Pax Pamir (Second Edition)
Pax Pamir (Second Edition)
Pax Pamir (Second Edition)
Pax Pamir (Second Edition)
Videó beküldése

Pax Pamir (Second Edition) társasjáték

társasjáték, 2019
Értékelem!

A Pax Pamir (Second Edition) egy összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 45 - 120 perc is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2019-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 4 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az...

A Pax Pamir (Second Edition) egy összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 45 - 120 perc is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2019-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 4 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a pakli tervezés, a kártya húzás, a terület mozgatás és a szimuláció mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Pax Pamir-ban a játékosok XIX. századi afgán hadurak szerepét öltik magukra, akik egy új államot próbálnak létrehozni a Durráni Birodalom bukása után. A nyugati történelemkönyvek ezt az időszakot általában „A nagy játszmaként” emlegetik az európaiak szerepvállalása miatt, akik megpróbálták Közép-Ázsiát a saját rivalizálásuk színtereként használni. Ebben a játékban szigorúan csak az afgánok szemszögéből látjuk az európai birodalmakat, akik megpróbálták manipulálni a betolakodó idegeneket a saját önös céljaik elérése érdekében.

Játékmenetét tekintve a Pax Pamir egy elég egyértelmű tablóépítős játék, ahol a játékosok a legtöbb körüket arra használják, hogy a központi piacról vásároljanak kártyákat, majd ezeket a kártyákat maguk elé egy sorba kijátsszák, amit udvarnak hívunk. A kártyák kijátszásával egységek helyezhetők fel a játék térképére, hozzáférést szerezve további akciókhoz, amelyekkel más játékosokat lehet megzavarni vagy befolyásolni a játék menetét. Annak ellenére, hogy mindenki saját sorát építi a kártyáiból, a játék rengeteg lehetőséget kínál egymás közvetlen vagy közvetett akadályozására.

A túlélés érdekében a játékosok szövetségeket köthetnek. A különböző szövetségek dominanciáját a játékosok fogják kiértékelni amikor egy különleges kártya, a „Dominancia ellenőrzés” előkerül. Ha az egyik ilyen ellenőrzés során az egyik szövetség egyértelmű fölényben van, akkor az ahhoz a szövetséghez lojális játékosok Győzelmi pontokat szeretnek, attól függően, hogy mekkora befolyásuk van abban a szövetségben. Ugyanakkor, ha egy ilyen ellenőrzés során Afganisztán szétszakított állapotban van, akkor a játékosok a saját követői bázisuk ereje alapján kapnak Győzelmi pontokat.

Minden egyes Dominancia ellenőrzés után meg kell vizsgálni a győzelmi feltételeket, és a játék ekkor részlegesen újraindul, lehetővé téve a játékosoknak, hogy újra megpróbálják elérni a céljaikat. A játék akkor ér véget, amikor valamelyik játékosnak sikerül legalább 4 Győzelmi pont előnyt szereznie a többiekkel szemben, vagy a negyedik és egyben utolsó Dominancia ellenőrzés bekövetkezett.

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 31 990 Ft-tól
 • -15%-5 624 Ft

Kategória: Politika, Közgazdaság, Alkudozás, Kémek / Titkosügynökök, Oktatás, Napóleon utáni
Mechanizmus: Akció pontok, Pakli tervezés, Kártya húzás, Terület mozgatás, Szimuláció, Terület befolyásolás/irányítás, Solitaire, Score-and-Reset Game, Increase Value of Unchosen Resources, Negotiation

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Akár egyedül is

Nem érnek rá a barátok? Ennél a társasjátéknál nem gond, ezt már egy személytől is lehet játszani!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Pax Pamir (Second Edition) társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Kommentek

Kommentek

 • robsteady

  2023-01-23 12:13:55

  Porcine kolléga megválaszolta tökéletesen a kérdésed. Igen, két főnél ez egy gyilok, ...de mi imádjuk az ezzel járó feszültséget! Van hogy nyíltan, van hogy titokban döntünk az egyes színek mellett, de leginkább az általad felvázolt okok miatt állítjuk be a tárcsánkat ellentétes frakcióra. Én szeretek megdolgozni így a sikerért.
  Esetleg kipróbálhatjátok azt, hogy harmadiknak a szóló módot - Wakhant beiktatjátok. Nem sok admisztráció, ha megszoktátok, és megóv attól a problémától, amit írtál.
  Nálunk azonban a párommal ez nem probléma, sőt, ez adja az ízét a játéknak. Nem is szertem épp ezért több fővel játszani mint 2-3. A partik kétharmada párban volt, és ez nekünk az egyik kedvenc közös játékunk is marad.

