:27:53

  Jah hát ellátmány kosár akar lenni de tényleg nem hasonlit engem egy gombóc fagyira emlékeztet kis tálkában 😁 mondjuk a gurulással nincs bajom mert a párom horgolt hozzá kis token kosárkákat így mindent szépen elszeparálva tudok tartani ha játszunk vele.

 • hierroo

  2021-08-20 07:49:20

  Örülök, hogy Neked is tetszik ez a játék. Szerintem is egész jó! Én leginkább a kumisz meg az ellátmány alkatrászek alakját nem szeretem (inkább az utóbbit), mert könnyen el tudnak gurulni. Meg nem is tudom, hogy mi a bámatot ábrázolna ez a barna izé? Vannak gondolataim ezzel kapcsolatban. :D

 • nemi92

  2021-08-19 22:04:08

  Sikerült beszerezni nekünk is a játékot. Első körben 3an teszteltük a játékot. Szabálytanulással mindennel együtt volt egy 2 óra legalább, de jól szórakoztunk. Rá pár hétre ismét előkerült, akkor 2en játszottunk és úgy már csak 1, másfél óra körülire redukálódott le a játékidő. Ennél a játéknál már tudtuk mit miért és hogyan csinálunk, azért az sokat számított.

  Nem mondanám bonyolult játéknak, szerintem könnyen tanulható, a szabálykönyv is jól magyaráz.

  A lapok valóban nagyon mutatósak, szerintem érdemes védőzni a lapokat, sokat lesznek azért pörgetve, használva a játékok alatt.

  Nekem nagyon tetszik a sebesülés funkciója és jelölése a játékban. A vércseppek baromi jól néznek ki a kártyákon. Nagyon ötletes, hogy van értelme beáldozni az egyes osztag tagokat, hiszen akkor kaphatunk valami bónuszt.

  Hősök között szerintem azért vannak elég OP lapok is, meg tudják könnyíteni azért az egyes játékosok helyzetét.

  A táblára sokan hivatkoznak, hogy erősek a színek, nehezen átlátható. Részben igaz, de számomra ez nem volt vészes, én nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.

  Összességében szerintem egy jó kis játék lett. Én azt kaptam tőle amit vártam, és amit az egyes videókban láttam. Nálunk biztosan marad a polcon és sokszor elő fog majd kerülni! 🙂

 • Csiracsirke

  2021-07-09 11:20:23

  Nekem tetszett négyen is nyílván elhúzódott a játék idő a sok agyalás miatt de még így sem hosszú szerintem

 • hierroo

  2021-07-09 08:34:57

  Én is megvettem, és ugyanezt tudom mondani erről a játékról amiket Te. Talán a tábla az, ami lehetett volna másféle módon megoldani, de vélülis nem gond így sem, hogy 5 részre van osztva, csak a térképes megoldást jobban szeretem. A grafikája nagyon szép, de nekem túl letisztult. A Raiders of the north sea és a nyugati királyság trilógia figuráit azért szeretem jobban, mert abban jobban látszik, hogy gazdagabbak, meg szegényebbek, és jobban érvényesül a középkori a hatás. A Szkítiában is látható, hogy katonák vannak a kártyákon, de nekem túl szépek. Valahogy a nomád élethez nekem a nélkülözés, a koszos ruha jobban eszembe jut, mint a gazdagon díszített fegyverek és ruházat. De ez csak apróság.
  A szóló szerintem egész jó, úgyhogy nem bántam meg, hogy megvásároltam. Azt hiszem, hogy a megfordított küldetés kártyákatt nem érdemes a táblán hagyni sokáig - főleg a nagy értékűeket -, érdemes megszerezni azoka, mert az automa előbb utóbb megszerzi magának!

 • Vendetta

  2021-07-08 22:36:07

  Milyen volt négyen?

 • rocky015

  2021-04-21 18:33:13

  Nekem megvan a Raiders of the North Sea, de egyelőre kiegek nélkül, csak a Solo mode van mellé telefonon. A leírás alapján teljesen megegyezik a két játék, bár biztos van eltérés. A Szkítia Fosztogatói-t nem próbáltam még, de valószínű ha lehetőségem lesz rá, akkor kikölcsönzöm.

