7 Csoda: Építészek
7 Csoda: Építészek
7 Csoda: Építészek
7 Csoda: Építészek
Videó beküldése

7 Csoda: Építészek társasjáték

társasjáték, 2021
Értékelem!

A 7 Csoda: Építészek egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 25 perc. A játékot 2021-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Light Game of the Year kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a...

A 7 Csoda: Építészek egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 25 perc. A játékot 2021-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Light Game of the Year kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek és a kártya húzás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Építsd fel az ókor legjobb mini birodalmát!
Mindannyian arra törekszünk az életben, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Így voltak ezzel a nagy ókori építészek is. Az egyik ilyen építészként célod, hogy olyan csodát alkoss, amely – akárcsak te – az emberi találékonyság és leleményesség bizonyítékaként vonulhat be a történelemkönyvekbe!

A 7 csoda: Építészek a világszerte sikeres 7 csoda könnyedebb, pörgősebb verziója, amiben a játékosok felépíthetik a birodalmukat jelképező csodákat, de emellett fejleszthetik hadi erejüket, a kereskedelmet, és fejlődhetnek a tudomány segítségével.

Milyen csodákra számíthatsz?

 • Egyszerű szabályok és gyors játékmenet, tökéletes választás azoknak, akik még nem ismerik annyira a társasjátékokat.
 • Új design, amely lenyűgözheti barátaidat, családtagjaidat, mindez a 7 Csoda univerzumban, a világ legtöbbet díjazott játékában.
 • Könnyen és gyorsan nekiállhattok játszani, a dobozban található különböző komponenstálcáknak köszönhetően.
 • Színtévesztő játékosok is örömmel játszhatják, a játékban használt minden színhez egy szimbólum tartozik.

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 11 590 Ft-tól
 • -14%-1 881 Ft

Kategória: Ősi
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Kártya húzás

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

7 Csoda: Építészek társasjáték vásárlása, árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

7 Csoda: Építészek társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Light Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Kommentek

Kommentek

 • halasz.brigi25

  2023-03-24 08:17:42

  Engem még nem tudott felidegesíteni, pedig veszítettem már sokszor. Valóban magas a szerencsefaktor benne a lapjárásnál, de valahogy nekem a játék maga a fontos, nem az számít, hogy nyerek e vagy veszítek. :)

 • kvarclovag

  2023-03-24 00:45:25

  Vigyázz vele, mert sokadjára már elég idegesítő. Amikor már láttad az összes, valóban nagyon változatos és meglepő győzelmet, akkor előtérbe kerül, hogy végülis szinte semmi befolyásod nincs a játékra (egy pici azért van).

  Hosszú kihagyás után, ma mentem vele pár kört, pillanatok alatt lehet a ligákban feljebb lépkedni, és ha kellően fáradt az ember, mint ma én, és csak ahhoz van ereje, hogy ész nélkül nyomkodjon pár gombot, akkor tényleg szórakoztató is. De annak idején 100 parti kellett, hogy megunjam, most már 5 is elég volt. Családban, asztalon azért más lehet. Jól néz ki, tényleg meglepő előzések és nagy kombók vannak benne. Csak mindenki tűrje, ha akár 5-6 körben is haszontalan lapot húz. Utóbbi miatt gyerekeknek nem tudom mennyire jó, ők azért nehezebben viseleik a pechszériát.

 • halasz.brigi25

  2023-03-03 18:52:28

  BGA-n játszottam vele először és már sokadjára. Hálás vagyok, hogy megmutatta egy ismerősöm ezt a játékot és megtanította. Sokat játszom vele, könnyen tanulható, gyors, taktikus és szerintem szép játék. Annyira tetszik, hogy lehet megrendelem itthonra is, hogy ne csak a BGA felületén tudjak vele játszani, hanem a családdal és a barátokkal is.

 • Alleira

  2022-10-02 21:27:00

  Szép, praktikus, ideális családi játék. Egy 1-2. osztályos, alapvető számolásokat ismerő gyereknek igazi sikerémény lehet egy ilyen "stratégiai"(-nak tűnő) játék. A szülőknek pedig igazi felüdülés lehet a sokadik Junior társasjáték kistestvér után. Nem hiába nem 7 Wonders - Family vagy 7 Wonders - Junior lett a neve, mert annál azért sokkal többet tud adni a játékosoknak.

