Cluedo: Rejtély a luxusvillában
Videó beküldése

Cluedo: Rejtély a luxusvillában társasjáték

társasjáték, 2008
Értékelem!

A Cluedo: Rejtély a luxusvillában egy könnyen tanulható társasjáték, 3 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 9 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a forgass és mozgass és a memória mechanizmusokra.

A Cluedo: Rejtély a luxusvillában egy könnyen tanulható társasjáték, 3 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 9 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a forgass és mozgass és a memória mechanizmusokra.

Angol leírás

This has been carried over from the original Clue (also known as Cluedo):
A person card, a weapon card, and a room card is removed from the deck and placed in an envelope. That envelope is placed in the center of the gameboard. The rest of the deck is shuffled and distributed to the players as evenly as possible. Each player now assumes the role of one of the suspects. The object of the game is to deduce which are the missing cards. In turn, the players will roll the dice and move their pawns to various rooms. Once in a room, the player may float a rumor as to which are the missing cards. If the person to the rumormonger’s immediate left can disprove the rumor by showing one of the cards mentioned, then the player must secretly reveal the card. Play continues until one person can identify the missing cards correctly, that person is the winner.

The version’s additions:
Each person has been given a unique power which may be used only once per game. There is an Intrigue deck which may or may not grant a player an extra action. Those Intrigue cards which do not grant an extra action are called Clock Cards. The player who draws the eighth Clock card is eliminated from play. Any player who draws a Clock Card thereafter is also eliminated. The “one” on one of the dice has been replaced by “?”. Any player who rolls “?” must draw an Intrigue card.

2 felhasználó árulja ezt a játékot!
 • 2 000 Ft-tól
 • 2 ajánlat

Kategória: Következtető, Gyilkosság / Rejtély, Memória
Mechanizmus: Forgass és mozgass, Memória

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Memória

Ennél a játéknál nagyon fontos a jó memória, bizonyos elemeihez ez elengedhetetlen feltétel!

Cluedo: Rejtély a luxusvillában társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Cluedo: Rejtély a luxusvillábanjanyikh, Békéscsaba

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Békéscsaba! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Eredeti kiadás. Párszor játszott, hiánytalan, szép állapotú.

2 érdeklődő


Cluedo: Rejtély a luxusvillábanjuleso1212, Nagyatád

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Nagyatád! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasználatlanság

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Cluedo: Rejtély a luxusvillában társasjáték videók (1)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • armin.d.ivan

  2021-10-15 17:12:27

  Elmondhatatlan a boldogság.

  Az eredeti hatalmas kincsnek számított gyerekkoromban, és akinek megvolt irtó menőnek számított 😄 Az egyik legszórakoztatóbb és egyedibb társas volt, ráadásul taknyosként nagyon izgalmas is. Most ezt a verziót kaptuk meg egy idős ismerőstől (valahogy szóba került a sok társas est), hogy ők úgyse használják, nem kell-e? 😍 Azt hiszem pár estére félre is tesszük a kortárs dolgokat és picit nosztalgiázunk.

 • ghtyshd

  2021-01-10 19:04:23

  A Cluedo egy meghatározó játék a társasjáték univerzumban, mégis valamiért viszonylag későn ismerkedtem meg vele. Először egy nagyon tematikus kiadást játszottam, ami megszerettette velem a játék koncepcióját, de magát a tematizált változatot annyira kidolgozatlannak éreztem, hogy hamar leváltottam.

  Épp emiatt jutott el hozzám ez a luxusvillás változat, és eléggé megszerettem. Mivel sokáig voltam egyedül, ezért pár nap alatt kidolgoztam egy technikát a játékhoz, ami annyira beválik, hogy nem is tudom mikor vesztettem utoljára.

  És én itt szivattam meg magam, mert ennek hatására senki se akar velem játszani, hisz kvázi „úgyis” én nyerek. Ennek ellenére én egy egész jó játéknak tartom, és amiért ki lehet esni belőle (nemcsak a rossz tippelés miatt) van még egy kis (kellemes) feszültség hozadéka.