 • porcine

  2023-01-22 00:47:07

  Sikeres dominancia ellenőrzés esetén a domináns koalícióhoz tartozó legbefolyásosabb játékos 5 pontot, a második 3 pontot kap. Ilyen esetben kétszemélyes játéknál, ha a másik játékos nem a domináns koalícióhoz tartozik, akkor nem kap pontot. Ha pedig a sikeres játékos a kapott 5 pontjával el tud lépni 4 ponttal, akkor valóban megnyerte a játékot. Ez a játék ilyen, de pont ezekért gyönyörű és megunhatatlan.

 • nostijudit

  2023-01-21 22:32:02

  Szia. Mi most ismerkedünk 2 fővel ezzel a játèkkal. Zseniális az egyszer biztos, de felmerült bennünk egy kèrdès: a szabály azt írja, ha dominancia ellenőrzès után az egyik játèkos 4 ponttal vezet, automatikusan vège a játèknak. Viszont 2 főnèl, ha sikeres a dominancia, máris csak az egyik játékos kap 5 pontot. (Van hogy ez az első ellenőrzèsnèl bekövetkezik) Itt (szabály szerint) vège is a partynak? Ti is így játszátok? Vagy esetleg lètezik valami 2 főre "igazított" módosítása a játéknak, ami elkerülte a figyelmünket?

  Köszönöm ha segítessz! :)

 • fpeterzeg

  2022-12-25 22:02:08

  Köszönöm, szuper! Várom, hogy feladják a csomagot. Kellemes ünnepeket!

 • porcine

  2022-12-25 20:33:14

  Körönként 2 db alap akciód lehet: kártya vásárlása / kártya kijátszása az udvarodba / udvarodban lévő kártyáról elvégezhetsz 1 akciót.

  Továbbá, ha van egy, vagy több olyan kártyád az udvarodban, aminek a színe megegyezik az éppen aktuális kedvelt színnel, akkor arról, vagy azokról elvégezhetsz még 1-1 akciót. Ezek a bónusz akciók.

 • fpeterzeg

  2022-12-25 17:43:44

  Szia! Megnéztem a szabalymagyarázó videót ( készülök ha megjönne a játék 🙂) és végig olvastam itt a hozzászólásokat.

  Csak hogy jól értettem e? Tehát van 2 alap akció ( melyek ezek egyike lehet: vétel, udvarba kijátszás és a nem egyező szinü kártya akció hatása). Ha van egyező szinü kártyám akkor kártyánként, a 2 alap akción túl ( tehát akár többet is, ha több egyező szinü kártyám van) 1 akciót még vàlaszthatok.?

 • fpeterzeg

  2022-12-23 19:45:41

  Köszönöm!

 • porcine

  2022-12-23 13:13:59

  Vagabund. Kártyavédő kell, mert rendesen igénybe lesznek véve. És kell a fémpénz is, sokat dob a hangulaton.

 • fpeterzeg

  2022-12-23 12:27:51

  Szia! Köszönöm, én is FB találtam azt a 2 db hirdetést.

 • kok_o

  2022-12-23 11:08:22

  Ahogy nézem itt az oldalon, túl sok lehetőséged nincs sajnos :(, mert a boardgamezone-nál német van, angol pedig csak a Vagabundnál. Ezen felül FB-on/ itt az oldalon magánembernél van 2 db eladó, az egyik bontott, de mindegyik fémpénzzel.

 • fpeterzeg

  2022-12-23 08:51:53

  Szia! Szuper! Köszönöm a választ! Kellemes ünnepeket kívánok! Nem is várok tovább! Még annyi talán, Te hol rendelted meg?

 • porcine

  2022-12-23 05:54:10

  Abszolút menni fog, mert a szöveg nagy része történelmi ismertető, csak a kártyákon látható kis keretes írások vonatkoznak a játékmenetre, illetve az eseménykártyák szövege módosít, de az sem nehéz (1-2 mondat), ráadásul a bgg-n találsz hozzájuk kártyafordítást.