  A 7 csodát már ismerő és legalább 7 csoda komplexitású játékokat ismerő felnőttek számára baromi unalmas lehet. Én nem szívesen játszom felnőtt társaságban, ahol nem olyanok vannak, akik most ismerkednek a modern társasjátékokkal. Nekem az eredeti 7 csoda hozta az áttörést a társasjátékozás hobbiba és el tudom képzelni, hogy ezt valakinek ugyanúgy megadja az Építészek. Szóval alapvetően nem tartom egy bőrlehúzásnak, 2020as évekre illeszkedő játék ez.

  Amit nagyon hiányolok belőle az a draft rendszer. A szerencsefaktor így sokkal nagyobb, és úgy érzem az interakció is sokat csökkent ennek az egy mechanizmusnak a kivételével.

 • kvarclovag

  2022-08-11 16:52:21

  Még egy kis adalék a játékhoz. A BGA-n megnéztem, melyik 7 csodát milyen arányban nyerik a minden idők aréna ranglistáját vezető játékosok. Nos az alapot, a párbajt és az építészeket is 70%-kal nyerik. Ennek alapján kb. mind a három egyformán stratégikus vagy, ha úgy tetszik, szerencsés játék. Több játékot is megnéztem, egy kis táblázatot tettem be a BGA játékos topikba.

  Ez az azonos arány amúgy nagyon jó tervezői munkát mutat. Nem tudom mennyire figyeltek erre, de gondolom igen, és nem akartak egy stratégiainak elkönyvelt játékból szerencsejátékot csinálni. Az már más kérdés, hogy a BGG besorolás és a BGA-n a játéknál megadott jellemzők nem ezt mutatják. De tudjuk, hogy mindkettőben vannak elég súlyos melléfogások. Azzal együtt a besorolás annyiban igaz, hogy érezni, valóban így érezzük játék közben. Csak hát az érzékünk olykor megcsal.

  Kiegészítés: a legmagasabb ELO-számok viszont alátámasztják, hogy az Építészek erősen szerencse alapú. Listát szintén a BGA topikban találsz.

 • kvarclovag

  2022-07-22 21:07:34

  Minden amit eddig írtunk megállja a helyét, de valahogy szegény Építészek rosszabbul jött ki belőle, mint megérdemelné. Jár neki annyi, hogy összeszedjem a jó tulajdonságait.

  • nagyon jól néz ki az asztalon, és könnyen ki- és elpakolható
  • hibamentesen játszható asztalon; kis odafigyeléssel biztos nem hibázunk el semmit, a másik kettőnél a vásárlásokat könnyű elszámolni
  • mivel nemcsak egyes csodáknak, de egyes tudománykorongoknak is van újrahúzó képessége, ezért remek láncolatok indulhatnak be, ami itt sokkal érzékelhetőbb, látványosabb, mert pl. kétszer építkezhetsz a körödben
  • gyorsan, csak megérzésre alapozva és a szerencsében bízva is lehet játszani, úgy is nagyon szórakoztató, de akinek van kedve, kicsit taktikázhat is
  • ha szerencsétlenül kezdünk az elején, akkor is feljöhetünk a végén, nincs reménytelen helyzet
  • bármelyik út vezethet győzelemhez, akár a győzelmi koszorúk gyűjtése, akár a harci győzelmek, akár a tudományos pontok, akár a csodából szerzett pontok; és ezek bármilyen kombinációja is
  • a játékok többségében kevés ponton múlik a győzelem; ha nem számoljuk menet közben, akkor jó kis meglepetések lehetnek a végén, ami családi játéknál nagyon jól emeli a hangulatot

 • godzsakattila

  2022-07-21 21:52:31

  Nyilván nem szorulsz bevédésre egy vélemény miatt, rádásul rosszul is fogalmaztam, a veleményed "védtem be" nem téged, azzal, hogy egyetértettem vele. 😊

 • DeimosDown

  2022-07-21 21:10:10

  Köszönöm(?) - bár szerintem a különböző vélemény miatt, nem kell még bevédeni meg megkövetni senkit. :)

  Amit írtál a 3 játékról, 99%-ban egyet tudok érteni vele - lehet néha egy picin nyersen vagy erősen fogalmazok, nekem az Építészek önmagában elment volna, csak ha az eredeti nagytesókhoz nézzük, akkor találtatott könnyűnek.
  Nem rossz... csak kicsit olyan mint a Keresztapa 3, a trilógia első két részéhez képest ;) (de ettől még nem Uwe Boll azért :D)

  (De sanszos, hogy ebben benne van az én ízlésem, mert én a középnehéz/nehéz eurókat kedvelem... szóval mindenki kezelje így.)

