Ghost Stories
Ghost Stories
Ghost Stories
Ghost Stories
Videó beküldése

Ghost Stories

Társasjáték, 2008
Értékelem!

A Ghost Stories egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2009-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás és a rács...

A Ghost Stories egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2009-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás és a rács mozgás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Szálljatok közösen harcba és védjétek meg a falut a megszálló kísértetek ellen!

Ebben a kooperatív játékban taoista papokat irányítva kell felvennetek a harcot számos kísértettel, szellemmel és zombival, majd legyőznötök Wu-Feng inkarnációját, ezzel örök békét hozva a falura. A kísértetek folyamatos kísértés és átkozódás mellett igyekeznek Wu-Feng hamvait összeszedni a falu temetőjéből és ezzel újra életre kelteni őt. Ezt kell nektek megakadályozni.

Csak közös erővel győzhettek!

A játék 4 nehézségi fokon játszható: kezdő, haladó, rémálom és pokol. Mindegyik nehézségi szint 4 játékosra optimalizált, kevesebb játékos esetén külön szabályok lépnek életbe. Bármelyik változatot is választjátok, azt csakis szoros együttműködéssel és egymás segítésével nyerhetitek meg. Ez a játék alapmechanizmusa.

A játék kezdete:

Miután véletlenszerűen összeállítottuk a játéktáblánkat és a tokeneket és a figurákat a helyükre tettük, nekiláthatunk a falu védelmének. Kezdetben a falu még békés, nincs egy szellem sem. A szerzeteseknek kevés idejük van, hogy a falu lakóinak segítségét kérjék valamint felkészüljenek a támadásokra. A kísértetek elsősorban a falut támadják, s ezzel hátráltatják a szerzeteseket is.

Használd képességed és segítsd társaidat!

Minden szerzetesnek saját képessége, segítsége (füstölő, csengő, tükör, rizs) és ereje (Chí-jelző) van. Ezeket kihasználva és együttműködve védelmezik a falut. A kísérteteket jellemzi színük (sárga, piros, kék, zöld, fekete) és erejük (mellyel megegyező értéket kell elérnie a vele harcoló szerzetesnek, hogy legyőzze). Ezenfelül eseményhez kapcsolódó tulajdonságuk is van, amely a kártya alján olvasható le. Bal oldalon látszik mi történik, mikor a kísértet játékba kerül, jobb oldalon pedig az a hatás, mely elűzésekor lép érvénybe. A középső esemény minden körben aktiválódik és kellően idegesítő tud lenni, ezektől érdemes a leghamarabb megszabadulni, vagy le se rakni őket.

Játék saját magunk ellen?!

Egy játékos köre két, ellentétes fázisból áll.
Az első a Jin-fázis amely a játékot erősíti, ilyenkor a kísérteteket irányítjuk.
Először ránézünk a játékos táblájára és aktiváljuk a rajta lévő kísérteteket (kártyákat) - vagyis a középső mezőt a lap alján. Ha a szellem kísértő tulajdonságú, akkor lerakásakor egy fekete figurát is lehelyeztünk vele, aki minden körben közelebb kerül a faluhoz. Lehet kínzó kísértet, aki minden körben átkozódik (dobni kell az átok kockával). A második lépés, hogy megnézzük van-e még hely a táblánkon. Ha nincs, az aktív szerzetes veszít egy Chí-t és a Jang-fázissal folytatjuk. Ha még van hely, következik a harmadik lépés, a kísértet érkezése (húzunk egy kísértet lapot és lehelyezzük színnek megfelelően, vagy ahol hely van).

Ezt követi a második, Jang-fázis, amelyben a szerzeteseket irányítva felvesszük a harcot az imént erősített kísértetekkel szemben. Ebben a fázisban használhatják a képességeiket és a Jin-Jang jelzőiket a szerzetesek.
Először mozoghatunk (bármilyen irányban léphetünk egyet), ha akarunk. Második lépésként két dolgot tehetünk:
a, segítséget kérünk egy falulakótól - minden lap a faluban különböző helyszíneket ábrázol (pl. teaház, Buddhista templom, temető stb.), ahol a falulakók segítségét kérhetjük, ha meglátogatjuk őket.
b, megkíséreljük kísértetek elűzését - ehhez a megtámadandó kísértet előtt lévő lapkára kell állnunk és megtámadni (alapesetben 3 kockával dobni). A szelleműzés akkor sikeres, ha erejének megfelelő számú, és színének megfelelő színű erőt gyűjtünk össze. Ez származhat a dobókocka színéből vagy taojelzőkből.
Harmadik lépésként a szerzetesek csapdákat állíthatnak - Buddha figurák lehelyezésével táblájukra.

Meghaltam, de továbbra is segítelek - ha te is segítesz, feltámadok!

Az a szerzetes, aki az összes Chí-jét elveszti meghal és a temetőbe kerül. Azonban a szerzetes halálával még nem ér véget a játék az őt irányító játékos számára, ugyanis tanácsaival (a túlvilágról is) segítheti társait, akik a temetőben akár fel is támaszthatják.

Fogytán az időd!