 • Csiracsirke

  2021-04-21 18:27:55

  Nem olyan rég vettem meg a Szkítia fosztogatóit és kipróbáltam a solo módját. Sokat gondolkoztam és sok videót néztem meg róla mert eredetileg a Raiders of the north sea-t akartam megvenni a viking téma miatt de mindenhol azt láttam, hogy a Szkítia az lényegében ugyan az a játék csak más népcsoportot megjelenítve ami ugye kapcsolodik a magyarok történelméhez is, és többet ad a játék mint az elődje így akinek meg van a vikinges móka kiegekkel annak nem feltétlenül kell ezt a verziót is beszereznie, a játékmenet is ugyan az, munkásokat rakunk le a falunkban és veszünk fel így két akciót hajtunk végre. A játék elején hős kártyákat párosítunk osztagtag kártyákkal és abból választunk egy párt a hős kártya a játék végéig velünk marad, összesen öt osztagtag kártyánk lehet egyszerre lerakva a játékos táblán de bármikor lecserélhetjük a kézbentartott lapok egyikére ha kifizetjük az árát, minden osztagtagnak van képessége amiket kijátszhatunk fosztogatásnál vagy a falunkban emellett lovakkal és sasokkal is ki tudjuk egészíteni a katonáinkat plusz erőt biztosítva nekik ezek a játék végén győzelmi pontokat is hozhatnak. A játék során Kimméria, Asszíria, Perzsia, és Hellászban fosztogathatunk és küldetéseket teljesíthetünk győzelmipontokért és zsákmányokért. A játék akkor ér véget ha már csak két település maradt amit ki lehet fosztani vagy csak két küldetés maradt a játéktáblán. A játék illusztrációi nekem nagyon tetszenek más mint Shem Phillips előző játékaiban nem olyan humoros hangvételüek, a játéktábla is szép csak egy kicsit sötét de hozzá lehet szokni, a jelölők a kártyákkal együtt jó minőségüek, a kockák kifejezetten tetszenek. A doboza eléggé kicsi de színültig van pakolva az insertnek így nem maradt hely, ha a kártyák védőzve vannak a doboz tetejét nem is lehet rárakni rendesen mert megemeli a tartalma ami negatívum lehet még. Összességében nekem tetszett a játék bár még csak soloban volt meg a hétvégén ülünk neki négyen kiváncsi leszek milyen lesz...

 • gavlak82

  2021-03-21 13:25:40

  Jajj, hát ez hatalmas kedvenc! Mondjuk, akinek meg van az elődje, annak nem biztos hogy kell ez is. Munkáslehelyezős, pakliépítős, harcolós társas, jól vegyíti a mechanizmusokat. A tàbla nagyon szép, bár elsőre túlzsúfoltnak tűnhet. Nincs kifejezett munkásunk, egyet lerakunk, egyet felveszünk, szerzünk harcosokat, lovakat, sasokat, ellátmányt, hogy harcba indulhassunk, ez feltétlen szükséges ahhoz, hogy egyedi szìnű bábut szerezhessünk, mert a faluközpontban bizonyos helyekre csak piros, vagy szürke munkást tehetünk. Igazából agyalós, stratégiás. Ki kell gondolnunk előre, hogy miket érdemes beszerezni, persze úgy van vele mindenki, hogy akkor kéne kártya, ellátmány, nem ártana ló se, meg sas sem, meg kumisz. Adott helyszíneken adott számú kockával kell dobni, erőnk növelésére kumiszt ( kancatej erjesztett) használhatunk. Alapjáraton egy vezérrel és egy osztagtaggal indulunk, a többieket felbérelhetjük a központban, 0-4-ig terjedő skálàn van az erejük, a kisebb értékűeknek általában hasznosabb képességeik vannak, de harcban hasznàlhatatlanok. Szóval mindenki rákapcsol, gyűjti az erőseket, a fosztogatásokhoz való feltételeket. Közben küldetéseket is teljesíthetünk, szekér, arany.. beadásával, plusz pontok eléréséhez. Szóval egy jól összetett jàték remek mechanizmussal, szerintem szép táblàval. Mini doboza van, de teli van cuccal :) Mi a bigyókat külön tartjuk tálkákban, ezzel is időt nyerve a setuphoz. Majd elfeledtem megemlíteni a kártyákon szereplő karakterek, lovak, sasok egyedi grafikáját, kicsit ilyen régi, magyarosnak hat, de nagyon szépek.