 • godzsakattila

  2022-07-21 13:56:08

  Basszus, most, hogy olvaslak jutott eszembe, hogy "beakartam védeni" Deimost, csak nem volt időm, utana meg ki ment a fejemből. Mindent a kategoriájaban kell nézni. A 7 csoda családi játekok közt kezelve eleg mély szerintem, sok a döntesi lehetőség, gondolkodós a tervezés, ami aztan borulhat is, majd jön újra tervezés. Nyílván nem heavy euro. De úgylátom te is már hasonloként látod, kemény társasághoz kevés, de újoncokkal, fiatalabbakkal nagyon jó erősebb játéknak.

 • esze.gergo

  2022-07-21 12:11:18

  Megkövetlek, játszottam azóta pár partit az eredeti 7 csodával és tényleg tök jó taktikai, stratégiai mélység van benne, élveztem a játékokat és szívesen vissza fogok térni hozzá. Viszont azt gondolom, hogy pont emiatt jobban díjazza azt, aki többet játszott vele, ami egyáltalán nem negatívum. Megerősít abban, hogy tartsam az álláspontom az építészekkel kapcsolatban, valahogy így foglalnám össze a játékcsaládot:

  7 Csoda: Építészek - szerintem ez tökéletes kapudrog, gyors, a legszebb az asztalképe, legkevésbé igényli az absztrakciót, családi játéknak szerintem szuper. Aki az eredetin nevelkedett annak megértem, hogy kevés, de szerintem más célt szolgál ki a kettő, ezért nem húznám rá a vizes lepedőt.

  7 Csoda - könnyed középszintű játék több játékosra, inkább ezt gondolnám második lépcsőfoknak. Van benne elegendő taktikai lehetőség, ezért viszont olyan helyekre ajánlanám, ahol mindenki szívesen játszik és verseng. Számomra is élvezetes játék, viszont ez a baráti társaságomba kevés, a potenciálisan bevonzandó áldozatokat, pedig, ahogy mondtam inkább a fentivel cserkészném be.

  7 Csoda: Párbaj - Szerintem ez a leginkább stratégiai játék, könnyednek tűnik, de nagyon nehéz megverni benne egy tapasztalt játékost. Nagyon jókat csavarnak rajta a kiegészítők, viszont ez nem szolgálja ki azt, amit a fenti kettő igen, hogy sok játékossal is lehet játszani.

 • kvarclovag

  2022-07-17 10:36:46

  Hát ez érdekes volt. Elmondom. Akartam reggel egy gyors ébresztő partit nyomni a BGA-n, aminél nem kell agyalni, és gyorsan lepörög. Erre az Incan Gold lenne a kedvencem, de azt kevesen játszák, általában nem találni asztalt. Most se volt. Jó, legyen még egyszer az Építészek. Azonnal van asztal, gyorsan pörög, jól néz ki, legfeljebb nem akarok semmit taktikázni, csak lekattintom a szimpatikusabb kártyát. Piramissal voltam, na, gondoltam annyi taktika belefér, hogy próbáljam gyorsan építeni, mert ez a csoda több pontot ad, mint a többi. Ehhez ugye kéne valami építést segítő tudománykorong, meg arany. Előbbi nem lett, mert összesen 1 tudománylappal találkoztam, arannyal kettővel, a többieknek abból is több jutott kicsivel. Hát, ennyit a taktikáról, a csoda lassan halad, tudomány semmi, a katonai pontokat a két szomszéddal döntetlenre tudtam hozni, 3-3 pont, de a negyedik játékosnak 18 katonai pontja lett, és 5 tudománykorongja (a csodája miatt is vehetett fel), és a csodája is jól halad. Győzelmi pontos lapokat húzogattam, főleg középről, mikor nem tudtam nyersanyagot felvenni, nem is figyeltem, de abból 17 pontom lett, míg a többieknek 14-10-7. A nyerasanyagok is nehezen jöttek, de emiatt az utolsó két szintnél már volt fel nem használt is, így volt esélyem befejezni is a csodát, de pont előttem azt is befejezte egy másik játékos. Hát, ennyi, hülye játék, ha nem jól jönnek a lapok bukod az egészet. És akkor jött a pontozás, a pontokat elsőre nem is néztem, minek, a többieknek úgyis sokkal több van. De mért villog a nevem? Az a győztesnél villog. Nézem a pontokat, és egy nagyon szoros partiban 44-43-43-41, nekem lett 44 pontom. A fekete macska, ugye? Mert az nálam ragadt a végén. Ez így eléggé feldobta a reggeli hangulatomat 😃