  Sajnos azonban nem tartom véletlennek, hogy a BGG-n sincs túlságosan nagyra értékelve. Valamiért ez is egy olyan játék amit sokan nem szeretnek még akkor sem ha nem velem játszanak.

  Szerintem külön izgalom a játékba, amikor valaki a saját kártyáira kérdez rá, és te ezt onnan tudod, hogy felismered azt a bizonyos rácot az arcán, ami jelzik a „sunyiságát”. Épp ezért a Cluedo nekem nem csak egy jól összetett, koncentrálós, tervkidolgozós logikai játék, hanem egy emberismereti is.

  Ennek függvényében én azoknak ajánlom akik szeretik az ilyen típusú társasokat.

  Minden esetre azt elismerem, hogy nekem a legfőbb szimpátiája a játéknak a krimi vonal (amit könyven is előnyben részesítek), az emberismereti tényező és a stratégia adja.

  (vannak itt még hozzám hasonló elvetemültek, akik mindent számolnak és figyelnek? :D )

 • strategiangames

  2020-09-06 09:46:04

  Családi játék. Érdekes és egyedülálló. Mindenképpen megéri az árát, mindig lekerül a polcról ez a régi klasszikus játék új kiadása. Tökéletesen gondoltak mindenre, a játékmenetre egyszerűen nincs panaszom.

 • gyd

  2020-03-25 22:36:06

  Manapság már a Cluedo az egyik kedvenc társasjátékom. Pedig mikor először játszottam vele, akkor nem jött át annyira az érzés, és nem ragadott magával annyira a nyomozós feeling.

  Szerintem zseniálisan kitalált játék. Egyszerre kiválóan átadja a nyomozás és az információelrejtés érzését. Mi akarjuk elsőként kideríteni a gyilkosság legapróbb részleteit is, és eközben minél jobban meg akarjuk akadályozni, hogy mások ezt előttünk megtehessék.

  Az a zseniális a játékban, hogy nagyon egyszerű szabályzata van (szellősen tán 8-10 oldal), de mégis rengeteg lehetőséget tartogat. Szóval egyáltalán nem nehéz megtanulni, hogy mégis hogyan kell játszani, azt viszont nehéz kitalálni, hogy hogyan kell igazán jól játszani. A sok játék sok újfajta taktikát is tud szülni. Igazából egy idő után tényleg olyanok leszünk, mint a nyomozók, mert elkezdünk odafigyelni minden egyes apró részletre, ami érétkes információt jelenthet számunkra. Elkezdünk mindenféle információt feljegyezni magunknak mások cáfolatai és gyanúsításai kapcsán is, hiszen így sokkal hamarabb elérhetjük a célunkat. Elkezdünk optimalizálni és algoritmizálni. Aztán rá kell jönnünk, hogy annyira értékes az információ és az információmorzsák közötti kapcsolat, hogy nem volna túl nehéz egy olyan algoritmust kitalálni, ami bárkit szétverne nagy valószínűséggel a játékban. Na jó, lehet, hogy a játékosok többsége annyira nem ássa bele magát a játékba ilyen irányban, de szerintem ez is egy kifejezetten érdekes vonal. Röviden összefoglalva: élvezetes mindig csiszolni kicsit a taktikát, hogy lépéselőnybe kerüljek másokhoz képest.

  Talán nem kell részleteznem, hogy ez nem épp egy pörgős játék, hiszen itt hihetetlenül agyalni kell végig, és minden egyes döntést és lépést jól meg kell fontolni, mert viszonylag kevésből kifejezetten sokat kell kihoznunk, ha szabad így foglamaznom. Aki szereti a nyomozós játékokat, és könnyedén beleéli magát a helyzetbe, az úgysem fogja unni magát 5 perc után szerintem. Aki pörgős játékokat akar, az ne a Cluedo-t válassza, mert kétlem, hogy ez bármilyen formában arra való lenne.

  Az ajánlott életkor szerintem kicsit optimista. Vagy velem van a baj, és én bonyolítom túl a játékot, de szerintem nem igazán van egy szinten ebben a játékban egy 9 éves egy 20+ évessel. Persze ez rengeteg játékra elmondható, de itt kifejezetten nagyra nyílik az olló, és nagyon eltolódnak az esélyek.