 • hierroo

  2021-02-22 19:35:21

  Köszi, hogy utána néztél a szóló verziónak! Még elég új játék, és végigjátszások még nincsenek a youtube-on. Reménykedtem, hogy a szóló verzió is jó, és amit írtál az jó előjel egy bevásárlásra. Az Építőmestereket meg szoktam verni, de a Várgrófok elég komoly ellenfél, általában legyepál. Hogyha a nehézség a kettő között van, akkor az pont jó! :)

 • Robby

  2021-02-22 18:18:29

  Nem próbáltam, de megnéztem a kedvedért. Itt az 'automata' játékosnál 4 nehézségi fokozatból lehet indulni. A kihúzott lap alapján igenis jól keresztbe tud tenni a játékosnak. Először is elérhetetlenné tesz egy akcióhelyszínt, utnána fosztogatni próbál a kártyán jelzettek alapján, ha nem tud fosztogatni, akkor sorban különféle dolgokat tehet (küldetés, fejleszti magát, ellátmányt gyújt...) Itt az érdekesség, hogy lovakat szerez és azok erejére támaszkodik, plusz a vezér ereje. A felhasznált lovakat eldobja. A kártyákon egyértelműen meg van szabva, hogy melyik várost szeretné kifosztani, ha elérhető (ha nem tudja, akkor a tőle jobbra levőt) illetve azt is, hogy melyik lovat gyűjti be. Szóval jónak tűnik és erősen belerondíthat a játékodba, ha megelőz a küldetéssel, fosztogatással vagy csak a hátas vásárlással esetleg egy jó akcióhelyet tesz elérhetetlenné. Neki csak a kártyán levő erőforrást kell figyelembe venni, nem azt ami a helyszín alatt van. Így azért úgy tűnt, hogy kemény ellenfél lehet és változatos lesz a játék és nagyon be tud kavarni.

 • hierroo

  2021-02-22 14:43:44

  Szia! Nem próbáltad meg szóló módban? Nem tudom, hogy hasonló az Építőmesterekhet, vagy a Lovagokhoz? Kártya mechanika irányítja az automa lépéseit, vagy csak mindig ugynazt a lépést teszi folyamatosan? Azokat a automákat nem szeretem, amik ne tudnak kereszte tenni a másiknak, és a végén csak a pontozást kell összehasonlítani. Az Építőmestereknél azért jó a szóló is, mert ott belepiszkít a terveimbe. (Mondjuk így izgalmas!) Meg akarom tudni, hogy érdemes e beruházni, mert a Shem Phillips-es játékokban még nem csalódtam.