  Agyalni továbbra is más játékokban fogok, de szerencsepróbálós gyors játéknak lehet, hogy az Építészek lesz a nyerő. Aztán ki tudja, lehet hogy majd kicsit meg is okosodok, és nemcsak akkor nyerek majd, amikor nem figyelek 😃

 • sitatom

  2022-07-16 11:59:18

  Mindenkinek köszönöm az észrevételét, javaslatát, véleményét.

  Nem lettem sokkal okosabb, illetve dehogy nem. Egy csomó információt kaptam és megismertem jó néhány véleményt tapasztalatot.

  Én pont ezért (is ) szeretem ezt az oldalt, hogy nem csak pozitív egy oldalú vélemények vannak.

  Nekunk is meg van az eredeti 7 csoda és a párbaj is. Ha csak az ismert társasjáték bemutatókra támaszkodva döntenék, valószínűleg ennek a társasnak is a beszerzése mellett tenném le a voksom. Így viszont, amiket írtatok hátrébb kerül a sorba, hátha beszerzi valaki más a társaságból, bár ha ez sem történik meg akkor sem lesz most már olyan óriási hiány érzetem, hogy lemaradtam valamiről.

  Mindenkinek Köszi az infókat.😌

 • kvarclovag

  2022-07-15 17:01:37

  Volt egy két tönkreverős sima partim a párbajban. Hol engem vertek, hol én vertem (ez a ritkább), de a partik többsége kevésen múlik, vagy épp van benne ügyes, szerencsés megoldás, amikor a hatalmas polgári fölény ellen sikerül katonai vagy tudományos győzelmet aratni. És ezekre jó előre figyelni kell, és látni, mire készül az ellen, mert a végén, az utolsó lépéseknél, az utolsó korongoknál már késő. És ez a készülés, figyelés nagyon jó feszültséget és hangulatot teremt. Ezt kevés játék tudja. A párbajban, ha vesztek, az letaglóz, ha nyerek, hadvezérnek érzem magam. Zseniális. Ja, és asztalon ... tudjátok 😃 De még kezdő vagyok, app ellen 100, BGA-n 50 játékom van, sokat kell még tanulnom.

 • kvarclovag

  2022-07-15 16:52:15

  Én azért próbáltam ki az Építészeket, mert akartam a BGA-n egy gyors, laza, nem is kell figyelni, de azért szórakoztató, szerencsepróbálós játékot. És ez alkalmasnak látszott. Majdnem az is, de azért annál egy picit jobban vonz a téma, jobban szeretnék valamit elérni, hogy csak úgy ész nélkül elvegyem a 3 épp elérhető lapból, amelyik a legszimpatikusabb. Csak-csak szeretném a csodámat befejezni, vagy katonai pontokat szerezni, ha már kolosszusom van, stb. És itt bukik nálam, mert lazának már kicsit komoly, de odafigyelni komolyan meg nem tudok rá, mert alig van befolyásom arra, mi történik. Persze lenne valamennyi, ha kitanulnám, mert, mint oly sok tingli-tangli játéknál, látszik, hogy vannak jó játékosok, akik ellen semmi esélyem, pedig, hát, ha csak a szerencsén múlik, akkor néha illene nyernem, de nem fogok. Mert hát nemcsak azon múlik.

  De, ahogy írtátok is, könnyed levezetésnek el tudom képzelni, és családdal még játszanám is, de nem hiszem, hogy megveszem, mert vannak erre a célra jobbak a polcon.

  Hogy a 7 csodában mért van több stratégia, az jó kérdés. Szerintem nem a draft és a 3 pakliból húzás a különbség, hanem hogy bizonyos dolgokat meg tudok-e építeni, van-e erőforrásom vagy pénzem, rá tudok-e készülni, tudok-e olyan lapokat venni, amik jobban kellenek nekem. És az alapjátékban tudok, az Építészekben meg alig, mert itt az egyforma, vagy különböző az túl sablonos, és túl egyszerű. A csodaépítési kötelezettség még attól is megfoszt, hogy akkor építsek, amikor komolyabb haszna van.