  Nálunk sajnos nem olyan sokszor kerül elő a játék, mert egyrészt van rengeteg másik is a polcon, másrészt nagyon meg kell legyen hozzá a társaság és a rendelkezésre álló idő is. Akik még nem ismerik a Cluedo bármelyik verzióját, azoknak érdemes úgy bemutatni a játékot, hogy a tapasztaltabbak egy jóval butítottabb taktikával állnak neki a játéknak, és esetleg segítik is különféle tippekkel és trükkökkel az újabbakat. Így több sikerélményük lehet, és nagyobb valószínűséggel meg fogják szeretni a játékot. Ha porig vannak alázva, mert egy brutális taktikával szemben kéne kezdeniük valamit, akkor lehet, hogy nem fognak rákapni az ízére. Bár ez a legtöbb játéknál valószínűleg igaz, aminél komolyabb taktikázási és előnyszerzési lehetőségek vannak.

  A Rejtély a luxusvillában verzió igazi csavarja az intikakártyákban rejlik. Ezek jelenthetnek akár óriási előnyt is, ha a megfelelő időben használjuk őket. Vagy akár ki is ejthetnek minket a játékból, ha túl merészek vagyunk, és túl sok időkártyát húzunk a pakliból. Hasonló plusz egyébként a karakterek egyszer használható "képessége" is, ami hasonló egy intrikakártyához. Ezek a kártyák egy újabb egyensúlyozási lehetőséget hoznak be a játékba, mert nagyon nagy előnyt is adhatnak a kártyák, de nagyon meg is lehet szívni velük. Egyébként van egy hasonló újítás a 2012-es kiadásban is, csak kicsit másképp van elnevezve, és egy picivel más a működése is.

  Egyeseknek még az is közelebb hozhatja a játékot, hogy irgalmatlan mennyiségű tematikus kiadás készült belőle. Trónok harca, Harry Potter, Big Bang Theory, Doctor Who, és még sorolhatnám naphosszat. Némelyik tulajdonképpen csak egy átrajzolása a játéknak, de vannak kifejezetten érdekes, ötletes kiadások is, amik újabb elemekkel ruházzák fel az alapból is érdekes játékmenetet. Ilyen például a Trónok harca és a Harry Potter kiadás is, és utóbbival kifejezetten sokszor lehet találkozni új- és használtpiacon is.

  Egy alap Cluedo ára egyébként nem olyan vészes szerintem, főleg annak fényében, hogy milyen érdekes játékmenetet kaphatunk a pénzünkért. Egy tematikus kiadás már borsosabb áron van mérve (tulajdonképpen simán az alap kétszereséért kaphatóak), de akinek megér annyit... Nagyon jó lehetőség egyébként a használtpiac is ennél a játéknál, ugyanis mivel elég régóta a piacon van, és elég ismert, ezért mindig van pár eladó darab, és vannak, amik kifejezetten jó áron vannak hirdetve (akár az eredeti ár feléért, mégis jó állapotban).

  Annyira nem sok nyomozós játékot próbáltam eddig, de ez számomra nagyon átadja az élményt, és magával ragad, szóval bátran tudom ajánlani azoknak, akik szeretnek egy kicsit agyalni és elmélkedni játék közben.

Részletes adatok


Kiadások

 • Clue: Discover the Secrets
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 40 cm x 5 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 5.1 cm
 • English Australian edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: angol
 • English/Spanish edition 2008
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 5.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 27 cm x 40 cm x 5 cm
  • Súly: 0.9 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 26.5 cm x 40 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: magyar
 • Norwegian edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: norvég
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 30 cm x 40 cm x 7 cm
 • Swedish edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: svéd
  • Méretek: 27 cm x 40 cm x 5 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 5.1 cm
 • Italian travel edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 15 cm x 15 cm x 4 cm
 • Czech edition
  • Nyelv: cseh
 • Danish edition
  • Nyelv: dán
 • Finnish edition
  • Nyelv: finn
 • Italian edition
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Nyelv: lengyel
 • Russian edition
  • Nyelv: orosz
 • Turkish edition
  • Nyelv: török

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Cluedo: Rejtély a luxusvillában társasjátékhoz