A játékban érdemes előre tervezni, mert ha nem tesszük, igen hamar el fognak lepni bennünket és a falut a kísértetek. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük érdemes biztosra menni és a kockadobások számát minimálisra csökkenteni, mert egy-egy eredménytelen harccal értékes köröket veszíthetünk. Ehhez jól ki kell ismerni segítőinket és egymás képességeit. Ha egy kísértő szellem (figura) megközelíti a táblával szomszédos falulapot, az kísértetjárttá válik (lefordul a lap) és innentől kezdve ott nem lesz senki, aki segítsen nekünk.
Ha túl sok kísértet járkál a faluban, akkor elég erőt gyűjtenek ahhoz, hogy Wu-Feng inkarnációja megjelenjen. A játékot akkor nyerjük meg, ha az inkarnációt legyőzzük (amit sokkal nehezebb, mint bármelyik másik szellemet) és a harcot túl is éljük (marad életben valaki, illetve nincs túl sok kísértett járta lapkánk).

Kísértettörténetünk alkotó elemei:

- 4 játékostábla
- 9 falulap
- 3 fehér taokocka
- 1 szürke taokocka
- 1 átokkocka
- 55 kísértetkártya (kék)
- 10 Wu-Feng inkarnációkártya (vörös)
- 20 taojelző
- 20 Chí-jelző
- 4 szerzetes
- 4 Jin-Jang jelző
- 8 kísértetfigura
- 2 buddha
- 1 hatástalan-tao jelző (3 részből áll)
- 1 gyengítő mantra jelző (tekercs)
- 4 tagadásjelző
- 3 semleges képesség jelző
- játékszabály (angol, német, francia)
- 1-1 segédlet a kísértetek és a faluk leírásával
- 1 pontozólap

Negatívumok:

A négy játékostáblát 1-1 ponton össze lehet volna rögzíteni, egy fix keretet adva a falulapkáknak. Ezen kívül rossz, hogy színekként hivatkoznak a papokra (piros, zöld, kék, sárga) - találjunk ki nekik neveket, így könnyebb lesz követni a játékot. A doboz kivitelezése nagyon hangulatos, de egy picit feloszthatták volna az elemek praktikusabb tárolásának érdekében.
Az interneten található magyar játékszabály több helyen is pontatlanul fordított és nehezen követhető.

Pozitívumok:

A játék minőségi összetevőkből áll. A táblák, a lapkák és a különböző jelzők is erős, kellemes tapintású kartonból vannak. A kísértetkártyák szintén jó minőségűek, kellően vastagok. Mind a kártyák, mind a játékostáblák felépítésére jellemző a jó átláthatóság, ötletes elrendezés.
A játék igen változatos és izgalmas - köszönhetően a véletlenszerűen felépített falunak és a kísértetek mindig más sorrendű megjelenésének.
Mindenképp kiemelendő a játék nyelvfüggetlensége, bár a dobozban nincs magyar játékszabály, de ez az interneten megtalálható.

Kinek ajánljuk?

Erősen kooperatív jellegéből adódóan, ajánljuk azoknak, akik szeretik az együttműködésre sarkalló játékokat, szeretnek előre tervezni, gondolkodni és nem adják fel több kudarc után sem. Szinte biztos, hogy az első néhány menetet - amíg megtanuljátok a szerzetesek és a falusegítők képességeit, megjegyzitek a játékmenetet, rájöttök a stratégiára - el fogjátok veszíteni.
Élvezetes játék lehet olyanoknak is, akik kihívásokkal teli és sok kitartást igénylő játékot keresnek.

A játékot több Golden Geek díjra is jelölték 2009-ben.

Kiegészítők:

A játékhoz számos kiegészítő is megjelent, alább találhatjátok leírásukat a BGG-n:

Nálunk is megjelent kiegészítő: Ghost Stories: White Moon és a Black Secret

A magyar szabályt ide kattintva tekintheted meg!

Ismertető a játékról angol nyelven: https://boardgamegeek.com/video/587/ghost-stories/video-review-ghost-stories

Több részes oktató videó angol nyelven: https://boardgamegeek.com/video/2036/ghost-stories/ghost-stories-tutorialreview-part-1

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 10 990 Ft-tól
 • -8%-960 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/ghost-stories-2008" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Ghost Stories társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Fantasy, Horror, Harc, Mitológia
Mechanizmus: Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Kooperatív, Kockadobás, Rács mozgás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (1)

Ghost Stories társasjáték videók (2)

Díjak és jelölések

Legjobb gémer játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2009

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2009

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2009

Kommentek

A(z) Ghost Stories társasjáték kiegészítői (10)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Antoine Bauza
 • Illusztrátor:  Pierô
 • Kiadók:  Asmodee, Lautapelit.fi, Repos Production, REBEL.pl
 • Elérhető nyelvek:  holland, angol, finn, francia, német, lengyel

Kiadások

 • Asmodee German edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: német
  • Méretek: 28 cm x 28 cm x 8 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos multilingual edition 2008
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.3 cm x 28.3 cm x 7.5 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Lautapelit.fi Finnish edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • REBEL Polish first edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos multilingual edition 2012
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.4 cm x 28.4 cm x 7.5 cm
  • Súly: 1 kg
 • Repos English edition 2013
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos multilingual edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Repos multilingual edition 2013
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.3 cm x 28.3 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos English edition 2014
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos multilingual edition 2014
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1 kg
 • Repos English edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Repos multilingual edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • REBEL Polish second edtion
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Repos English edition 2017
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Ghost Stories társasjátékhoz