  A párbaj az egy másik szint. Szerencse van bőven, egy jó játékba kell is, de hogy ki tudom-e használni, vagy épp a balszerencsémet tudom-e mérsékelni, az rajtam, és a tudásomon múlik. A játék feszültsége engem teljesen rabul ejtett. Lehet a következő lapokért izgulni, vagy hogy egy látható lapot el tudok-e érni, vagy épp hogy az ellent meg tudom-e gátolni az elérésében. Hogy mikor melyik győzelmi utat válasszam, és az ellenfelet meg tudom-e akadályozni abban, amit ő választott.

  folyt

 • syndi-cate

  2022-07-15 14:43:17

  Nekünk megvan mind a három, és BGG pontozástól függetlenül legtöbbször az Építészeket vesszük elő. Okai:

  • Az insert, azaz a dobozba ki-be pakolás megoldása egyszerűen TÖKÉLETES. Minden csodának és a közös kártyáknak+tokeneknek saját kis tartója van, amiben elférnek az elemek és a kártyák is. Sőt a kártyák egy az egyben kivehetőek a saját mini tartójukkal ami plusszban kártyavédő kompatibilis (egyébként 45x68 Mini Euro kell rájuk 78 db, a nagy csodakártyákat nem védőztük). Szóval az előkészítés és elpakolás pikkpakk megvan.
  • Legtöbbször ketten játszunk és az alap 7 Csoda ketten a draftrendszer miatt csak trükközéssel játszható, így az ritkán kerül elő. A 7 csoda párbaj már eleve csak ketten játszható, viszont itt a nyíltan konfrontatív rendszere okán sokszor van fogcsikorgatás és valljuk be a kártyák alakzatba rendezése is macerásabb az Építészek előkészítésénél. Az Építészek játszása közben még sosem morogtunk a másikra ha nyert vagy ha keresztbe tett (ami valljuk be minimális, max kártya vagy token elhappolás).
  • Az Építészeknél még az is pozitívum, hogy ketten játszva kevés helyet foglal az asztalon, így jól átlátható nekünk.
  • Az építészek egyszerű, gyors, leginkább fillernek való (legalábbis mi így használjuk) de mégis szeretjük, és jó benne a csodákat építeni. Kell néha az egyszerű játék, nem lehet minden este Szellemek szigete mélységekbe merészkedni és erre egy könnyed Építészek, kítűnő választás annak, aki a 7 Csoda világát szereti.

 • esze.gergo

  2022-07-15 14:24:00

  Lehet, hogy amúgy én rég játszottam a 7 Csodával, de azon kívül, hogy már akkor klasszikusként volt számon tartva én sose éreztem azt a nagy taktikai/stratégiai mélységet, amit említesz. Nem éreztem, hogy jó egyensúly van a játék komplexitása és az adott élmény között. Kicsit így érzek a Ticket to Ride-al is, ezt könnyebb is megfogalmazni, mert pár hónapja játszottam újra. Annál úgy éreztem, hogy kellemes kis játék, de sokkal hosszabb, mint amennyire érdekes. Itt meg is fogadtam, hogy klasszikus ide vagy oda én nem próbálkozom azzal tovább. (Na ezzel meg lehet én kerülök ki a fórumról). A 7 csodának azért fogok adni még egy esélyt.

  Egyetértek azzal, hogy az Architects egy egyszerűsítés, sőt kvarclovaggal is egyetértek (nagyjából), hogy lehet olyan, amikor a játék játszik inkább téged. Viszont szerintem ennél a játéknál sokkal kiegyensúlyozottabb az élmény. Könnyed limonádé akar lenni és nem is lesz annál se több se kevesebb. Nem tudom, hogy ezt mennyire sikerül átadnom, nem is akarlak meggyőzni, de én nyári esték családi levezetésének ezt jobban el tudom képzelni, mint az eredetit.

  Én legszívesebben a Párbajjal játszok, szerintem az a legjobb a három közül, körökkel veri a többit. Több játékosra, könnyed játéknak ebbe belemennék, a simát nem terveztem elővenni (bár most két bekezdéssel feljebb megígértem, úgyhogy megteszem :) )

 • kvarclovag

  2022-07-15 14:12:39

  A BGG helyezések ebben az esetben szerintem egészen reálisak: Építészek 957, alap 7 csoda 97, Párbaj 19. Ez az általános rangsor, mert stratégiai játékként az Építészek – igen helyesen – nincsen értékelve.

