Igenis, sötét nagyúr!
Igenis, sötét nagyúr!
Igenis, sötét nagyúr!
Igenis, sötét nagyúr!
Videó beküldése

Igenis, sötét nagyúr!

Társasjáték, 2015
Értékelem!

Az Igenis, sötét nagyúr! egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 4 - 16 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a történetmesélés, a szerepjátszás és a színészkedés mechanizmusokra. Az Igenis, Sötét Nagyúr! egy humoros, a...

Az Igenis, sötét nagyúr! egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 4 - 16 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a történetmesélés, a szerepjátszás és a színészkedés mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Az Igenis, Sötét Nagyúr! egy humoros, a fantáziára és a kreativitásra épülő kártyajáték, vagy szerepjáték paródia, kinek hogy tetszik. De mindenképp tetszeni fog! Ez a társasjáték egy csapatjáték a fantázia világában. Kell hozzá egy kis improvizációs készség, néhány jó barát, és rengeteg mókában lesz részetek. A játék könnyen megtanulható és játszható: Rigor Mortis igazi és egyetlen Gonosz Mester gonosz és komisz szolgái hazajönnek az sokadik elbukott küldetésükről és magyarázkodniuk kell a mesterük előtt, kitalált történetekkel, és valószerűtlen kifogásokkal, miközben a felelősséget amennyire csak lehet, szenvedő társaikra próbálják meg hárítani.

De a játékosnak, aki a Gonosz Mestert formálja meg az adott fordulóban, szintén fontos szerepe van. Övé az abszolút hatalom, ő parancsol a szolgáknak. Eldöntheti, hogy megbünteti őket vagy engedi a további magyarázkodást; elbírálja hogy a kifogásaik megfelelőek-e, hogy a szolgák túl bizonytalanok-e vagy túlzottan tiszteletlenek. Ő fogja osztani a lesújtó tekinteteket azoknak, akik nem eléggé ravaszak és trükkösek.

Minden eposzi mesében a gonoszok a sötétben szövetkeznek, hogy elpusztítsák a Jót és az Igazat, hogy az élet sötét oldala győzedelmeskedjen. Ezt csinálják, amíg a hősök keresztezik az útjukat, és nagy áldozatok árán legyőzik őket. Helyreállítják a Jót és az Igazat a Földön.

Köszönjük Csodás Hősök, a hozzájárulásotokat a Világosság újbóli visszaállítására, de... Mi történik, amikor a Sötétség hírvivői visszasüllyednek megalázva abba a sűrű bűnbe, amelyből életre keltek? S mi történik, ha a világot, amelyben ezek az események megtörténnek, nem más, mint Crag Mortal? Hogyan fognak a sötét oldal trükkös szolgái viselkedni, amikor a sötét mesterükkel, Rigor Mortisszal, az elveszett földek uralkodójával és a gonoszság géniuszával találják szembe magukat? Ez az, amit most meg fogunk ismerni.

A játék szabályai

Játékos szerepek
Az Igenis, Sötét Nagyúr!-ban a játékosoknak két szerepe lehet: szolgák vagy a Sötét Nagyúr.

A játék kezdetekor el kell dönteni, hogy az első körben ki fogja játszani a Sötét Hűbérúr szerepét. A választás lehet véletlenszerű vagy eldőlhet szimpátia alapján, de akár közfelkiáltással is. Az összes többi játékos a Sötét Nagyúr szolgája- Gróf Mortal legtrükkösebb és leghűtlenebb áruló lénykéi vagy más gonosz karakter is eszünkbe juthat bármelyik fantáziavilágból. Mindig van valami közös, megkülönböztető tulajdonságuk – az együgyűségük, az esetlenségük és a legegyszerűbb feladatok végrehajtásához való alkalmatlanságuk. Az elkövetkező játékokban, a Sötét Nagyúr szerepét a vesztes vagy a soron következő játékos játszhatja… vagy akár újra közfelkiáltással kiválasztható.