  Ha örök kedvencre vágysz, akkor könyökölj rá a megrendelés gombra!:))))

 • fpeterzeg

  2022-12-22 16:54:19

  Szia! Gondolkodom a játék megvásárlásan. Azt tudom hogy van magyar nyelvű szabály, azonban tartok a kártyákon lévő angol szovegtöl. Ez áthidaló? Vagy mennyire bonyolult a rajta lévő szöveg? Kis angol tudással menni fog vajon? Köszönöm

 • porcine

  2022-05-01 08:36:07

  Kipróbáltuk. Minden egyes szavad igaz, amit írtál róla.

  Négyen ültünk le mellé. Szerencsére tapasztalt játékosok voltak a társak, szóval hamar ráéreztek, 25 perc szabálymagyarázat után (ettől féltem a legjobban, mert a játék szerintem nem bonyolult, de nehéz a mélységeit, taktikai lehetőségeit alaposan ismertetni) már toltuk is. A 3. forduló végére nagyjából mindenkinek tiszta volt minden. És rettenetesen élvezték. Szerintem mindent elmond a játékról az, hogy a győztes kérte, hogy játszunk tovább, mert ő még ezt-meg-azt szeretne befejezni.:) Meg is egyeztünk, hogy a következő klubon újra előkerül.

  Tényleg hihetetlen taktikai mélysége van. Elképesztően élvezetes, pörgős játék. Nálam stabilan bekerült a top 5-be. Zseniális! Érezni rajta, hogy igazi szerelemgyermek. Köszönöm az ajánlásodat!

 • porcine

  2022-03-25 14:06:37

  😆😆😆 Neeem, dehogy! Csak a múlt hét végén benyeltük az oviebolát és semmi sem ment!

  De holnap nincs kifogás!!!😁😁😁

 • robsteady

  2022-03-25 13:29:00

  Nagy a csend... Ugye nem válás lett a játék vége? A lelkemre venném, ha részese lettem volna egy család szétverésének... 😅

 • porcine

  2022-03-13 12:38:39

  Szuper, hogy letisztázódott ez a szabályrészlet, mert én holnap fogom a feleségemet leültetni mellé. Remélem tetszeni fog neki! Azt írtad, hogy 2 főnél brutális, szóval most lesz lehetősége mindenért is elégtételt vennie rajtam.😆 Már nagyon várom!😉

 • robsteady

  2022-03-12 23:40:57

  Gyorsan nyomtunk is két partit az "új" szabályokkal. Hát, feszesebb lett a játék. Tudatosabbá vált az tablóépítés. De két főnél elég brutális is lett 😀 Ennyi árulást, kémmozgást, megbuktatás szablyának alkalmazását még nem tapasztaltam egy játékban. Felpörgött rendesen az amúgy sem álmos játék.

  Amúgy néztem a BGG fórumbejegyzéseket. Sokan voltak vele úgy mint én. 😅 Benézték.

 • porcine

  2022-03-12 23:30:53

  https://boardgamegeek.com/thread/2799570/article/39312435#39312435

  Ma voltam egy nagy társaspartin, ahol egy kedves ismerősömnek meséltem a problémáról, majd odaadtam neki a szabálykönyvet és a segédletet is eredeti angolban (kb. 100000x jobb az angolja, mint az enyém) és ő is úgy értelmezte, hogy alapból 3 féle akciót végezhetsz (kártya vétel, kártya udvarba, kártya akciói) és a bónusz még külön, ha van kedvelt színű kártyád.

  Játékossegédlet első mondat: First, take up to two actions (core or on card-base) and any number of bonus actions.

 • robsteady

  2022-03-12 11:46:12

  Hmmm 🤔 Ez most elgondolkodtat. Én a magyar szabályból nem olvastam ezt ki, a bemutatóvideókban sem volt ilyen, de megnézem újfent mikor Cole és Drew Wehrle játszik a TTS -en, hogy ők miként alkalmazzák... 🤔 A végén még kiderül, hogy közel 20 parti után rosszul játszuk? 😅

  Át tudod küldeni a fórumbejegyzést? Cole Wehrle elég aktív fent, hozzászólt ő is? Más Pax játékban, pl a Reneszánszban egy külön akció aktiválni a bónuszokat, ahogy te is mondod, de ott fel is került a játékostáblára a Purchase és Play mellé mint opció.