 • Robby

  2021-02-07 15:45:10

  Már több játékon is túl vagyunk változó játékosszámmal is kipróbálva. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon nagyon jó játék. Nehézség szempontból az építőmesterek és a Lovagok közé tenném. Asztalméretben szintén :) Egy picivel több hely kell neki mint az építőmestereknek a játékostáblák miatt. Négy játékossal már hosszabb is lehet a játékidő, de legalább lesz időnk felkészülni a körünkre, hogy mit szeretnénk csinálni, így nem lesz unalmas. Érdemes több lehetőségre is felkészülni... Alapvetően pörgős a játék és nagyon jelen van a versenyhelyzet, így nem érünk rá szöszmötőlni. A kártyákon levő grafika egyre jobban tetszik, a North Sea és a Nyugati Királyságok után egy kis felüdülést is nyújt, bár nekem azok a grafikák egyből belopták magukat a szívembe. A fő táblával viszont még nem tudtam teljesen kibékülni. Ez a vízszintesen különböző részekre tagolt tábla nem tetszik annyira, a színvilága sem lett teljesen eltalálva, mert a követelmények beleolvadhatnak a háttérbe (egszer nem is látta az egyik játékos, hogy szekér is kellene), illetve a kis napozó emberke egy partra úszó bálna (itt az öngyilkos bálnák mengentését is beleláthatja valaki a játékba) mellett elég viccesen fest. A félig futó pontozósáv sem teljesen indokolt, mindamellett, hogy esztétikailag nem a legszebb élég szűkös is. A kockák nem viszik el a szerencse irányba a játékot, inkább a kockáztatás felé, illetve az irányba, hogy egy-egy fosztogatás után azért újra rendbe kell szedni a sereget mielőtt nekilátnánk az új fosztogatásnak. Tehát a fosztogatás mindenféleképpen sikerül,ha be tudtuk adni a hozzávalókat, de nem mindegy, hogy mennyi pontot szerez, vagy sebesülést szenved el a csapatunk. A szerencse inkább a kártyák irányában van jobban jelen. Vannak erősebb kártyák, amik azért sokat tudnak segíteni (pl. gyógyítás, jobb régiók kifosztása), de alapvetően ennyi szerencse csak növeli a jétékélményt, mert kezelhető és még reális is lehet a témában. Szerintem Shem P. játékai közöttt a legjobb jelenleg.

 • hierroo

  2021-02-06 19:29:22

  Nekem eddig az általam ismert összes Shem Phillips által készített társasjáték tetszik! Ez a Szkítás játék is bekerült a kedvenceim közé! A grafikával sincs semmi gond, még ha kicsit színes és díszes is. A grafikus is szép munkát végzett szerintem. Kábé ugyanazt az érzést érzem rajta mint a Nyugati királyságnál. Attól tartok, hogyha ezt a társast meg akarom venni, akkor először új és nagyobb asztalt kell vennem! :D Már a Lovagoknál is csak éppenhogycsak fértek el a dolgok két játékosnál. Biztos, hogy megnézek egy két videó a szkítákról is! :)

 • pvikkancs

  2021-02-05 10:45:49

  Hosszas dilemma volt, hogy ez vagy a Raiders of the North Sea. Végül emellett voksoltam, mégpedig a magyar megjelenés és a költséghatékonyság miatt :D Nagyon rákattantam Shem Philips munkáira, az építőmesterek favorit lett és most már ez is, azt hiszem a lovagok lesz a következő. Aki szereti a munkáslehelyezős+pakliépítős játékokat, annak ez kötelező darab. Pici kompakt dobozt kapunk, de az tele van pakolva rendesen minőségi alkatrészekkel, már-már kicsit túlzásba vitték, minden alkalommal logisztikázni kell elpakolásnál. Nagyon kéne neki egy rendező, illetve a pontozó amit hiányoltam, és kb ennyi amit negatívumként tudok említeni. Ketten játszottuk eddig és nagyon kis pörgős játékmenete van, nem fenyeget a beragadás veszélye, annyi lehetőség kínálkozik. Interakció is van azért (elfosztogatjuk egymás elől a városokat, ill. küldetéseket teljesítünk). Nekem nagyon tetszik ez a falun belüli egy munkás le-egy munkás fel akció, így egyszerre két dolgot is tudok csinálni. Nincs saját munkásunk, hanem ugyanazokat pakolgatjuk és minden színnek adott, hogy hová helyezhető le vagy mi mást ad. Nem túl hosszú de nem is rövid. A grafika nekem tetszik a kártyákon/játékostáblán, a játéktáblán kicsit túl sok a kép. Akinek van lehetősége fémpénzzel együtt rendelje meg, sokat dob rajta!