 • DeimosDown

  2022-07-15 13:51:33

  Hogy ne legyen egyszerű dolgod - én megfogalmazok egy elég erős ellenvéleményt, mert nekem nagyon nem jött be az Építészek. (és ezzel még finom voltam)

  A 7 wonders minden idők egyik klasszikus játéka, 3-7 főig bárhány fővel működik, szinte minden körben valódi döntést kell hozni, remekül ötvöz taktikát/stratégiát, többféle módon lehet nyerni benne, etc-etc

  Az Architect/Építészek egy gyenge, legbutított, silány mása az eredetinek. Számomra az elmúlt évek egyik legnagyobb csalódása -kifejezetten az az érzésem volt, hogy egy újabb bőrt pórbáltak lehúzni szerencsétlen szamárról...

  Sokkal kevesebb a valódi döntési helyzet a játékban, nincsenek ott a kombólehetőségek, és kivették a játék igazi sava-borsát, és egy unalmas kártyahúzogatós játék marad helyette.

  Egyetlen egy esetben javasolnám nagyon esetleg: kb 8-10 éves gyerekeknek... de inkább nekik se... hanem várnék 1-2 évet és a valódi 7 csodát (vagy a párbajt) tenném le az asztalra eléjük... (a sima és a Párbaj nálam ugyanaz a kategória, mindkettő remek játék, de nyilván más létszámra optimalizálva. Az Architects viszont... borzalmasan nagy csalódás volt nekem.)

  Bocsánat ha nagyon negatív, de szerintem össze se lehet hasonlítani a két játékot...

  És az asztalképben én nem érzek nagy különbséget... de tény, hogy nálam ez nem kiemelkedően fontos szempont. Viszont csak asztalkép miatt biztos nem fogok egy pocsék játékot venni, egy nagyon picivel gyengébben kinéző remek játék helyett...

 • kvarclovag

  2022-07-15 13:00:40

  Egyetértek esze.gergovel, de azért én mégis az alap 7 csodát venném. Abban sokkal inkább van olyan érzésed, hogy te csinálsz valami. Ha most elköltöd a pénzed, a következőben nem lesz, rá kell készülnöd a vásárásokra. A 3 koron át, ha a csodád a harcolást támogatja, pl. kolosszus, akkor azért tudsz olyan lapokhoz is jutni. Vagy ha nem, akkor a többiek gátolnak. Itt meg egyszerűen jön vagy nem jön a lap. Nekem 3 olyan parti is volt, ahol értelmes módon felvehető pajzsot nem is láttam. Ugyanakkor 2x is jobbra és balra is az volt több körön át.

  Az Építészek tipikusan az a játék, amiben sokkal inkább a játék játszik veled, mint te a játékkal. Akiket ez zavar, azoknak nagyon nem ajánlom. A csodaszintek kötelező építése is elég borzalmas egy szabály, esetleg lehet házilag módosítani.

  A párbaj mindkettőnél sokkal jobb, de szerintem (ki fognak zárni a fórumról, annyiszor mondom) asztalra kevésbé való. Viszont ha mégis, akkor a legszebb is. A kiegészítőivel meg alaposan el is lehet bonyolítani. De, hát plusz egy-két réteget minden játékra rá lehet építeni. És ez a párbaj esetén állítólag nagyon jól sikerült.

 • esze.gergo

  2022-07-15 11:19:29

  Kettő játék közül én mindenképpen ezt ajánlanám.

  • Sokkal inkább csodaépítés feelingje van, ez könnyen bevonzhat embereket
  • Szerintem gyorsabb is, mint az eredeti
  • Az eredetiben beetető játéknál szerintem azt nehéz volt felfogni embereknek, hogy nincs ott a nyersanyag, hanem kvázi állandóan termeled, itt megkapod a kártyát és elköltöd, ha használtad
  • Ugyan nem egyszerre játszotok, de mivel három hely közül kell egy nagyon egyszerű bónuszt adó lapot húzni ezért nem igazán van holtidő
  • Sokkal modernebb kinézetű, nagyon szépen néznek ki a csodák az asztalon

  Én ha vennék 7 csoda játékot nagy társaságnak, tuti ezt venném, és attól függően, hogy én kicsit már vesztettem a kezdeti lelkesedésemből simán el tudom képzelni, hogy ez mondjuk karácsonyra meg is fog történni.

 • sitatom

  2022-07-15 11:05:10

  Melyiket ajánlatnád inkább ezt a 7 Csoda építészek-et vagy az eredeti 7 csoda -t ?