  Frissítve: igazad van, az is lehet akció, hogy aktiválod egy udvari kártyád akcióját. Megnéztem ismét a két alkotó videóját. Hát, sokszor megkönnyítette volna a dolgom ez a tudat. Sokkal ütősebb tablót tudsz így építeni. 💪 Én a Pax Renaissance -ból indultam ki sajnos, ott a kedvelt színhez hasonló módon kell egy akcióért aktiválni a kártyaalapú akciókat.

  Porcine: egy jó játékot még jobbnál tettél ezzel a megjegyzéseddel most. Hála érte...

 • porcine

  2022-03-10 20:16:56

  Szabálykönyv van magyarul, sőt, egy megszállott jótevő még a kártyákat is lefordította, amiért tisztelet és örök hála, akárcsak robsteady-nek a játékos-segédletért.

  Alaposan utánaolvastam a bgg-n, néztem szabályismertető videókat is és úgy magyarázzák, ahogy én értettem. Van 2 akciód, amit az alábbi 3 dologra használhatsz: kártya vásárlásra, kártya kijátszására az udvarodba, és az udvarodban lévő kártyákon látható akciók aktiválására. Ezeket végezheted valamilyen kombinációban. Ezen felül vannak még a kedvelt színnel megegyező színű kártyáid akcióinak bónusza: egyező színű kártyánként elvégezhetsz még egy akciót, azok közül amit a kártya mutat. (Kártyánként mindig csak egy akciót végezhetsz!!!)

 • hierroo

  2022-03-09 19:05:41

  Na ez megnyugtató! :) Sajnos nem tudtam még élőben kipróbálni ezt a különleges játékot. Viszont ezt a videót végignéztem. Szerintem sokminden kiderül benne, bár azért a részleteket a szabálykönyvben jobban lehet értelmezni. Igaz magyarul szerintem még nincs ilyen. Ez a videó szóló módú, és ezért is néztem meg. A végigjátszás is jó, de sajnos bizonyos szabályértelmezés itt sem tiszta. A videó alatt biztos, hogy tudnak válaszolni a kérdésekre.

 • porcine

  2022-03-09 16:07:17

  Engem biztos nem sértettél meg. Mindig élmény olvasni a hozzászólásaidat.

  Egyebként játszottál is a játékkal? Kérdezem ezt azért, hogy te miként értelemezed a kártyaakció szabályt.

 • hierroo

  2022-03-09 14:58:46

  Ezt nem teljesen értem. Valakit megsértettem, vagy rosszat mondtam? Nem akaram semmilyen kellemetlenséget okozni. 😕 Vagy csak azért írta ki ez az oldal a "házirendet", mert én még nem voltam bejelentkezve? Lehet...

 • porcine

  2022-03-09 13:06:09

  Az tiszta, hogy a kártya lábléc akciói kedvelt szín esetében kedvelt színű kártyánál bónusznak számítanak. Azonban ilyen akciót lehet végezni akkor is, ha nem kedvelt színű a kártya, csak akkor ez az akció beleesik a 2 akciós limitbe. Legalábbis a bgg fórumain is így értelmezték, és az angol szabályt olvasva nekem is ìgy tűnt.

 • robsteady

  2022-03-09 12:46:06

  Az alapakció kétféle lehet: vásárlás és/vagy udvarba hívás. Ezt mindig megteheted a neked tetsző sorrendben és számban a 2 akciós limitig. Tehát vehetsz egyszerre kettőt egy körben, vagy épp udvarodba játszhatsz is, nem kell csak ezt és csak azt csinálni. Ebben az akció(k)ban való udvarba híváshoz kapcsolódnak a hatásikonok.

  Ez kritikaként megkaptam, hogy ez a segédletemben sem egyértelmű. Nos, akkor tisztázom:
  - kártya hatásikonok: jobb felső sarok akciói, melyek udvarba híváskor játszhatók ki;
  - kártyaalapú akciók (bónuszakciók): a kártya láblécében található hatások, amelyek kedvelt színnél kijátszhatók;

