Atiwa
Atiwa
Atiwa
Atiwa
Videó beküldése

Atiwa társasjáték

társasjáték, 2022
Értékelem!

Az Atiwa egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Medium Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a...

Az Atiwa egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 30 - 120 perc is lehet. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Medium Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a munkás-elhelyezés, a turn order: claim action, a játék végi bónuszok és az eco-06 automatic resource growth mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Denevérek vannak benne!
A sikeres társasjáték szerző, Uwe Rosenberg új játéka, az Atiwa (amely az Atiwa-Atwaredu hegységről kapta a nevét) egy farmra repíti a játékosokat, az afrikai Ghánában.

A délkelet-ghánai Atewa Range egy hatalmas erdőrezervátum, 17 400 hektár örökzöld erdővel, ami még Ghánában is ritkaságszámba megy. Ásványkincsekben gazdag, mint például az arany, gyémánt, fehér timföld és bauxit. De ez a játék nem erről szól.

A játékosok egy gyümölcstermesztő családként felismerték, hogy a gyümölcsdenevérek - akiket egykor megvetettek és vadásztak, mert egyszerű gyümölcstolvajoknak hitték őket - valójában hihetetlenül hasznos jószágok. Bár az éjszaka aktív állatok továbbra is dézsmálják a fák gyümölcseit, a magokat is szétszórják az ország jelentős területén. Így segítenek a parlagon heverő területek újra erdősítésében, és - középtávon - javítják a betakarítást. Ez a felismerés a gyümölcsdenevérek és a gyümölcstermesztők közötti szimbiózishoz vezetett. Az állatokat "háziállatként" tartják, hogy gyorsabban növelhessék velük a gyümölcsfarmok méretét. A magas fákat meghagyják amolyan ólnak a számukra, így biztosítva menedéket, ahelyett, hogy a kevés húsukért vadásznának rájuk. Ha azonban sok a gyümölcsdenevér, ott sok helyre lesz szükség... Egyetlen, 150.000 gyümölcsdenevérből álló kolónia évente akár 2000 hektárnyi területet is újra tud erdősíteni!

Az Atiwa-ban egy kis közösséget fogsz fejleszteni az Atiwa Range közelében, otthont teremtve az új lakosok számára, ahol megosztod az újonnan szerzett tudásodat a bányászat negatív hatásairól és a gyümölcsdenevérek fontosságáról. Szerezz új földterületeket, foglalkozz az állatokkal és az erőforrásokkal, és virágoztasd fel a közösségedet. A repülőkutyák (a gyümölcsdenevérek gyakori neve) és a farm növekedése közötti tökéletes egyensúly a siker és így a győzelem kulcsa ebben a klasszikus munkáselhelyező játékban!

Volt egy farmom Afrikában...

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 9% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 14 000 Ft-tól
  • 6 ajánlat

Kategória: Gyűjtögetés, Közgazdaság, Környezet, Építés / Terjeszkedés, Állat, Oktatás
Mechanizmus: Moduláris tábla, Munkás-elhelyezés, Turn Order: Claim Action, Játék végi bónuszok, ECO-06 Automatic Resource Growth

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Akár egyedül is

Nem érnek rá a barátok? Ennél a társasjátéknál nem gond, ezt már egy személytől is lehet játszani!

Atiwa társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Atiwaspielerrr2000, Debrecen

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Debrecen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontott, hibátlan, hiánytalan. Polckopás mentes. Átvehető személyesen Debrecenben vagy packeta/foxpost. További eladó játékaim az alábbi linken. Ha legalább kettőt veszel, állom a szállítást. 
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kkoBYopTXnyFHgF0N80nSPzGm2htDhWzOfnHu5KZGSs/edit?usp=sharing

0 érdeklődő


Atiwaalexander.dimic1, Mosonmagyaróvár

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Mosonmagyaróvár! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasznälhatattlansäg miatt eladó. Nyelvfőgettlen. Foxpostal tudom küldeni. Átvehető Mosonmagyaróváron.

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Atiwa társasjáték videók (8)

Díjak és jelölések

Medium Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Kommentek

Kommentek

  • deadfly

    2024-06-11 21:34:27

    Talán ez az a játék, ami után végleg elengedem Uwe Rosenberg újdonságait a jövőben. Félreértés ne essék, rossznak egyáltalán nem mondható. Ugyanakkor aki ismeri a szerző eddig megjelent játékait, annak hamar unalmassá válhat, ugyanis az eddig ismert mechanizmusait mixeli össze itt. Miután lejátszottam, arra gondoltam, hogy akkor már inkább Cavernáznék, vagy Feast for Odinoznék, ha ilyen jellegű játékkal akarnék játszani. Sokáig szerintem nem lesz a polcon, bár azért szólóban megnézek majd 1-2 teljesítendő célt. Ha ez megvolt, inkább továbbadom majd annak, aki kevésbé ismeri a szerző játékait (nekik abszolút ajánlott), vagy sok Rosenberg játéka van, és nem ért velem egyet. Az alkatrészek minősége rendben van, a Lockout games elég jól teljesít ezen a téren.

