Birodalmi Telepesek
Birodalmi Telepesek
Birodalmi Telepesek
Birodalmi Telepesek
Videó beküldése

Birodalmi Telepesek

Társasjáték, 2015
Értékelem!

A Birodalmi Telepesek egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 45 - 90 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Birodalmi Telepesek egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 45 - 90 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a pakli tervezés, a kártya húzás, a vedd el és a contracts mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A világ leghatalmasabb kultúrái új földekért versengenek. Az Egyiptomiak, a Rómaiak, a Barbárok és a Japánok egyszerre fedeztek fel új földrészt, ahol kiaknázatlan nyersanyagok, bányák, és földek várnak rájuk. Vezesd te az egyik népet, és alakítsd ki az újvilág legnagyszerűbb gyarmatát! Az Imperial Settlers kártyajátékban a gyarmatosító népek vezéreként építkezned kell, munkásokat koordinálni és jól működő gazdaságot beindítani.

Szép új világ

A játék Ignacy Trzewiczek nevéhez fűződik, csak úgy, mint a nagyon hasonló sémára épülő 51th State nevű kártyajáték is. A két társas sokban hasonlít egymásra, lássuk milyen újdonságokat tud nyújtani az Imperial Settlers!

A játékban mindannyian egy-egy népet irányítotok, melyek speciális kártyakészlettel indulnak. Minden játszma öt körig tart, ami alatt minden játékos szorgosan gyűjtögetheti a győzelmi pontjait, hogy az ötödik kör végén kiderüljön ki volt a jobb gyaramtosító.

Hasznosítsd a felfedezett területet

Minden köröd elején egy közös lapkészletből kell kártyát húznod a saját frakciódra jellemző induló lapkészleted mellé. Ezeknek a lapoknak a játék további részében lesz fontos szerepe. A laphúzás után termelési fázis következik: mindenki a saját kultúrájának megfelelő mennyiségű jelölőt kap amik jelképezhetnek munkásokat, fegyvereket és páncélokat és aranyat. A munkásokkal akciók hajthatóak végre, az arannyal más nyersanyagokat lehet helyettesíteni (azt jelképezve, hogy pénzért veszed meg azokat). Miután mindannyian megkaptátok a megfelelő jelölőket sorban akciókat hajtotok végre, egészen addig amíg mindenki passzol, mert nem tud vagy nem akar több akciót végrehajtani.

Munkára fel!

Az akciók legegyszerűbbike az építés. Megfelelő nyersanyagért cserébe kijátszhatsz egy kártyát a kezedből, ami a néped által véghezvitt fejlesztést, vagy felépített épületet jelképezi. Ezek a kártyák természetesen rendelkeznek saját képességekkel, amik a játék további részében segítik a boldogulásodat, például minden körben adott mennyiségű nyersanyagot termelnek számodra, új akciókat tesznek elérhetővé, vagy más speciális képességgel bírnak.

Kicsit agresszívabb akció a fosztogatás. Ilyenkor fegyvereket jelölő tokenekkel fizetsz, és vagy eldobsz a kezedből egy megfelelő lapot (jelképezve, hogy feldúltad az adott épületet), vagy más játékos épületeit támadod meg. Ilyenkor nem egy, hanem két fegyver jelölővel fizetsz, és le is rombolhatod a másik játékos építményét. Ha azonban a játékos korábban elhelyezett az épületen pajzs tokent, akkor még drágábban, három jelölőért tudod csak kifosztani a helyet.

Az utolsó lehetőség amit a kártyáiddal tehetsz, hogy üzletelésekre használod fel őket. Ilyenkor a kártya alján látható nyersanyagokat minden körben megtermeled az adott lappal, anélkül, hogy építkezned kellene. A kalmárjaidat azonban etetni kell, így az üzletelésre szánt lapok csak akkor termelnek, ha étellel fizetsz értük a kör elején.

A legjobb gyarmat

A játék öt köre alatt az épületek és egyéb dolgok képességeiből származó győzelmi pontokat a játékosok egy külön táblán vezetik. Ezekhez hozzáadódnak még az épületekért járó pontok is, és végül aki a legtöbb győzelmi pontot birtokolja, az a játékos lesz a nyertes.

Összegzés, ajánlás

Az Imperial Settlers alap mechanikája és erőforrás felhasználási része nagyon hasonló a korábban említett 51st State játékéhoz. Az elődhöz képest ez a játék azonban sokkal tisztábban, érthetőbben prezentálja azokat a játékosok számára. A grafika szép, kissé meseszerű, a tartozékok is jó minőségűek. A játékban kifejezetten jól elhatárolódnak egymástól a választható népek, mindegyik egyedi stílusú játékot és gondolkodásmódot igényel, ugyanakkor a különbségek nem mennek a játékegyensúly rovására. Bár kártyás alapú játék, nagyon jól hozza a tipikus „birodalom építős” hangulatot is. Mindenképp ajánljuk azoknak a játékosoknak, akik kedvelték az 51st State játékot, és a kiegészítőit, de letisztultabb szabályokra vágynak, amit akár kezdők is könnyen megérthetnek.

Mi van a dobozban?