  A bónuszakciók (lábléc akciói) bármikor kijátszhatók, és nem számítanak bele a két alapakcióba. Az simán működik hogy azzal kezded a köröd, hogy egy szín szerinti bónuszakciókat aktiválod az udvarkártyáid alapján, majd egy kártya tablódba-játszásakor annak hatásikonjával áttolod egy másik színbe, és akkor ahhoz tartozó színű további udvari kártyák bónuszakcióit is aktiválod. Ezt bármikor megteheted a körödben. Javaslom, figyelj is erre, mert nem mindegy, hány akciót tudsz végrehajtani a két alapakción túl.
  Na, és hogy erre figyelni is tudj, kérem, az nem lesz egyszerű... Közel 20 játék után már azzal kísérletezek, hogy inkább hagyom elmenni az első dominanciaellenőrzés nyereségét is, hogy ütős tablót építsek fel, amivel aztán tudom uralni a játék hátralévő részét. Nem egyszerű ez, viszont mámorító, mikor kémeimet, seregeimet tetszés szerint mozgathatom, és buktathatom meg mások uralt régióit, mert minden színhez tartozóan van ütős kártyám :D
  A játék mélysége minden egyes játék után csak nő. A sok összefonódó akció minden gémer szívét megdobogtatja itt.

  Igen, a szerencsefaktor a kártyahúzás miatt... Mint írtam korábban, van. Buktam is el emiatt nem egy partit. De összeségében viszont mikor bejön a szerencse pont nekem, akkor meg sose panaszkodok, hogy egy dominanciaellenőrzés alatt megnyerem a játékot. :D Lehet rögtön újat játszani utána.

 • robsteady

  2022-03-09 12:11:47

  erről is írtam itt: https://www.facebook.com/groups/151768526158845/permalink/526257848709909

 • robsteady

  2022-03-09 12:11:04

  Nincs, de nem is igazán kell. Pár kulcsszó van csak, amit a szabálykönyv alapján könnyű azonosítani.

 • hierroo

  2022-03-09 12:02:35

  Én is csak kezdetben gondoltam, hogy nem szép. Különleges küllem. Meg aztán van egy jópár olyan játék, ami nem valami szép, de mégis ismert lett. Gondolom nem véletlenül!

 • porcine

  2022-03-09 11:44:58

  Ez érdekes, mert nekem nagyon tetszett a játék külsőleg is. És itt nem kizárólag arra gondolok, hogy mennyire minőségiek az alkatrészek (azok, nagyon), hanem a piac képére, a dobozbelső festményére, a szabálykönyv első oldai grafikájára és a szőnyegre, ami Afganisztánt képviseli. Sőt, szerintem leginkább a kártyákon látható képek adják meg a hangulatot. Azok és az alattuk található ismertető segíti azt elő, hogy ténylegesen a Nagy Játszma részeseinek érezhessük magunkat.

 • hierroo

  2022-03-09 10:24:33

  Valóban nem olcsó játék. És elsőre nem is valami szép. Furcsa a tábla, és a hozzávalók is ilyenek is, olyanok is. Én azért megnéztem a hozzávaló magyar videót is. Meglepő, de pozitívan állok ezzel a játékkal kapcsolatban. Ennél a játéknál tényleg nem a kinézet a lényeg. A működése, az akciók ezzel a látvánnyal adnak egy érdekes elegyet az egésznek. Egyébként meg Afganisztán témájú játékot igazán el sem tudok képzelni szépen kidolgozott játéktáblákkal, vagy csillivilli kártyákkal. Csakis ilyen célszerű megoldásokat, amilyen végülis lett. Mert ebben a játékban nem a kultúrát vagy a művészeteket kell növelni, hanem a befolyásunkat. Akár harcok árán, akár kémekkel és még egyéb más módon. Szóval szerintem aki szereti a területszerzős, ármánykodós játékokat, annak nem hiszem, hogy a kinézet számítani fog.

 • harnas1207

  2022-03-08 22:52:59

  Kerestem, de még nem találtam Wakhan kártya magyar fordítást. Létezik ilyen?

 • porcine

  2022-03-08 21:51:10

  Köszönöm a segédletet, még a kezdésnél leszedtem és sokat segített!

  Egyedül egy dolog nem volt teljesen tiszta, de ma a bgg-n utánaolvastam és szerencsére jól értelmeztem a szabályokat. A gond az volt, hogy mi is számít alapakciónak. Az bizonytalanított el, hogy a kártya vásárlását és annak udvarba helyezését írja a szabálykönyv 2 alapnak, de a kártyákon szereplő akciók közül is elvégezhető akció úgy hogy az is beleszámít az elvégezhető 2 akcióba (az rendben van, hogy 1 kártyát csak 1 akcióra használhatsz, még ha több akciólehetősèg is szerepel rajta), bónuszakciónak pedig a kedvelt színű kártyák 1-1 akciója számít.