  Mármint nem online hanem fizikailag az asztalra.

  A 7 csodát ismerem az egy jó játék de azért messze nem a kedvencem.

  De nagy előnye, hogy akár egy 5-6-7 fős társaságban teljesen jól szuperál, gyors és egyszerre vagy játékban nincs holtidő, kevés az ilyen játék ( pláne akkor kevés ilyen volt amikor berobbant a paicra). Egyszerű szabályai vannak és könnyen tanulható. Szerintem ez is az egyik nagy előnye ezért is nyert ennyi díjat. 🤓

 • esze.gergo

  2022-07-15 10:23:05

  Azóta az én véleményem is kicsit visszahúzódott. Az tényleg rendkívül lelombozó tud lenni, amikor folyamatosan mindenki középről húz, úgy abszolút szerencse játék lesz. Az automatikus csoda építés is tud kellemetlen főleg az utolsó csoda szintnél, amikor látod, hogy még nem szabadna megépíteni, de csak azért is kijön a pénz...

  Nagy családi játéknak viszont szerintem továbbra is tök jó választás, főleg akkor, ha vannak olyanok akik ódzkodnak a társasozástól. Sok játékossal se lesz sokkal hosszabb, könnyen tanítható/tanulható és baromi jól néz ki az asztalon.

 • kvarclovag

  2022-07-14 17:23:37

  Kipróbáltam a BGA-n, nehogy már valami 7 csoda származék kimaradjon az életemből. Nagyon jó a kezelés, az elrendezés, minden átlátható, egyértelmű. A játék gyorsan leszalad, nem sok gondolkodnivaló van, de azért van, mert látható, hogy vannak rutinos játékosok, akik meg tudják szelidíteni a szerencsét. De nekem ez már sok, nem is a szerencse, hanem hogy 5 parti alatt kétszer is volt olyan, hogy balra is, jobbra is szárnyas pajzs, amit semmi értelme nem volt felhúznom, csak a kétoldali vereségemet indítottam volna el, így aztán csak huzkodtam a központi pakliból, és jött, ami jött.

  Össszesen egyszer volt 2 pajzsom, akkor meg a csata nem jött össze, csak egyszer. Bezzeg, amikor engem kellett gyepálni 3-4 csata is volt. De nem ez a zavaró, hanem hogy adott helyzetben nincs mit tenni, csak egy értelmes húzás van. Az, hogy mindig megépíthető a húzott lap, nem kell figyelni, hogy legyen rá erőforrás vagy pénz, szerintem eléggé kiheréli a játékot.

  Nem hiszem, hogy fogom játszani a 7WD mellett. Ahogy az eredeti 7 csodára se vágyom már, a párbaj sokkal feszültebb. Csak sajnos néha összejön egy 8-as vereségsorozat, amit elég rosszul viseltem. A végén már azért játszottam újra meg újra, csak nyerjek már egyet. Ami végül meglett azért. Amúgy a vesztett partik is érdekesek, szorosak voltak, csak épp pár ponttal valahogy mindig lemaradtam. (Ezt inkább a párbajhoz kellett volna írnom, de ott már úgyis sok hozzászólás van, elfér itt.)

 • esze.gergo

  2022-06-07 12:30:25

  A játék maradt a draftnál és annál a koncepciónál, hogy csak a két szomszédra leszel ráhatással a játékban. Mindenki kap egy csodát és három palki közül húzhatsz egy kártyát (a szomszédok között 1-1 felfordítva és középen egy lefelé fordítva). A csodák felépítéséhez nyersanyagok kellenek különböző kombinációban és a szintek pontokat érnek, de a szokásos módokon (tudomány, harc és a kék) tudsz még emellé pontokat szerezni. Ha valaki felépíti a csoda utolsó szintjét akkor azonal vége játéknak.
  Nézzük először a negatívumokat, amikről azért jó ha mindenki tud. Elég sok múlik szerintem a szerencsén, tapasztalatom alapján sokan a középső pakliból húznak, hogy nehogy valami még jobbat fejdenek fel a másiknak, úgyhogy azért nincs benne olyan túl mély stratégia. Az utolsó szinteknél lehet esetleg a szomszédok játékát lassítani, ha nem adsz nekik új lapokat és elveszed azokat amik kellhetnek neki. (Ilyeneken már buktam el játékot) Illetve amit én megfigyeltem, hogy bizonyos csodák nagyon jó extra képességekkel rendelkeznek, míg bizonyosaknál inkább csak mutatóba van a bónusz.
  De őszintén ebből egyik sem zavar, mert egy játék olyan gyorsan lepörög, hogy akármi is történt, legszívesebben újra játszanék. 10-15 perc max egy kör online, nem tudom feltétlenül miért lenne ez hosszabb fizikálisan. 2-5 játékosig játszottam már és mindegyik hasonlóan élvezetes volt, az első helyeken elég szoros eredmények születtek mindig. A játék pedig gyönyörű, már a monitoron is, de képek alapján asztalon még szebb lesz. Amiben szintén ráver az elődjére, hogy sokkal inkább adja az építkezés feelingjét. Míg az alapban soha nem éreztem, hogy egy civilizációt építik itt a komponensek miatt jobban érzem a csoda építés varázsát.
  Tematikus játéknak azért nem nevezném és ez nem lenne elég, hogy megfogjon, de a könnyeddsége, a skálázhatóság és az asztaljelenléte miatt előbb-utóbb a családi gyűjteményben helye lesz a doboznak is.