 • 220 kártya
 • 1 Pontozólap
 • 4 Játéktábla
 • 1 Körjelző
 • 1 Kezdőjátékos jelző
 • 24 Arany jelző
 • 10 Védelmi jelző
 • 18 Támadási jelző
 • 136 Fa jelölő
 • Játékszabály
 • További egyéb tartozékok...
Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 13 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 8 000 Ft-tól
 • 14 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Civilizáció, Városépítő, Ősi
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Pakli tervezés, Kártya húzás, Vedd el, Contracts, Draftolás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Birodalmi Telepesekbonzo18, Budapest

Csak személyesen itt: Budapest!

Tökéletes állapot, kártyák védőzve és deck boxba rendezve. Magyar szabályt tudok adni. Doboza enyhén polckopott, főleg a sarkoknál! Teljes Imperial Settlers pack 30.000.- Tartalma: -Imperial Settlers alapjáték -Imperial Settlers: Aztecs -Imperial Settlers: Atlanteans -Imperial Settlers: Why Can't We Be Friends -Imperial Settlers: 3 Is a Magic Number -Imperial Settlers: Expedition Tokens (Promo) Mindegyik angol nyelvű! A kártyák kártyavédőzve, 8 darab deck boxba rendezve, így elég könnyű a tárolása. A kis játékelemek rendező dobozban. A kiegészítők dobozai nincsenek meg! Beltartalom hiánytalan, bolti állapotú. Használtan vettük, főleg a sok kiegészítő miatt, mert azok már nem beszerezhetőek. Kipróbáltuk mi is kétszer, de nem jött be nekünk igazán. Átvétel csak személyesen Budapesten, esetleg Székesfehérváron.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Birodalmi Telepesek társasjáték videók (5)

Díjak és jelölések

Legjobb egyszemélyes játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb két személyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Kommentek

Kommentek

 • rocky015

  2021-04-07 09:05:13

  A cikk alapján fel is került a kívánságlistámra és lehet egy jövő havi beszerzés lesz belőle, köszi😉

 • hierroo

  2021-04-07 08:51:31

  Ezt a cikket most találtam:

  https://diceandsorcery.blog.hu/2016/05/24/birodalmi_telepesek_tarsasjatek-kritika

  Gondoltam, ide passzol. :)

 • hierroo

  2021-04-07 08:41:29

  Az analízis paralízissel én is néha bajban vagyok, és elpepecselem vele az időm azzal, hogy melyik megoldást válasszam. Amíg gondolkodom, meg agyalok, addigra plusz egy partit le lehetett volna játszani. De hát ilyen ez!

 • hadhaz.sandor

  2021-04-06 18:57:40

  Nem érzek a játékban semmi egyedit vagy pluszt. Tablóépítő játék középkori épületekkel és 6 nyersanyaggal. Van ennél elcsépeltebb téma a társasjátékos világban?

  Nehéz tanítani a különböző népek szabályai miatt. Interakció minimális, szerencsefaktor magas.

  Pozitívum, hogy viszonylag olcsó. Kezdő játékosoknak bejöhet, de egy Everdell vagy Mars Terraformálása után nagy csalódás.

  Személyes ellenszenvemet pedig azzal érdemelte ki, hogy a Settlers szgépes játék designjával próbálta magát eladni, de a játékból semmilyen mechanizmust nem sikerült áthozni. Azt a feelinget nekem a Királyi áru hozza. Ez nem.

 • Crospieler

  2021-03-16 12:00:53

  Szeretem ezt a játékot, de sajnos a páromnak nem jött be.

  Aki hajlamos az AP-re (analízis paralízis) az kicsit szenvedhet ennél, mivel a későbbi fordulókban már elég sok féle kombináció alakulhat ki, és nem mindegy milyen sorrendben hajtjuk végre az akciókat.

  Nagyon tetszik, hogy minden népnek saját kártyáik vannak, ezért minden játékos sajátos képességekkel rendelkezik.

  Sok múlik a szerencsén is. Ha valaki az elején sok termelő lapot húz, míg a többi játékos nem, akkor előnyre tehet szert ezáltal.
  Az sem mindegy milyen sorrendben jönnek a lapok.

  Leginkább 2 fővel érdemes játszani. Ha ennél többen játszanak akkor csak a holtidő növekszik, ill. annál hosszabb lesz a játék is. Az interakcióhoz a több játékos nem sokat ad hozzá.

  Közepesen összetett játék. Az alap játékmenet és a játékosoknak rendelkezésre álló akciófajták nem túl bonyolultak, ezek alapján akár egy light-közép játék is lehetne. A hozzáadott komplexitását viszont az adja, hogy minden kártya más és olvasni/értelmezni kell a rajtuk lévő szöveget.

  Izgalmas társas, de nem mindenkinek fog tetszeni. Érdemes a vétel előtt kipróbálni.

 • hierroo

  2021-01-08 23:55:26

  Nekem is tetszik, csak nem tudom, hogy a szóló játék mennyire élvezetes?

 • barcza.laczor

  2019-03-19 12:26:13

  Ez is olyan beszerzendő játéknak tűnik, tetszik az ilyen fajta versengős, de barátságosan is játszató játék!

A Birodalmi Telepesek társasjáték és kiegészítői (25)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 - 90 perc
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Ignacy Trzewiczek, Maciej Obszański
 • Illusztrátor:  Tomasz Jedruszek, Rafał Szyma, Mateusz Bielski, Jarosław Marcinek
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Zvezda, Portal Games, Edge Entertainment, Arclight, White Goblin Games, Gém Klub Kft., REXhry, MYBG Co., Ltd., FunBox Jogos, Pendragon Game Studio
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 4 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: japán
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Birodalmi Telepesek társasjátékhoz