  Zseniális játék elképesztő mélységgel.

 • robsteady

  2022-03-08 20:30:18

  Szívből örülök, ezért a visszajelzésekért írok ide... 😊

  Játszottam, 2, 3, 4 fővel, de nekem ketten a legjobb. Vagy 2 és Wakhan. Négy fő nagyon pörgős, a piacot nehéz kiszámítani, még taktikusabbá válik a játék. Mondjuk, annak is megvan a maga varázsa. Üssétek csak.

  Raktam fel a BGG re magyar játékos-segédletet hozzá. Jól jöhet súgóként, ha gondolod.

 • porcine

  2022-03-07 19:04:33

  A The King is Dead ajánlásod után kerestem rá a Pax Pamir SE-re, és az itt olvasható véleményeden, illetve a mellékelt cikken többször is átrágtam magam. Utána megpörgettem kicsit Afganisztán történelmét. Aztán a múlt héten meg is jött a játék, természetesen fém rúpiákkal. Nem írok róla semmit, mert azt te már megtetted helyettem, és minden szavaddal egyetértek. Az ilyen élményekért érdemes elkezdeni ezt a hobbit. A hétvégén, ha minden igaz, akkor lesz szerencsém egy csodálatos társasággal négyesben kipróbálni. Tűkön ülve várom. Remélem rájuk is hasonló hatással lesz, mint rám!

  Neked pedig köszönöm a részletes beszámolót! Elérte a célját.:)))

 • robsteady

  2022-02-07 20:30:33

  A Pax Pamir SE játékot most nem kívánom bemutatni, mert azt mások sokkal jobban megtették már, kár lenne versenyre kelni a fenti, vagy ezzel a remek képet bemutató írással. Nem is tudnék.

  A célom más. Kicsit közelebb kívánom hozni a játékot hozzátok. Miért van szükség erre? Hát ennek több oka van. Felsorolom a tipikus előítéleteket a játékkal kapcsolatban, majd megpróbálom hozzáfűzni a véleményem:

  - "az afgán politika nem érdekes számomra..." Ettől el kell vonatkoztatni. Egyrészt nem szükséges történelmi ismeret hozzá, továbbá hidd el, bevonz majd téged is. Afganisztán történelmét leginkább egy évszázadok óta zajló Trónok harcához lehet hasonlítani. Adott egy több nációból álló, azok további törzsekre bomló laza szövetsége, amely a világpolitika számára mindig is fontos volt és lesz stratégiai elhelyezkedése, vagyona miatt. Ebben most nem mennék bele miért, mert csak 2000 karakteres egy hozzászólás itt. Akit kicsit érdekel a történelem, nézzen utána, érdemes.

  - "száraz a játék..." Nem igaz. A játék messzemenőkig tematikus. Az egyes kártyákon szereplő személyek, események történetéhez kapcsolódó akciókkal van tele a játék, ami összeáll kerek egésszé bámulatos módon.

  - "a harcolós, háborús játékok nem érdekelnek" A játék nem feltétlen a harcról szól, van benne az is, erős eszköz is, de inkább egy politikai csatának kell felfogni az egészet, ahol a befolyásod úgy növeled, ahogy épp tudod. Igen, akár épp harccal, épp árulással, vagy épp kémek bevetésével.

 • robsteady

  2022-02-07 20:29:17

  - "a játék drága..." Az, igen. Használtan is tartja az árát. Itt viszont minőséget kapsz a pénzedért. Engem nem feltétlen az anyagi minőség ragadott meg, hanem a szellemi. Az alkotó(k) iszonyat munkát raktak abba, hogy azt a történelmi káoszt, amit a játék feldolgoz, hitelesen adják vissza. A komponensek meg: nem lehet összehasonlítani őket egy minikkel teli közepes élményt adó játékkal hasonló árban.
  Amúgy a kiadó oldalán elérhető a játék legálisan otthon kinyomtatható változata. Kell egy színes nyomtató, 300 grammos papír és pár óra ráfordítás. A koaliciós blokkokat kell megvenni fából, a többi alkatrész más játékokból kivéve helyettesíthető. 5000 forintból össze tudsz rakni egy igazán jó társasjátékot.

