Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A könyörtelen horda – Szkítia Fosztogatói

Egy nomád birodalom terjed Eurázsiában. Katonáik félelmetes harcosok, akik lóháton fosztogatják a kontinenst, sasokat idomítanak harcra és vadászatra, kézműveseik pedig messze földön híresek. Szövetségeiket vérszerződéssel pecsételik meg, és a legendák szerint a legyőzött népeket nem rabként, hanem barátként kezelik. Ők a szkíták, kik legendás gazdagságukat a legyőzött birodalmaknak köszönhetik.

Ezt eleveníti meg a Szkítia Fosztogatói című társasjáték, Shem Phillips asztaláról, akinek nevéhez olyan játékok kapcsolódnak, mint a Raiders/Shipwright/Explores of the North Sea sorozat vagy a Nyugati Királyság sorozat játékai.

A játék célja, hogy ütőképes osztagot szervezzünk, amivel Szkítiából indulva Kimmérián, Asszírián és Perzsián át egészen Hellászig nyargalva kifosszuk Eurázsiát, küldetéseket teljesítsünk és a legtöbb zsákmánnyal térjünk haza.

Élezd a kardod

A sávos elrendezésű fő tábla felső részén a szkíta falu helyezkedik el, itt készülhetünk fel az előttünk álló hosszú útra és a harcra. Alatta az útirányban sorra következő birodalmak, melyek kifosztásához minden falunál egyedi feltételnek kell megfelelni. Az, hogy melyik országba indulunk portyázni egyedül rajtunk múlik, nincs sorrendiség, de értelemszerűen minél messzebb van az adott cél, annál nagyobb haderővel és készlettel tudunk csak sikeres támadást véghezvinni, cserébe több győzelmi pontot is ér.

Alaptábor/ Szkíta falu

Amikor sorra kerülsz, dönthetsz, hogy munkához látsz vagy fosztogatsz. A munkát a szkíta faluban végzed el, ahol csapatot szervezhetsz és készleteket halmozhatsz fel. A legfőbb készletek: az ellátmány, a kumisz, az ezüst és persze a harcosok és azok állatai: a sasok és a lovak.

A munkához először le kell helyezned a nálad lévő munkást egy még szabad helyre, majd végrehajtod az akciót. Ez után fel kell venned egy másik munkást a már lent lévők közül és annak az akcióját is végrehajthatod. A mezők különbséget tesznek kék, szürke és piros munkás között, itt bizonyos akciók hatásfoka színenként eltérhet, de vannak helyek, ahova csak meghatározott munkással mehetsz.

A szkíta faluban a következő helyeket találod:

Gyülekezősátorban katonákat toborzol először a kezedbe, majd a barakk használatakor a kézben tartott harcosaidból felbérelhetsz egyet, illetve a már megsérült embereket gyógyíthatod kumisz beadásával.

"Semmi olyat nem szerez, aminek elveszítésétől féljen.” Ha győznek, semmit sem kívánnak a dicsőségen kívül! Úgy a fáradalmakhoz, mint a háborúkhoz hozzáedzett nemzet volt a szkíta, testi erejük mérhetetlen."

Az istállóban sólymot vagy lovat állíthatsz a katonáid szolgálatába, ami képes a sereged erejét növelni.

Ezüstműves és gazdaság helyeken pénzre és ellátmányra teszel szert. A piacon pedig a kézben tartott kártyák eldobásával válthatod meg a szekeret és felszerelést.

Faluközpontban az embereid képességét használhatod, hogy felszereléshez, vagy ellátmányhoz juss.

Vezér sátrában elcserélhetsz egy jószágot ellátmányra és kocsira, vagy teljesíthetsz egy küldetést.

Indulás fosztogatni. Kimméria/Asszíria/Perzsia és a kukktojás Hellász

Ha már kellőképpen felkészültél és a fosztogatást választod, a fentebb említett országok városaiba indíthatsz portyázásokat, de a kifosztásához minden településen különböző feltételeket kell teljesíteni, (megfelelő számú hadsereg, erőérték, ellátmány, kocsi). Fosztogatás során számos osztagkártya képessége aktiválódhat, amivel nagyobb erőre, kevesebb sérülésre, vagy pénzre tehetsz szert. Ha minden feltétel adott, betörhetsz a kiszemelt városba, és a kumisztól mámoros katonáid harcolni kezdenek. Az ellenfelet a kockák személyesítik meg. Az országnak megfelelő kockakombinációval dobsz, és a kapott értéket sebzésként, vagy erőként megkapod. Sikeres fosztogatás során elveheted a küldetéslapkára tett zsákmányt, és az ott ácsorgó munkást.