Miért alkudnánk meg kevésbé gonosszal?

A kártyák
Útmutatókártyák (ötletkártyák)
Az útmutató kártyák az elbeszélő ötletek, amit a játékos felhasznál a története megalkotásához és ahhoz, hogy hitelesítse magát a mestere előtt. Az útmutató kártyákat egyenként játsszák ki, hogy kötelezően bevezessenek valamilyen elbeszélési elemet a játékosok által elmondott történetekbe. Egy ilyen kártya használatakor a játékos inspirációt (ötletet) nyerhet a címéből (vagy a címben vagy leírásban található szavakból vagy annak egy részéből) egészen addig, amíg a megfeleltetés a kártyához nyilvánvaló nem lesz, és természetesen, amíg a mester is elfogadja.

Cselekvéskártyák

Oldalra mutató kéz: Ezzel átadhatod a magyarázkodást egy másik játékosnak, vagyis rátolhatod a felelősséget másra, akinek ezután magyarázkodnia kell (tehát ő következik).

Tenyér: Megszakítást enged meg, azaz belevághatunk és zavarhatjuk egy játékos elbeszélését egy új útmutatással (útmutató kártyával). Nem az a játékos következik, aki kijátssza a kártyát, hanem egyszerűen csak zavarja és piszkálja a másik játékost.

Néhány kártya csak az egyik cselekvést tartalmazza, a másik választást enged, hogy melyiket alkalmazzuk.

Az Igenis, Sötét Nagyúr kártyái
A játékdoboz szintén tartalmaz 3 különleges kártyát, amit a Sötét Nagyúr használ lesújtó tekintet jelzésére. Mindegyik kártya egyre irritáltabb, lesújtóbb tekintetét tartalmazza. Ezeket a kártyákat a Sötét Nagyúr ugyanúgy használja, mint a futballbíró a sárga lapot, hogy lejegyezze, vagy kiállítsa a játékost.

A lesújtó pillantások
A Sötét Nagyúr lesújtó pillantása jelzi a játékosoknak, a játék során, a szolgákkal szemben érzett dühét. Az első játékos, aki a 3 különböző lesújtó tekintetet megkapja, bűnösnek tekintendő a küldetés megbukásában és alaposan meg lesz büntetve. A játékosok eldönthetik, hogy hogyan tartják nyilván a lesújtó tekinteteket, a módszer nem fontos. (Használhatnak tollat, papírt; jeleket; babokat vagy kockát.) Az viszont fontos, hogy az összes többi játékosnak látnia kell a többiek lesújtó tekinteteit.

A játék felállítása
Miután a játékosok összegyűltek az asztal köré, kiválasztják a Sötét Nagyurat, aki Rigor Mortis szerepében megkezdi a játékot. (Azért, hogy jobban beleélje magát a játékba, még egy hosszú, fekete palástot is viselhet.)

A kártyák két kupacba vannak válogatva:
- az első az útmutató kártyákat
- a másik a cselekvéskártyákat
tartalmazza. (A kártyák felismerhetők a hátlapjukról.) Minden játékos 3 útmutató– és 3 cselekvéskártyát kap.

Miután egy hosszú, baljóslatú tekintettel végigbámul a szolgáin a Sötét Nagyúr, a rövid, baljóslatú csendben megkezdi a játékot.

A játék indítása
A Sötét Nagyúr megszólítva az egyik szolgáját, kikérdezi őt a küldetésről. Például:

- No, bátor szolgáim. Elrendeltem, hogy raboljátok el a hercegnőt és hozzátok ide. Sikerrel jártatok a küldetésben?

- Szolgák! Földig romboltátok a „Kukutyin” melletti kis falut, ahogyan rendeltem?

- Hűséges szolgáim! Megtaláltátok végre a bibircsók ellenszerét?

Az első kikérdezett játékos kiválasztása teljes mértékben a Sötét Nagyúr hóbortja. Ekkor a kikérdezett játékosnak meg kell magát védenie, így megkezdve a fordulóját a játékban.