  • Kooczka

    2023-02-26 10:51:16

    Kiegészítésként, mert közben az "egyszemélyes" változatban is kipróbáltuk:

    A solo játékváltozatban nagyon tetszik, hogy nem egy fiktív ellenfél ellen játszom, hanem több kihíváscél közül választhatok. Ilyenkor három játékosnyi munkást kell lehelyezni és meghatározott ideig a táblán hagyni - fordulónként más-más színűt. (A játéktábla egyértelműen jelöli, melyik fordulóban milyen színű munkások kerülnek játékba.) A korábbi fordulókban lehelyezett munkások korlátozzák a lehetőségeimet, ezért jól át kell gondolni, hova tegyem őket.

    Mivel kölcsönben volt nálunk, csak két kihívásra jutott időnk (az egyiket azonban többször is megpróbáltuk teljesíteni - sikertelenül; pedig már a terület kártyák célzott válogatásával is próbálkoztunk). Számomra izgalmasabb a solo változat, mint a többszemélyes játékmód, de nem nagyon tudom elképzelni, hogyan lehet teljesíteni pl. a végcélként 40 megszerzett denevért és 100 pontot megnevező „Colony” kihívást. Azért még szívesen kísérletezgetnék, ha itt lenne a játék... :)

  • Kooczka

    2023-02-19 23:02:40

    2022 őszén láttam meg valahol a neten bóklászva, azóta szerettem volna kipróbálni, és úgy örültem, hogy most végre lehetőségem nyílt rá. :))

    A szabály logikus, könnyen értelmezhető, a leírás jól illusztrált és példákkal jól alátámasztott, a táblákon jól érthető az ikonográfia, és hasznos a játékossegédlet, úgyhogy a szabály megértése után szerintem már nem igényel különösebb nyelvtudást.

    A téma nekem kimondottan tetszik, és igazán jól átjön a hangulata.

    Az alkatrészek szépek - a fa és családjelölők vastag kartonból vannak, a fából készült elemek egyszerűek, de kellően karakteresek.

    Játszottunk vele 2, 3 és 4 fővel is, ennek alapján azt mondanám, hogy a legélvezetesebb 3 játékos változatban volt, de nem nyújtotta túlzottan a 4 fő sem. Ketten játszva is szórakoztató volt, de úgy kevesebb a kihívás.

    A játék nem konfrontatív, és ugyan előfordul, hogy valaki elfoglalja előlünk a kigondolt stratégiánknak leginkább megfelelő helyet, de elég könnyű egy B-tervet kitalálni, mert sok hely közül válogathatunk, ahova a körönkénti 3 munkásunk lekerülhet.

    Érdekes volt, ahogy több dologgal is egyensúlyozgatni kellett: legyenek lehelyezve családok, biztosítsuk a képzésüket és elegendő táplálékot számukra; közben bővítsük a településünket is, de nem mindegy, milyen típusú területeket biztosít egy-egy helyszín kártya - mert csak bizonyos szabály szerint helyezhetünk el rajtuk fákat, kecskéket, vadállatokat, stb.

    A szennyezés lapkáknak az eddigi játszmáink alatt semmi szerepe nem volt, mert könnyen el lehetett kerülni, hogy be kelljen ilyent gyűjteni. (Lehet, hogy csak mi voltunk nagyon biztonsági játékosok…)

    Egyáltalán nem csalódtam benne - bár talán valamivel kevésbé volt izgalmas, mint jól esett volna, de ezzel együtt is jól szórakoztunk. Nem varázsolt el annyira, hogy mindenképpen sajátot szerezzek be belőle, viszont bármikor szívesen játszanék vele, ha valaki felkínálja. :)

  • Mazsi80

    2022-11-29 19:26:05

    Megérkezett végre:)

    Egyelőre a kibontás és a setup történt meg, talán a hétvégén lesz kipróbálva.

    Vegyesen vannak benne fa alkatrészek és kinyomhatósak. Utóbbiakat picit nehéz volt szépen kinyomkodni, mivel elég vastag a karton. De a minőség amúgy rendben van. A környzettudatosság jegyében a kártyák papírba vannak csomagolva, és nem kapunk tasakokat az alkatrészekhez.

    A setup gyorsan megvan, ami viszont nem túl szerencsés, az a játékostábla. Mindent rá kell pakolni a játék elején, és onnan vesszük majd el a játék során, viszont lehetett volna magasabb, nagyon szűkösen férnek el az állatkák, meg a tokenek. Ezt tuti szidni fogjuk... De a téma érdekes, remélem a játék is jó lesz majd:)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  30 - 120 perc
  • Játékosok:  1 - 4
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Uwe Rosenberg
  • Illusztrátor:  Andy Elkerton
  • Kiadók:  Lookout Games, 999 Games, Hobby Japan, REBEL.pl, GoKids 玩樂小子
  • Elérhető nyelvek:  kínai, holland, angol, francia, német, japán, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 32 cm x 22.7 cm x 7 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • German edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: japán
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: lengyel
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.8 cm
    • Súly: 2.7 kg
  • French edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Atiwa társasjátékhoz