A küldetéslapkákat a rajtuk látható zsákmány, ezüst, vagy kártya eldobásával szerezheted meg, ezekért tetemes győzelmipontot szerezve a faludnak.

A játék akkor ér véget, amikor már csak két kifosztható város marad. Ekkor még elszámoljuk a győzelmi pontokat a küldetésekért, állatokért, valamint a készletekért, és aki a legtöbbet szerezte, az lesz a győztes.

A sebek begyógyulnak

Először is kiemelném a grafikust Sam Philipset – kinek neve eléggé hasonlít a szerzőére. Az általa tervezett látvány nagyon egyedi, szépen kidolgozott, kicsit mesekönyv szerű és egyben komor hangulatú is. Pont, ahogy egy ilyen rettegett és egyben csodált néphez illik.

A Szkítia Fosztogatói a Raiders of the North Sea újradolgozott és áttematizált kiadása. Sajnos nem volt még szerencsénk az elődhöz, így viszonyítási alapunk nincs. Azonban a Szkítia számunkra abszolút pozitív és kerek élmény volt. A játék mechanikája szépen beleillik ebbe a fosztogatós, hadsereg szervezős témába. Tény, hogy nagy harcihelyzeteket nem kell várni tőle, de a karakterek egyedi képességei valamint az állatokkal való felszerelés, toborzás magadja a harci felkészülés hangulatát.

A legtöbb játéktól eltérően a játékosoknak nincsenek saját színéhez rendelt munkásai. Résen kell lenni a lépések megtervezésében, mert lesz olyan hely ahova először munkást tennénk, de a játékostársunk már beelőzött. Így onnan már csak elvenni tudnánk, viszont az felborítja az egész megtervezett lépéssorozatunkat, mindezen fölül még a munkások színe is belekavarhat a terveinkbe.

"“A skythák nemzete harcedzett, megfékezhetetlen, nem a fösvénységet és a nagyravágyást, a legyőzöttektől semmit sem követelt a dicsőségen kívül. Tejjel és mézzel éltek, az igazság náluk nem törvényekkel volt elfogadva, hanem a jellemükbe volt oltva.”"

Elsőre bonyolultnak tűnik, és bizonyos része az is. Bár a szabálykönyv jól felépített könnyen érthető, a fosztogatás részt játék közben is többször át kellett olvasnunk, hogy megértsük a működését. A jelölésrendszer egyértelmű, habár a tábla sötét tónusai miatt a települések alatti ikonok néha nehezen kivehetők.

A doboz a „kis doboz maximális kitöltés” trendjét követi, ami kicsit azt sugallja: ehhez nem terveztek kiegészítőt. Ha mégis, az garantáltan nem fér majd bele a dobozba, sőt az alap alkatrészkészlet is alig. Az egyedi fa alkatrészek nagyon izgalmasak, a kártyák a dobozhoz hasonlóan kicsik, szükség esetén 54x85 mm-es kártyavédő fog kelleni.

Minden játékosszámmal kiváló, nagy holtidő nálunk eddig nem igazán fordult elő, kellemes gyors ütemű játék. A játékidő 4 játékossal nagyjából 90-120 perc, két játékossal ennek fele.

A harc heve elcsitul

A Szkítia Fosztogítói bár összetett játék, a családi felső kategóriába sorolnánk, inkább tapasztalt játékosoknak való, akik szeretik a munkáslehelyezést és a többlépcsős tervezést. Bár harcról és fosztogatásról szól nincs benne agresszív interakció, igazából egy egész békés, de izgalmas és tematikus élmény vár a Szkítiába látogatókra.

A(z) Szkítia fosztogatói társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • molnar.laszlo.sirius

    2022-11-15 11:49:57

    Örülök, hogy szó esik róla, sajnos nálam ritkán kerül elő, de erről nem a játék tehet, hanem az, hogy túl sok más is van, ami még kipróbálásra sem került, ettől függetlenül nagyon élveztem vele azt a pár játékot, amit már megélt, pedig 2 személyes módban játszottuk.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szkítia fosztogatói
  • Raiders of the North Sea