A szolga fordulója
Amikor a szolga sorra kerül, ki kell magyaráznia a küldetés bukását, elkerülve a Sötét Nagyúr felbosszantását. A játék humoros természeténél fogva a játékosok által kitalált mentségeknek nem kell valóságosnak és elfogadhatónak lenniük. Minél abszurdabbak, annál inkább szórakoztató a játék. Minden esetben a felhasznált mentségeknek meg kell felelniük a kijátszott útmutató kártyának.

A forduló akkor kezdődik, amikor a Sötét Nagyúr rákérdez a szolgájára, vagy ha egy másik játékos ráhárítja a felelősséget.

A forduló akkor végződik, amikor a játékosnak sikerül kijátszani egy „felelősségáthárító” cselekvéskártyát egy másik játékosra.

A játékos megkezdi a fordulóját:
Kihúz egy kártyát a cselekvés kártyakupacból (Csak akkor, ha egy másik játékostól kapta a körét. Amennyiben a Sötét Nagyúr kérdezi ki, nem húzhat akciókártyát.)

A forduló alatt a játékos:
- Kijátszhat egy útmutató kártyát, hogy folytathassa a történetét.

- Kijátszhat egy útmutató kártyát egy „felelősségáthárító” cselekvéskártyával együtt, hogy a felelősséget egy másik szolgának adja át.

A forduló alatt a játékos:
- Legalább egy útmutató kártyát ki kell játszania.

- Legfeljebb 3 útmutató kártya játszható ki egy forduló alatt, ha befejezi a fordulóját egy „felelősségáthárító” cselekvéskártyával. (Nem a harmadik útmutató kártya után.)

A forduló végén:
A „felelősségáthárító” cselekvéskártya kijátszása után a játékos annyi kártyát húz az útmutató kártyák közül, hogy ismét 3 lap legyen a kezében.

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 5 840 Ft-tól
 • -14%-1 007 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/igenis-sotet-nagyur-2005" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Igenis, sötét nagyúr! társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Fantasy, Partijáték, Humor
Mechanizmus: Történetmesélés, Szerepjátszás, Színészkedés

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Igenis, sötét nagyúr! társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

A(z) Igenis, sötét nagyúr! társasjáték kiegészítői (3)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 perc
 • Játékosok:  4 - 16
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Chiara Ferlito, Massimiliano Enrico, Fabrizio Bonifacio, Riccardo Crosa, Tim Uren
 • Illusztrátor:  Riccardo Crosa
 • Kiadók:  Fantasy Flight Games, Pegasus Spiele, Truant Spiele, Asmodee, Heidelberger Spieleverlag, Edge Entertainment, Ubik, Stratelibri, Ulisses Spiele, Delta Vision Publishing, Silver Stars Publishing, Smart Ltd, Black Monk, Galápagos Jogos, Hobby World
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 12.7 cm x 15.9 cm x 2 cm
  • Súly: 0.2 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: német
  • Méretek: 9.4 cm x 11.9 cm x 2 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: olasz
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: francia
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: német
  • Méretek: 12 cm x 15 cm x 2 cm
  • Súly: 0.2 kg
 • Hungarian first edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: magyar
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 9.4 cm x 11.9 cm x 2 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 18.5 cm x 28.5 cm x 5 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10 cm x 19 cm x 4 cm
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: német
 • English third edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 4 cm
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
 • Portuguese second edition 2012
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: portugál
 • Aye, Dark Overlord! The Red Box
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 10.4 cm x 19.6 cm x 3.6 cm
 • German red edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 10.1 cm x 19.3 cm x 3.3 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Hungarian second red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.2 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Polish red edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 10.1 cm x 19.3 cm x 3.3 cm
 • Spanish third red box edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 10.1 cm x 19.4 cm x 3.4 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • English edition 2016
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Igenis, sötét nagyúr! társasjátékhoz