  - "a játék nehéz..." Igen és egyben nem is. A játék, illetve hát a Pax kártyajátékok mechanikája egyedi. Meg kell ezt szokni. Igen, ez az első játékom, amit ha elmondok neked, biztos keresztbe áll a szemed... Nem a sok szabály miatt - mert azok mennyisége nem igazán vészes -, hanem azok összefonódása okán. Mikor egy kártyán 7 különböző, és a játék szempontjából fontos információ van (Szín, rang, tartomány, kártyahatás, bónuszakciók, keretezett egyedi tulajdonság, díj). Egyszerűen fejben nem áll össze elsőre hallva a mechanika. Megmutatva viszont egy próbajáték pár körével hamar rájössz - hogy bár minden-mindennel összefügg -, nagyon egyértelmű és átlátható az egész. Ezzel nem azt mondom, hogy egyszerű játék, közel sem. Sok mindenre kell a játék közben figyelni, a játéktér állandó változásban van, ezért a stratégia alkalmazása mellett nagyon nagy taktikázást is igényel, és emiatt kihívás vele játszani. De nem nehéz. Egy próbajáték csak, és rápillantasz egy kártyára a piacon, majd minden információ azonnal világos lesz számodra már. Nem a kártyák egyedi tulajdonságaira fogsz figyelni, hanem már az egyes kártyáid lehetséges összhatásaira, ellenfeleid előre felvázolható esetleges lépéseire. Köszönhetően a remek ikonrendszernek átlátható és gyors az információbeszerzés.

 • robsteady

  2022-02-07 20:28:46

  - "dicsérni kell mert ott van a BGG 50-ben" Na, ha valaki van, akit a futtatás eleve egyfajta viszolygó visszafogottságra int, az én vagyok. Sok első Top 100-as játékra mondom azt, hogy számomra közepes vagy rossz élményt adott már. Aki ismeri a hozzászólásaim, tudja, nem egy ilyen játék van. Itt viszont teljesen jogos a kiemelt helye. Maximális a főhajtásom. Ez egy gyors, változatos, nagy újrajátszhatóságot, nagy mélységet és ezer taktikai, stratégiai lehetőséget magában rejtő pazar kivitelű játék. Bár csak menne még feljebb, rúgva lefelé az oda nem illő darabokat.

  - „ez egy kártyajáték, akkor nagy a szerencsefaktor benne” Van a piac kínálatában, igen. De 50 kártya még két főnél is megfordul a játéktéren, és nincs akkora negatív hatású, hogy ahhoz ne jöjjön pár körre rá egy számodra igen jó is. Nem a szerencsén fog múlni a játék, ne aggódj. Én igazán nem szeretem, ha a jól felépített játékomat a szerencse keresztülhúzza; de itt ezt nem is éreztem. Aki a szerencsén nyafog, az inkább fejlessze a taktikai képességét. Meg aztán… Ez egy igen gyors játék (legfeljebb 30 perc/fő), ha ne adj isten mégse jönne össze, akkor rögtön tudsz utána játszani egy másikat. Hidd el, akarni fogod.

  Azt gondolom, a fentiek alapján kiderült, hogy nem egy tucatjátékkal van dolgunk. További előnye számunkra az, hogy gyorsan fel lehet pakolni, akár 5 perccel a doboz fedelének leemelése után is játszani tudsz. Továbbá, hogy két főre (ahogy mi a játékaink 90%-át játszuk) egy óra legfeljebb a játékidő, tehát hétköznap este is elő tud kerülni. Igaz, nem egy fárasztó nap után, mert akkor kifog rajtad a sok agyalás a játékban, de nem vészes a nehézsége…
  Tegyen mindenki vele egy próbát, ha alkalma lesz rá, mert egyedi élménnyel lesz gazdagabb!

  Kedvcsináló videó a Thinker and Themertől kattintás után.

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 - 120 perc
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Cole Wehrle
 • Illusztrátor:  Cole Wehrle
 • Kiadók:  Galakta, Giochix.it, YOKA Games, Korea Boardgames co., Ltd., Spielworxx, Galápagos Jogos, テンデイズゲームズ (Ten Days Games), 2Tomatoes, Fox in the Box, Crowd Games, Wehrlegig Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition, first printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: kínai
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
 • English edition, second printing
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
  • Méretek: 22.8 cm x 29.5 cm x 6.5 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • English edition, third printing
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.3 cm x 29.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • French edition, second printing
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 6 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 6 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: lengyel
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: portugál
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: orosz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Pax Pamir (Second Edition) társasjátékhoz