 • Robby

  2021-01-29 23:12:25

  Szerintem, ha megvan az összes kieggel, akkor nem biztos, hogy megéri megvenni. Más grafika és egy kis ráncfelvarrás, de jó értelemben. Nincsenek plusz elemek amiket a pályához kell illeszteni és nagyon jól megoldotta a harcrendszert is. A játékostábla nekem sokkal jobban tetszik a ROTNS-ben, mert az olyan szép egybefüggő térkép és teljesen jól el lehet képzelni a fosztogatásokat. Itt meg van 4 külön régió egy-egy vízszintes vonallal elválasztva ahol fosztogathatunk. De a játékmenet sokkal letisztultabbnak tűnik és itt 1-4 játékossal játszhatunk míg a ROTNS-ben többel (a kiegekkel együtt). Szóval csak akkor éri meg (ha megvan az összes kieg a ROTNS-hez), ha rajongó vagy, esetleg a nyelv miatt, vagy az egyszemélyes játékmód miatt. Árban is jó, mert én annyiért vettem, mint az alapjátékot anno. De majd még írok, ha lesz benne több játék.

 • harnas1207

  2021-01-29 22:29:47

  Szia!

  A grafika nekem jobban tetszik, mint a Mico féle rajzok. Szerinted mennyire van létjogosultsága a ROTNS mellett? Nekem megvan a ROTNS összes játéka (Saga is), kiegje és promó lapja és ráadásul szeretjük is őket. Így elbizonytalanít, hogy adjak-e ki pénzt olyan játékra, ami ennyire ugyanaz, csak magyar nyelven.

 • Robby

  2021-01-29 19:00:11

  Végre megérkezett és azt kell, hogy mondjam megérte várni rá. Összességében kb. 80%-ban megegyezik a Raiders Of The North Sea-vel és az összes kiegészítővel. Nekem a ROTNS grafikája nagyon tetszett, a Szkítia számomra nem tudta felülmúlni. A térkép sokkal szebb és kidolgozottabb a ROTNS-ben. A kártyák meg ugye kinek ez, kinek az tetszik jobban, de jók lettek itt is nagyon, mennek a játék hangulatához. Egyik nagy előny, hogy ez megjelent magyarul is, így akit visszatartott a kártyákon levő szöveg most már azok is megvehetik bátran. A játékmenet viszont szerintem sokkal letisztultabb lett, gondolok itt arra, hogy a harcosok csak sebzések által kerülhetnek a másvilágra, nem pedig az egyes helyeken található Valkűrök után. Ezt nagyon jól átvették a ROTNS:FOF kiegből és megfelelően egyszerűsítették le. A karaktereket kiegészítő állatkák újdonság (talán a Jarl-ok nagyobb erejét képviselik) ami nagyon tetszett ránézésre. Ami még negatívum kicsit, de csak az előddel összehasonlítva: A fémpénz helyett itt papírból készültet kapunk és a jelölők is ugyanolyanok (jó ez talán azért, hogy húzásnál ne lehessen kitapogatni). A mézsör helyett van kumisz ami egy kics kelyhecske, de az ellátmány az barna gombóc amiről hirtelen az egyszer már hasznosított ellátmány juthat az ember eszébe.

  De azért összességében nagyon tetszik a játék, a grafika szép lett, a minőségre nem lehet panasz, a dobozba bőven van tartalom (alig fér vissza) és a legnagyobb pozitívum, hogy a ROTNS áráért megkapjuk az alapjátékot és a szerencsésen átdolgozott mindkét kiegészítíőt is. Mindenkinek csak ajánlani tudom, föleg azoknak akiknek tetszett a Nyugati Királyság Építőmesterei, de annál azért izgalmasabb, kicsit összetettebb játékot szeretnének (de nem annyira bonyolultat, mint a Lovagok és Várgrófok). Majd ha lesz jópár játékom ezzel akkor írok még róla, ezek az első benyomások voltak és kicsit összehasonlítottam a ROTNS-vel. Ja és kapunk egy játékos módot is!