 • Clio

  2022-02-07 16:57:04

  Kézzel fogható formátumban még nincs meg nekem ez a játék (MÉG!), viszont a boardgamearena oldalán már rengeteget játszottam vele, ez az egyik kedvencem. A 7 csoda párbajt is nagyon szeretem, de az építészek ad egy pluszt azzal, hogy az általad választott csodát fel is kell építened szintről szintre. Az alapanyag kártyák, tudományos korongok szinte ugyan azok. A drafton itt is sok minden múlik, a jó taktika kiválasztásán meg pláne :D. Nehéz minden pontszerzési lehetőségre maximálisan odafigyelni. Nekem sose sikerül. Vagy a harcokban vagyok jó, de akkor nem haladok a csodával, vagy már majdnem kész a csodám, de plusz győzelmi pontokat meg alig gyűjtöttem. 2 fővel rendkívül pörgős, és nagyon ki tudsz szúrni a másikkal. 4 főnél már taktikázni kell, odafigyelni, hogy mindenből kellő mennyiséget termelj ahhoz, hogy ne végezd az utolsó helyen. Nagyon jól szórakozom minden alkalommal, amikor ezt a játékot játszom. Alig várom, hogy megvegyük táblás formában is. Addig viszont marad az online verzió és a sok gyakorlás, hátha egyszer nyerek!

 • maricusi

  2021-11-26 07:31:56

  Megmosolyogtattál. Bevezető családi játékként ajánlották.

 • kvarclovag

  2021-11-25 13:21:40

  Nem tudok róla semmit, csak pár képet láttam. Az biztos, hogy a csodák megépítésére erősen motivál, mert az épülő csoda állványzata elég csúf, nem jó sokáig nézni 😃

A 7 Csoda: Építészek társasjáték és kiegészítői (1)

 • 7 Wonders: Architects – Medals társasjáték Kiegészítő

  7 Wonders: Architects – Medals brings new elements to the table for the 7 Wonders: Architects base game, without adding anything to the game's playing time. First, this expansion includes two new wonders — Ur and Rome — to give players more choices for what to build. Second, new science tokens exist that can be mixed with the original ones, tokens that...

  • Játékidő: 25 perc
  • Min. játékidő: 25 perc
  • Max. játékidő: 25 perc
  • Max. játékosszám: 7
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 8+ éves

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  25 perc
 • Játékosok:  2 - 7
 • Ajánlott életkor:  8+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Antoine Bauza
 • Illusztrátor:  Etienne Hebinger
 • Kiadók:  Hobby Japan, Repos Production, Kaissa Chess & Games, REBEL.pl, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Lifestyle Boardgames Ltd, Galápagos Jogos, ADC Blackfire Entertainment, MEBO Games, Ігромаг
 • Elérhető nyelvek:  cseh, dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, norvég, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: cseh
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 23 cm x 29.5 cm x 9.5 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 9.3 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: francia
 • German edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23 cm x 29.6 cm x 9.3 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 23 cm x 29.8 cm x 9.5 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: japán
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 23 cm x 29.8 cm x 9.5 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: spanyol
 • Galápagos Jogos Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 9.5 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: görög
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 23 cm x 30 cm x 9 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: ukrán
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: orosz
 • MEBO Portuguese edition
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.5 cm x 23 cm x 9.5 cm
  • Súly: 1.7 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) 7 Csoda: Építészek társasjátékhoz