 • ruiza25

  2021-01-28 10:48:53

  Hozzánk kedden érkezett, tegnap megvolt a próbajáték is. Hú hát nem sok tapasztalatom volt munkáslehelyezős játékok terén (Viticulture, Everdell?) és itt ez még kapott egy csavart is (egy munkást lehelyezek egyet elveszek). Mivel próbajáték volt még igencsak előkerült a szabálykönyv de a végére már jól működött minden, bár kicsit hosszúra nyúlt, de ahogy jobban megismerjük a képeségeket és a lehetőségeket ez változni fog. És lehetőség, mélység van bőven, rengeteg fajta harcos van + az állatkártyák is csavarnak egyet a dolgon, valamint a fosztogatás élménye véleményem szerint igen nagy újrajátszahatóságot kínál. A játék grafikája szerintem gyönyörű nagyon megvett, a komponensek nagyon jó minőségűek, és van bőven tartalom ami miatt a dobozba igencsak logisztikázva lehet bepakolni, egy insert jól fog jönni hozzá. Egy játék alapján egyelőre ezek a tapsztalatok jöttek le de biztosan elő fog még kerülni.

 • Barnil

  2020-10-29 22:14:03

  Na jó... Egyébként pont ma mondtam le róla, de ez akkora pozitív löketet adott. :) Sajnos én vagyok a családban, aki már nagyon játszana valami összetettebbel, szóval a kommented miatt még jobban őrlődöm. Na mindegy még egy álmatlan éjszaka már szinte fel sem fog tűnni. :)

 • Marcike

  2020-10-29 21:10:58

  Szerintem a Nyugati Királyság Építőmestereit mindenképpen érdemes beszerezni a karácsonyfa alá. Nem mondanám bonyolult játéknak, inkább csak figyelmet és tervezést igényel. Könnyű tanítani és mivel látod, hogy a többiek hol tartanak, a kellő ponton "el tudod venni a gázt", ha nem akarod elvenni a kedvüket a játéktól azzal, hogy Te nyersz :-) Nem minden játékban lehet ilyen kevéssé feltűnően megvalósítani.

  Ez a Szkíták bizonyosan összetettebb, már maga az eszközkészlet is dagályosabb. A dizájn fotó alapján egyáltalán nem jön be, de élőben talán tetszeni fog...

 • Robby

  2020-10-28 19:14:28

  Nekem nagy kedvenc a Raiders of The North Sea, erre is kíváncsi leszek. Szerintem szép lett a feldolgozás, de a vikinges grafikát nem tudja nálam űberelni. Ha jól láttam a fémpénzek is műanyaggá változtak, de legalább az ára elfogadható lesz.

 • Barnil

  2020-10-28 16:48:55

  Én nem tudom eldönteni, hogy ez jó-e avagy sem. Igen, mert egy viszonylag egyedi témát használ, a vikingek kezdenek már számora unalmassá válni. Meg hát természetesen mert megjelenik magyarul, ráadásul ahogy Marcike írta több kiegészítőt is beledolgoznak. És nem, mert a vikingek tényleg menőbbek. :) De mivel a társaságomban fontos, hogy a játék magyar legyen, nem tudom mennyire nyelvfüggő, één inkább annak mondanám, ezért én (is) kíváncsi vagyok miatta.
  Mindenesetre már a fél fejemet lerágtam, hogy még egyetlen játékot sem próbáltam a szerzőtől, míg mindenki más legalább egyet igen. Rengeteg róla a pozitív vélemény is. Pedig eljátszottam még azzal a gondolattal is, hogy karácsonyra bedobom a családnak, de félek hogy bonyolult lenne mint tanítani, mint játszani.

A Szkítia fosztogatói társasjáték és kiegészítői (3)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 1.5 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Shem Phillips
 • Illusztrátor:  Sam Phillips
 • Kiadók:  Portal Games, White Goblin Games, YOKA Games, Korea Boardgames co., Ltd., Garphill Games, Cool Mini Or Not, Schwerkraft-Verlag, Fever Games, Renegade Game Studios, PixieGames, Ediciones Primigenio, Lavka Games, Reflexshop Kft, TLAMA games, Mosaico Jogos, Lord of Boards, MEEPLE
 • Elérhető nyelvek:  cseh, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • Garphill English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
  • Súly: 0.9 kg
 • Renegade English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 7 cm
 • MEEPLE English edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
 • Chinese edition
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm
 • Japanese edition
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 23 cm x 23 cm x 6.7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Szkítia fosztogatói társasjátékhoz